Bitcoin ordinals nedir sorusu birçok kripto yatırımcısı tarafından merak edilen konuların başında geliyor. 2023’ün başında kripto dünyasında büyük tartışmalara neden olan Bitcoin Ordinal, Bitcoin ağında yenilikçi bir yöntemdir.
En iyi kripto paralardan ilki olan Bitcoin’in en küçük birimi satoshilerin benzersiz kimliklerle tanımlanarak işlem görmesini sağlar. Her bir satoshinin izlenebilir ve belirli verilerle ilişkilendirilebilir olduğu anlamına gelir.
Destekçileri, Bitcoin ağının güvenliğini artırarak veri depolamak için çığır açan bir yöntem olduğuna inanıyor. Şeffaflık sağlanması açısından da büyük avantajlar sunuyor.
Karşı çıkanlar ise bu protokolün Bitcoin’in ilk kullanım amacından uzaklaşmış savurgan bir model olduğuna inanıyor. Blok zincirinin şişmesi ve yüksek işlem ücretleri gibi potansiyel sorunları da beraberinde getirebileceği düşünülüyor.
Hadi lafı daha fazla uzatmadan Bitcoin ordinal nedir sorusunun cevabını beraber incelemeye geçelim!
Bitcoin Ordinals Nedir – Detaylı İnceleme
Bitcoin NFT’leri olarak da bilinen Bitcoin Ordinaller, ek verilerle işlem görmesini sağlayan yeni bir protokoldür. Bitcoin’in en küçük birimleri olan satoshilerin, Bitcoin blok zincirinde benzersiz bir kimlik ile tanımlanmasını sağlar.
Ordinal protokolü, Ocak 2023’te Casey Rodarmor tarafından Bitcoin ana ağında oluşturulmuş ve başlatılmıştır. Bitcoin ordinal (yazıtlar) nedir sorusunun yanıtını daha iyi açıklamak için pratik bir örnek verelim. Bitcoin’in halka açık defter olduğunu ve bir kişinin sahip olduğu coin sayısını herkesin görebildiğini varsayalım.
Normalde tüm Bitcoinler aynıdır. BTC Ordinaller’de, bir coinin üzerine bir video, resim ve hatta caps kazımanıza olanak tanıyor. Bu coin, hala defterin bir parçası olmasına rağmen benzersiz bir koleksiyon haline gelir.
Başka bir deyişle; Bitcoin Ordinaller, insanların BTC birimlerine yapıştırabilecekleri küçük pullar olarak düşünülebilir. Bu da onları aynı Bitcoin sistemi içinde ayırt edilebilir hale getirir.
Bitcoin Ordinaller, standart “değiştirilebilir” Bitcoinleri blok zincir üzerinde “değiştirilemez” NFT’lere dönüştürmenin bir yoludur.
Bitcoin Ordinaller Nasıl Çalışır?
Casey Rodarmor’a göre, bir satoshinin Bitcoin blok zincirindeki konumu dört parametre ile yakından ilişkilidir:
- Döngü numarası
- Bloktaki satoshi indeksi
- Yarılanma dönemindeki bloğun bir indeksi
- Zorluk ayarlama dönemindeki bloğun bir endeksi
Bitcoin ordinals nedir ve nasıl çalıştığına dair teknik yanıt, parametreler dengesiyle belirlenir. Bu parametreler, satoshilerin blok zincirindeki konumunu belirler.
İlk satoshi nadir olacağından, dört parametre, bir satoshinin Bitcoin blok zincirindeki konumunu belirlemenize yardımcı olacaktır.
NFT’ler bağlamında, nadir basım durumu koleksiyonculardan daha fazla değer görme potansiyeline de sahip olacaktır. NFT’lerinizi en iyi Bitcoin cüzdanlarında muhafaza edebilirsiniz. Bunun yanında, satoshilerin sıra numarası, belirli Bitcoin NFT’sinin ne kadar nadir olduğunu doğrulamaya olanak tanır.
