Eski Twitter çalışanlarından oluşan bir ekip tarafından kurulan yeni sosyal platform Spill, App Store’da yalnızca davetlilere özel beta sürümüyle kullanıma sunuldu.

Spill’in CEO’su Alphonzo Terrell için bu yıl oldukça hareketli geçti. Terrell, bir yıl önce, henüz Elon Musk tarafından satın alınmamış Twitter’da küresel sosyal ve editoryal başkanlığı görevini yürütüyordu. Daha sonra işine son verildi, yeni bir girişim başlattı ve 2,75 milyon dolarlık bir finansman turu sağladı.

Twitter Rakibi Spill Nedir?

Spill, görsel içerik ile multimedyaya öncelik veren ve Tumblr’ınkine benzer bir arayüze sahip bir mikroblog uygulaması. Uygulama başlatıldığında kullanıcılar, algoritmik olarak oluşturulmuş gönderilerin yanı sıra takip ettiği ya da uygulamanın terminolojisiyle “yudumladığı” kişilerden gelen son gönderilerin bir koleksiyonunu gösteren bir akışa yönlendiriliyor.

Sonrasında uygulamanın kullanıcıları için ilk etiketler olarak ortaya çıkan #spillionaires, #zaddiesofspill ve #baddiesofspill gibi popüler gönderilerle hashtag’leri görüntüleyen bir üst menüye erişilebiliyor. Platformun alt gezinti çubuğu, kullanıcıların metin, gif, video, fotoğraf, bağlantı ve anket gibi çeşitli içerik formatlarını paylaşmasına olanak tanıyor.

Spill’i Twitter’dan Ayıran Özellikler

Spill’i Twitter’dakn xayıran şey, sonradan düşünmek yerine ilk günden itibaren farklı topluluklar için geliştirmeye yönelik kasıtlı misyonu.

Terrell’e göre Spill’in temel inancı, “yetersiz hizmet alan trend belirleyicileri için inşa etmenin herkes adına üstün bir platform yaratacağı” yönünde. Spill ilk döneminde özellikle Afrika köklenli ve queer yaratıcıları hedef aldı çünkü internetin geri kalanının benimsediği moda ve meme’leri ortaya çıkaranlar genellikle onlardı. Spill’i yaratan kişiler hali hazırda bu toplulukların içinde yer aldıklarından, sosyal yardımları da doğal olarak bu topluluklarda yankı buluyor.

Mart ayında şirkete katılan Spill’in topluluk ve ortaklıklardan sorumlu küresel başkan yardımcısı Kenya Parham’a göre, “Afrika kökenli ve Latin Amerika/Orta Doğu/Güney Asya kökenli bireylerin, marjinalleştirilmiş insanlar, queer’ler” de dahil olmak üzere trend belirleyicileri diğer platformlarda “kendi alanlarını sık sık zorluklarla karşılaştıklarını söyledi. Başlangıçta onlara öncelik vermenin, gelişen bir ekosistemin gelişmesine yol açacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Spill’in Arkasındaki Kişilerin Deneyimleri Dikkat Çekiyor

Parham daha önce The Legacy Firm’ü yönetmiş, Warner Bros, MGM, Sony, Lionsgate ve Amazon gibi büyük şirketlere kültürel duyarlılığı film pazarlama stratejilerine nasıl dahil edecekleri konusunda danışmanlık yapmıştı. Spill, sektörde geniş bağlantıları olan Parham ve Terrell (Terrell bir zamanlar HBO’da dijital pazarlama direktörüydü) sayesinde geliri artırmak için medya sponsorluklarından nasıl yararlanılacağı konusunda stratejik davranıyor. Spill, ana kadrosu tamamen Afrika kökenli kişilerden oluşan yeni bir korku filmi olan “The Blackening” ile ortaklık kurarak işe başladı.

Spill gibi bir uygulamaya duyulan ihtiyacın, Bluesky gibi diğer Twitter alternatiflerinin içerik denetleme sorunlarıyla boğuşurken daha da belirgin hale geldiği söyleniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler