en iyi kripto donanım cüzdanları En iyi kripto donanım cüzdanları, özel anahtarları çevrimdışı olarak depolayarak siber saldırılara karşı maksimum koruma sağlar. Güvenliklerini artırmak isteyen yatırımcılar için en uygun çözümlerden biridir.

Günümüzde kripto para yatırımlarının güvenli bir şekilde saklanması, kullanıcıların en önemli önceliklerinden biri haline gelmiştir. 

Kripto dünyasında “anahtarlarınız yoksa, kripto paralarınız da yoktur” derler. Yani yatırımcı kripto cüzdanının özel anahtarlarına sahip olmadığı sürece, dijital varlıkları üzerinde tam kontrole sahip olmayacaktır. İşte bu noktada kripto donanım cüzdanları faydalı olmaktadır. 

Sizin için hazırladığımız bu rehberde, en iyi kripto donanım cüzdanları nedir ve nasıl çalıştıklarını açıkladık. Sözü fazla uzatmadan incelememize geçebiliriz.

En İyi Kripto Donanım Cüzdanları – 2024 Listesi

Aşağıda, son derece güvenli kripto para birimi donanım cüzdanları sunan en iyi sağlayıcılar yer almaktadır:

  1. Cypherock X1 – En güvenli donanım cüzdanı
  2. Ledger Stax – Dokunmatik ekrana sahip çipli kripto cüzdan
  3. Ellipal 2.0 – Hava Boşluklu Kripto Donanım Cüzdanı
  4. Trezor One – En İyi Kripto Para Donanım Cüzdanı
  5. Tangem – Minimalist kart yapısıyla dikkat çeken uygun fiyatlı kripto cüzdanı
  6. Ledger Flex – Ledger’in 2024 yılında çıkardığı yeni soğuk kripto donanım cüzdanı
  7. Trezor T – Çoklu kripto para desteği sunan soğuk cüzdan
  8. Blockstream Jade – Bitcoin odaklı kripto cüzdanı
  9. NGRAVE Zero – Son Derece Güvenli Kripto Cüzdanı
  10. Cold Card – Basit yapısıyla öne çıkan donanım cüzdanı

En İyi Kripto Donanım Cüzdanları – Derinlemesine İnceleme

Güvenli, kullanımı kolay bir cüzdan seçmek, kriptoya yatırım yaparken göz önünde bulundurulması gereken özelliklerdir.

Donanım cüzdanlarının teknik özellikleri arasında güçlü şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama ve kullanıcı dostu arayüzler bulunur. Ayrıca, bu cüzdanlar genellikle USB veya Bluetooth bağlantısı aracılığıyla bilgisayar veya mobil cihazlara bağlanabilir, 

Dijital varlıkları saklamanın en güvenli yolu, bir donanım cüzdanına taşımaktır. Bu cüzdanlar özel anahtarları çevrimdışı ve bilgisayar korsanlarının erişiminden uzak tutar.

Bu bölümde, temel özellikler ve güvenlik arasında mükemmel bir denge sunan donanım cüzdanlarını keşfediyoruz.

1. Cypherock — En İyi Donanım Kripto Cüzdanı

Cypherock X1, en güvenli donanım cüzdanı olarak bilinir ve bu unvanı hak eder. Bu donanım cüzdanı, kripto anahtarlarını güvende tutmak için seed phrase (Anahtar Kelime açığı) kullanmaz.

Bunun yerine, Cypherock X1, Shamir Secret Sharing yöntemini kullanarak kripto anahtarlarını beş parçaya böler. Bu parçalar, dört X1 kartı ve bir X1 Vault cihazında saklanır.

Bu sistem kullanıcıların kripto anahtarlarını beş farklı parçaya böler. Dört X1 kartında ve bir X1 Vault cihazında saklar. Kullanıcı, sadece bir kart ve X1 Vault cihazıyla işlemler yapabilir. Ancak bu parçalar arasında dağıtım olduğu için, kayıp veya çalınma durumunda bile güvenlik sağlanmış olur.

İşlem yapmak için bir kart ve X1 Vault cihazı yeterlidir. Ancak, kullanıcılar seed phrase’lerini görüntülemek ve yedeklemek isterlerse her zaman bu seçeneğe sahiptirler. Cypherock X1 ayrıca BIP39 ile uyumludur. Bu da, kullanıcıların coinlerini diğer kripto cüzdanlarına aktarabilmesini sağlar.

Cypherock X1, 5.500’den fazla tokeni destekler ve dört sıcak veya soğuk cüzdanı içe aktarabilir. Kullanıcılar, CySync adlı masaüstü uygulaması ile portföylerini yönetebilirler. Ayrıca, DeFi ve dApp’lere erişmek için Wallet Connect kullanma imkanı sunar.

Cypherock X1, Keylabs tarafından denetlenmiştir. Keylabs, donanım cüzdanlarında güvenlik açıklarını bulan bir firmadır. Cihaz ayrıca 3 faktörlü kimlik doğrulama sunar ve her X1 kartı EAL6+ sertifikasına sahiptir.

