Kripto para piyasasında uzun zamandır işlem yapan bütün yatırımcılar için doğru cüzdanı seçmek oldukça önemli. Özellikle gelişmiş güvenlik önlemlerine sahip olduğunu iddia eden Coinbase Wallet, yatırımcıların aklına “peki bu cüzdan ne kadar güvenli” sorusuna aklına getiriyor. Coinbase Wallet inceleme ve kullanım rehberi arayanlar için hazırladığımız bu rehberde, bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Business 2 Community olarak bu yazımızda Coinbase Wallet cüzdanını detaylı bir şekilde inceleyerek, cüzdanın avantajları ve dezavantajlarına da değineceğiz. İsterseniz lafı hiç uzatmadan hemen incelememize başlayalım.
Coinbase Wallet Nedir?
Coinbase Wallet, kripto para piyasasında uzun zamandır yer alan köklü borsalardan biri olan Coinbase’in çıkarttığı bir cüzdandır aslında. Hatta Coinmarketcap verilerine göre bütün kripto para borsaları arasında piyasa hacminde 3. sırada yer alan Coinbase, Amerika merkezli bir borsadır.
Coinbase Wallet ise yatırımcıların satın aldığı NFT’leri, Bitcoin, Ethereum, Solana ve DOGE başta olmak üzere ERC-20 tokenlerini tek bir yerde depolamasına olanak tanıyan bir cüzdan. Bu da demek oluyor ki Coinbase borsasında hesabınız olmasa bile Coinbase Wallet’ı kullanabilirsiniz.
Bunların yanı sıra aynı cüzdan içerisinde varlıklarınızı farklı yerlere bölmek isteyenler için birden fazla cüzdan türü açmasına da olanak tanıyor. Coinbase Wallet içerisinde ayrıca kullanıcılar merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) da erişebiliyorlar.
Ayrıca 130’dan fazla ülkede kart ile ödeme kabul etmesi sayesinde, kullanıcılar Coinbase Wallet üzerinden de kripto para alıp satabiliyor. Cüzdanın bir diğer dikkat çeken özelliği ise Coinbase Quest adını verdikleri interaktif görevler üzerinden kullanıcıların kripto ödülleri kazanabiliyor olması.
Coinbase Wallet’ın Artıları ve Eksileri
Coinbase Wallet’ın ne olduğunu açıkladığımıza göre şimdi artık daha detaylı Coinbase Wallet inceleme bölümüne geçebilir, artılarına ve eksilerine değinebiliriz. Hemen aşağıda cüzdan incelememizde ortaya çıkan avantajlarını ve dezavantajlarını bulabilirsiniz.
Artıları
Eksileri
Coinbase Wallet’da Hangi Kripto Paralar Saklanabilir?
Coinbase Wallet binlerce farklı kripto para birimini destekliyor, bunun da aslında sebebi ERC-20 tokenleri dediğimiz Ethereum altyapısına sahip olan coinlerini saklama desteği sunması. Ancak bu ERC-20 tokenlerinin yanı sıra nerdeyse bütün kripto para yatırımcılarının bildiği popüler coinleri de destekliyor, bunlardan bazılarına gelin değinelim;
Bitcoin
Hangi cüzdan Bitcoin’i desteklemez ki dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette Coinbase Wallet da kripto para piyasasının göz bebeği olan Bitcoin’i sıcak cüzdanda kullanıcıların saklamasına imkan tanıyor.
2009 yılında piyasaya girmesiyle finans alanında yeni bir çığır açan Bitcoin zaten kripto para piyasasını domine eden bir coin, bu nedenle her cüzdan Bitcoin’i destekliyor ancak Bitcoinlerinizi saklamak için en iyi Bitcoin cüzdanlarını arıyorsanız ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca bkz: En İyi Bitcoin Cüzdanları
Ethereum
Bitcoin’den sonra hangi coine değineceğimiz oldukça aşikar, siz değerli okuyucularımızın da tahmin edebileceği üzere Ethereum da Coinbase Wallet’ın desteklediği popüler coinlerden bir diğeri.
