Kripto para sektörü her geçen yıl kendini yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Kullanıcılar için kolaylık sağlayan yeni teknolojiler çıkmaya devam ettikçe ekosistem genişlemeyi sürdürüyor. BEP-20 token özellikleri ve bu token standardı üzerinde inşa edilen tokenler ise kripto para endüstrisinde yatırımı çok daha kazançlı hale getirebiliyor.

Dünyaca ünlü bazı analistler dahi BEP-20’nin zamanla ERC-20 standartlarının yerini alabileceğine inanıyor. Bunun sebebinin ise komisyon ücretlerinin daha düşük olmasından ve işlemlerin daha hızlı yapılmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Business 2 Community olarak bu yazımızda sizler için bu kez BEP-20 nedir ve nasıl çalışır sorularının yanıtlarını ve BEP-20 token özellikleri ile ilgili tüm detayları ele alacağız. Gelin başlayalım…

BEP-20 Nedir?

BEP-20, BNB zinciri üzerindeki token standardı olarak ifade edilebilir. Binance Chain Evolution Proposal’ın kısaltılmış halidir. BEP-20 isminde kullanılan 20 ise kullanılan standardı ifade eder. Rolü ise tokenlerin ağda nasıl kullanılacağını ve bunları kimlerin kullanabileceğini belirlemektir. 

BEP-20 nedir sorusuna daha kapsamlı yanıt vermek gerekirse bu sistem; işlemlerin hızını ve maliyetini optimize etmeye yarar. Ayrıca Binance zincirini temel alan akıllı sözleşmelerle de uyumlu çalışırlar. Tüm BEP-20 işlemlerinde komisyon ücretleri ve diğer ücretler BSC ağının yerel tokeni olan BNB ile ödenmektedir. 

BEP-20 tokeni ayrıca ERC-20 token standartlarının da bir uzantısı olarak görev alır. Bu, her iki ağın birbiriyle uyumlu olduğunu gösterir.

BEP-20

BSC – Binance Smart Chain Nedir?

BSC, Binance Smart Chain (Binance Akıllı Zincir) anlamına gelen bir kısaltmadır. Binance tarafından Eylül 2020 itibariyle başlatılan blok zinciridir. Aynı zamanda Ethereum ağına alternatif olarak da tasarlandığı bilinir. Ağın temel amacı yüksek gas ücretlerini, yavaş işlem sorunlarını ve ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırmaktır. BEP-20 tokenleri bunu başarmak için Proof of Staked Authority (PoSA) mekanizmasını kullanmaktadır.

BSC blok zinciri hem akıllı sözleşmeleri desteklemesiyle hem de EVM (Ethereum Sanal Makinesi) ile uyumluluğu ile bilinir. Ek olarak hem BEP-20 hem de ERC-20 ağları ekonomik çıkar, itibar ve otorite amacı güder.

En Yüksek Değere Sahip BEP-20 Tokenleri Hangileri?

Milyarlarca dolarlık hacme sahip olan kripto para piyasası, her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Piyasa gelişimini sürdürürken, yatırımcılara fayda sağlayan ve işlerini hızlandıran yeni teknolojiler de piyasaya sürülüyor. Bu teknolojilerden biri ise BEP-20 olarak da bilinen ağdır. Son dönemde kripto para sektörüne damgasını vurmaya devam eden BEP-20 tokenleri arasında ilk 5 sırada aşağıdakiler bulunuyor:

1. USDC (USD Coin)

Bir stablecoin olan USDC 32 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir. ABD Dolarına endeksli olup değeri her zaman sabit 1 dolardır. Fakat piyasada gerçekleşen sert düşüş ve yükseliş hareketleri nedeniyle belirli dönemlerde değeri 1 doların altına ya da üzerine geçebilmektedir.

2. Cardano (ADA)

Milyonlarca yatırımcıya sahip olan popüler kripto paralar arasında yer alan ADA, 16 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir. Bu rehber hazırlanırken 0.460$ üzerinden alım-satım işlemleri gerçekleştirmek mümkündür. ADA, akıllı sözleşmeler için halka ve yatırımcılara açık bir blok zincir platformu çalıştırmayı hedefleyen açık kaynaklı bir projedir.

3. Wrapped Ether (WETH) 

En çok kullanılan BEP-20 tokenleri listesinde piyasa değeriyle üçüncü sırada yer alan WETH, güncel olarak 11 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir. Karşılığı 1 ETH olarak belirlenmiştir. Ethereum wrap etmeye yarayan bir tokendir. Manuel olarak ETH wrap ederek staking platformlarında değerlendirmeyi sağlar.

Chainlink, alım-satım açısından Türk yatırımcılar tarafından da ilgiyle takip edilen kripto para projelerinden biridir. Ayrıca 10 milyar dolarlık piyasa değeriyle BEP-20 ağı tokenleri listesine de 4. sıradan giriş yapmaktadır. 