Cüzdan fiyatı 134$
En iyi 3 özellik  Merkeziyetsiz özel anahtar depolama, EAL 6+ sertifikalı, seed phrase (anahtar kelime) zafiyeti yok
Dahili takas/al-sat Hayır
Derecelendirme 5/5 

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

2. Ledger Stax – Yeni Nesil Kripto Donanım Cüzdanı

Ledger Stax, kripto varlıklarını güvenli bir şekilde saklamak ve yönetmek isteyenler için en iyi kripto donanım cüzdanları arasındadır. Kullanıcı deneyimini artıran dokunmatik ekran, Bluetooth bağlantısı, kablosuz şarj desteği gibi yenilikçi özelliklerle öne çıkıyor.

Cihaz, aynı zamanda güvenlik standartlarından ödün vermiyor. Yüksek fiyatı nedeniyle bütçesi kısıtlı kullanıcılar için erişilebilirdir. Böylece üst düzey güvenlik ve kolay kullanım arayanlar için güçlü bir alternatif sunuyor​.

Tony Fadell tarafından tasarlanan Ledger Stax, 3.7 inçlik kavisli E Ink® dokunmatik ekranıyla dikkat çekiyor. Cihaz, ince ve kompakt yapısıyla bir kredi kartı boyutunda tasarlanmıştır. Yerleşik mıknatıslar, cihazın birbirine veya metal yüzeylere kolayca tutturulmasını sağlıyor.​

ledger stax

Kablosuz Qi şarj desteği sayesinde cihaz haftalarca veya aylarca şarj gerektirmeden çalışabilir. Bluetooth 5.2 bağlantısı sayesinde Android ve iOS cihazları ile kablosuz olarak kullanılabilir.

Ledger Stax, 5.500’den fazla kripto para desteği sunar. Aynı zamanda Ethereum ve Polygon blok zincirlerindeki NFT’leri doğrudan yönetmek mümkündür. Üçüncü taraf cüzdanlarla entegrasyon sayesinde diğer blok zincirlerdeki NFT’leri de destekler. 

Cihaz, MetaMask ve Crypto.com gibi popüler cüzdanlarla uyumlu çalışarak kullanıcıların varlıklarını yönetmelerine olanak tanıyor​. Cihaz ayrıca, soğuk cüzdan özelliği de taşımaktadır.

Ledger Stax, pasaport ve kredi kartlarında kullanılan CC EAL6+ güvenlik sertifikasına sahip bir Secure Element çipi ile donatılmıştır. Ancak, Ledger’in 2023 yılında tanıttığı “Ledger Recover” hizmeti, kullanıcıların gizli kurtarma ifadelerini yedekleme imkanı sunuyor. 

Bazı güvenlik endişelerini de beraberinde getirmiştir. Bu hizmet kapsamında kurtarma ifadesi şifrelenip üç farklı bölgede saklanıyor. Bu durum, Ledger’in bu bilgilere erişim potansiyeli bazı kullanıcılar tarafından eleştirilmiştir​

Cihazın kurulumu oldukça basittir. Kutudan çıkan USB-C kablosu ve kurtarma kağıdı ile birlikte kullanıcı, Ledger Stax’i açıp bir PIN kodu belirledikten sonra 24 kelimelik kurtarma ifadesini kaydetmektedir.

Cüzdan fiyatı 399$
En iyi 3 özellik Bluetooth bağlantısı, 5.00’den fazla tokeni destekler, güvenlik konusunda üstün bir itibara sahiptir
Dahili takas/al-sat Evet
Derecelendirme 5/5 

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

3. Ellipal Titan – Air Gapped Özellikli Kripto Para Donanım Cüzdanı

Ellipal Titan, kripto para birimleri için air gapped bir donanım cüzdanı çözümü sunar. Bu, özellik cüzdanın fiziksel olarak bilgisayarlara veya diğer cihazlara bağlanmasının imkansız hale getirir. 

Cüzdan, işlem bilgilerini bir QR kodu aracılığıyla cihaza gönderen özel Ellipal uygulamasıyla çalışır. Kullanıcılar daha sonra PIN kodlarını girerek işlemi cüzdan üzerinden onaylayabilirler. 

Cihaz işlemi onaylamak için uygulama aracılığıyla taranması gereken başka bir QR kodu oluşturacaktır. Bu yeni başlayanlar için karmaşık gelebilir. Ancak air gapped cihazlar özel anahtarları çevrimdışı tutmak için en güvenli seçenek olarak kabul edilir.

ellipal

Buna ek olarak, Ellipal Titan cüzdanı, kurcalandığında fabrika ayarlarını geri yükleyen bir otomatik imha modu ile birlikte gelir. Dahası, 10.000’den fazla token ve 45 blok zinciri ağını desteklemektedir. Ellipal uygulaması, işlemleri doğrulamanın yanı sıra dijital varlıkları satın almak ve hatta stake etmek için de kullanılabilir.

Bu incelemede, SecuX tarafından piyasaya sürülen en son model olan V20’ye odaklanacağız. Cüzdan benzersiz bir dairesel tasarıma ve 2,8 inçlik büyük bir renkli dokunmatik ekrana sahiptir. Cihaz, askeri sınıf bir infineon güvenli eleman çipinden yapılmıştır.