Hatta cüzdan Ethereum’u desteklemekle kalmıyor aynı zamanda ethereum alt yapısında geliştirilen bütün tokenleri de destekliyor. Kripto para piyasasında her geçen gün yeni bir token oluşturulduğu için tam olarak bir sayı vermemiz mümkün olmasa da, sadece ERC-20 token desteği ile Coinbase Wallet binlerce tokeni saklamaya olanak tanımış oluyor. Ayrıca bkz: En İyi Ethereum Cüzdanları
Solana
Son yıllarda belki de Ethereum’dan sonra adından en çok söz ettiren coinlerden biri olan Solana, özellikle kendi ağı üzerinde yepyeni bir meme coin boğası başlatması nedeniyle kripto para yatırımcılarının bir diğer favorisi olan bu coini de Coinbase cüzdanı destekliyor.
Dogecoin
En iyi meme coin hangisi diye sorulduğunda eminiz ki verdiğiniz cevap Dogecoin’den bir başkası değildir. Tıpkı diğer popüler kripto para birimleri gibi neredeyse temel diye adlandırabileceğimiz, yine çoğu yatırımcının cüzdanında bulunan Dogecoini de Coinbase Wallet destekliyor.
Coinbase Wallet Komisyon ve İşlem Ücretleri
Coinbase Wallet kendi internet sitesinde de verdiği bilgiye göre kullanımı tamamen ücretsiz olan hem Android hem de apple cihazlarda kullanılabilen ayrıca masaüstü versiyonu da bulunan bir cüzdan. Yani uygulamayı indirmek için herhangi bir para ödemenize gerek yok.
Cüzdan kullanımı sırasında yaptığınız işlemlerde aslında cüzdana bir para ödemiyorsunuz ancak herhangi bir kripto para satın alımında ya da transferde o kullandığınız ağın işlem ücretini ödemeniz gerekiyor. Yani kullandığınız ağa göre ödeyeceğiniz işlem ücreti elbette sabit olmayacak. Gas ücretleri dışında ise Coinbase Wallet para çekme için herhangi bir işlem ücreti kesmiyor.
Coinbase Wallet’ın Genel Özellikleri
Coinbase Wallet’ı daha yakından tanımamız için cüzdanın genel özelliklerini incelememiz oldukça önem taşıyor. Yaptığımız incelemede cüzdanın diğer kripto cüzdanlarında da karşılaştığımız genel özelliklerin yanı sıra bazı farklı özelliklere sahip olduğunu gördük. İsterseniz lafı hiç uzatmadan direkt olarak özellikleri incelemeye başlayalım.
dApp Desteği
Coinbase Wallet inceleme sürecinde ilk karşılaştığımız özelliklerden bir tanesi dApp desteği. Mobil uygulama üzerinden cüzdanı kullandığınızda merkeziyetsiz uygulamalar için ayrılmış özel bir sekmeyle karşılaşıyorsunuz.
Hatta bu kısımda Coinbase cüzdanı güvenlik için şöyle bir adım atmış, eğer tehlikeli bir merkeziyetsiz uygulamayı görüntülemek isterseniz ekranınızda uygulamanın tehlikeli olduğuna dair bir uyarı görüyorsunuz.
Hatta uygulama içerisinde görüntüleyebileceğiniz dApp’ler kategorilere ayrılmış olarak gözüküyor. Bu kategoriler şu şekilde:
Bu kategorilerden ilginizi çekeni seçerek rahatlıkla kategori içerisindeki uygulamaları görüntüleyebiliyorsunuz, hatta popüler olan uygulamalarda “Öne Çıkan” etiketini görmeniz de mümkün.
Örneğin, Polymarket, Uniswap, PancakeSwap, OpenSea gibi popüler uygulamaları burada görebilirsiniz. Eğer aradığınız uygulamayı herhangi bir kategoride bulamazsanız arama kısmından istediğiniz uygulamayı da aratabiliyorsunuz.
Coinbase Wallet Görevleri
Coinbase Wallet inceleme sırasında gördüğümüz Coinbase Quests yani Coinbase Wallet görevleri belki de Coinbase cüzdanının en sıradışı ve heyecan verici özelliği. Çünkü çoğu en iyi kripto para cüzdanlarında kullanıcıların görevler yaparak kripto para kazandığı herhangi bir sistem bulunmuyor.
Bu özelliği ile yeni başlayanlar için farkındalık ve bilgi kazandırırken aynı zamanda gerçekten de para kazandıran cüzdan, bu görevler için herhangi bir sınır da belirtmemiş. Yani demek istediğimiz şu, aynı zamanda birden fazla görev yapabiliyorsunuz.
Coinbase Wallet görevleri için herhangi bir takvim yok yani görevlerin ne zaman yenileneceği belirtilmiyor. Ancak kullanıcıların yeni gelen görevleri kaçırmaması için sürekli olarak dApp sekmesine göz atması gerekli.