5. Polygon (MATIC)

BEP-20 token özellikleri itibariyle yaygın olarak merak edilen tokenlerden birisi MATIC’tir. Projenin piyasa değeri 7 milyar dolar olup güncel fiyatı ise 0.721$ seviyesindedir. Polygon ağındaki ödeme hizmetlerinde ve ekosistemde faaliyet göstermekte olan kullanıcıların kendi aralarında ödeme yapabilmesini sağlayan bir projedir.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

BEP-20 Tokenlerinin Temel Özellikleri

BEP-20 adresi üzerinde inşa edilen tokenler kullanıcıların daha düşük komisyon ücretleri ödemesini ve daha hızlı işlemler gerçekleştirmesini sağlar. Buna göre BEP-20 token özellikleri temel olarak aşağıdaki gibidir:

Akıllı Sözleşme Uyumluluğu

BEP-20 tokenleri diğer akıllı sözleşmelerle entegre edilebildiği için ekosistem bir adım ileri taşınır. Bu tokenler Binance ağı içerisinde daha karmaşık tokenlerin oluşturulmasına olanak tanır. 

Birlikte Çalışabilirlik

Genel itibariyle BSC ağı içerisinde kullanılsa da BEP-20 tokenleri diğer blok zincirlerle birlikte de çalışmaya uyumludur. BEP-20 ağı tokenleri köprü görevi gördükleri için farklı borsalar ve cüzdanlar arasında kolaylıkla transfer edilebilirler. Bu transfer işlemleri hem uygun komisyon oranları ile hem de saniyeler içerisinde gerçekleşir.

Yenilikçi Mekanizma

BEP-20 token özellikleri arasında bu tokenlerin Proof of Stake Authority ya da PoSA adı verilen yenilikçi bir mekanizma kullanması yer alır. Bu mekanizma sayesinde BEP-20 ağı daha ölçeklendirilebilir hale gelirken işlem ücretleri de büyük ölçüde azalmış olur.

Hızlı İşlemler

Yatırımcıların ağ seçimi sırasında en büyük iki önceliğinden birisi hızlı işlemler, diğeri ise düşük komisyon ücretleri olur. BEP-20 tokenleri hem hızlı işlem yapma olanağı tanır hem de diğer ağlara göre daha düşük gas ücretleri bulunur. Düşük ücretlerin yanı sıra BEP-20 tokenleri, BSC ağı içerisindeki en hızlı işlemleri gerçekleştirir. Bloklar, Ethereum’dan çok daha hızlı doğrulanır ve eşler arası işlemler için daha uygun hale gelir.

Onay Mekanizması

BEP-20 tokenleri bir onay mekanizması kullanır. Bu durum ERC-20 tokenleri için çok daha karmaşıktır. BEP-20 tokenlerinin kullandığı onay mekanizması, diğer adres sahipleri adına BEP-20 tokenlerin harcanabilmesine olanak tanıyarak işleri hızlandırır.

binance coin bnb satin al

BEP-20 Token Standardının Parametreleri

BEP-20 token özelliklerinin ardından sıra bu tokenlerin performanslarını artırmak için geliştiricileri tarafından uygulanan parametrelere geldi. Yaptığımız detaylı araştırma sonucunda ortaya koyduğumuz bu rehberde BEP-20 tokenleri için kullanılan parametreleri inceleyelim:

  • Kara Liste: BEP-20 ağı parametreleri içerisinde yer alan kara liste, ağın güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilme potansiyeline sahip kötü amaçlı adresleri yasaklamak için kullanılır. Bu sayede milyonlarca kullanıcı 7/24 güvenle işlem yapmaya devam edebilir. Ek olarak ağda kesintiler ve duraklamalar da yaşanmaz.
  • Durdurabilme: Bu parametre, yüksek risk içeren güvenlik sorunları esnasında kullanıcıların BEP-20 tokenlerini içeren tüm işlemleri duraklatmalarını sağlar. Fakat bu parametre yalnızca token geliştiricileri tarafından devreye kullanılabilir.
  • Mint Edilebilir Olması: BEP-20 ağı parametrelerinden biri olan mint edilebilirlik, yeni tokenlerin hangi koşullarda basılacağını ve spesifikasyonlarını belirtmek için kullanılır. Ayrıca tokenlerin toplam arzları da bu parametre sayesinde belirlenir.
  • Yakılabilir Olması: Token arzlarının azaltılması için tokenlerin hangi koşullarda yakılabileceğini belirleyen deflasyonist bir parametredir. Tokenlerin yakılması, piyasadaki arzı düşüreceği için kullanıcılar açısından olumlu bir gelişme olup fiyatları yukarı çıkarır.

Son zamanların en popüler tokenleri arasında yer alan Binance USD (BUSD), PancakeSwap (CAKE) ve Burger Swap (BURGER) gibi pek çok kripto para projesinin BEP-20 standardını kullandığını hatırlatalım. Bu standart sayesinde BEP-20 tokenleri yatırımcıları işlemlerini çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. 