Ayrıca, hem Bluetooth hem de USB Type-C bağlantılarını da destekler. Cüzdan 500’e kadar hesabı yönetebilir ve 1.000’den fazla tokeni destekler. SecuX kullanıcılarının kripto para satın almak için cüzdanlarını Coinfy’ye bağlamaları gerekecek. Bu nedenle, ücretler ve komisyonlar SecuX’in kontrolü dışındadır.

Donanım cüzdan fiyatı 119 dolar
En iyi 3 özellik Air gapped cihaz, 10.000’den fazla tokeni destekler, geniş ekran
Dahili takas/al sat Evet
Derecelendirmemiz 4/5

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

4. Trezor One – Kullanımı Kolay Basit Arayüze Sahip Donanım Cüzdanı

Trezor, Bitcoin ve diğer dijital varlıklar için sağlam bir donanım cüzdanı sunan başka popüler sağlayıcıdır. Şirket, donanım cüzdanının orijinal Trezor One ve Model T’yi içeren birkaç farklı versiyonunu sunuyor.

İkisi cüzdan arasındaki temel fark, Trezor Model T’de PIN’lerin ve şifrelerin cihazın kendisi aracılığıyla girilmesidir. 

Öte yandan, Trezor One’da kullanıcıların kimlik bilgilerini girmek için bir bilgisayar veya mobil cihaz kullanmaları gerekir. Trezor Model T daha güvenli bir seçenektir. Bununla birlikte, donanım cüzdan cihazının fiyatı 280$’dır.

trezor - donanım cüzdanı

Trezor One daha ucuzdur ve 77 $’dan temin edilebilir. Bu sağlayıcı ayrıca dijital varlıkları takas etmek için kullanılabilen Trezor Suite amiral gemisi yazılıma sahiptir.

Kullanıcılar, Trezor cüzdanı aracılığıyla 1.000’den fazla kripto para birimini saklayabilir ve yönetebilir. Ayrıca en iyi kripto paraları, uygulama aracılığla ticaretini yapabilirler.

Trezor donanım cüzdanları, Ledger ile karşılaştırıldığında daha büyük ekranlarla gelir. Bu nedenle ekranı okumak daha kolaydır.

Trezor, Bluetooth desteği sunmuyor, bu da kullanımı biraz daha az uygun hale getiriyor. Cüzdan ayrıca şifreleri saklamak için yedek olarak kullanılabilecek bir microSD kart ile birlikte gelmektedir.

Trezor’un gözetim dışı bir yazılım cüzdanı olan Exodus ile uyumlu olduğunu belirtmek gerekir. Bu ortaklık hakkında daha fazla bilgi edinmek için en iyi kripto cüzdanları incelememizin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Donanım cüzdan fiyatı 280$’a kadar
En iyi 3 özellik Büyük ekran, 1.000’den fazla tokeni destekler, son derece güvenli
Dahili takas/al sat Evet
Derecelendirmemiz 4/5

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

5. Tangem Cüzdan – İsviçre Merkezli Kripto Donanım Cüzdanı

Tangem Wallet, 2017 yılında piyasaya sürülen ve en iyi kripto donanım cüzdanları arasında saklama çözümüdür. Cüzdan, kullanıcılarına geleneksel tohum ifadeleri (seed phrase) olmadan güvenli ve pratik bir kullanım sunar. 

Kart şeklindeki tasarımıyla kolay taşınabilir olması ve NFC teknolojisi ile çalışması temel özelliklerindendir. Tangem Wallet, bir kredi kartı büyüklüğünde ve yalnızca 6 gram ağırlığındadır

NFC teknolojisi sayesinde, işlemleri gerçekleştirmek için kartı yalnızca bir akıllı telefona dokundurmak yeterlidir. Ek olarak, bu kartlar herhangi bir ekran, pil veya kablo gerektirmediği için uzun ömürlü ve teknik problemlerden arındırılmıştır.

Kullanıcılar, Tangem’in mobil uygulamasıyla 6.000’den fazla kripto para yönetebilirler. Tangem ayrıca, dApp (merkeziyetsiz uygulama) entegrasyonu sayesinde DeFi platformlarında işlem yapmayı da kolaylaştırır.

tangem - en iyi kripto donanım cüzdanları

Bir diğer avantajı, birden fazla kart ile yedekleme yapabilmenizdir. Bu sayede, bir kart kaybolduğunda diğer yedek kartlarla varlıklarınızı korumaya devam edebilirsiniz.

Tangem, EAL6+ sertifikalı güvenlik çipi ile donatılmıştır. Cüzdanın çalışması için yalnızca mobil uygulama gerekir ve uygulama açık kaynak kodludur. Bu sayede, herhangi bir problem durumunda bağımsız geliştiriciler uygulamayı tekrar işlevsel hale getirebilirler. 

Tangem ayrıca IP68 dayanıklılık derecesine sahiptir, bu da onu toz ve suya karşı dayanıklı kılar. Bununla birlikte, kartın bir ekranı olmaması, bazı güvenlik endişelerini de beraberinde getirir. 

