YouTube, geçtiğimiz yıl kasım ayında uygulamaya koyduğu, platformun içerik oluşturuculardan aldığı ciddi tepkilere yanıt olarak küfür ve hakaret içeren videoları etkin bir şekilde yasaklayan bazı kurallarında değişikliğe gidiyor.

Teknoloji devi Google’ın sahibi olduğu video paylaşım platformu, yakın zamanda yapılan bir güncellemede, herhangi bir noktada “orta düzeyde küfür kullanımı” içeren tüm videoların para kazanmaya uygun olmaya devam edeceğini belirtti. Youtube ayrıca, f-word gibi “daha güçlü” küfürlü kelimeler içerenlerin de sınırlı reklam gösterimi için temizleneceğini bildirdi.

Bu değişiklikten önce, ilk 15 saniye içinde küfürlü veya saygısız kelimeler içeren tüm videolar otomatik olarak para kazanmaya uygun değildi. Yani bu videolarda hiçbir reklam yayınlanmayacaktı.

“Argo/Küfür Politikası Daha Katı Bir Yaklaşımla Sonuçlandı”

YouTube’un Para Kazanma Politikası Başkanı Conor Kavanagh, Creator Insider YouTube kanalında paylaşılan bir videoda “Kendi uygulama verilerimizi inceledikten sonra, argo/küfür politikasının amaçladığımızdan daha katı bir yaklaşımla sonuçlandığını gördük” dedi. Kavanagh, artık tüm küfürlere eşit muamele yapmadıklarını da ekledi.

Bu düzenlemeler, platformun Kasım ayında içerik oluşturucuların eleştirilerine yanıt olarak yaptığı politika değişikliklerini yeniden gözden geçirdiğini açıklamasından iki ay sonra geldi.

Dolayısıyla, sanatçılar, platformun reklamveren dostu ilkelerini ele alan eski veya yeni düzenlemelerden herhangi birini ihlal etmeleri halinde, içeriklerinin para kazanma durumunun geriye dönük olarak değiştirilmesi riski altında olmaya devam edecek.

İncelemeler İki Güne Netleşecek

Video paylaşım platformu ayrıca, küfür veya saygısız kelimeler içeren müzik kullanımının bir videoyu para kazanma programı için uygunsuz hale getirmeyeceğini de açıkladı. İncelemeler önümüzdeki 2 gün içinde gerçekleştirilecek ve bu süre zarfında durumlarında bir değişiklik olursa içerik oluşturucular bilgilendirilecek.

Düzenlemelerin Yanlış Yorumlanma İhtimali Devam Edecek

YouTube’un bu değişiklikleri kısmen geri alma hamlesi muhtemelen içerik sağlayıcılar tarafından memnuniyetle karşılanacak. Ancak yönergelerin ifadeleri ve ayrıntılarının belirsiz olmaya devam etmesi sebebiyle videoların yanlış yorumlama ve yanlış işaretlenme riskini hâlâ var.

Bu tür düzenlemeler belirsiz olsa da içeriklerin haksız yere işaretlendiğini düşünen içerik oluşturucuların moderasyon sistemine itiraz etmesi genellikle zor olabiliyor. Örneğin, YouTube müstehcen ve küfürlü kelimelerin yoğunluğunu sınıflandıran bir liste sunmadı. Bu da “ılımlı” ve “güçlü”nün ne anlama geldiğinin belirlenmesini, bu konuda farklı görüşlere sahip olabilecek insan moderatörlere bırakıyor.

Videonun Tamamında Küfür Kullanımı İçin Durum Belirsiz

Buna ek olarak, bir videonun tamamında sık sık küfür sözcükleri kullanan YouTuber’ların da bu durumdan etkilenebileceği söyleniyor. Platformun hangi sıklık düzeyini çok fazla olarak kabul edeceği belirsizliğini koruyor.

Bu arada, kısıtlayıcı bir reklam sembolü alan veya platformun reklamveren dostu içerik kriterlerinin diğer ihlalleri nedeniyle uygun görülmeyen videolar, küfür kullanılmasa bile bu statüyü koruyacak.

İlgili Haberler ve İçerikler