Kripto para sektörüne ilgi duyan bir yatırımcıysanız ve çok daha fazlasına hakim olmak istiyorsanız işe airdrop nedir sorusuyla başlayabilirsiniz. Airdrop teriminin anlamını ve bu konseptin ardında yatanları tüm detaylarıyla size aktaracağız.

Bu rehberde kripto projelerinin neden airdrop etkinlikleri yaptığını, airdrop türleri ve airdrop mekanizmasının çalışma sistemi gibi detaylara değineceğiz. Avantajları, dezavantajları ve airdrop’ları nasıl alacağınızı anlatacağız. Son olarak farklı airdrop türleri arasındaki ilişkiyi ve farklılığı inceleyeceğiz.

Airdrop Nedir? – Tanımı ve Anlamı

Kripto para sektöründe airdrop, blok zinciri girişimlerinin projelerini tanıtmak amacıyla kullandıkları pazarlama tekniğinden ibarettir. Burada amaç, kripto para sektöründeki yatırımcıların dikkatini belirli bir projeye çekmektir. Bunu ücretsiz token dağıtımı yaparak gerçekleştiren kripto airdrop projeleri üst seviyede ilgiyle karşılaşır. 

Airdrop temelde projelerin potansiyel yatırımcıların kripto para cüzdanlarına ücretsiz token göndermesi ve bunu sosyal medya platformları üzerinden yayınlamasından oluşur. Yalnızca bir tanıtım stratejisi olarak kullanıldığı için hiçbir finansal yatırıma da ihtiyaç duyulmaz. En basit tabirle airdrop, projeler tarafından insanlara token satın almadan verilen ücretsiz tokenlerdir. 

Airdrop Nasıl Çalışır?

Bir proje adından söz ettirmek ve daha fazla yatırımcı kazanmak istediğinde genellikle airdrop etkinliklerine yönelir. Süreç sosyal medya ve diğer iletişim kanalları üzerinden yapılan reklam kampanyası ile başlatılır. Daha sonra proje, belirli adımların ardından kişilerin cüzdan adreslerini ya da e-posta adreslerini toplar ve airdrop almaya uygun katılımcıların listesi oluşturulur.

Bir sonraki adım şartların ne olacağını belirlemektir. Konuya aşina olanlar bilecektir ki kriptoda airdrop almak için uygulanması gereken bazı şeyler vardır. Bunlar kimi proje için platformu kullanmak ve zaman geçirmek, platformda kripto varlıkları sabit tutmak olurken kimi proje için de mail bültenine kayıt olmak ya da projeyi sosyal medya hesapları üzerinden takip etmek olabilir. 

Katılımcılar belirlenen şartları yerine getirdikten sonra proje yönetimi tarafından belirlenen kişilere akıllı sözleşmeler aracılığıyla ücretsiz token gönderimi sağlanır. Ek olarak birçok projenin airdrop almaya hak kazanan isimleri forumlarda, sosyal medya platformlarında ve işlem bloklarında yayınladığını görmek mümkündür. Bu da airdrop işleminin meşruiyetini kanıtlamak içindir.

kripto airdrop

En Sık Görülen Airdrop Türleri

Airdrop’lar çoğu zaman piyasaya yeni sürülen ve adını duyurmak isteyen kripto para projelerinin en önemli çıkış yolu olarak görülür. Nitekim bu doğrudur da, hatta kripto para sektöründe yalnızca airdrop fırsatlarıyla ilgilenen yatırımcıların olduğunu görmek de mümkündür. Bu doğrultuda airdrop nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre şimdi biraz daha derine inme vakti geldi. En sık rastladığımız airdrop türlerini 5’e ayırabiliriz.

Standart Airdrop

Bu türdeki airdrop çeşitleri genellikle rastgele seçilen katılımcılara ödül dağıtmak üzerine kurulmuş bir sistemde çalışır. Burada amaç, belirli bir token için gerekli olan ilk ilgiyi uyandırmak, kıvılcımı yakmaktır. Standart airdrop türü çoğu zaman tanıtım gerektiren yeni tokenler üzerinde kullanılır. Standart airdrop’larda genellikle katılımcılardan şirketin platformunda üyelik oluşturması istenir. Böylece proje hem üye hem de potansiyel yatırımcılarını platformuna çekmeyi başarır. Çoğunlukla sınırlı miktarda token dağıtılır.

Görev Karşılığı Airdrop Ödülü

İngilizce’de “bounty airdrop” olarak da bilinen bu çeşit, airdrop türleri arasında sık rastlananlar arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu türde katılımcıların ödül kazanabilmesi için belirli görevleri tamamlamaları gerekiyor. Bu görevler çoğu zaman projeyle ilgili duyuruları X (Twitter) üzerinden paylaşmayı, şirketin sosyal medya hesaplarını takip etmeyi ya da bir e-mail bültenine kayıt olmayı içerir.