Örneğin, bir işlem sırasında adreslerin doğruluğunu yalnızca mobil uygulamadan kontrol etmek zorundasınız. Bu da yazılımla ilgili potansiyel güvenlik açıklarını dikkate almayı gerektirir.

Tangem Wallet, genellikle iki veya üç kartlık paketler halinde satılır. İki kartlık paket 54,90 USD, üç kartlık paket ise 69,90 USD’den satışa sunulmuştur. Ayrıca, Tangem’in 25 yıl garanti sunması, cüzdanın uzun ömürlü olacağını garanti etmektedir.

Donanım cüzdan fiyatı 54.90$ – 60.90$’a kadar
En iyi 3 özellik 6000 tokeni destekler, kart şeklindedir, fiyat olarak uygundur
Dahili takas/al sat yok
Derecelendirmemiz 4/5

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

6. Ledger Flex: Yeni Orta Seviye Kripto Donanım Cüzdanının İncelemesi

Ledger Flex, 2024 yılında piyasaya sürülen en iyi kripto donanım cüzdanları listesinde yer alan cihazdır. Stax modelinin daha uygun fiyatlı ve düz ekranlı bir alternatifi olarak konumlandırılmıştır. 

Ledger Flex, 249 dolar fiyatıyla yeni başlayanlara ve deneyimli kullanıcılarına hitap eden bir çözüm sunar.

Ledger Flex, alüminyum çerçeveli ve plastik arka kapaklı kompakt bir yapıya sahiptir. Ekranı, 2.84 inç düz E Ink dokunmatik ekran olarak tasarlanmıştır. Böylece “blind signing” gibi riskleri ortadan kaldırır. Ayrıca cihaz 57.5 gram ağırlığında olup, taşınabilirliği ile dikkat çeker.

Bluetooth 5.2, USB-C ve NFC bağlantı seçenekleri sunarak hem Android hem de iOS cihazlarla kolayca uyum sağlar. Ancak Qi kablosuz şarj özelliği bulunmaz; bu özellik yalnızca Ledger Stax modelinde mevcuttur.

ledger flex - en iyi kripto donanım cüzdanları

Ledger Flex, CC EAL6+ sertifikalı Secure Element çipi ile donatılmıştır. Cihaz, Ledger’ın yeni Security Key uygulaması ile 2FA ve parola yönetimi desteği sunar. Bu sayede Google, Coinbase ve Binance gibi platformlara daha güvenli erişim sağlanır.

Ledger Flex’in güvenlik stratejisinin temelinde, tohum ifadesinin cihazdan dışarıya asla çıkmaması yatar. Bu sayede kullanıcıların özel anahtarları internete maruz kalmaz ve varlıklar güvenle korunur. 

Ledger Recover hizmeti ile kullanıcılar, kurtarma ifadelerini güvenle yedekleyip cihazlarını kaybetmeleri durumunda bile varlıklarına erişim sağlayabilir.

Ledger Flex, 5.500’den fazla popüler kripto para ve NFT desteği sunar. Ethereum ve Polygon NFT desteği bulunuyor. Ayrıca, cihaz üzerinden kripto stake etme ve ödül kazanma imkanı da sunulmaktadır.

Kurulum süreci oldukça basittir ve Ledger Live uygulaması aracılığıyla cihaz, yaklaşık 15 dakika içinde kullanılmaya hazır hale gelir. Cihaz üzerinde PIN kodu belirlemek ve kurtarma ifadesini kaydetmek gibi adımları tamamlamanız yeterlidir.

Cüzdan fiyatı 249$
En iyi 3 özellik 2.84 inç düz E Ink dokunmatik ekran, 5.500 token desteği, CC EAL6+ sertifikalı
Dahili takas/al-sat Evet
Derecelendirme 5/5 

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

7. Trezor Model T – Gelişmiş Özelliklere Sahip En İyi Kripto Donanım Cüzdanları Listesinde Yer Alan Cihaz

Trezor Model T, kripto varlıkları güvenli bir şekilde saklamak isteyen kullanıcılar için tasarlanmış gelişmiş cüzdandır. 2018 yılında piyasaya sürülen Model T, açık kaynaklı yazılımı, geniş dokunmatik ekranı ve yenilikçi güvenlik özellikleriyle öne çıkıyor. 

Ledger gibi rakiplerinden farklı olarak, Model T’nin yazılım ve donanımı şeffaf bir şekilde herkesin erişimine açıktır. Cihaz, 1.54 inçlik renkli dokunmatik ekranı sayesinde kolay kullanım sunulmaktadır. 

Ekran üzerinden doğrudan işlem yapma imkanı, eski Trezor One modeline göre büyük bir avantajdır. Kullanıcılar, PIN kodu belirleme veya kurtarma işlemleri sırasında bilgisayar ekranına ihtiyaç duymadan her şeyi cihaza girerek yapabilirler. 

