Business2Community olarak defi staking nedir diye merak edenlere bilgi vereceğiz. Kripto pazarında kullanıcıların alabileceği risk oranına bağlı olarak değişen çeşitli yatırım metotları bulunmakta. Sizler için bu makalede uzun vade yatırımcılar için favori yöntemlerden biri olan DeFi staking nedir ve nasıl yapılacağına dair bir rehber hazırladık.
Business 2 Community olarak hazırladığımız bu makalede kripto varlıklarınızı belli bir süre boyunca kilitleyerek gelir elde etmenize izin veren en iyi DeFi platformlarını görüntüleyebilirsiniz.
2024 Yılının En İyi DeFi Staking Platformları
- Binance – Yüksek Faiz Oranları ve Esnek Staking Platformu
- Crypto.com – 40’tan Fazla Kripto Para Birimi Stake Edilebilen Platform
- DeFi Swap – 2024’ün İyi DeFi Staking Platformu
- Aqru – Stablecoin’lerde %10’a Varan APY Kazandıran Platform
- Nexo – NEXO’da Faiz Kazandığınızda %2 Bonus Faiz Veren Platform
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
En İyi DeFi Staking Platformları – Detaylı Analiz
Aktif piyasada işlem gören 20,000+ kripto birimlerinden sadece Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerine inşa edilen varlıklar stake edilebilir.
O halde lafı fazla uzatmadan en çeşitliliği yüksek, düşük komisyon oranlarına sahip ve Türk yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen platformları yakından inceleyelim.
1. Binance – Yüksek Faiz Oranları ve Esnek Staking Platformu
Binance, DeFi staking için en çok tercih edilen kripto para borsasıdır. Bünyesinde hem esnek hem de kilitli staking opsiyonu yer alması yatırımcıların talep ettiği çeşitliliği karşılamakta. Stake işlemi bazı yatırımcılar için kafa karıştırıcı olduğu için yetkililer “Binance Blog” kategorisi altında DeFi staking nedir ve nasıl yapılacağı ile ilişkili birçok paylaşım yapmıştır.
Esnek kilitlemenin çoğunlukta olduğu nadir borsalardan olan Binance, yatırımcılardan zincür üstü gas ücreti ödemesini istemez. Türkiye’de de oldukça yaygın olarak tercih edilen bu borsa kendi cüzdan sağlayıcısına sahip olmasından kaynaklı DeFi staking işlemi tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirilebilir.
Ek olarak var olan kademeli üyelik sistemi (VIP) yüksek yatırım hacmine sahip kişilerin ek komisyon indirimlerinden faydalanmasının önünü açmakta. Binance staking özelliğini tanıtmaya geçmeden önce 120 milyondan fazla üyenin yer aldığı borsada 7/24 hizmet veren Türk müşteri temsilcilerinin olduğunu da belirtelim.
Binance Staking
HODL felsefesini benimsemiş ve uzun vade yatırımına ılımlı yatırımcılar için uygun olan Binance, çoğu ay %20’ye varan APY oranları sunar. Minimum kilitli kalabilecek kripto sayısı genellikle düşük olsa da mevcut APY oranları yeni yatırımcılar için pek kazançlı olmayacaktır.
DeFi staking nedir makalesinin yazıldığı gün itibarıyla stake edilebilir coin ve tokenler şunlardır: BNB, USDT, ETH, XVS, DAI, BTC ve CVX.
Artıları: Eksileri:
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
2. Crypto.com – 40’tan Fazla Kripto Para Birimi Stake Edilebilen Platform
Dünya çapında 80 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan ve Türkiye’de yasal olarak faaliyetlerini yürüten Crypto.com, en eski kripto borsa uygulamalarından biridir. Bünyesinde barındırdığı yatırımcılara sunduğu DeFi staking nedir ve nasıl yapılacağı hususu başta olmak üzere birçok konuda adım adım bilgilendirmeler de sunar.