Belirli Bitcoin NFT’lerinin nadirlik değerlerinin yanında Bitcoin için fiyat tahminlerini de potansiyel olarak etkileyecektir.
Bitcoin Ordinaller, kodları yeniden kullanarak satoshilere yazılan veriler için zarf olarak kullanır. Bitcoin’de daha yüksek bir blok boyutu varsa, Ordinal’ler satoshilere daha büyük verilerin yazılmasında yardımcı olabilir.
Bitcoin Ordinal’in Avantajları
Bitcoin ordinals nedir başlığını incelediğimizde yapabileceğimiz bir başka çıkarım mevcuttur. Bitcoin Ordinaller, Bitcoin blok zincirine kalıcı veri yazılımı sağlar ve manipülasyona karşı dirençlidir. Ayrıca, yüksek güvenlik ve nadirlik potansiyeli sunar.
Ordinallerin avantajlarını incelemeden ne olduğunu tam olarak anlayamayız. Bu yüzden detayları daha yakından inceleyelim.
Değiştirilemezlik
Bitcoin ordinals nedir sorusuna bir kullanım örneği verelim. Ordinaller, Bitcoin blok zincirine kalıcı şekilde dahil edilerek, manipülasyona veya sansüre karşı dirençli hale getirilir.
Dijital varlıkların birçoğu değiştirilebilir veri tabanları veya merkezi sunucularda saklanır. Ordinaller ise Bitcoin blok zincirinin değiştirilemezliğinden faydalanır.
Yazılı veriler erişilebilir ve değiştirilemez kalarak Ordinaller‘in gerçekliğine güven sağlar.
Güvenlik
BTC Ordinaller, Bitcoin blok zincirinin İş Kanıtı (PoW) mutabakat mekanizmasını kullanır.
Uzun yıllar boyunca titizlikle test edilmiş bu mekanizma, olağanüstü derecede güvenli olduğunu kanıtlamıştır. Birçok kez kötü niyetli saldırıyı püskürtmüş ve güvenlik açıklarına karşı yüksek dayanıklılık göstermiştir.
Dolayısıyla Ordinaller, diğer birçok NFT ağ korumasının üstünde, güçlü bir güvenlik geçmişine sahiptir. Diğerleri, henüz test edilmemiş diğer mutabakat modellerine güvenmek, mimarilere özgü güvenlik sorunlarıyla devam etmek zorundadır.
Nadirlik Potansiyeli
Ordinaller, dijital öğelerin Bitcoin defterindeki milyarlarca satoshiye eklenmesine olanak tanır. Benzersizlik ve nadirlik sağlayıp, nadir dijital öğelerden oluşturduğu dünyayla koleksiyonculara ve oluşturuculara fayda sağlar.
Ordinaller ve veriler, özellikle dijital koleksiyonların nadirliğine ilgi duyan kullanıcıları Bitcoin ağına çekme potansiyeline sahiptir. Tıpkı arzı sınırlar coinler gibi ordinaller de nadirliğiyle bilinmektedir.
Bitcoin Ordinal’in Dezavantajları
Bahsedilen tüm avantajların yanı sıra, bu protokolün bazı dezavantajları da vardır. Aşırı veri yüklemesi ağın güvenliğini tehdit edebilir ve merkeziyetsizlik ilkelerini zayıflatabilir.
Bitcoin ordinalsnedir başlığına dezavantajlar açısından bakalım. Bitcoin Ordinaller, diğer işlemlerle aynı blok alanını kullanır, bu da işlem ücretlerinin artmasına yol açar.
Bitcoin Ordinaller’in getirdiği veri depolama işlevi, Bitcoin’in orijinal amacından sapma olarak değerlendirilebilir.