Cihaz ayrıca USB-C bağlantı noktası ve Micro SD kart yuvası ile donatılmıştır. Trezor Model T, Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere 1.400’den fazla kripto varlığı destekler.

trezor t - en iyi kripto donanım cüzdanları

Trezor Suite yazılımı sayesinde kullanıcılar cüzdanlarını masaüstü ve mobil cihazlarda yönetebilir. Ancak, rakibi Ledger Live’ın sunduğu NFT yönetimi ve staking seçeneklerine göre Trezor’un geride kaldığı söylenebilir.

Trezor Model T’nin en dikkat çekici güvenlik özelliği, Shamir Backup sistemidir. Bu sistem, kurtarma ifadesini birden fazla parçaya bölerek farklı yerlerde saklamaya olanak tanır. Böylece, birkaç parça kaybolsa bile cüzdanı geri yüklemek mümkün olur. 

Kullanıcılar ayrıca her işlem için bir PIN kodu ve ek olarak bir parolayla güvenlik seviyesini artırabilirler. Trezor’un donanımı, paketleme sırasında sahtecilik girişimlerine karşı holografik güvenlik mühürleri ile korunur.

Trezor Model T, yaklaşık 129 USD fiyat etiketiyle satılmaktadır. Ledger Nano X gibi diğer soğuk kripto cüzdanlardan biraz daha pahalıdır. Ancak, NFT desteği gibi bazı modern kripto ihtiyaçlarında rakiplerinin gerisinde kalabilir.

Cüzdan fiyatı 129$
En iyi 3 özellik Shamir Backup sistemi, 1.54 inçlik renkli dokunmatik ekranı, 1.400 kripto para desteği
Dahili takas/al-sat yok
Derecelendirme 5/5 

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

8. Blockstream Jade – Bitcoin Odaklı Kripto Donanım Cüzdanı 

Blockstream Jade, Bitcoin ve Blockstream’in Liquid Network varlıklarını güvenli bir şekilde saklamak için tasarlanmıştır. Açık kaynak kodlu bir donanım cüzdanıdır. 2024 itibarıyla 149 USD fiyatıyla piyasadaki en uygun fiyatlı seçeneklerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Jade, yalnızca Bitcoin ve Liquid Network varlıklarını desteklemektedir. Bu nedenle diğer donanım cüzdanlarına kıyasla daha sınırlı kripto desteği sunar. Ancak bu sayede Bitcoin odaklı kullanıcılar için ideal bir seçimdir.

Blockstream Jade, 1.14 inçlik bir IPS ekran ve kompakt bir gövdeye sahiptir. Ekran, adresleri doğrulamak ve QR kodları taramak için yeterli büyüklüktedir. 

Cihazın arkasında yer alan kamera sayesinde tamamen hava boşluğunda (air-gapped) işlemler gerçekleştirilebilir. Bu özellik, çevrimdışı ortamda işlem imkanı sağlayarak güvenlik risklerini minimuma indirir.

blockjade stream

Cihaz, USB-C bağlantısı ile şarj olur ve Bluetooth ile akıllı telefonlara bağlanabilir. Ancak, cüzdan şu anda yalnızca Android işletim sistemleriyle uyumludur. iOS kullanıcıları için tam işlevsellik bazen sınırlı olabilmektedir​.

Jade, özel anahtarları çevrimdışı ortamda saklayarak siber saldırılara karşı güçlü bir koruma sağlar. Açık kaynaklı yazılım kullanımı, cüzdanın güvenliğinin bağımsız olarak incelenmesini ve geliştirilmesini mümkün kılar. 

Jade ayrıca çoklu imza (multisig) desteği ve kullanıcıların sahte cüzdanlar oluşturmasına olanak tanıyan özelliklere sahiptir. Cihaz en iyi Bitcoin cüzdanları arasında yer alır.

Kullanıcılar cüzdanı kullanmak için altı haneli bir PIN belirlerler. Blockstream Green uygulamasıyla bağlantı kurarak işlem yapabilirler. Cihazın kendi kendini imha eden PIN koruması, üç yanlış girişten sonra cihaza yetkisiz erişimleri önler​.

Cüzdan fiyatı 149$
En iyi 3 özellik Multi sig desteği, 1.14 inçlik bir IPS ekran, çoklu imza
Dahili takas/al-sat Evet
Derecelendirme 5/5 

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

9. NGRAVE Zero – Son Derece Güvenli Kripto Donanım Cüzdanı

NGRAVE kendisini EAL7 güvenlik sertifikasına sahip dünyanın ilk kripto donanım cüzdanı olarak tanıtmaktadır. Tamamen air gapped bir cüzdandır. Bu nedenle WiFi, Bluetooth, NFC veya 4G gibi herhangi bir ağ bağlantısı özelliğine sahip değildir.

Tıpkı Ellipal Titan ve SafePal Pro gibi, NGRAVE Zero’daki tüm iletişim de QR kodları aracılığıyla gerçekleşir. Birçok ERC-20 tokeni içeren 1.000’den fazla kripto parayı desteklemektedir.

NGRAVE Zero, Ethereum ağı üzerine inşa edilmiş NFT’leri de saklayabilmektedir. Zero’da saklanan kripto paralara erişmek için bireylerin NGRAVE Liquid uygulamasını indirmeleri gerekecektir.

ngrave - en iyi kripto donanım cüzdanları

Bununla birlikte, uygulamanın kullanıcıların dijital varlıkları satın almasına veya takas etmesine izin vermediğine dikkat etmek önemlidir. 