Crypto.com’un en sevilen özelliklerinin başında dApp’leri ve stake oranlarına dair tüm bilgilerin hem borsanın internet sitesinde hem de Google Play Store ve App Store’de yer alan DeFi Cüzdan mobil uygulaması üzerinden kolayca görüntülenebilmesi gelmekte.
Yatırımcılar dilerse aktif borsada işlemler gerçekleştirmek için borsa uygulamasını indirebilir dilerse de merkeziyetsiz DeFi cüzdana %0 yatırma komisyonu ile varlıklarını transfer ederek DeFi staking özelliğinden yararlanabilir.
Not: Çekme komisyonu ve minimum çekim miktarı stake edilen varlığa bağlı olarak değişkenlik gösterir fakat genel olarak en düşük oranlara sahip sanal para biriminin CRO olduğu söylenebilir.
Crypto.com Staking
Her kripto borsasında olduğu gibi stake oranları Crypto.com borsasında da değişkendir. Güncel olarak yatırımcıların stake edebileceği hacmen en yüksek projeler sırasıyla Ethereum (ETH), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Avalanche (AVAX), Solana (SOL) ve Cronos (CRO) gelmekte.
Aptos, Cronos ve Ethereum zinciri dışında 20+ blokzincirin de desteklendiği bu DeFi uygulamasında %78,94’e varan APR/APY oranları mevcut. Fiyatı kripto piyasasına bağlı olarak değişen dijital varlıkları stake etmek yerine garantici kullanıcılar USDT, USDC ve DAI gibi daha garanti kazanç getirme ihtimali olan stablecoinlere yönelebilir.
Artıları: Eksileri:
3. DeFi Swap – 2024’ün İyi DeFi Staking Platformu
DeFi Swap, kısmen yeni bir DeFi staking platformu olmasına rağmen yüksek APY oranları ve güçlü altyapısı sebebiyle günlük on binlerce yatırımcı tarafından ziyaret edilmekte. Bu platform, popüler borsalar gibi çeşitliliği yüksek değildir.
DeFi Swap üzerinden kripto saklayarak kazanç elde edilebilecek tek sanal varlık, platformun yerel para birimi olan DEFC’dir. MetaMask ve WalletConnect cüzdanına sahip olan her yatırımcı cüzdanlarında sahip olduğu ERC-20 tabanlı dijital paraları “Swap” kategorisi üzerinden DEFC’ye dönüştürebilir ve rekabetçi stake oranlarından faydalanabilir.
80’den fazla kripto varlığın listelendiği bu merkeziyetsiz borsa, stake dışında likidite sağlayıcılarına havuz içerisinde gerçekleştirilecek her takas işleminde %0,25 komisyon ödemesi gerçekleştirmekte. BSC üzerine inşa edilen DeFi Swap yakın zamanda atacakları adım ile birlikte PancakeSwap borsasından daha popüler konuma ulaşacağını iddia etmekte.
DeFi Swap Staking
DeFi Swap, uzun vade yatırımcılara 4 farklı paket altında değişken APY oranları sunar. Saklanacak DEFC token sayısı ile kazanç oranı arasında bir ilişki olmamakla birlikte APY oranı vade süresi ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
Sırasıyla paketler Bronz, Gümüş, Altın ve Platin olarak adlandırılmışken yatırımlara sunulan getiri oranları ise 30 gün için %30, 90 gün için %45, 180 gün için %60 ve son olarak 360 gün (1 yıl) için %75’dir.
Artıları: Eksileri:
4. Aqru – Stablecoin’lerde ’a Varan APY Kazandıran Platform
Türkiye’de yaşayan yatırımcılar geleneksel borsalar üzerinden %10’a varan dolar faizine ulaşması imkansızdır. Aqru, dolara endeksli stablecoin ile bu yüzde oranında faiz oranını yatırımcılara sunar. Resmi internet sitesi üzerinden stake edilecek tutar ve ortalama getirisi şeffaf bir şekilde gösterilmekte.