Bazı şirketler projelerini diğer airdrop meraklılarına önerenler arasında da airdrop yapabilir. Görevleri tamamladıktan sonra katılımcılar ücretsiz tokenler ile ödüllendirilir. Bu tür airdrop’lar genellikle NFT projeleri oluşturan şirketler tarafından hayata geçirilir.

Holder Airdrop

Kripto para piyasasına aşina olanların bileceği üzere sektörde “HODL” olarak da bilinen bir yatırım yöntemi vardır. Holder yatırımcılar elindeki kripto para projelerinin tokenlerini ne olursa olsun satmamak ve elinde tutmak üzere almayı tercih eder. Bu terim airdrop türleri arasında da karşımıza çıkıyor. Bu sistem, airdrop süresince şirketin seçtiği kripto para birimini elinde bulunduran yatırımcıların ödüllendirilmesiyle gerçekleşiyor. 

Platform belirli bir zaman ya da tarihte kullanıcıların cüzdanlarının anlık görüntüsünü aldığında holder airdrop tamamlanarak ödüller dağıtılıyor. O anda belirtilen kripto para birimine sahip olan herkes ücretsiz bir şekilde token alma hakkı kazanıyor. Bu tip airdrop seçenekleri hem proje sahipleri hem de üçüncü taraflar tarafından gerçekleştirilebiliyor.

Kullanıcılar İçin Airdrop

Bu airdrop türü, yatırımcıların projeye katkılarına gören seçilen kişilere yöneliktir. Projeyle en çok zaman harcayan, en çok yatırım yapan ve projenin fonksiyonlarını en çok kullanan kişiler büyük bir avantaj sahibi olur. Nitelik gereksinimleri arasında hesap oluşturma, topluluk forumlarında projeyi destekleme ya da bir gruba katılma gibi şartlar da yer alabilir. 

Airdrop Çekilişi

Airdrop türleri arasında kullanıcıların en çok sevdiği seçeneklerden biri olarak çekiliş yöntemi vardır. Piyango tarzında işleyen bu yöntemde çekilişler aracılığıyla ücretsiz kripto kazanmak mümkün olur. Çekilişe katılmak için kullanıcıların belirli görevleri tamamlamaları gerekir. Bunlara proje paylaşımlarına etkileşim sağlamak ve sosyal medya platformlarındaki hesapları takip etmek de dahildir. Bu işlemlerin sonucunda çekilişe katılım sağlanır ve proje istediği ilgiyi yaratarak etkileşimi artırmayı başarır.

Airdrop’lar Nasıl Vergilendirilir? Türkiye’de Airdrop Vergisi Var mı?

Bir airdrop gelirini bildirmek için yurtdışında kişilerin Schedule 1 Form 1040’ı kullanmaları gerekir. Airdrop, bu form içerisinde Diğer gelir kategorisinde bildirilmelidir. Başvuranın ayrıca alındığı tarihte geçerli olan piyasa değerini de belirtmesi önemlidir.

Bir projeden airdrop alan kişilerin elindeki tokenleri satmak istemesi halinde Schedule D ve Form 8949’u doldurması tavsiye edilir. Schedule D, Amerika Birleşik Devletlerinde vergilendirilebilir sermaye kazançlarını ve kayıplarını ifade eder. Taksit tutarı ise tokenin elde tutulma süresine göre belirlenir.

Airdrop’ları bir yıldan daha uzun süre tutmak, uzun vadeli yatırım olarak kabul edilirken bu süre bir yılın altına düştüğünde kısa vadeli olarak görülür. Kısa vadeli vergi oranı %10 ile %37 aralığında değişirken uzun vadeli vergi oranı %0 ile %20 arasındadır. Form 8949, airdrop’un alındığı tarih ve piyasa değeri gibi işlem ayrıntılarını da içerir.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde federal vergilere ek olarak airdrop alıcıları yerel ve eyalet vergileri de ödemekle yükümlü olabilir. Bu ödülleri vergiye tabi gelir olarak bildirmemek ise cezai işlemin uygulanmasına kadar yol açar.

Türkiye için henüz kripto para vergilendirilmesi hakkında mevzuat bulunmadığı için alım-satım sonucunda oluşan kârlar dahil olmak üzere hiçbir airdrop ödülünün vergilendirilmesine gerek duyulmuyor. Fakat AA tarafından yapılan haberlere göre kripto paraların vergilendirilmesi konusundaki çalışmada sona gelindiğini görmek mümkün.

Kripto Para Airdrop

Airdrop’ların Artıları ve Eksileri

Kripto para sektöründe en çok tercih edilen ödül mekanizmalarından biri olan airdrop birçok avantaj ve dezavantaja sahiptir. Airdrop nedir sorusuna yanıt verdikten sonra, bu sistemin artı ve eksilerine değinelim.