Kripto donanım cüzdanı yüksek bir fiyat etiketiyle satılmaktadır. NGRAVE Zero’nun fiyatı 400 €’nun biraz altındadır yanı yaklaşık 405$’dır. Bu nedenle, bu piyasadaki pahalı en iyi kripto donanım cüzdanları içerisinde gösterebiliriz.

Donanım cüzdanı fiyatı 405$
En iyi 3 özellik Hava boşluklu donanım cüzdanı, EAL7 güvenlik sertifikası, 1.000 tokeni destekler
Dahili takas/al sat Yok
Derecelendirmemiz 3/5

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

10. Coldcard – Kanada Menşeili Kripto Donanım Cüzdanı

Coldcard Mk4, Kanada merkezli Coinkite tarafından geliştirilen, yalnızca Bitcoin odaklı ve üst düzey güvenlik sunan bir donanım cüzdanıdır. Bitcoin kullanıcıları için tasarlanan bu cihaz, diğer kripto paralara destek sunmaz ve tamamen çevrimdışı (air-gapped) çalışabilme özelliğiyle dikkat çeker.

Coldcard’ın benzersiz güvenlik önlemleri, onun Bitcoin’lerini uzun vadeli ve güvenli bir şekilde saklamak isteyen kullanıcılar arasında popüler olmasını sağlıyor.Coldcard Mk4, USB-C bağlantısı, fiziksel bir tuş takımı ve NFC desteği gibi gelişmiş özelliklerle donatılmıştır. 

Cihazın 128 x 64 piksel siyah-beyaz OLED ekranı bulunur ve işlem imzalama, PIN girişi gibi tüm süreçler ekran üzerinden kontrol edilebilir. Önemli bir başka özellik ise microSD kart yuvasıdır, bu sayede cüzdanınızı yedekleyebilir ve çevrimdışı işlem imzalayabilirsiniz​.

Cihaz, iki farklı üreticiden gelen çift güvenli çip (secure element) içerir. Bu çipler, Bitcoin özel anahtarlarını maksimum koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Coldcard’ın açık kaynak kodlu yapısı sayesinde yazılımı bağımsız olarak incelenebilir. Kullanıcılar firmware güncellemelerini kendileri derleyebilirler​.

coldcard

Coldcard Mk4, PSBT (Partially Signed Bitcoin Transaction) formatını destekler, böylece çevrimdışı ortamda işlemler imzalanıp daha sonra internete bağlanmadan iletilebilir. Cihazın “trick PIN” ve “duress PIN” gibi güvenlik özellikleri, zorla erişim girişimlerine karşı ek koruma sağlar. 

Trick PIN, yanlış PIN girildiğinde sahte hata mesajı görüntülerken, duress PIN cihazın bir sahte cüzdan göstermesini sağlar. Ayrıca, “Brick Me” PIN özelliği ile cihaz kalıcı olarak devre dışı bırakılabilir​.

Mk4 modeli, tamamen çevrimdışı kurulum sunar. işlem yaparken veya cüzdanı kurarken hiçbir zaman internete bağlanmak zorunda kalmazsınız. Bu, cihazın dijital tehditlere karşı korunmasını sağlar.

Coldcard Mk4, 147,94 USD fiyat etiketiyle satışa sunulmakta olup, ek aksesuarlarla birlikte toplam maliyet 230 USD’ye kadar çıkabilir. Bu yüksek fiyat, cüzdanın sunduğu ileri düzey güvenlik özellikleriyle gerekçelendirilir.

Donanım cüzdanı fiyatı 147$ – 230$
En iyi 3 özellik OLED ekranı, USB-C bağlantısı, NFC desteği
Dahili takas/al sat Yok
Derecelendirmemiz 3/5

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Kripto Donanım Cüzdanı Nedir?

Kripto para donanım cüzdanları, özel anahtarları saklamak ve işlemleri imzalamak için özel olarak üretilmiş küçük cihazlardır. Cihaz, kullanıcıların dijital varlıklarını yönetmelerini ve harcamalarını sağlamak için bir bilgisayara veya mobil cihaza takılır. 

Daha spesifik olarak, kripto para birimi işlemlerinin ve doğrulamalarının tüm yönleri cihaz aracılığıyla ele alınır. 

Özel anahtarlar dış dünyaya açık olmadığından, bu kimlik avı dolandırıcılıklarına ve bilgisayar korsanlarına karşı güçlü bir savunma sağlar.

Kripto donanım cüzdanları ile, kullanıcı kripto fonlarının özel anahtarlarını elinde tutar. Bu nedenle tokenler üzerinde tam kontrole sahiptir.

Bununla birlikte, günümüzün en iyi kripto para donanım cüzdanları, dijital token satın alma ve satma desteği özellikleriyle gelir. Ledger gibi sağlayıcılar da uygulama içinde kripto para yatırma erişimi sunmaktadır.

En İyi Kripto Donanım Cüzdanları Nasıl Çalışır?

Kripto para birimleri donanım cüzdanının içinde saklanmaz. Bunun yerine, blok zincirindeki benzersiz bir adres aracılığıyla tutulurlar.

Donanım cüzdanlarının nasıl çalıştığını göstermek için, kripto para birimlerinin depolanma sürecini açıklayalım.

  • Bir kripto cüzdanı oluşturulurken iki tür anahtar üretilir.
  • Genel anahtar cüzdan adreslerini oluşturmak için kullanılır ve yatırımcılar kripto para almak için bunu başkalarıyla paylaşabilir.
  • Özel anahtar, dijital imza veya şifre işlevi görür ve işlemleri onaylamak için kullanılır.
  • Cüzdanın özel anahtarına erişimi olan herkes tokenlerin sahipliğini talep edebilir.

Bu nedenle özel anahtarlar güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Bir donanım cüzdanı kullanıldığında, özel anahtarlar cihaz içinde oluşturulur ve çevrimdışı olarak saklanır.

Donanım cüzdanında, herhangi bir kripto işleminin fiziksel cihaz aracılığıyla doğrulanması gerekir. Bu da genel korumaya katkıda bulunur.

En iyi kripto donanım cüzdanları ilk kurulum sırasında bir kurtarma tohum kelimeleri oluşturur. Bu, özel anahtarların kaybolması durumunda dijital varlıklara erişmek için kullanılabilecek rastgele bir kelime dizisidir.

Donanım cihazının yanlış yerleştirilmesi veya çalınması durumunda kullanıcı için bir yedek görevi görür.

Donanım Kripto Cüzdanlarının Avantajları

Yatırımcıların en iyi kripto donanım cüzdanları almalarını gerektiren nedenlerden bazıları:

Yüksek Güvenlik

Kripto varlıklarınızı bir saklama cüzdanında tutarken, aslında tokenlerinizin sahipliğini borsaya veya aracıya devretmiş olursunuz. Dijital varlıklarınızı güvende tutmak için borsaya veya aracıya tamamen güvenmeniz gerekir. 

Eğer borsa veya aracı kurum saldırıya uğrarsa, tüm fonlarınızı kaybetme riskiniz vardır. Kripto paralarınızı güvende tutmak için donanım cüzdanı kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

En kripto donanım cüzdanları, dijital varlıklarınızı çevrimdışı olarak saklayarak bilgisayar korsanlarının erişiminden korur. Böylece, kripto paralarınızın güvenliğini sağlayabilir ve saldırılara karşı daha iyi korunabilirsiniz.

Tam Kontrol

Bu rehberde, donanım cüzdanlarının kullanıcılara dijital tokenları üzerinde tam kontrol sunduğunu vurguladık. Bunu biraz daha detaylandıralım. 

  • Bir yatırımcının kripto paralarını bir borsada ya da saklama cüzdanında sakladığını varsayalım.
  • Borsa para çekme işlemlerini dondurursa ya da siteyi bakım için kapatırsa, bu durum yatırımcıların çaresiz kalacağı anlamına gelir ki bu da değişken piyasa faaliyetleri durumunda zor olabilir.
  • Başka bir deyişle, bireylerin piyasa fırsatlarından yararlanamayacağı durumlar olabilir. 

Öte yandan, bir kripto donanım cüzdanı kullanırken, yatırımcılar varlıklarına istedikleri zaman erişebilirler. Borsa bakım için kapatılırsa, varlıklarını başka bir borsaya aktarabilir ve alım satımını gerçekleştirebilirsiniz. 

Ek Özellikler

Başlangıçta, donanım cüzdanları kripto para birimlerini depolamaktan başka bir özelliği yoktu. Ancak bugün, en iyi kripto donanım cüzdanları bir çok ek özelliklerle birlikte gelmektedir.

Yatırımcılar genellikle cüzdan uygulaması içinden dijital varlıkları satın alabilir, satabilir, stake edebilir ve takas edebilir. Dahası, birçok donanım cüzdanı DeFi platformlarıyla entegre edilmiştir ve NFT’leri bile saklayabilir. Başka bir deyişle, artık güvenlik ve işlevsellik arasında seçim yapmaya gerek yok.

Kripto Donanım Cüzdanları ve Yazılım Cüzdanları Arasındaki Farklar

Dijital varlıkların saklanması söz konusu olduğunda, yatırımcıların iki farklı seçeneği bulunmaktadır. Bunlar, donanım ve yazılım kripto cüzdanlarıdır.

İlerleyen bölümlerde, ikisi arasındaki farka daha yakından bakacağız.

Yazılım Cüzdanları

Yazılım cüzdanları, bir bilgisayara veya cep telefonuna yüklenebilen uygulamalar şeklinde tasarlanmıştır. Bazı durumlarda, bir tarayıcı uzantısı olarak da mevcuttur. Piyasada birçok yazılım cüzdanı seçeneği mevcuttur.

Yazılım cüzdanlarının çoğunun indirilmesi ücretsizdir ve kullanımlarının oldukça kolay olduğu düşünülmektedir. Bireyler, yatırım tarzlarına ve güvenlik gereksinimlerine bağlı olarak saklama amaçlı veya saklama amaçlı olmayan bir yazılım cüzdanı arasında seçim yapabilirler.