Para yatırma işlemi doğrudan EFT/Havale, banka kartı ya da kripto cüzdan adresinize sanal varlık transfer ederek gerçekleştirilebilir. Günlük %3’ün üstünde getiri elde etmek için stake edilecek sanal para türü ve metodu seçildikten sonra yatırımcıların tek yapması gereken beklemek.
Merkezi Bulgaristan’da yer alan ve Azure, Firebase, GitHub ve MoonPay başta olmak üzere bilindik firmalar ile anlaşması olan Aqru, denetim firmalarınca 135 değerlendirme ile 5 üzerinden 3,8 puan almayı başarmıştır. Araştırmacılar bu puanı gayet yeterli bulmuş olup güvenilir olduğu kanısına varmıştır.
Aqru Staking
Aqru, limitli stake edilebilecek varlığa sahiptir. Bu varlıklar BTC, ETH ve USDC ile sınırlıdır. Locked (kilitli) staking seçeneği esneğe göre daha yüksek kazanç oranı sunduğu için yüksek oranda talep görmekte. USDC stablecoin olmasından kaynaklı herhangi bir risk teşkil etmemekle birlikte en yüksek faiz oranına sahip varlıktır.
Minimum 250 bin dolar yatırmak şartıyla yatırımcılar 45 gün boyunca %10 faiz oranı ile herhangi bir komisyon ücreti ödemeden USDC saklayabilir. Daha düşük bütçeye sahip yatırımcılar için makalenin yazıldığı gün itibarıyla henüz uygun bir DeFi staking seçeneği bulunmamakta.
Artıları: Eksileri:
5. Nexo – NEXO’da Faiz Kazandığınızda %2 Bonus Faiz Veren Platform
Nexo, sıradan niteliklere sahip borsalardan farklı olarak borçlanma, kart ve takas ödülleri gibi niş özelliklere sahip bir kripto borsasıdır. Şirket, 2018’e kadar uzanan geçmişiyle hem boğa hem de ayı piyasasında saldırılara karşı güçlü durmayı başarmıştır. Aktif olarak çalışmalarına devam eden bu borsa 200+ ülkede 5 milyondan fazla yatırımcıya sahip güçlü bir kitlesi bulunmakta.
Nexo’nun sunduğu çözümlerin çoğu Türkiye’de yasal olarak kullanılabilir ancak yerel yasalara ve düzenlemelere bağlı olarak ABD’de bazı hizmetler yasaklanmıştır. Bu yasaklanma ile birlikte geçtiğimiz yıllarda Nexo kullanıcı sayısında cüzi bir düşüş yaşandı. Yasaklanan hizmetlerin başında “Earn” özelliği gelmekte ve bu alınan karar SEC ile yapılan bir anlaşmanın ardından gerçekleşti.
Gerçekleştirilen yaptırımlar her ne kadar ağır olsa da Nexo borsası, birinci sınıf güvenlik, düşük komisyon oranları ve 60’tan fazla dijital para birimine karşı borçlanma olanağı sunmaya devam ediyor olması yeni yatırımcıların ilgisini çekmesinin ana nedenidir.
Nexo Staking
NEXO borsası, yatırımcıları Temel, Gümüş, Altın ve Platin sadakat kademelerine göre sıralamakta ve bu sıralamayı yaparken kullanıcıların cüzdanlarında yüzde kaç oranda NEXO token tuttuğu göz önünde bulundurulmakta. Portföyünde %10 ve üstünde NEXO saklayan her yatırımcı, %16’ya varan esnek ve kilitli staking özelliğinden faydalanabilir.
2024 yılında NEXO üzerinden stake edilebilir varlıklar ikiye ayrılmıştır: stablecoin ve diğerleri. Aşağıdaki tabloda stake edilebilen en popüler sanal paraları ve Platin kademesinde olan yatırımcılara sunduğu getiri oranlarını görüntüleyebilirsiniz.
