Dev yatırım şirketi Berkshire Hathaway 2022 yıllık raporunu yayınladı. Rapor, her yıl olduğu gibi bu yıl da Yönetim Kurulu Başkanı Warren Buffett’ın hissedarlara yazdığı yıllık mektupla dikkat çekiyor. İşte mektuptan çıkarılabilecek önemli başlıklar…

Son yıllarda, ABD’li iş insanı ve Hisse yatırımcısı olan Warren Buffet’ın genellikle şubat ayında yayınlanan yıllık mektubu ve şirketin mayıs ayındaki yıllık hissedarlar toplantısı, “Omaha Kâhini” olarak bilinen yatırımcının felsefesi hakkında fikir veriyor.

Buffett, yıllık mektubunda bu kez “Etkin piyasalar sadece ders kitaplarında vardır” yorumunda bulundu. 92 yaşındaki yatırımcı sözlerine, “Gerçekte, pazarlanabilir hisse senetleri ve tahviller şaşırtıcıdır, davranışları genellikle yalnızca geçmişe bakıldığında anlaşılabilir.” diye ekledi.

Buffett, zaman zaman şirketlerin düşük değerlemelerle işlem gördüğünü ve bu sayede onları “harika fiyatlarla” satın alabildiğini söyledi. Özellikle, Berkshire halka açık şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapıyor ve 2022’de Alleghany Corporation’da olduğu gibi zaman zaman şirketi tamamen satın alıyor.

Seçtiği yatırımları örneklerle kanıtlayan Buffett, “zaman içinde harikalar yaratmak için sadece birkaç kazananın yeterli olduğunu” söyledi.

Buffett Hisse Geri Alımlarını Eleştirenlere Ateş Püskürdü

Berkshire Hathaway, 2022 yılında yaklaşık 8 milyar dolarlık hissesini geri satın aldı. Holding 2021 yılında 27 milyar dolarlık rekor bir geri alım gerçekleştirmiş ve 2020 ile 2021 yılları arasında 50 milyar doların üzerinde hisse geri alımı yapmıştı.

Birçok kişi hisse geri alımlarını eleştirmişti. Bu yıldan itibaren ise 2022 Enflasyon Azaltma Yasası sayesinde hisse geri alımlarında yüzde 1 tüketim vergisi uygulanacak. Bu arada Buffett yıllık mektubunda geri alımları eleştirenlere de ateş püskürdü.

Fenomen yatırımcı, “Size tüm geri alımların hissedarlar ya da ülke için zararlı veya özellikle CEO’lar için faydalı olduğu söylendiğinde ya bir ekonomi cahilini ya da tatlı dilli bir demagogu dinliyorsunuz demektir.” dedi.

Buffett, hisse senetleri makul değerlerinin altında işlem gördüğünde geri alımların mükemmel bir anlam ifade ettiğini söyledi. Milyarder iş insanı, geçmişte Apple’ın hisse geri alımlarını da desteklemişti.

Apple şu anda Berkshire Hathaway’in en büyük şirketi konumunda. Holding geçen yıl, 3. çeyrek hariç tüm çeyreklerde daha fazla Apple hissesi satın aldı.

Berkshire Hathaway Hala Yüklü Miktarda Nakit Tutuyor

2022 yılının sonunda Berkshire Hathaway 128,6 milyar dolar nakit paraya sahipti. Holding zirveye ulaştığında ise bu sayı neredeyse 150 milyar dolar oldu. Ancak Buffett, 2022 yılında nakitleri azaltmaya yardımcı olacak büyük yatırımlar yaptı.

Buffett, B’ın “her zaman bir tekne dolusu nakit tutacağını” vurguladı ve şirketin CEO’larının da “Baş Risk Sorumlusu” rolünü oynayacaklarını ve servetlerinin büyük bir kısmını Berkshire hisselerinde tutacaklarını sözlerine ekledi. Bu arada Berkshire CEO’su Greg Abel, Buffett’ın halefi olarak görülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

RobotEra - Geleceğin Metaverse Oyunu

Puanımız

RobotEra Logo
  • LBank Labs Tarafından Desteklenmektedir
  • NFT Tabanlı Metaverse Arsalarını Al-Sat, Geliştir
  • Guvenilir & Profesyonel Ekip
  • TARO Tokeni Şu An Ön Satışta - robotera.io
RobotEra Logo
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.