Bitcoin Ordinaller’in dezavantajlarından bazılarına beraber göz atalım:
Blok Zincir Yoğunluğu
Bitcoin, bilindiği üzere en çok işlem gören coinler arasında yer almaktadır. Sürekli olarak büyük veri girişi sağlanması, blok zinciri boyutunun artmasına sebep olur. Dolayısıyla büyüyen depolama gereksinimlerini yönetmek için ortak protokol güncellemelerine ihtiyaç oluşturmaktadır.
Bitcoin’in ölçeklenebilirliğine ilişkin endişeleri artırmakla birlikte, potansiyel olarak düğüm bant genişliği ihtiyaçlarını da etkileyecektir.
Artan blok zinciri boyutu ve protokol güncellemeleri ihtiyacı, Bitcoin’in uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından kritik faktörlerdir.
Daha Yüksek İşlem Ücretleri
Madenciler, daha büyük ekonomik teşvikler sunan işlemleri tercih eder. Dolayısıyla daha büyük Ordinal işlemlerinin zamanında işlenmesini sağlamak için çok daha yüksek ücretlere ihtiyaç doğacaktır.
Sonuç olarak, bazı içerik oluşturucuları bu ücretleri ödemekte zorlanacağından herkesin katılımı mümkün olmayacaktır. Ordinal’in, maliyete duyarlı kullanıcılar tarafından benimsenmesini de zorlaştıracaktır.
Bitcoin Ordinaller ve Geleneksel NFT’ler Arasındaki Farklar
Bitcoin ordinalleri ve NFT’ler farklılık gösterse de ikisi arasında temel farklılıklar bulunmaktadır. Bu ikisi arasındaki farkları daha iyi anlayabilmeniz için bir tablo oluşturduk. Tablomuza göz atalım.
Özellik
Bitcoin Ordinaller
Geleneksel NFT’ler
Veri Depolama
Zincir Üstü
Blok zincirine bağlı zincir dışı depolama
Değiştirilemezlik
Kalıcı ve değiştirilemez
Platform kurallarına bağlı, değiştirilebilir
Temel Blok Zincir
Bitcoin
Akıllı sözleşme tabanlı zincirler
Güvenlik
PoW mutabakatı sayesinde daha sağlam
Blok zincirine bağlı olarak değişkenlik gösterir
Nadirlik Potansiyeli
Satoshilerin sayısından dolayı çok fazla
Oluşturucunun şartları veya platform tedariği ile kısıtlanmış
Çevresel Etki
Bitcoin’in enerji tüketimini yoğunlaştırır
Blok zincirine bağlı olarak değişkenlik gösterir
İşlem Ölçeklenebilirliği
Potansiyel büyük veri yükü sorunları
Genellikle daha verimli ve daha hızlı
Yasal Sonuçlar
Belirsiz ve gelişmekte olan
Gelişmekte olan çerçeveler, platforma bağlı olarak farklılık gösterir
Masraflar
Büyük veri girdileri için çok masraflı
Genel olarak düşüktür ancak ağ tıkanıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir
Örnekler
Resimler, metinler, video oyunları, capsler
Müzik, sanat, sanal arazi, koleksiyon
Sonuç
Bu yazımızda Bitcoin ordinals nedir sorusuna cevaplandırmaya çalıştık. Detaylı bir şekilde incelemesini yaptık.
Bitcoin blok zincirinde alternatif dijital varlıklar çıkarmanın yeni bir yolunu sağlayan protokolü temsil ederler. Bitcoin Ordinaller, satoshilere benzersiz veriler eklemek için özel bir mekanizma olan yazıtı kullanır.
Öncelikli amacıyla başlarda NFT ihraç etmek için kullanılmış olsa da, yeni potansiyel kullanım alanları olacaktır. Her yenilikçi teknolojide olduğu gibi Bitcoin Ordinaller de hem coşku hem de şüpheyle karşılanmaktadır. Bitcoin ekosistemi ve daha geniş dijital varlık piyasaları üzerindeki etkileri tam olarak kendini göstermemiştir.