Twitter’ın kurucu ortağı ve eski CEO’su Jack Dorcey liderliğinde geliştirilen sosyal ağ platformu Bluesky kullanıma açıldı. iOS App Store üzerinden piyasaya sürülen uygulama, an itibarıyla yalnızca davetiye ile üye kabul ediyor.

Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınması üzerine şirketten ayrılan Jack Dorcey’in Mayıs 2022’den beri kendi sosyal ağ platformu üzerinden çalıştığı biliniyordu.

Twitter’a benzerliği ile dikkat çeken Bluesky isimli platformun ilk olarak iPhone kullanıcılarına açıldığı ve iOS App Store üzerinden ücretsiz indirilebildiği belirtildi.

Beta sürüm olarak piyasaya sürülen Bluesky uygulamasının davetiye yoluyla kullanıcıların beğenisine sunulduğu gözlemlenirken yakın zamanda tüm kullanıcıların erişime açılacağı düşünülüyor.

Twitter Alternatifi Bluesky Nedir?

Bluesky ilk olarak 2019 yılında Twitter tarafından finanse edilmiş bir yan proje olarak karşımıza çıkmıştı.

O dönemki CEO’su Jack Dorsey liderliğinde geliştirilen Bluesky’ın vizyonunun, giderek merkezileşen ve sektörü hakimiyeti altına alan Twitter platformuna daha açık bir alternatif sağlamak olduğu biliniyordu. Bluesky sonrasında 2021 yılında kendi şirketi altında çalışmalarına devam etmişti.

Temelde Bluesky için Twitter’ın daha basit bir versiyonu olduğu söyleniyor.

Bluesky resmi internet sitesine bakıldığında platform ile ilgili detaylı bilginin yer almadığı görülüyor. Henüz kullanıcıların yalnızca davetiye kodu almak için bekleme listesine kayıt olmasına izin veriliyor.

Bluesky blog sayfasında ise son güncellemenin 18 Ekim 2022 tarihinde paylaşılan ve AT protokolü ile ilgili bilgi içeren bir metin olduğu görülüyor.

Bluesky’ın arka planında yer alan AT (Authenticated Transfer) protokolünün, bazı açılardan Twitter’a benzetilen başka bir sosyal platform olan Mastodon’un arkasındaki ActivityPub protokolüne benzediği ifade ediliyor. AT protokolünün merkeziyetsiz bir platform sunmada etkili olacağı düşünülüyor.

iOS App Store üzerinde paylaşılan görsellerde ise profil ve akış ekranlarının Twitter ile ciddi benzerliklere sahip olduğu görülüyor.

Dorsey: Sosyal Medya Hükümet Kontrolünde Olmamalı

Twitter’ın kurucu ortağı ve eski CEO’su Jack Dorsey’in sosyal medya ve hükümet arasındaki ilişkiler ile ilgili düşünceleri uzun zamandan beri biliniyor.

Ünlü CEO sosyal medyanın bir şirket veya hükümet kontrolünden bağımsız olması gerektiğine inandığını belirtmiş ve içerik kaldırma yetkisinin yalnızca içeriğin orijinal yazarının elinde bulunmasının doğru olduğunu ifade etmişti.

Ancak Dorsey, 6 Ocak 2021 tarihinde gerçekleşen ve ABD Kongre Binası Baskını olarak bilinen ayaklanma sonrasında olaydaki rolü sebebiyle Donald Trump’ın Twitter’da yasaklanması üzerine bu düşüncesiyle çeliştiği yönünde eleştiri almıştı.

Dorsey, yasağın doğru karar olduğu konusundaki tavrını korumuş ancak “özgür ve açık bir küresel internet” için tehlike arz edebilecek bir emsal olduğunu ifade etmişti.

Beta sürümü piyasaya sürülen Bluesky platformunun hangi ilkelere bağlı olarak hareket edeceği ve Twitter kullancılarının bu platformu benimseyip benimsemeyeceği merakla takip ediliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.