Artıları: Eksileri: DeFi staking, akıllı kontrat içerisinde yatırımcıların diledikleri kripto para birimini kilitlemesi sonrasında pasif gelir elde edilmesi üzerine kurulu olan bir Web3 çözümüdür. Proof of Stake algoritması üzerine inşa edilen tokenlerin yanında dileyen yatırımcılar benzer yöntem ile Nitelikli Fikrî Tapu (NFT) saklayarak gelir elde edebilir. Ek olarak kripto sektöründe yeni olan yatırımcılar DeFi nedir ve en iyi DeFi coinleri hakkında bilgi almak isterse hazırlanan diğer bir makalemize göz atabilir.
Sosyal medyada sıklıkla paylaşılan yanlış bilginin aksine Yield Farming gibi DeFi staking de kesin kazanç sunmaz. Herhangi bir dijital para birimini stake eden yatırımcılar sahip oldukları token miktarını günden güne arttırmakta olsa da piyasada yaşanabilecek düşüş kullanıcıların zarar elde etmesine sebebiyet verebilir. Kazım yoluyla token elde etme seçeneğine göre çok daha çevre dostu olan bu yöntem kurumsal yatırımcılardan bireysel yatırımcılara kadar kazançlı bir yöntemdir. Yatırım miktarı fark etmeksizin her yatırımcının sanal para saklayarak kâr elde etmesi mümkündür. DeFi staking nasıl çalışır sorusuna yanıt bulmak isteyen okurlar makalemizi okumaya devam edebilir. DeFi staking, temelde iki farklı modele sahiptir. Uzun vade ve kısa vade yatırım planı baza alınarak oluşturulan bu modeller yatırımcının tercihine göre seçilmelidir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntem olan İngilizce tabiriyle locked staking’i tanıtarak başlayalım. Kilitli staking, uzun vade yatırımcılar için uygun bir pasif gelir elde etme yöntemidir. Adından da anlaşılacağı üzere kullanıcılar diledikleri miktarda dijital para birimini akıllı kontrata kilitleyerek vade sonunda kazanç elde etmeyi umar. Bu modelin en büyük eksi özelliği, vade sonuna kadar bekleyemeyecek kişilerin herhangi bir kazanç elde edememesidir. Yüksek APY oranına sahip riskli yatırım araçları yerine stablecoinler ya da CoinMarketCap’de en popüler dijital para birimlerinde ‘locked staking’ yöntemini kullanmak en mantıklı karar olduğu aktarılmakta. Kilitli staking’e göre yatırımcıların daha fazla seçeneği olan esnek staking, manuel olarak vade sonu gelmeden dahi herhangi bir zamanda kapatılıp yatırımcının cüzdanına kazanılan tokenler ile birlikte aktarılması mümkün olan seçenektir. Genellikle yeni ve altyapısı pek güçlü olmayan projelerin tercih ettiği bu yöntem yüksek risk içerse de sunduğu etkili APY oranları, kısa ve orta vade yatırımcıları tarafından yoğun ilgi gösterilmekte. DeFi staking nedir makalemizin başlarında yer verdiğimiz platformların birçoğunun bahsedilen iki staking modeli altında tokenler sunduğunu belirtelim. Blokzincir, yeni bir internet çağının oluşmasına sebep olan öncü bir teknolojidir. Merkeziyetsizliğin ön planda tutulduğu bu teknoloji içerisinde gerçekleştirilen her bir işlem dünyanın dört bir yanına dağılmış kişiler tarafından kontrol edilmekte ve herhangi bir sorun görülmez ise onaylanmakta.