BEP-20 – ERC-20 Karşılaştırması

ERC-20 ve BEP-20 tokenleri arasındaki en önemli fark kendi yerel blok zincirlerinde yatar. BEP-20 tokenleri BSC ağında çalıştırılırken ERC-20 tokenleri ise Ethereum ağında çalışır.

İki farklı ağ zincirini birbirinden ayıran en önemli unsur işlem hızıdır. BEP-20 işlemleri -yaklaşık olarak- 3 saniye kadar sürerken bu durum ERC-20 işlemleri için -yaklaşık olarak- 15 saniyeye tekabül eder. Ek olarak BEP-20 token özellikleri arasında işlem sayısı da yüksektir. BEP-20, saniyede 1.400 TPS, ERC-20 ise 20 TPS işlem gerçekleştirir.

İki ağ arasındaki üçüncü farklılık, kullanılan konsensüs mekanizmalarında meydana gelir. Yukarıda da bahsedildiği üzere BEP-20 tokenleri PoSA mekanizması kullanırken ERC-20 tokenleri PoS mekanizması kullanır. PoSA, PoS ve PoA konsensüsünü birleştirerek çok daha hızlı blok doğrulamasına ve daha düşük gas ücretlerine olanak tanır. 

BEP-20, tüm bunların yanı sıra tüm işlemlerin BNB kullanılarak ödenebilmesinden ötürü ERC-20’ye göre çok daha düşük işlem ücretleri sunar. Buna ek olarak ERC-20 işlemlerinde gas ücretleri Ethereum kullanılarak ödendiği için oldukça yüksek seviyededir. Kullanıcılar, yaptıkları transfer sonucunda yüksek komisyonlar ödemek zorunda kalır.

Son olarak güvenlik mekanizmalarına gelindiğinde birçok uzmana göre galip ERC-20 oluyor. Ethereum ağı 400.000’in üzerinde blok doğrulayıcı kullanırken BSC için bu sayı 21’dir. Fakat ağlar arasındaki işlem hızı farkları da tam olarak bu noktadan kaynaklanıyor. Bilindiği üzere daha fazla sayıda doğrulayıcının olması, daha güvenli işlemler anlamına geliyor. Ancak daha fazla doğrulayıcı aynı zamanda daha yavaş işlemler anlamına da geliyor.

BEP-20 ile BEP-2 Arasında Fark Var mı?

BEP-2, Binance zincirinin token standardıdır. BEP-20 ise Binance Smart Chain’in token standardıdır. Dolayısıyla hem token adresleri hem de işlevlerinde büyük farklılıklar gözlemlemek mümkündür. 

BEP-20 token özellikleri, BEP-2 ile büyük farklılıklar içerir.  BEP-20, BSC ağında BEP-20 tokenleri satın almak ve transfer etmek için kullanılan benzersiz bir tanımlayıcıdır. BEP-20 adresi başlangıcı “0x” olurken BEP-2 adresleri “bnb” kodu kullanılarak başlar. Bunun yanı sıra BEP-2 tokenleri, BEP-20’nin aksine akıllı sözleşmeleri desteklemez. Aynı şekilde diğer blok zincirlerle birlikte de çalışmazlar. Öte yandan BEP-20, tüm akıllı sözleşmeleri destekler ve böylece dApp’ler oluşturmak için kullanılabilirler. Ek olarak ETH ağıyla birlikte kullanımı da mümkündür.

Ayrıca Bkz: Binance’de Listelenecek Coinler

Sonuç

En nihayetinde, BEP-20 nedir sorusuna ve BEP-20 token özellikleri sorusuna yanıt vermek gerekirse BSC blok zincirinde kullanılan bir token standardıdır. ERC-20 tokeniyle benzerliklere sahiptir. Fakat ERC-20, PoS konsensüsü kullanır ve BEP-20 PoSA konsensüsü kullanır. Bu durum, işlemlerin çok daha hızlı şekilde doğrulanmasını ve düşük komisyon ücretleri oluşmasını sağlar. Ek olarak diğer blok zincirlerle birlikte çalışabilmesini sağlayan çift zincirli zengin bir mimariye de sahiptir.

BEP-20 standardı, BSC ağının işlevselliğini geliştirmek için yenilikçi özellikler sunar. Örnek vermek gerekirse, dApp’ler ve DeFi protokolleri oluşturmak mümkündür. Aynı zamanda bu durum, akıllı sözleşme oluşturma sürecinin de daha az karmaşık hale gelmesiyle sonuçlanır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Trust Wallet’taki BEP-20 ibaresi ne anlama gelir?

BEP-20 ağı güvenli midir?

BEP-20 BNB ağıyla aynı mıdır?

BEP-20’de işlem ücretleri daha mı düşük?