Sosyal medya platformu YouTube, yapay zeka tarafından oluşturulan senkronize seslendirmeyi kullanıcı videolarına eklenmesine olanak tanıyan yeni bir özelliği duyurdu. Bu özellik, teknoloji devi Google Area 120’nin “Aloud” adını verdiği projesi tarafından hayata geçirildi.

Aloud Nasıl İşliyor?

“Aloud” adı verilen yapay zeka algoritması videoyu yazıya döküyor ve yazara, gerekirse okuması ve düzenlemesi için kaydın bir dökümünü sunuyor. Ardından algoritma, sistem çoğaltılan bir ses parçasını istenilen dile çeviriyor ve videoya ekliyor. YouTube yönetimi, platformun halihazırda bu yeni özelliği birkaç yüz onaylanmış kanalla test ettiğini belirtti. Şu anda senkronizasyon yalnızca İngilizce’den Hintçe, İspanyolca ve Portekizce’ye yapılabilse de gelecekte desteklenen dil sayısının artacağı bildirildi.

Yapay zeka tarafından oluşturulan hazır dublajlar, YouTube kanallarının kitlelerini önemli ölçüde artırmasına yardımcı olacak gibi gözüküyor. Bu yeni özellik, ve bu özelliğin günümüzün mükemmel olmaktan uzak olan performansıyla bile şüphesiz kullanışlı olacak. Sistemde sadece yeni diller görünmekle kalmayacak, aynı zamanda fırsatlar da ortaya çıkacak – gelecekte sentezlenmiş film müzikleri orijinal seslere daha çok benzeyebilecek, daha parlak, duygusal renk katabilecek ve konuşmayı videodaki görüntülü artikülasyonla senkronize edebilecek.

Bu da demek oluyor ki ilerleyen dönemlerde metinlere gerek kalmayacak, videodaki ses ve mimiklerin dublaj için yeterli olacak. Tüm bu özelliklerin 2024 yılında kullanıma sunulması planlanıyor.

Yeni yapay zeka özelliğinin nasıl işlediğini daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Aloud Özelliği Nasıl Kullanılıyor?

İçerik üreticileri eğer bu özelliği kullanmak isterlerse video panelinin sağ alt kısmındaki “Ayarlar” tuşuna tıkladıktan sonra “Ses Parçası” seçeneğini seçerek dublaj ekleyebilirler. Yeni süreç YouTube’un 2023’ün başında sunmuş olduğu dublaj özelliği ile aynı şekilde işliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler