Geçmişte, internet bu kadar gelişmiş değilken, kullanıcılar alan adlarının IP adresleriyle eşleşmemesi sorunlarıyla karşılaşıyordu. Bu durumdan şikayetçi oluyorlardı. Hatta, ziyaret etmek istedikleri sitenin IP adresinin numaralarını yazmak zorunda kalıyorlardı. 

Kripto adresleri, IP adreslerinden bile daha uzundur. Durumu daha da kötüleştiren ise, blok zinciri tabanlı teknolojinin çok sistemli olmasıdır. 

Adresi doğru girmezseniz, gönderdiğiniz fonlar geri dönüşü olmayan bir şekilde kaybolur. Bunların bir çok sebebi vardır. İşte bu noktada ENS devreye giriyor. Hadi ENS nedir sorusu hakkında bilgi edinelim.  

ENS Nedir?

ENS veya Ethereum Name Service olarak adlandırılır. Ethereum blok zinciri üzerinde inşa edilmiş bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu sistem, rastgele oluşturulan Ethereum adreslerini kelimelere dönüştürür. Bunlar bir kişinin adı veya bir marka gibi daha kolay anlaşılabilir kelimelerdir.

Devam edelim. ENS, IP adreslerini insan web sitesi adlarıyla temsil eden sistemlere benzer. O sistemler gibi şekilde çalışır.

Kriptodaki ENS’nin ne olduğunu daha iyi açıklamak için, ENS nedir? sorusuna yanıt aramalıyız. Aynı zaman merkezi ve merkezi olmayan blok zincirler vardır. Bunların arasındaki farkı da kavramanız gerekir.

Merkezi alan adı hizmetlerinin yani DNS’nin karşıtı özellikler barındırır. Bu sistem merkezi olmayan, açık ve yapılandırılabilir bir isimlendirme sistemidir.

Bu sisteminin önemli bir kullanılma amacı vardır. Bu da tek bir kontrol noktasına sahip olmanın getirdiği güvenlik risklerini önlemektir.

Ağının amacı DNS’nin adresini değiştirmek değil, onunla kombine çalışmaktır. ENS, protokolün hazinesini denetleyen merkeziyetsiz otonom organizasyonun (DAO) kontrolu altındadır.

Kullanıcıların protokolün yönetimi ve geliştirme kararları hakkında teklif sunar ve oy kullanmalarına olanak tanır. Bu, ENS’yi bir yönetim aracı haline getirmiş olur.

ENS Nasıl Çalışır?

ENS, iki Ethereum akıllı sözleşmesi üzerine inşa edilmiştir

Bunlardan ilki olan ENS kayıt defteri, ENS’ye alan adlarını kaydeder. Ayrıca, ENS kayıt defteri tüm önbellekleme ve alan adının sahibi gibi çözümleyici bilgileri bu sürece dahil eder.

İkinci sözleşme çözümleyicidir. Alan adlarını makine tarafından okunabilir adreslere ve tam tersine dönüştürür. Alan adlarına karşılık gelen adresler ve kullanıcılar ile eşleştirir. İnsanlar Web3 kullanıcı adlarını değiştirmek istedikleri zaman şunu yapmalıdır. ENS uygulamasını ziyaret etmeli ve ardından, süreci takip etmelidirler.

Alan adını aldıktan sonra, bunu web sitelerine veya cüzdanlarına bağlayabilirler. Ya da aynı ENS alan adı ile bağlantılı birçok alt alan adı oluşturabilirler.

ENS alan adları sınırlıdır, bu nedenle insanlar takma adlarını güvence altına almak için hızlı hareket ederler. ENS, .eth’yi destekler. Bunun yanında .com, .org, .app, .io gibi birçok uzantıyı destekler.

Artık ENS Nedir sorusunu anlayıp işlevselliğini bildiğinize göre, bazı diğer yönleri de keşfedelim.

ENS ve DNS Arasındaki Benzerlikler ve Farklar

ENS ve DNS arasındaki bazı benzer ve farklı özellikler bulunur. Bunlara derinlemesine göz atalım.

Hem DNS hem de ENS, belirli süreçlerin nasıl işleyeceğini belirleyen sistemlerdir. DNS Web2 için geçerliyken ENS ise Web3 için geçerlidir. 

DNS, bir web sunucusunun IP adresini insan tarafından okunabilir bir URL’ye dönüştürür.

ENS ise bir Ethereum adresini URL formatında insan tarafından okunabilir bir döküman haline dönüştürür.

Bu sistemleri, telefonunuzun rehber sekmesi gibi düşünebilirsiniz.

DNS, Web2’nin sorunsuz çalışmasını sağlayan internet protokollerinin bir parçasıdır. Bunun yanında internetin merkezi olmayan versiyonunu tanımlayan Web3, hala gelişim aşamasındadır. Bazı sorunlar ile karşı karşıyadır.

Ethereum Name Service’in ne olduğunu öğrenirken, ENS’in şu anki ana amacı şunlardır. İnsanlara ve uygulamalara kripto adreslerini okumak. Aynı zamanda kripto adreslerini paylaşmak konusunda kolay yöntemler sağlamaktır. Bunları kavrayınca Web3’ü daha anlaşılır hale getirmiş olursunuz.

İleride, Web3 ENS daha fazla gelişim gösterecektir. Bu haliyle bile en iyi Web3 coinlerini bünyesinde barındırır.

Dolayısıyla, biri hala Ethereum’un eskisi gibi güncel olup olmadığını merak ediyorsa ENS buna cevap olacaktır. ENS gibi hizmetlerin sürekli gelişimi takip etmesi bu soruya cevap verir. Bu durum Ethereum’un blok zinciri ekosisteminin hala önemli bir parçası olduğunu gösterir.

ENS Alan Adı Nasıl Alınır?

ENS alan adı alma süreci nasıl çalışır? Bunun için kullanıcılar, ENS uygulamasını ziyaret etmeli ve mevcut alan isimlerini aramalıdır. Kendilerine uygun bir alan adı bulmak ilk adımdır. Daha sonra bağlı Ethereum cüzdanlarından ilk işlemi onaylayarak kaydını talep edebilirler.

Kayıt süreci iki işlemden oluşur. İlk işlemden itibaren yedi gün içinde işlenmesi gereken ikinci işlem ile onaylanır.

Ardından kullanıcılar, alan adına erişim süresini belirleyerek birçok alt alan adı ve farklı adres oluşturabilirler.

Ancak, ENS’in en büyük faydası şudur. Rastgele harf ve sayı dizisi yerine daha kolay tanınabilir bir Ethereum adresi paylaşmayı sağlamaktır.

Sonuç – ENS Kullanıcılara ne sağlar?

Sonuç olarak, ENS  Ethereum Name Service yaygın adıyla bilinir. Ethereum blok zinciri üzerinde inşa edilmiş bir alan adı sistemidir. Rastgele oluşturulan adresleri daha kolay kelimelere dönüştürür.

Bu işlem DNS’in, bir web sunucusunun IP adresini insan tarafından okunabilir olması gibidir. Bir dizin olan URL’ye dönüştürmesine benzer.

ENS nedir? yazımızda bahsettiğimiz gibi iki Ethereum akıllı sözleşmesi üzerine kuruludur. Bunlar ENS kayıt defteri ve ENS çözümleyicisidir. Bu sözleşmeler, kullanıcıların bir ENS alan adı edinme sürecini kolaylaştırır.

Bu sistem, binlerce kullanıcı arasında yaygın kullanım kazanan değerli bir buluştur.

Sık Sorulan Sorular

Ens ne işe yarar?

Ens nasıl alını?

Ens adres ne demek?