HODL, kripto para yatırımı yapanlar ya da bu sektöre ilgisi olanların aşina olduğu terimlerden biri. Hala bilmeyenler olabileceği ihtimalinden dolayı HODL ne demek diye merak edenler adına bu kılavuzu hazırladık.

HODL teriminin kripto dünyasında bir çığ gibi büyüdüğünü düşünürsek bunu yapanların hangi amaçları güttüğüne ve hedeflerine de bakmak lazım. Bu kılavuzumuzda da sadece HODL anlamı değil, bu terimin kökeni, ne zaman yapılması gerektiği, doğru bir hamle olup olmadığı, artıları ve eksileri gibi başlıklar altında HODL’yi derinlemesine irdeleyeceğiz.

HODL Nedir? 

HODL bir kripto para terimi olmakla birlikle sözlüğe, Bitcoin ya da diğer değer kazanacak kripto paraları tutmak, fiyattaki dalgalanmalardan etkilenmeyip satmamak anlamıyla giriş yapmıştır. HODL açılımı için bazen de “hold on for dear life”, yani Türkçe tabiriyle “canı pahasına elinde tutmak” anlamına geldiği iddia edilir. HODL bir bakıma kripto para topluluğunda bir argo kelimedir.

Ancak kökene indiğimizde HODL’nin yanlışlıkla ortaya çıktığını görmekteyiz. HODL, aslında “HOLD” kelimesinin sarhoşken yanlış yazılmasından mütevellit ortaya çıkmıştır. Bunun için 2013 yılına gidelim.

Bitcoin’in Aralık 2013’teki dalgalı fiyat rallisi (15 dolardan bin 100 doların üzerine çıkmış sonra 716 dolardan 438 dolara düşmüştü) sırasında GameKyuubi adında bir Bitcointalk forum kullanıcısının yazdıklarına bakalım.

Kullanıcı, talihsiz bir BTC alım satım kararı verdiğini belirtiyor. Paylaştığı gönderide artık piyasa koşulları nasıl olursa olsun Bitcoin’i satmak yerine elinde tutacağını söylemek maksadıyla “HODLING YAPIYORUM” yazıyor. Birkaç saat içinde “hold” yerine “hodl” dediği yazım hatası tüm Bitcoin topluluğunda meme’ler ve GIF’ler olarak kendine ger bulurken HODLing kripto diline yerleşiyor.  

HODL aynı zamanda Binance Akıllı Zinciri (BSC) ağında pasif gelir ve BNB ödülleri kazandıran bir DeFi tokeni olarak da bilinir.

Hodl kripto

HODL’nin Tarihçesi 

HODL ne demek temalı yazımız için terimin tarihçesine de bakmak gerektiğine kanaat getirdik. HODL, 18 Aralık 2013’te bir kripto para al-sat’çısı olan GameKyuubi’nin Bitcointalk forumunda “I am hodling” (Hodl’luyorum) yazmasıyla ortaya çıktığını halihazırda yukarıda anlattık Burada, kötü bir yatırımcı olduğunu itiraf edip bundan dolayı Bitcoin fiyatı rampa aşağı düşmesine rağmen satış yapmayacağını belirtmek istemişti.

Bu terim kısa sürede kripto para dünyasında trend bir hal aldı ve hatta 2015 yılında biri bu kelimeyi Urban Dictionary‘e ekledi. Burada, Bitcoin sahiplerine, fiyatlar yükselmeye başladığında bile ellerindeki coinleri satmamalarını tavsiye eden bir çağrı olarak tanımlandı.

2017 yılında ise teknoloji haber siteleri HODL hakkında yazılar yayımlamaya başlarken bu terimin anlamı ve kökeni hakkında bilgiler sundular.

Bugün de HODL kültürü kripto dünyasında varlığını sürdürmeye devam ediyor. Yatırımcılar bu kelimeyi, “Hold On for Dear Life” yani bir nevi “Sıkı Tutun” anlamında kullanıyor ve kripto paralarını alıp uzun süre ellerinde tutmayı ifade ediyorlar. Ayrıca, “Daily Hodl” adında kripto haberleri yayınlayan bir site de bulunmakta.

HODL Stratejisi

Bir yatırım stratejisi olarak HODL, uzun vadeli yatırımı ifade eder. Bu stratejiyi benimseyenler, bir gün kripto paraların geleneksel para birimlerinin yerini alacağına inanmaktadır. Yatırımcılar korku ve açgözlülük endeksine göre kripto varlıklarını satmamaya ikna edilmeye çalışılır ve onlara kripto paralarını uzun vadede tutmaları önerilir.

Doğru bir HODL stratejisi, fiyatlar yükseldiğinde alım yapmamak ve fiyatlar düştüğünde de satış yapmamak anlamına gelir. HODL, pasif bir yatırım stratejisi olarak da bilinir ve bu strateji, kripto paraların kısa vadeli fiyat değişimlerini göz ardı edip, gelecekte yatırımın karşılığını almayı ümit etmektir.

Bu strateji, en iyi Bitcoin örneği üzerinden açıklanabilir, çünkü çoğu yatırımcı Bitcoin’in uzun vadeli değerine inanır. Ayrıca, kripto piyasasının ne kadar oynak olduğunu gösteren iyi bir örnektir Bitcoin.

Gelin 2024 yılının başına doğru bir bakalım. Bitcoin fiyatı Ocak 2024’te 42 bin 280 dolardan başlayıp 15 Ekim 2024 itibarıyla 66 bin 700 dolara kadar yükselmiş durumda. Yani, yıl başından bu yana Bitcoin’ini tutanlar yaklaşık 24 bin 420 dolar kazanç elde etti.

Öte yandan 2024 sonunda Bitcoin’in 100 bin dolar olabileceğine dair bazı tahminler var. Bu da daha büyük bir kazanç anlamına gelir ki 2024 yılı boyunca Bitcoin fiyatlarının dalgalanmaya devam edeceği iddia ediliyor. Ancak, HODL stratejisine inananlar bu fiyat dalgalanmalarına bakarak alım-satım kararı almaz ve stratejilerine sadık kalırlar.

HODL Etmek Mantıklı Mı?

HODL ne demek konusunu anladıysak bu yatırım kararının mantıklı olup olmadığına geçelim. Bitcoin, 2009 yılında birkaç sent değerindeyken, 2024 yılında 73 bin doların üzerine çıkmıştı. Bu bağlamda uzun vadeli Bitcoin yatırımcılarının iyi kazançlar elde ettiğini inkar etmek olmaz.

Hal böyle olunca, uzun vadede elinde Bitcoin tutanlar, zorlu piyasa dönemlerinde satış yapmadıkları için yatırımlarını defalarca katlamış oldular.

Al-sat yerine, uzun vadeli tutma stratejisinin bazı avantajları şunlardır:

  • Kazançlar: Fiyat dalgalanmalarına rağmen, bir varlıkta uzun vadede yüksek kazanç potansiyeli varsa, alıp tutmak mantıklı olabilir. Düşüş yaşasa dahi fiyatın toparlanması için ona zaman tanımış olursunuz.
  • Zaman tasarrufu: Piyasayı sürekli takip etme zorunluluğunuz olmadığından dolayı çıkış noktasını bulmaya çalışmak yerine başka sevdiğiniz şeylerle vakit geçirebilirsiniz.
  • Farklı bir bakış açısı: Bu stratejiyle, fiyat düştüğünde panik yapmak yerine, alım fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz.
  • Daha mantıklı kararlar: Piyasadaki korku ve açgözlülük döngüsünden etkilenmeyerek daha mantıklı yatırım kararları alabilir, cazip fiyatlardan faydalanabilirsiniz.
  • Daha az stres: En önemli avantaj belki de budur ki çoğu yatırımcının gecesi gündüz olmuştur stres sebebiyle. Bu strateji, kripto piyasasının dalgalanmalarına rağmen daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Bir araştırmaya göre, kripto yatırımcılarının birçoğu uykusuzluk çekiyor.

Ancak HODL stratejisi iyi olabilirken, hangi kriptoyu alıp tuttuğunuz da çok önemli. Eğer kötü bir yatırım yaparsanız, yıllarca zarardan çıkamaz veya tüm yatırımınızı kaybedebilirsiniz. Kripto para yatırımcıları, neye yatırım yaptıklarını çok iyi anlamalı.

Kripto paralar, dalgalanmaya müsaittir ve arkasında maddi bir varlık ya da stablecoin’ler gibi nakit akışı yoktur. Yani 20 binden fazla kripto paranın birçoğu zamanla değersiz hale gelebilir.

Bu nedenle, HODL yaparken seçtiğiniz kripto paranın gerçekten değerli olup olmadığını dikkatlice analiz etmelisiniz. Ayrıca, HODL stratejisine ek olarak, birçok kripto parada staking yaparak da kazanç elde etme imkânınız var. Böylece varlıklarınızı elinizde tutarken aynı zamanda ek gelir elde etme şansınız olur.

kriptoda hodl ne demek

Ne Zaman HODL Etmelisiniz?

HODL ne demek konusunu irdelerken ne zaman yapılması gerektiğine de değinmek lazım. HODL stratejisinin ne zaman uygulanacağına dair net bir kural yok, çünkü bu tamamen kişisel bir tercih. Ancak, kripto piyasasının dalgalı olduğu dönemlerde HODL stratejisi oldukça işe yarayabilir. Bu stratejiyi benimseyenler, piyasa dengelenene kadar kripto varlıklarını ellerinde tutarlar.

Yatırımcıların birçoğu bir kripto paranın uzun vadede getiri sağlayacağına inandığında HODL etmeye başlar. Ayrıca, bir altcoin büyük kripto borsalarında listelenirse, bu durum onun iyi bir yatırım olabileceğinin sinyalidir ve alıp tutmak için uygun bir zaman olabilir.

Ek bir bilgi ise Binance büyük borsalar bir kripto parayı listeden çıkardığında HODL stratejisinden vazgeçmenin mantıklı olabileceğidir.

HODL için en iyi dönemin ne zaman olduğunu belirlemenin bir diğer yolu ise kripto dünyasındaki son trendleri takip etmektir. Eğer belirli bir altcoin’e ilgi artıyorsa, bu onun değerinin ileride yükselebileceğine işaret eder. Fakat, bir kripto para hakkında konuşmalar azalmaya başlıyorsa, bu onun değer kaybedeceği anlamına gelebilir ve o varlık HODL etmek adına uygun olmayabilir.

Unutmayın, HODL uzun vadeli yatırımcılar için uygun bir stratejidir. Kısa vadede kazanç arayanlar farklı bir yol izlemelidir.

Hangi Kriptolar HODL Edilmeli?

Yatırımcılar, uzun vadede kazandıracaklarını düşündükleri kripto paraları HODL ederler. Bu sebeple bazı yatırımcılar piyasalarda artık kendini kanıtlamış ve yaygın olarak kullanılan Bitcoin (BTC) ya da Ethereum (ETH) gibi önde gelen kripto paraları tercih eder.

Diğer bir grup yatırımcı ise, staking getirileri sunduğundan Pepe Unchained (PEPU) veya Crypto All-Stars (STARS)  gibi yeni çıkan kripto paralara yönelir. Bunun nedeni ise bu yeni projelerin sunduğu yenilikçi kullanım alanları nedeniyle değerlerinin artmasının beklenmesidir.

Riskleri azaltmak için birçok yatırımcı, HODL portföylerini çeşitlendirir. Yani hem bilinen kripto paraları hem de gelecekte büyük potansiyel taşıyan yeni kripto paraları HODL ederler. Bu şekilde yatırımcılar, daha dengeli ve güvenli bir strateji oluşturmayı hedeflerler ki aynı kural, yüksek getiri potansiyeli olan kripto şirket hisseleri için de geçerli. 

HODL’nin Artıları ve Eksileri

Aşağıda tablo şeklinde HODL ne demek diye soranlar için kısa kısa HODL’nin artı ve eksilerini ekledik:

ARTILARI EKSİLERİ
Yatırım getirisinde büyük kazanç sunma potansiyeli vardır Kazanç elde etmenin garantisi yoktur
Kazançlarda daha düşük vergi oranları Kripto piyasasının volatil olması
Daha düşük işlem ücretleri Hack’lenme riskinin artması
Yatırımcılar duygusal olarak al-sat yapmaktan kaçınır Düzenleyici değişiklikler fiyatı etkileyebilir

HODL Etmek, Al-Sat’tan Daha Mı İyi?

HODL ve alım satım arasındaki en temel fark, al-sat’ın kısa aralıklarla kripto para alım satımı yapmayı içermesidir. HODL ise kripto varlıkları uzun bir süreç için elde tutmayı ifade ediyor.

Bu yüzden HODL stratejisi, teknik bilgi be piyasayı sürekli takip etmeyi gerektirmediğinden özellikle yeni yatırımcılar için daha uygundur.

Ayrıca, HODL etmek daha az risklidir, çünkü bunu yapanlar, fiyat dalgalanmalarında kripto paralarını satmadıkları için panik olmazlar. Aynı zamanda, al-sat yapanların yaşadığı “fırsatı kaçırma korkusu” (FOMO) gibi birtakım streslerle uğraşmak zorunda da kalmazlar.

Diğer taraftan, al-sat yapanlar piyasanın volatilitesinden faydalanarak HODL yapanlardan daha yüksek kazanç elde edebilirler. Ayrıca, varlıkları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar çünkü ne zaman alım yapıp ne zaman satacaklarına kendileri karar verirler.

Peki, HODL etmek al-sat’tan daha mı iyi? Aslında her iki strateji de iyi seçenekler. Ancak yeni yatırımcılar önce HODL ile başlamalıdır, bu şekilde, kripto piyasasının nasıl çalıştığını öğrenmiş olurlar. Sonrasında ise hem HODL hem de al-sat stratejilerini birleştirerek yatırımlarından en iyi şekilde faydalanabilirler.

Sonuç

Toparlamak gerekirse HODL, kripto para topluluğunda fiyat dalgalanmalarına bakmaksızın kripto paraları elde tutma stratejidir. Bir kripto para forumunda bir kullanıcı tarafından “holding” kelimesinin yanlış yazılmasıyla ortaya çıkmış ve HODL kısaltılması kripto terimlerinde yerini almıştır.

Genellikle, hiç tereddütsüz Bitcoin’e inanan kişiler yani Bitcoin’in maksimalistleri tarafından kullanılan HODLing stratejisi, geleneksel al ve elde tut stratejisine benzer. HODL aynı zamanda kripto para borsası Binance’in Akıllı Zincirindeki (BSC) bir tokenin adı ve sembolüdür.

Birçok kripto para belki de tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak bu nedenle yalnızca uzun vadeli başarı potansiyeli taşıyan coin veya tokenleri HODL yapmak önemlidir.

Artık HODL etmek ne demek, bu ifade ne zaman ortaya çıktı ve hangi kriptolar HODL edilmeli konularını öğrendiğimize göre kararı kendiniz verebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bitcoin HODL ne demek?

HODL nasıl yapılır?

Bitcoin’i HODL etmeli miyim?