Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz cuma günü Federal Seçim Komisyonu’na kişisel mali beyanını sundu. Mali beyanda, Trump’ın konuşmalarından ve NFT satışlarından milyonlarca dolar kazandığı ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri Hükümet Etiği Ofisi tarafından sunulan bir dosyaya göre, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Trump markasını taşıyan değiştirilemez tokenler (NFT’ler) satışı yoluyla 100 bin 1 ila 1 milyon dolar arasında değişen bir meblağ kazandığı bildirildi. Dosyalamalarla ilgili ilk rapor, Washington’da etik ve hesap verebilirlik konularında faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütü olan Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) tarafından yapıldı.

Aralık ayında, 45. başkanın resimlerinden oluşan toplam 45 bin dijital koleksiyon piyasaya sürülmüştü. Bu koleksiyonlar bir gün içinde tükenmişti. Koleksiyonun değeri, eski başkanın New York’ta mahkemeye çıkarılmasıyla ilgili haberlerin ardından son haftalarda önemli bir artış yaşamıştı.

Trump’a Ait Yüzlerce Varlığın Her Birinden Elde Edilen Gelir Listelendi

Cuma günü yapılan başvuruya göre, Trump’ın şu anda CIC Digital LLC ve CIC Ventures LLC’de “yönetici, başkan, sekreter ve mali işler müdürü” rollerini üstlendiği anlaşılıyor. Trump Trading Cards web sitesinde yer alan bilgilere göre, NFT projesinden sorumlu kuruluş olan NFT INT LLC’ye, CIC Digital LLC ile yapılan ücretli bir lisans anlaşması yoluyla Trump’ın adını, benzerliğini ve imajını kullanma izni verildiği belirtildi.

Ayrıca başkan adaylarının yapması gereken 101 sayfalık başvuruda 76 yaşındaki Trump, katıldığı konuşmalardan da 5 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini bildirdi.

Trump’ın NFT koleksiyonunun satışından nasıl 1 milyon dolara kadar para kazanabildiği tam olarak açık değil. Resmî web sitesi koleksiyondan kazanılan paranın hiçbirinin doğrudan Trump’ın yeniden seçilme kampanyasına gitmediğini söylese de dosyalarda kazancın bir kısmını kendine ayırdığı görülüyor.

Trump NFT’ye Sahip Aktif Cüzdanlarda Düşüş

Bir NFT veri toplayıcısı olan CryptoSlam’den elde edilen zincir üstü verilere göre, proje başlangıcından bu yana 19 milyon doları aşan satış gerçekleştirdi. Bir önceki hafta boyunca, Trump NFT’lerine sahip aktif cüzdanların sayısında yüzde 13’lük bir düşüş yaşandı ve sayı 208’e geriledi.

OpenSea’nin verilerine göre, koleksiyoncuların yüzde 65’i tek bir NFT’ye sahipken, yüzde 23’ünün koleksiyon büyüklüğü iki ila üç arasında değişiyor.

Trump’ı çeşitli kahramanlık pozlarında, uzay kıyafeti, otomobil yarışı kıyafeti ve savaş pilotu tulumu gibi kıyafetler giyerken tasvir eden NFT’leri geçtiğimiz aralık ayında tanesi 99 dolara satılmış ve tükenmişti.

Eski başkanın sosyal medya platformu Truth Social’ın arkasındaki şirket olan Trump Media & Technology Group Corp’un değeri 5 milyon ila 25 milyon dolar arasında gösterildi. Ancak Trump yönetim kurulu başkanı olduğu gruptan 200 dolardan daha az gelir elde ettiği bildirildi.

İlgili Haberler ve İçerikler