Elon Musk’ın şirketi elektrikli araç devi Tesla, 2023 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Şirket, gelir tahminlerini bir miktar aşarken beklenen karın altında kaldı. Bilançonun açıklanmasıyla en çok merak edilen konulardan olan “Tesla Bitcoin sattı mı?” sorusu da yanıt buldu.

Tesla’nın gelirinin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 23,3 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Şirketin ilk çeyrek geliri 23,21 milyar dolar olarak tahmin edilmişti. Şirket, 2022 yılının ilk çeyreğinde 18,8 milyar dolarlık gelir elde etmiş ve aynı yılın son çeyreğinde 24,3 milyar dolar gelirle rekor kırmıştı.

Bilançoda Tesla’nın net karının yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilediği kaydedildi. Şirketin net karı geçen yılın aynı döneminde 3,3 milyar dolar olmuş ve 2022’nin son çeyreğinde 3,7 milyar dolarla rekor seviyeye yükselmişti. Tahminler net karın bu çeyrekte 2,6 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Tesla’nın 0,85 dolar olarak bildirilen hisse başı kazancının ise tahminlerle uyumlu olduğu belirtildi.

Tesla Bitcoin Sattı Mı?

Açıklanan her Tesla bilançosunda olduğu gibi bu kez de en çok merak edilen konulardan biri şirketin Bitcoin satıp satmadığı oldu.

2023 yılı ilk çeyrek raporlarında şirketin Bitcoin varlıklarına dokunmadığı görüldü. Şirket, herhangi bir alım-satım yapmazken elinde bulunan 11 bin 950 Bitcoin’i tutmaya devam etti.

Bununla birlikte Tesla art arda gelen üçüncü çeyrekte de elindeki Bitcoin varlıklarında bir değişiklik yapmamış oldu.

Şirketin elindeki varlıkların değerinin 2022’nin dördüncü çeyreğine göre sabit kalarak 184 milyon dolar olarak gerçekleştiği aktarıldı.

Tesla Fiyatları Düşürüldü, Teslimat Arttı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye pazarına da giriş yapan elektrikli otomobil devinin 2023’ün ilk çeyreğinde küresel çapta geçen yıla göre yüzde 36’lık bir artışla 422 bin 875 aracın teslimatını gerçekleştirirken 440 bin 808 otomobil üretimi yaptığı ifade edildi. Böylece üretimdeki artış, bir önceki yıla göre yüzde 44 daha fazla oldu.

Elektrikli araç rekabeti gittikçe kızışırken Tesla’nın yılın ilk çeyreğinde kaydettiği rekor teslimat sayıları, şirketin uyguladığı fiyat indirimlerinden sonra geldi.

Tesla, salı gecesi ABD’deki fiyatları nisan ayı içerisinde ikinci kez düşürdüğünü bildirdi. Şirket cuma günü de Avrupa, Singapur ve İsrail’deki fiyatlara indirim uyguladı.

İndirimler sonrasında şirket 2023’te şu ana kadar Model Y ve Model 3 için taban fiyatı sırasıyla yüzde 20 ve yüzde 11 oranında düşürmüş oldu. Şirket ayrıca daha pahalı bir araç olan Model S/X fiyatlarını da düşürdü.

Bununla birlikte Model S/X’in Tesla’nın ilk çeyrek teslimatlarının yalnızca yüzde 2,5’ini oluşturduğu görüldü.

Şirketin ekim sonu ve ocak ayı başında yaptığı indirimlerin ardından Çin’de yeniden fiyat düşüreceğine dair söylentiler de bulunuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler