Rusya-Ukrayna savaşından bu yana bir yıl geçti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden beri, Ukrayna’ya 28,9 milyon dolar Ethereum, 22,8 milyon dolar Bitcoin ve 11,6 milyon dolar Tether bağışlandığı öğrenildi.

Bir blok zinciri veri platformu olan Chainalysis, 24 Şubat’ta konuyla ilgili bulgularını yayınladı. Raporda, paraların çoğunun Ether ve Bitcoin şeklinde gönderildiği tespit edildi.

Ethereum bağışçıları 28,9 milyon dolar bağışla başı çekerken, Bitcoin bağışçıları 22,8 milyon dolar ve Tether bağışçıları 11,6 milyon dolar kazandırdı.

Kripto Bağışlarına NFT’ler De Eklendi

Bağışlar, UkraineDAO’nun 6,1 milyon dolara satılan Ukrayna bayrağı NFT açık artırması gibi NFT’ler şeklinde de geldi.

Ukrayna Dijital Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, 24 Şubat’ta Yahoo Finance’e verdiği bir röportajda, bağışlanan toplam 70 milyon doların yaklaşık yüzde 80’inin savaşın ilk birkaç ayında geldiğini ve kripto para gönderim hızının ülkenin Rus işgaline yanıt verme kabiliyetini hızlandırdığını açıkladı.

Bornyakov yaptığı açıklamada; “Geleneksel finans sistemini kullansaydık günler sürerdi. Kripto aracılığıyla hayati önem taşıyan ürünlerin satın alınmasını hiç vakit kaybetmeden güvence altına alabildik ve şaşırtıcı olan tedarikçilerin yaklaşık yüzde 60’ının kriptoyu kabul edebilmesiydi. Bunu beklemiyordum.” ifadelerini kullandı.

Bornyakov, Ukrayna İçin Kripto Fonu Yardımının “mutlak bir başarı” olduğunu ve yalnızca gelen bağış miktarının değil, dijital bakanlığın Ukrayna’nın savunması için bu fonlara erişme kolaylığının da kendisini şaşırttığını sözlerine ekledi.

Ukrayna DAO’sunun kurucu ortağı Alona Shevchenko da Yahoo Finance’e yaptığı açıklamada, Ukrayna merkez bankacılık sistemine kısıtlamalar getirildiğinde kripto paraların bir çözüm sağladığını belirtti.

Ukrayna Kripto Bağışlarını Askeri Teçhizata Kullandı

Shevchenko, “Merkez bankası, Grivna’daki yükselişi durdurmak için Ukrayna’ya ve Ukrayna’dan yapılan döviz transferlerine sınırlamalar getirdi. Kripto sayesinde destekçilerimizin acil ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabildik, o sırada başka bir yol yoktu.” dedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhailo Fedorov’un ağustos ayında attığı bir tweet’e göre, dijital bakanlığa yapılan kripto para ödemelerinin çoğu ülkenin askeri teçhizatını, zırh giysilerini ve bir dizi araç ve ilacı finanse etmek için kullanıldı.

Chainanalysis tarafından eylül ayında yayınlanan bir ankete göre, Ukraynalılar Vietnam ve Filipinler’in ardından kripto paraları çok benimseyen üçüncü ülke konumunda. Bu da ülkenin dijital paralara artan bağımlılığının bu trendi yönlendirdiğini gösteriyor.

Rusya Yanlısı Gruplar Da Kripto Bağışları Aldı

Buna ek olarak yine Chainanalysis’e göre, Rusya yanlısı askeri gruplar, askeri satın alımları finanse etmek, dezenformasyon yaymak ve işgal yanlısı propaganda oluşturmak için kripto bağışlarını kullanmak da dahil olmak üzere, savaş faaliyetlerini kitlesel fonlamak için kripto paraları da kullandılar.

Savaş boyunca 100 grup toplam 5,4 milyon dolar bağış aldı, ancak temmuz ayından bu yana gelen bağışlar önemli ölçüde azaldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.