Onay işleminde yer alan kişilere “validatör” adı verilir ve bu kişiler Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına sahip projelerde ağın sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. DeFi staking, yatırımcıların validatör olarak ağın güvenliğini sağlamalarına ve kişilerin emekleri karşılığında ödüllendirilmesi üzerine kurulu olan bir sisteme dayanır. Stake edilen miktar ne kadar fazla olur ise kişinin ağ içerisinde kontrol edeceği işlem sayısı o kadar fazla olacağı için kazanılan ödül stake miktarı ile doğru oranda artmakta. Ek olarak Proof-of-Work (PoW) konsensüs mekanizmasına göre çok daha çevre dostu olan bu yöntem en popüler algoritma türlerinin başında gelmekte. Blokzincir altyapısı bulunan kripto projeleri, merkeziyetsiz olmasından kaynaklı ağın güvenliğini yatırımcılarına teslim eder. Proof-of-Stake (PoS) algoritması, blokları ve işlemleri doğrulaması adına doğrulayıcı ve proje arasında köprü görevi gören mekanizmadır. Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasının sahip olduğu temel özellikler ise şunlardır: Fosil yakıtlara olan talebin düşmesi ve elektrik enerjisinin ön plana çıktığı bu dönemlerde yatırım araçlarında da devrim yaşanmakta. Yoğun enerji harcayan PoW coinleri kurumsal yatırımcılar tarafından pek talep görmezken PoS coinlerine olan rağbet giderek artmakta. En popüler konsensüs mekanizmalarından Proof-of-Stake (PoS) ve Proof-of-Work (PoW) arasındaki temel fark aşağıdaki bölümde tablo halinde aktarılmıştır. Decentralized Finance terimlerinin kısaltılmasından oluşan DeFi, âdem-i merkeziyetçilik gücünü azaltmak adına tepki amaçlı oluşturulmuş bir teknolojidir. Bu teknoloji ile birlikte sorumluluğun kurumlardan yatırımcıya geçmesi özgürlüğü beraberinde getirir. DeFi nedir öğrendiğimize göre şimdi denetim ve onay prosedürün yatırımcının eline geçmesine izin veren bu teknolojinin temel özelliklerini madde madde açıklayalım. Altın, gümüş ve dolar gibi geleneksel yatırım araçları kısa, orta ve uzun vade yatırımı olarak değerlendirilse de gelişen teknoloji ile birlikte yeni yatırım araçları doğmuştur. Türkçe çevirisi ile kullanacak olursak Hisse İspatı, yatırımcıların pasif gelir elde etmesini sağlar. Örnek verecek olursak bir adet altın satın alan yatırımcı iki yıl sonra satmak isterse satacağı altının sayısı bir ile sınırlıdır. Hisse İspatı ise yatırımcının elinde var olan varlığın sayısını arttırarak yatırımlarının çoğalmasını sağlar. Önü açık bir varlığa yapılan yatırım x2 kazanç getirebilir. Hisse İspatı algoritma türü, ağda aktif görev yapacak onaylayıcıları rastgele dağıtan ve işlemleri kontrol eden bir yapıya sahiptir. Hiçbir işlem herhangi bir kişi tarafından doğrulanmak için talep edilemez olması güvenliğin üst düzey olduğunu kanıtlamakta. Blokzincir ağının ana problemlerinden biri olarak görülen onaylayıcı bütünlüğünün korunması PoS algoritmasında mümkün değildir. Ağ içerisinde minimum %51 kötü niyetli onaylayıcının bulunması için yaklaşık milyon dolar değerinde token stake edilmesi gerekir ki bu bir hayli düşük olasıdır. Kişiler ya da kurumların yaralanabileceği DeFi staking yatırım modeli, ana üs ya da organizatörlerce kontrol edilemez. Satoshi Nakamoto tarafından duyurulan blokzincir teknolojisi, merkeziyetsizlik sorununu gidermiştir. Günümüzde DeFi staking işleminden yararlanmak adına kullanılması gerekilen merkezi platformlar olsa da %100 merkeziyetsiz bir platform üzerinden değişken kazanç oranlarında kripto kazanmak mümkündür. PoW coinleri için gerekli olan kazım ekipmanlarına ihtiyaç duymadan DeFi staking, düşük minimum limit ve yüksek üst limit sebebiyle her türden yatırımcının gelir elde etmesi için uygun bir sistem sunar. Makalemizde de bahsettiğimiz gibi locked ve flexible staking metotları sayesinde hem kısa vade hem de uzun vade yatırımı yapmak mümkündür. Geleneksel bankalar üzerinden dolar endeksli varlıklara yüksek getiri oranları ile yatırım yapmak imkânsız iken USDT ve USDC gibi stablecoinler %10’a varan faiz sunar. Bu noktada yatırımcıların en iyi hangi borsa ya da platform üzerinden DeFi staking’den yararlanabileceğini araştırması gerekir. Dijital paralar, merkeziyetsiz ve 7/24 aktif pazarda işlem gören yatırım araçları olmasından kaynaklı yüksek volatil yatırım araçlarıdır. Yüksek APY oranı ile kripto kazanan bir yatırımcı, dolaylı yoldan yatırım yaptığı sanal paranın değersizleştiğine tanık olursa zarar elde edebilir.