Artıları

Eksileri

Airdrop dağıtıldığında tokenlerin çok daha geniş bir kitleye ulaşması sağlanır. Çoğu ülkede -Türkiye için geçerli olmasa da- vergilendirmeye ve devlet düzenlemelerine tabidir.
Airdrop dağıtılması markanın projeyi tanıtmasına yardımcı olur. Ücretsiz olarak dağıtılan tokenler, genel token değerinde düşüşe neden olabilir.
Pazarlama maliyetlerinin azaltılması. Her airdrop dağıtan projenin meşru olduğunu söylemek mümkün değildir.
Markaların kullanıcı tabanı oluşturmasına yardımcı olmak. Bir güvenlik tehdidi oluşturabilir.
Merkeziyetsizliği teşvik eder.

Neden Airdrop Almalısınız?

Airdrop mekanizması, ödül dağıtıldıktan sonra ödül sahiplerine çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Öncelikle yatırımcılar zamanla değerinin artacağına inandıkları belirli bir tokeni ellerinde tutarak kâr elde edebilirler. Bu tokenin sıfır maliyetli olması psikolojik olarak belirli bir rahatlamayı da beraberinde getirir. 

Tokenler parasal değerlerinin yanı sıra sahiplerine proje içerisindeki önemli kararlarda fikir belirtme ve oy kullanma hakkı da tanır. Yatırımcılar, airdrop kampanyaları aracılığıyla blok zinciri projelerine nasıl katılabileceklerini öğrenirler.

Şirketler açısından ele aldığımızda airdrop bir projeyi çok daha geniş bir kitleye çok daha düşük maliyetle duyurmanın en iyi yollarından biridir. Aynı şekilde airdrop dağıtarak yeni kripto tokenlerinin likiditesini artırabilirler ve tüm bunlar olurken pazarlama maliyetlerini de düşürebilirler. 

Airdrop Nasıl Alınır?

Kripto para yatırımcıları için hazırladığımız bu rehberde airdrop nedir sorusuna tüm detaylarıyla yanıt verdikten sonra şimdi airdrop nasıl alınır onu inceleyeceğiz. 

  1. Kripto airdrop siteleri
  2. Sosyal medya ağları
  3. #Airdrop etiketleri
  4. Kripto forumları

Kullanıcılar yukarıdaki 4 farklı yol üzerinden airdrop dağıtan platformları bulabilir ve gereklilikleri yerine getirerek airdrop almaya hak kazanabilir. 

Airdrop talep etmek için katılımcıların uyumlu bir cüzdana ve uygun bir kripto para birimine ihtiyacı olacaktır. Örnek vermek gerekirse proje Bitcoin özelinde bir airdrop içeriyorsa katılımcıların cüzdanlarında mutlaka BTC tutması gerekir.

Sonrasında katılımcıların proje geliştiricileri tarafından verilen görevleri tamamlamasıyla birlikte süreç sonlanır. Bu görevler projeden projeye değişiklik gösterse de genel itibariyle aşağıdaki gibidir:

  • Platformun sosyal medya hesaplarıyla iletişim halinde olmak
  • Projeyle ilgili anketlerin doldurulması
  • Platforma kripto cüzdanı bağlamak
  • Belirli sayıda token bulundurmak

Airdrop etkinlikleri çoğunlukla ağ protokolünde iki yolun oluşturulmasıyla sonuçlanan değişiklikler olduğunda gerçekleşir. Buna çatallanma adı da verilir. Bu konuya verilebilecek en iyi örnek ise Bitcoin’den forklanarak tüm BTC sahiplerine airdrop yoluyla dağıtılan Bitcoin Cash olacaktır.

Sonuç – Airdrop Nedir?

Bu yazımızda airdrop nedir ve nasıl çalışır sorularına cevap vermeye çalıştık. Ayrıca farklı işlevleri olan airdrop türlerini ve airdrop’ların artı ve eksilerinden bahsettik.

Kripto sektöründe airdrop’ların değerli olup olmadığı kişilerin bireysel koşullarına ve hedeflerine bağlıdır. Airdrop’lar ücretsiz kripto para kazanmanın ve gelecekte bunlardan potansiyel olarak kâr elde etmenin en iyi yollarından biridir. Fakat dolandırıcılık ve düşük kaliteli projeler gibi riskleri de beraberinde getirirler. Bu sebeple bir airdrop etkinliğine katılmadan önce projenin güvenilirliğini ve potansiyelini araştırmak oldukça önemlidir.

Genel itibariyle airdrop’ların kripto para topluluğuyla etkileşim kurmak için eğlenceli ve kârlı bir yol olduğu söylenebilir. Airdrop nedir sorusuyla yola çıktığımız bu rehberde konuyu tüm detaylarıyla ele aldık. 

Airdrop ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

NFT Airdrop nedir?

Airdrop nasıl alınır?

Kriptoda airdrop güvenli mi?