YouTube’da kimliği belirlenemeyen bir kullanıcı, 2018 yılında CNN’in Apple CEO’su Tim Cook ile yaptığı bir röportajı kripto dolandırıcılığı faaliyeti yürütmek için canlı olarak yayınladı.

YouTube’da daha önce de birçok kez denenen kripto para dolandırıcılığına bir yenisi daha eklendi. Sahte canlı yayın, çok sayıda kullanıcıya ulaşılabilmesi adına hem başlık hem de açıklamalar bölümünde Apple’a ilişkin birçok anahtar kelime içererek dikkatleri üzerine çekti. Fakat canlı yayında, esasen kullanıcıları dolandırıcılık faaliyetleri yürüten bir kripto sitesine yönlendiren birçok bağlantı mesajı yer alıyordu.

Eski Röportaj Canlıymış Gibi Verildi

“Apple Event Canlı Yayın. Apple CEO’su Tim Cook: 2022’de Apple & Metaverse” başlıklı yayında CNN’in Tim Cook ile 2018’de yaptığı eski bir röportaj gösteriliyordu. Yayıncı videoya ayrıca Bitcoin ve Ethereum logolarını ekledi. CNN Money logosunu “Apple Crypto Etkinliği 2022” metniyle kapatan yayıncı en alta “SON DAKİKA” yazan kalın bir metin alanı ekledi.

İsmi “Apple CANLI YAYIN” olarak değiştirildiği iddia edilen kanalın sayfasına tıklandığında ise linkin Apple ile hiçbir ilgisi olmayan bir sayfaya yönlendirildiği görüldü. Bunun da kanalın bir noktada kötü bir amacının olduğunu düşündürdü.

Yayının sahte olduğuyla ilgili haberlerin yayınlanmasından kısa bir süre sonra yayın, YouTube’un hizmet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldı. Dev sosyal medya platformu YouTube konuyla ilgili açıklama yapmadı.

apple etkinligi youtube
Görsel: Jay Peters / The Verge

Kripto Dolandırıcılığı İçin Özenle 7 Eylül Tarihi Seçildi

Sahte canlı yayının aslında Apple ile bir alakası olmasa da tüm gözlerin şirketin üzerindeyken böyle bir şeyin gerçekleşmesi merak uyandırdı. Çünkü, canlı yayının arkasındaki kötü niyetli kişilerin, videoyu yayınlamak için bilinçli olarak 7 Eylül tarihini tercih ettiği bildirildi. Apple’ın yeni iPhone’larını görücüye çıkardığı geleneksel sonbahar etkinliğini bu canlı yayından yalnızca birkaç saat önce gerçekleştirmişti. Sahte videonun yayınlandığı sırada ise Apple CEO’su Tim Cook’un, Vox Media’nın Code konferansında röportaj verdiği biliniyordu. Böylelikle yayın, Apple etkinliğine ilgi duyan ancak tam olarak neler olup bittiğini anlamayan kişilerin de dikkatini çekmeyi başarmış oldu. Sahte canlı yayını izleyenlerin sayısının 70 bini geçtiği söylendi.

Tim Cook ve Elon Musk’lı Bir Sahte Canlı Yayın Daha

The Verge sitesinin aktardığına göre, söz konusu canlı yayın dışında, YouTube’da “Apple Inc” isimli bir kanalın yaptığı sahte bir canlı yayın videosu daha tespit edildi. Video, Tim Cook ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın Apple ve ‘Metaverse’ hakkında katıldıkları bir etkinlikten açıklama yaptıkları bir canlı yayın olduğunu iddia ediyordu. Fakat videoda, aslında Musk ve Block CEO’su Jack Dorsey’nin Bitcoin hakkında verdikleri eski bir röportaj yeniden ‘canlı’ymış gibi yayınlanıyordu. 10 binin üzerinde bir izleyici sayısına ulaşan videonun sohbet kısmında kullanıcılar, sahte bir kripto sitesine yönlendiriliyordu.

Apple iPhone 14 ve iPhone 14 Pro Max Tanıtımı Yapıldı

Apple dün akşam TSİ ile 20.00’de başlayan “Far Out” isimli etkinlikte Apple Watch Series 8, Apple Watch SE 2 ve Apple Watch Ultra modellerini duyurdu. Daha sonra sahneye iPhone 14 ve iPhone 14 Plus çıktı. Son olarak Apple’ın yeni çentiğe sahip iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max modellerinin tanıtımı yapıldı.

iPhone 14 ve iPhone 14 Pro Max Fiyatları

iPhone 14’ün Mini versiyonu bu yıl piyasaya sürülmezken Plus ve Pro versiyonları tüketicilerle buluşacak. Merakla beklenen tanıtım sonrası yeni iPhone’ların fiyatları da belli oldu. iPhone 14’ler yurt dışında 799 dolardan, iPhone 14 Plus’lar 899 dolardan, iPhone 14 Pro’lar 999 dolardan, iPhone 14 Pro Max’ler 1099 dolardan satışa sunulacak.

Türkiye’de, iPhone 14, 30 bin 999 TL’den, iPhone 14 Plus ise 34 bin 999 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.