Kripto pazarında yeteri kadar tecrübesi olmayan kişiler yüksek kazanç elde etmek adına altyapısı güçlü olmayan projeleri uzun vadede kilitleyebilir. Her proje detaylı bir şekilde analiz edilmeli ve oluşturulacak vade süresi boyunca proje ekip üyelerinin atacağı adımlar bilinmelidir. Bunun için yatırımcının yapması gereken projelerin resmi internet sitesinden paylaştığı yol haritasına göz atmaktır. DeFi staking teknolojisinin merkezinde yer alan PoS algoritması, rakip algoritma türlerine nazaran daha az enerji üretmesi Hisse ispatı’nın ana avantajlarının başında gelmekte. Enerji açısından çevre dostu olan bir teknoloji üzerinden pasif gelir elde etmek adına ek satın alınması gerekilen herhangi bir donanım aracının olmaması maliyeti bir hayli düşürür. Hemen her borsa üzerinden pasif gelir elde edilmesi mümkün olup yatırımcıların 1 dolardan 250 bin dolara kadar stake edebileceği sanal varlık mevcuttur. Yatırım maliyet skalasının bu denli yüksek olması küçük yatırımcılar ve balinaların aynı ekosistem üzerinden gelir elde etmesini mümkün kılıyor. DeFi staking nedir adlı makalemizi sonlandırmadan önce 2024 yılının en iyi kripto projelerine göz atalım.
ETH, Ether blokzincirinin yerel para birimidir ve piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para birimidir. Bitcoin’e benzer şekilde ETH, herhangi bir aracıya veya üçüncü taraf teknolojiye ihtiyaç duymadan doğrudan ödeme aracı olarak kullanılabilir. Bununla birlikte ETH, Ether blokzincirinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) ve diğer finansal ağlar oluştururken gaz ücreti için kullanılır. Listemizin ilk sırasında yer alan ETH sadece blokzinciri içerisinde finansal işlemlere güç sağlamakla kalmaz aynı zamanda merkezi olmayan platformlardan sosyal medya ağlarına kadar çeşitli uygulamalar oluşturulmasında da önemli rol oynar. Birkaç yıl öncesine kadar Bitcoin gibi PoW coini olan ETH, ETH 2.0 güncellemesi ile birlikte %99 çevreci bir proje olmuştur. Atmış olduğu bu adım ile birlikte ETH blokzincirini kullanan tüm projeler otomatik olarak çevre dostu hale gelmiştir.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
BNB, Binance borsasının yerel para birimidir. 2017 yılında duyurulan bu coin ilk olarak ERC-20 tokeni olarak Ethereum zinciri üzerine inşa edildi fakat gelecek yıllarda Binance borsası kendi ekosistemini inşa ederek yerel para birimini Binance Smart Chain’e taşıdı. BNB token dağılımına göre %10’u melek yatırımcı, %40’ı geliştirme ekibi ve geriye kalan %50’si ise ICO etkinliğinde erken yatırımcılara dağıtılmıştır. Sıradan bir proje için bu dağılım oranı riskli kabul edilir ancak projenin arkasında dünyanın en popüler borsası olması BNB’nin sahip olduğu risklerin göz ardı edilebileceği sonucunu doğuruyor. Ek olarak BNB sanılanın aksine sıradan bir borsa coini değildir. Yıllar geçtikçe altyapısını geliştirdi ve hâlâ dahi yatırımcılara para çekim ücretlerinden listeleme komisyon ücretlerine kadar çeşitli indirimler sunuyor.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
DAI, birim fiyatı ABD dolarına sabitlenmiş, merkezi olmayan, açık kaynak kodlu bir ERC-20 stablecoin’dir. Bu sanal para birimi, Ethereum blokzinciri üzerine inşa edilmiş merkeziyetsiz bir uygulama olan Maker Protokolü adlı açık kaynaklı bir yazılım tarafından üretilmiştir. DAI’nin birim fiyatı, akıllı sözleşmeler ve teminatlandırılmış borç pozisyonları (ETH cinsinden) sistemi kullanılarak korunmaktadır.