Bununla birlikte, yazılım cüzdanlarıyla ilgili sorun, özel anahtarların internete bağlı bir cihazda kalmasıdır. Bu nedenle, uzaktan hackleme ve siber saldırı girişimlerine karşı savunmasızdır.

Donanım Cüzdanları

Kripto yatırımlarınıza üst düzeyde güvenlik sağlamak için özel anahtarlarınızı soğuk çevrimdışı cüzdanda saklamayı düşünmelisiniz. Bu nedenle donanım cüzdanları en güvenli depolama seçeneği olarak kabul edilir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, donanım cüzdanları PIN ve kurtarma ifadesiyle korunmaktadır. Birisi cihazı ele geçirirse, PIN’i tahmin etmeden anahtarları çıkarması neredeyse imkansızdır.

Kripto donanım cüzdanları, özel anahtarları çevrimdışı depolayarak siber saldırılara karşı maksimum güvenlik sağlar. 

Ledger Nano X, Trezor, Keepkey ve BitBox02 gibi seçenekler, kripto varlıklarınızı güvenle saklamanızı sağlar. Özellikler arasında güçlü şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama ve kullanıcı dostu arayüzler bulunur.

Sizin İçin Kripto Donanım Cüzdanları Listesini Nasıl Hazırladık?

Donanım cüzdanlarının avantajlarını belirlediğimize göre, şimdi uygun bir sağlayıcının nasıl seçileceğini ele alalım.

En iyi donanım kripto para cüzdanını bulmaya çalışırken, yatırımcılar aşağıdaki hususları göz önünde bulundurabilir. 

Güvenlik 

Bir donanım cüzdanı seçmenin temel nedeni güvenliktir. Ancak, bazı sağlayıcılar diğerlerine göre daha iyi güvenlik mekanizmaları sunmaktadır.

Örneğin, air gapped çözümler sunan sağlayıcılar bulunmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bunlar benzersiz bir koruma seviyesi sunar.

Air gapped cüzdanların kullanımı, özellikle yeni başlayanlar için biraz zahmetli olabilir. Bunun yerine, Ledger Nano X gibi bir cüzdan, güvenlikten ödün vermeden kolaylık ve işlevsellik arasında doğru dengeyi sağlar.

Desteklenen Kripto Paralar

Çeşitlendirilmiş bir portföye sahip yatırımcılar için, bir cüzdan tarafından desteklenen token sayısı çok önemli bir husustur.

Listemizde yer verdiğimiz cüzdan sağlayıcılarının neredeyse tamamı, piyasadaki en popüler kripto paralar olan 1.000’den fazla tokeni desteklemektedir.

Ücretler

Kullanıcılar, en iyi kripto donanım cüzdanları satın almayı düşünürken, cihazın maliyetini de düşünmelidir.

Piyasadaki donanım cüzdanlarının maliyeti, minimum 100 dolardır. NGRAVE Zero gibi bazı seçenekler, diğer cihazlara göre daha uygun olabilir. 

Ne kadar harcama yapmak istediklerine ve karşılığında hangi özellikleri beklediklerine karar vermek yatırımcıya kalmıştır. Ancak, bunun tek seferlik bir yatırım olduğunu unutmayın. 

Donanım cüzdanları uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Sundukları güvenlik düşünüldüğünde cihazın maliyeti yatırıma fazlasıyla değerdir.

Kullanıcı Deneyimi

Donanım cüzdanlarını ilk çıktığı zamanlar kullanım açısından zordu. Bununla birlikte, donanım cüzdanı tasarımları zaman içinde gelişti ve günümüzde cihazların kullanımı son derece kolaydır.

Birçok kripto donanım cüzdanı büyük, renkli ekranlarla sahiptir. Bunun da ötesinde, bazı cüzdanlar biyometrik doğrulama da sağlayarak işlemlerin onaylanmasını daha da kolaylaştırır.

Sonuç

En iyi kripto donanım cüzdanları, özel anahtarları çevrimdışı olarak saklayarak siber saldırılara karşı maksimum güvenlik sağlar. Ledger Nano X, Trezor ve KeepKey gibi cüzdanlar, güçlü şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama ve kullanıcı dostu arayüzler sunar.

Donanım cüzdanları, siber saldırılara karşı yüksek güvenlik sunar. Donanım cüzdanları, Secure Element çipi, air gapped güvenlik, fiziksel güvenlik ve bağlantı seçenekleri gibi teknik detaylarla donatılmıştır. 

Ledger ve SafePal gibi önde gelen markalar, farklı ihtiyaç ve bütçelere hitap eden güvenilir seçenekler sunar

Sıkça Sorulan Sorular

Kripto donanım kripto cüzdanları güvenli midir?

Kripto donanım cüzdanları nasıl çalışır?

Kripto donanım cüzdanları kullanışlı mı?

Donanım cüzdanlarına herhangi bir kripto para saklanabilir mi?

En iyi kripto donanım cüzdanı hangisidir?

Kripto donanım cüzdanını nasıl kullanırım?