İsviçre’nin en büyük bankası UBS, yaşadığı finansal kriz ile gündeme gelen Credit Suisse’in satın alınmasında anlaşma sağlandığını açıkladı.

UBS Group AG, uzun süredir rakibi olan bankacılık krizinin merkezindeki Credit Suisse Group AG’yi 3 milyar dolardan fazla bir bedel karşılığında devralmayı kabul etti.

UBS ve Credit Suisse arasındaki satın alma anlaşması, küresel bankacılık sistemine duyulan güvendeki tehlikeli düşüşü durdurmak isteyen düzenleyiciler tarafından desteklenen yılların en büyük bankacılık anlaşması olarak kaydedildi.

Satın alma görüşmelerinin İsviçre Maliye Bakanlığı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından başlatıldığı belirtilirken anlaşmanın İsviçre resmi kurumları tarafından desteklendiği aktarıldı.

UBS Başkanı Colm Kelleher, “İsviçre’de tarihi bir gün. Ve açıkçası gelmesini ummadığımız bir gün. Tartışmaları başlatmamış olsak da bu işlemin UBS hissedarları için mali açıdan cazip olduğuna inandığımızı belirtmek isterim.” dedi.

UBS tarafından yapılan açıklamada Credit Suisse hissedarlarının sahip olduğu her 22,48 hisse karşılığında bir UBS hissesi alacağı belirtildi. Bunun hisse başına 0,76 İsviçre Frangı olduğu ve toplam satın alma bedelinin 3 milyar İsviçre frangı olacağı kaydedildi.

Ek olarak UBS’in satın almayla birlikte Credit Suisse’in portfolyosundaki yaklaşık 5 milyar franklık (5,4 milyar dolar) zararı da üstlenmiş olacağı aktarıldı.

İsviçre Merkez Bankası Credit Suisse Satın Alması İçin Likidite Sağlayacak

İsviçre Merkez Bankası’nın konuya ilişkin açıklamasında, UBS’in Credit Suisse’i satın almasını desteklemek için likidite yardımı yapacağı belirtildi.

Federal Konsey’in Acil Durum Yönetmeliği’ne bağlı olarak UBS ve Credit Suisse’in toplam 100 milyar İsviçre frangına kadar olmak kaydıyla likidite yardım kredisi alabileceğinin belirtildiği açıklamada bu desteğin finansal sistemin istikrarına katkı sağlayacağı ifade edildi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, İsviçre makamlarının konuyla ilgili açıklamalarını memnuniyetle karşılarken İngiltere Merkez Bankası’nın da İsviçre’yi övdüğü aktarıldı.

Hong Kong Para Otoritesi’nden Credit Suisse Açıklaması

Credit Suisse’in UBS tarafından devralınacağının açıklanması üzerine Asyalı finans otoriteleri, söz konusu anlaşmanın yerel bankaların istikrarını etkilemesini beklemediklerini söyledi.

Yaptığı basın açıklamasında Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) ve Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC), yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken Credit Suisse’in 100 milyar Hong Kong doları (12,7 milyar ABD doları) olan yerel varlıklarının Çin’deki bankacılık sektöründeki toplamın yüzde 0,5’inden azını temsil ettiğini ifade etti.

Açıklamada HKMA ve SFC’nin İsviçre makamlarıyla yakın temas halinde olacağı ve piyasaları yakından izleyeceği de belirtildi.

İsviçre’nin en büyük ikinci bankası konumundaki 167 yıllık Credit Suisse, en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası’nın sermaye artırımı yapmayacağını duyurmasıyla hisse senetlerinde hızlı düşüş yaşamıştı. Piyasa geneline yayılan satış baskısı, Credit Suisse’in SNB’den 50 milyar İsviçre frangı (54 milyar dolar) borçlanacağını açıklamasına rağmen giderilememişti.

İlgili Haberler ve İçerikler