DAI’nin temel amacı, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan Ethereum ağındaki işlemler için kullanılabilecek istikrarlı ve sabit fiyatlı bir para birimi olmaktır. DAI her ne kadar dolara sabitlenmiş olsa da fiyatı çeşitli manipülasyonlar sebebiyle geçmiş yıllarda 3,67$’a kadar yükselmiştir.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür. Türkiye’de ve dünyada en popüler sanal para borsası olan Binance üzerinden nasıl DeFi staking yapılabileceğini adım adım açıklayalım. Okuyucular herhangi bir adımda sorun yaşarsa bir önceki adımı doğru bir şekilde okuduğuna ve uyguladığına kontrol etmesi tavsiye edilir. Resmi Binance internet sitesi ya da uygulamasına giriş yapıp “Kaydol” butonuna tıklayın ve ardından kayıt olma işlemi için E-mail ya da telefon numaranızı kullanarak hesabınızı oluşturun.
Hesabınıza giriş yapıp para transferi yapmadan önce Müşterini Tanı (KYC) doğrulaması için kimliğinizi sisteme yükleyip onaylanmasını bekleyin. Onay süreci yapay zeka destekli olduğu için maksimum 1 saat sürecektir. Binance, banka hesabından Türk lirası transfer edecek ya da EFT/Havale yapacak Türk yatırımcıların “Binance TR” sitesini ziyaret etmesini zorunlu kılmıştır. Global Binance hesabı oluşturan kişiler oluşturdukları hesap ile Binance TR hesabına kolaylıkla giriş yapabileceği için yeni bir hesap oluşturulmasına gerek yoktur. Yapılan para transferi Binance cüzdanınızda gözüküyor ise vade süresince kripto kazanmak için bakiyenizi Global hesabınıza aktarmaya başlayabilirsiniz. Hangi sanal para birimi ile pasif gelir elde etmek istediğinize karar verdikten sonra uygun parite üzerinden Limit ya da Piyasa fiyatından satın alım emri oluşturun.
Oluşturulan emir anında onaylandıysa bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Anında onaylanmayan satın alım emirleri için belli bir süre beklemeniz gerekebilir. Flexible ya da locked metotlarından uygun olan yöntemi seçip vade süresini de belirledikten sonra “Onayla” butonuna tıklayın.
Locked seçeneğini seçen yatırımcıların vade sonu gelmeden kazançlarına ulaşamayacağının altını çizelim. DeFi staking, yatırımcıların kripto varlıklarını akıllı sözleşmede kilitleyerek onay sürecinin bir parçası olmaları karşılığında ödüllendirdiği yöntemdir. Staking ödülleri genellikle stake edilen sanal para birimi cinsinden ödenir ve alınacak ödüllerinin miktarı, kripto adeti ve vade sürenin uzunluğuna bağlı olarak değişir. PoS algoritmasının temel özelliklerinden biri olan İş İspatı, madencilik yoluyla blokları onaylayan PoW algoritmasına göre çok daha çevre dostu olması gelecek yıllarda PoS coinlerin değerlenme ihtimalinin daha yüksek olduğuna yoruluyor.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
Stablecoin (Stabil Kripto Para) – Getiri Oranı
Kripto Para – Getiri Oranı
Tether USDt (USDT) – %18
Bitcoin (BTC) – %7
USD Coin (USDC) – %14
Ethereum (ETH) – %8
DAI (DAI) – %14
NEXO Token (NEXO) – %12
TUSD – %14
Dogecoin (DOGE) – %3
USDP – %14
Chainlink (LINK) – %7
DeFi Staking Nedir ve Web3 İçin Önemi
DeFi Staking Modelleri
Kilitli (Locked) Staking
Esnek (Flexible) Staking
DeFi Staking Nasıl Çalışır?