Görevlere katılmak için de herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz, her şey tamamen ücretsiz. Görevler arasında farklı ağlarda işlem yapmak, coin stake etmek veya NFT avatarı oluşturmak gibi fazla vakit almayacak işlemler yer alabiliyor.
Ekstra Güvenlik Protokolleri
Coinbase Wallet güvenilir mi sorusuna ilk cevabı burada hızlıca verelim, cüzdanın güvenilir olmayan dApp’lere girmek istediğinizde uyarı vermesi veya daha önce spam olduğu belirtilen coinleri otomatik olarak bloklaması uygulama içerisinde güvenliği arttıran özellikler.
Bunların yanı sıra özellikle masaüstü eklentisi ile en iyi soğuk cüzdanlardan birisi olan Ledger desteğini sunarak, coinlerin aslında bir sıcak cüzdan olan Coinbase’ten soğuk cüzdana aktarılmasını sağlıyor ve bu da güvenliği arttırıyor.
Kullanıcı Dostu Arayüzü
Coinbase Wallet’ın kullanıcı dostu olduğundan daha önce bahsetmiştik. Ne kadar kullanıcı dostu olduğunu merak ediyorsanız da bunu şöyle açıklayalım, eğer piyasaya yeni girmiş bir yatırımcıysanız yeni kullanıcılar için seed phrase olarak adlandırılan kurtarma kelimelerini kayıt altında tutmak zor olabiliyor, işte Coinbase sayesinde bundan kurtulabiliyorsunuz.
Özellikle yeni kullanıcıların işini kolaylaştırmak için Coinbase Wallet şöyle bir yenilik getirmiş, uygulamayı indirdiğinizde cüzdanınızı oluştururken karşınıza çıkan “username” seçeneğine tıklayarak bir nickname oluşturuyorsunuz ve direkt olarak seed phrase dediğimiz bu 12 kurtarma kelimesini görmeden cüzdan açabiliyorsunuz.
Cüzdanınız da kısaca seçtiğiniz takma isime göre adlandırılıyor, örneğin takma isim olarak “superman” seçtiniz, cüzdanınız da “superman.cb.id” şeklinde adlandırılıyor. Hatta size para göndermek isteyen kişiler de sadece bu adresi yazarak coin gönderebiliyor. Ayrıca uygulama arayüzünün de oldukça sade ve kullanımı kolay olacak bir şekilde tasarlandığını da belirtelim.
Coinbase Wallet Güvenilir Mi?
Coinbase Wallet güvenilir mi sorusu doğal olarak her kullanıcının aklına gelen ilk sorulardan birisi. Özellikle pek çok kripto yatırımcısının cüzdanlarının hacklenmesiyle cüzdandaki bütün varlıklarını kaybetmesi nedeniyle bu soru aslında çok önemli bir soru.
Bunun altında yatan nedenlerden birisi kullanıcıların güvenilir olmayan sitelerde işlem yapmaya çalışmış olmaları olsa da, yine de kripto cüzdanını korumak önemli. Coinbase bu durumu şu şekilde engellemeye çalışmış. Diyelim ki Web3’te yer alan dApp’lerden birisini görüntülemek istiyorsunuz, eğer bu uygulama tehlikeli olarak tanımlanmışsa Coinbase Wallet sizi uyararak, görüntülemeye çalıştığınız uygulama hakkında bilgilendiriyor.
Yine benzer bir şekilde bir token satın almaya çalıştığınızı düşünelim, eğer token’in satıldığı site yine tehlikeli olarak tanımlanmışsa cüzdan bu konuda da sizi uyarıyor.
Hatta cüzdanda bundan daha iyi bir güvenlik önlemi de var. Bazen dolandırıcılar yatırımcıları sitelerine çekmek için cüzdanlara airdrop ile sahte coin gönderebiliyor, Coinbase Wallet ise otomatik olarak size gönderilen bu tehlikeli coinleri cüzdanınızda gizliyor.
Coinbase Wallet Nasıl Kullanılır?
Coinbase Wallet inceleme kapsamında cüzdan hakkındaki tüm bu bilgileri öğrendikten sonra “iyi ama ben Coinbase Wallet nasıl kullanılır bilmiyorum” diyorsanız ve bu soruya cevap arıyorsanız yazımızın devamında cüzdanı nasıl basit bir şekilde kurabileceğinizi ve kullanmaya başlamak için neler yapmanız gerektiğini tek tek detaylı bir şekilde söyleyeceğiz. Gelin şimdi detaylı bir şekilde incelemeye başlayalım.