Proof-of-Stake (PoS) Algoritması Nedir?
Proof-of-Stake (PoS)
Proof-of-Work (PoW)
Örnek PoS coinlerin başında Cardano (ADA), Solana (SOL), Algorand (ALGO), BNB (BNB) ve TRON (TRX) gelmekte.
Örnek PoW coinlerin başında Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH) ve Monero (XMR) gelmekte.
Doğrulayıcı sayısında yaşanabilecek artışın kazanca etkisi yoktur çünkü her bir sanal para birimi toplam stake edilebilir varlığa sınır koyar.
Madenci sayısında yaşanan artış kazanılacak kazım ödülünde düşüşe yol açar.
Az enerji harcar.
Yüksek enerji harcar.
Doğrulayıcılar işlemlerden elde edilen komisyon oranlarını ödül olarak kazanır.
Doğrulanan ve çözülen her bir blok karşılığında kazım ödülü kazanılır.
Yatırımcıların konsensüs mekanizması altında gelir elde edebilmesi için belli bir miktar dijital para satın almalıdır.
Madenciler tatmin edici oranda getiri elde edebilmek adına sanal kazım ekipmanlarına ve elektriğe ihtiyaç duyar.
%51’in üstünde kötü niyetli doğrulayıcının olması milyon dolarlarca maliyeti olabileceğinden ağın güvenliği her daim korunur.
%51 ve üstünde kötü niyetli kişi ağ içerisinde aktif olur ise ağın kontrolünü ele geçirebilir.
DeFi Staking’in Temel Özellikleri
1. Pasif Gelir Akışı
2. Gelişmiş Ağ Güvenliği
3. Merkeziyetsizlik
4. Geniş Çaplı Yatırımcı Profili
DeFi Staking Nedir? Potansiyel Riskler
DeFi Staking Hangi Avantajları Sunmaktadır?
Getiri Oranı Yüksek DeFi Staking Projeleri – 3 Popüler Kripto Para
1. Ethereum (ETH) – Merkeziyetsiz Finansal Çözüm
Fiyat
1.875,23$
Blokzincir
Ethereum
Piyasa Değeri
225,6 Milyar Dolar
ATH Fiyatı
4.891,70$
2. (BNB) – Binance Borsasının Yerel Para Birimi
Fiyat
247,3$
Blokzincir
Binance Smart Chain (BSC)
Piyasa Değeri
37,6 Milyar Dolar
ATH Fiyatı
690,93$
3. Dai (DAI) – Teminat Destekli Sanal Para Birimi
Fiyat
1$
Blokzincir
Ethereum
Piyasa Değeri
5,4 Milyar Dolar
ATH Fiyatı
3,67$
DeFi Staking Nedir ve Nasıl Yapılır?
1. Güvenilir borsa hesabı oluşturun
2. Bakiye transfer edin
3. Stake edilecek kripto para birimini satın alın
4. Vade süresini belirleyip stake işlemini onaylayın
Sonuç – DeFi Staking Nedir?
Referanslar
DeFi Staking Nedir – Sıkça Sorulan Sorular
DeFi staking nedir?
DeFi coini stake etmek için en iyi platform hangisi?
Hisse İspatı çözümü ile zarar elde edebilir miyim?
DeFi staking için hangi sanal paraları kullanabilirim?