1. Adım: Coinbase Wallet Uygulamasını İndirin
Bu aşama için aslında iki seçeneğiniz var, cüzdanı telefonunuzda kullanmak istediğinizi varsayarak ilk olarak bu seçeneği açıklamaya başlayalım.
Android bir cihaz kullanıyorsanız Google Play Store’u, iPhone kullanıyorsanız da Apple Store’u ziyaret ederek arama kısmına “Coinbase Wallet” yazmanız gerekli. Arattığınızda karşınıza çıkan ilk uygulama cüzdan olacaktır, telefonunuza uygulamayı indirin.
İkinci seçenek ise bilgisayarından cüzdanı kullanmak isteyenler için, bunu telefonundan cüzdana erişmek istemeyenler tercih edecektir ancak ne yazık ki sadece mobil uygulama versiyonunda dApp’leri görüntüleyebildiğinizi belirtelim. Eğer yine de bilgisayarınızdan Coinbase Wallet’ı kullanmak isterseniz yapmanız gereken şey cüzdanın Chrome eklentisini indirmek.
Yanlış veya sahte bir uygulama indirmemeniz için resmi sitede yer alan Coinbase Wallet linkini de buraya ekliyoruz.
2. Adım: Cüzdanınızı Oluşturun
Telefonunuza uygulamayı indirdikten sonra yapmanız gereken tek şey yeni bir cüzdan oluşturmak. Mobil uygulamada kolaylık sağlamak için kullanıcı adı sistemi geliştirmişler. Belirlediğiniz kullanıcı adını yazarak cüzdanınızı 2 saniye içerisinde oluşturabiliyorsunuz.
Kullanıcı adını seçmek size kalmış ancak seçtiğiniz isimle cüzdanınızda işlem yapacağınızı söyleyelim yani bir kişiye cüzdanınızı söylemeniz gerektiğinde kullanıcı adınızı görebiliyorlar.
Normalde kripto cüzdanları çeşitli harfler ve sayılardan oluşan bir adrese sahiptir, Coinbase Wallet’ta ise belirlediğiniz kullanıcı adı sizin cüzdan adresiniz oluyor. Daha önce de belirttiğimiz örnekteki gibi eğer kullanıcı adınızı “superman” yaparsanız, cüzdan adresiniz “superman.cb.id” oluyor.
3. Adım: Kripto Satın Alın
Eğer cüzdanınızı aktif olarak kullanmaya başlamak istiyorsanız, tahmin edebileceğiniz gibi ilk olarak Kripto para satın almanız gerekiyor. Uygulamanın cüzdan bölümüne girerek “Kripto ekleyin” butonuna tıklamanız gerekli. Bu butona tıkladıktan sonra satın almak istediğiniz coini, ne kadar satın almak istediğinizi ve ödeme yöntemini seçeceksiniz.
Örneğin banka kartı ile satın alabiliyorsunuz ancak bunun için Coinbase borsasında hesabınız olması gerekiyor. iPhone sahipleri borsaya üye olmadan Apple Pay ile ödeme yapabiliyor.
4. Adım: Kripto Para ve NFT’lerinizi Saklamaya Başlayın
Artık hesabınıza para eklediğinize göre istediğiniz kripto para birimini satın alabilir, satın aldığınız tokenleri cüzdanda saklayabilirsiniz. Ayrıca Coinbase Wallet NFT’leri de desteklediği için benzer bir şekilde NFT koleksiyonunuzu da cüzdanınızda saklayabilirsiniz.
Coinbase Wallet En İyi Kripto Para Cüzdanı Mı?
Hazırladığımız bu yazı boyunca Coinbase Wallet’ın ne olduğunu ve nasıl kullanabileceğinizi, cüzdanın özelliklerini anlattık. Yaptığımız incelemelere göre Coinbase cüzdanı oldukça iyi dursa da en iyi kripto cüzdanı mıdır sorusuna da yanıt vermek isteriz.
Yaptığımız incelemelere göre Coinbase Wallet görevleri oldukça dikkat çeken bir avantaj diyebiliriz. Nitekim genelde kripto para cüzdanlarında bu tarz görev-ödül sistemini pek görmeyiz. Cüzdan her ne kadar merkeziyetsiz olsa da sonuçta bir şekilde Coinbase borsasına bağlanıyor.
Yukarıda verdiğimiz kılavuzdan da anlayacağınız üzere coin alıp satmak istediğinizde bir şekilde cüzdan kullanıcıyı Coinbase borsasına yönlendiriyor gibi duruyor. Bu aşamada borsayı kullanmak istemeyen veya borsada hesap açmak istemeyen kullanıcılar için bu pek hoş olmayabilir.
Her ne kadar uygulamanın kullanım kolaylığı, cüzdan oluşturmanın basitliği özellikle yeni kullanıcılar için oldukça avantajlı olsa da herhangi bir borsaya üyelik gerektirmeyen bağımsız bir cüzdan arıyor olabilirsiniz. Bu nedenle biz de yazının devamında Coinbase Wallet’a alternatif olabilecek bir cüzdandan bahsedeceğiz.
Best Wallet – Coinbase Wallet’a En İyi Alternatif
Coinbase Wallet’ın özellikleri hoşunuza gitti ancak Coinbase borsasını kullanmak istemiyorsanız, kripto cüzdanı için bakabileceğiniz bir alternatif ise Best Wallet.
Yine benzer şekilde Best Wallet’ta da NFT ve dApps entegrasyonları bulunuyor. Hatta Coinbase cüzdanında olmayan token stakingiyle de Best Wallet’ta karşılaşıyoruz. Tıpkı Coinbase Wallet gibi Best Wallet’ta da benzer token desteklerini bulabilirsiniz, hatta daha ilginç bir şey söyleyelim, cüzdanın $BEST adında kendi bir tokeni bile var.
Yine hem mobil uygulaması hem de Chrome eklentisi olan Best Wallet’ta cüzdan oluşturmak istediğinizde, cüzdanınızı telefon numaranızı doğrulayarak çift faktörlü doğrulama ve hatta parmak iziyle koruyabiliyorsunuz.
Best Wallet uygulamasının içerisinde hatta uygulamalar bölümüne girerek kripto para haberlerini ve sektör gelişmelerini takip edebileceğiniz haber sitelerini de görüntüleyebiliyorsunuz. Best Wallet’ı Coinbase Wallet’tan ayıran temel özelliğin merkeziyetsiz bir borsası olması diyebiliriz. Coinbase ise tıpkı Binance gibi merkezi bir borsa.
Dilerseniz bir de gelin Coinbase Wallet ile Best Wallet’ın özelliklerinin karşılaştırmasını kısaca bir tablo yaparak özetleyelim.
Coinbase Wallet
Best Wallet
Kendisine ait bir tokeni yok
$BEST adında bir tokeni var
Merkezi bir borsa olan Coinbase’in cüzdanı
Merkeziyetsiz bir borsası var
Yalnızca Face ID var
Çift faktörlü doğrulama, parmak izi ve Face ID doğrulaması var
Coinbase Wallet görevleri var
Uygulamada herhangi bir görev alanı yok
Staking yapılamıyor
Staking yapabilirsiniz
Banka ve kredi kartı ile coin satın almak mümkün ancak Coinbase borsasında hesabınız olmalı
Banka ve kredi kartı coin satın alabilirsiniz
Bütün ERC-20 tokenlerini satın alabilirsiniz
Bütün ERC-20 tokenlerini satın alabilirsiniz, Ethereum ağı desteği var.
Her iki cüzdanın da hem benzer hem de farklı özellikleri olduğunu söylemek mümkün. Her iki cüzdanda da cüzdan güvenliği oldukça önem verilmiş olarak gözüküyor. Bu nedenle hangi cüzdanı kullanacağınıza karar vermek tamamen sizin ihtiyaç ve isteğinize kalmış durumda.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
Coinbase Wallet İnceleme – Özet
Bu yazımızdaki Coinbase Wallet inceleme rehberi ile popüler kripto para borsasının cüzdanını ele aldık ve cüzdan hakkında bilmeniz gereken bütün noktalara değindik. Sektörde farklı kripto cüzdan alternatiflerinin de olduğunu göz önünde bulundurursak, ihtiyaçlarınıza en çok hitap eden cüzdanı belirlemek yine size kalmış.
Yaptığımız incelemelere göre Coinbase Wallet görevleri, özellikle spam tokenler ve tehlikeli siteleri listelemesi ve kullanıcıları uyarması cüzdanın öne çıkan özellikleri gibi duruyor. Ancak cüzdan üzerinden coin satın almak için uygulamanın Coinbase borsasına yönlendirmesi her kullanıcının hoşuna gitmeyebilir.