Kalan Bitcoin miktarı, madencilerin üretim hızına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bitcoin’in sınırlı arzı, kripto para piyasasında ona eşsiz bir değer kazandırmaktadır.
Son verilere göre, yaklaşık 19.72 milyon Bitcoin dolaşımda bulunuyor. Yani, toplam arzın %94’ünden fazlasının zaten dolaşımda olduğunu bize gösteriyor.
Kalan yaklaşık 1.28 milyon Bitcoin’in çıkarılması beklenmektedir. Bitcoin arzının büyük bir kısmı halihazırda çıkarılmışken, gelecekteki arz artış hızı önemli ölçüde yavaşlayacaktır.
B2C analistleri olarak bu yazımızda, kalan Bitcoin miktarı ve halving sonrası fiyat artışlarını ele alacağız. Daha fazla bekletmeden incelememize geçelim.
Bitcoin’in Toplam Arzı Ne Kadar?
Kaç adet Bitcoin var diye merak ediyorsanız, Bitcoin’in 21 milyon ile arzı sınırlı coinler arasında olduğunu söyleyelim. Bu, BTC’nin bu sayıya ulaştığında daha fazla çıkarılamayacağı anlamına gelir. Kalan Bitcoin miktarı da bu nedenle oldukça önemlidir.
Peki Bitcoin’in geliştiricisi kabul edilen Satoshi Nakamoto neden bu sayıyı özellikle seçti? Kripto dünyasının en popüler gizemine yakından baktığımızda karşımıza aslında birkaç teori çıkıyor.
En yaygın teorilerden birisi Satoshi’nin Bitcoin’i tıpkı altın gibi değerli ve sınırlı bir varlık olarak tasarlamak istediği teorisi bulunuyor.
21 milyon Bitcoin arzı, Bitcoin’in dağıtım modeli ve blok ödül sistemiyle de yakından ilişkilidir. Bitcoin ağı, her 10 dakikada bir yeni blok ekler ve her dört yılda bir blok ödülü yarıya iner. Bu sistem, toplamda yaklaşık 21 milyon Bitcoin’in çıkarılmasına yol açar.
Örneğin, her dört yıllık döngüde yaklaşık 210,000 blok üretilir ve toplam blok ödülü 50+25+12.5+6.25 şeklinde azalır. bu da toplamda 100 BTC eder. 210,000 blok ile çarpıldığında, sonuç 21 milyon BTC olur.
Bitcoin’in sınırlı arzı, altın gibi enflasyona karşı korunmasını ve en iyi uzun vadeli kripto yatırımları içerisinde potansiyelini artırıyor. Buna ek olarak ilk kripto para olma özelliğiyle de öne çıkan Bitcoin’in sınırlı arzı, onu diğer kripto paralardan ayıran ve cazip kılan önemli unsurlardan biridir.
Bununla birlikte, Satoshi’nin bu kararı vermesinde çeşitli faktörlerin de rol oynamış olabileceği düşünülüyor. Bunlardan bazıları, matematiksel hesaplamalar, işlem maliyetlerini kontrol altına alma ve ağ güvenliğini sağlama gibi nedenler olabilir.
21 milyonluk arzın matematiksel açıdan pratik bir seçim olduğu ve karmaşık hesaplamaları kolaylaştırdığı savunuluyor. Ayrıca, bu sayının her 210.000 blokta bir yarılanma olayının gerçekleşmesini sağlayarak arzın kademeli olarak azalmasını ve enflasyonun kontrol altında tutulmasını sağladığı da belirtiliyor.
Kalan Bitcoin Miktarı Ne Kadar?
Peki tam olarak ne kadar Bitcoin kaldı? Coinmarketcap’teki verilere göre yaklaşık 1.28 milyon Bitcoin çıkarılması beklenmektedir. Yani toplam arzın yaklaşık %942ü dolaşımda bulunuyor.
Her 10 dakikada bir yeni bloklar çıkarak Bitcoin madenciliği devam ediyor. Bu da, 21 milyonluk toplam arzın her 10 dakikada bir biraz daha artacağı anlamına geliyor.
Mevcut madencilik hızı ve yarılanma takvimi göz önüne alındığında, dolaşımda olmayan Bitcoin miktarı ile birlikte Bitcoin’in tam arzına 2140 yılı civarında ulaşılacağı tahmin ediliyor.
Tabii ki bu tahminlerin mevcut şartlara dayanıyor olduğunu da söyleyelim. Gelecekteki madencilik zorluğu, yeni teknolojik gelişmeler veya düzenlemeler gibi faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Bir Blokta Kaç Tane Bitcoin Var?
Bloktaki Bitcoin sayısı Bitcoin’in halving ya da başka bir deyişle yarılanması ile beraber her 4 senede bir azalıyor. Şu anda 24 Nisan 2024’te gerçekleşen halving ile birlikte her bir blokta kalan Bitcoin miktarı 3.125 BTC’ye düştü.
Bloktaki Bitcoin sayısı sürekli olarak stabil kalmıyor, örnek vermemiz gerekirse Bitcoin piyasaya ilk çıktığında bir bloktaki BTC miktarının 50 BTC olduğu biliniyor. Ancak her 4 senede bir gerçekleşen halving ile birlikte BTC miktarı yarıya düşüyor.
Bir Günde Kaç Tane Bitcoin Kazılıyor?
Bitcoin’in kazılarak çıkartılabilen sınırlı bir arzı olan coin olduğuna değindik. Peki ya bir günde toplamda ne kadar Bitcoin çıkartılabiliyor? Bu önemli sorunun cevabını bulabilmemiz için beraber ufak bir matematik işlemi yapmamız gerekiyor.
Her gün toplamda 144 blok kazılabildiği düşünülüyor. Son yarılanma ile blok başına 3.125 Bitcoin düşmesiyle beraber toplamda bir günde 450 BTC çıkartılabileceğini görüyoruz. Tabii bu sonuca da blok miktarı ile blok başına düşen Bitcoin miktarını çarparak ulaştığımızı da belirtelim.
Bitcoin ordinals ile de blok alanını boş bırakmak yerine doldurarak madenciler için ek gelir kaynağı oluşturur. Bu sistemle madencilerin gelirlerinde artışa katkıda bulunmaktadır.
Bir Bitcoin Madenciliği Ne Kadara Mal Olur?
Kalan Bitcoin miktarı azaldıkça Bitcoin kazmanın maliyeti de artmaktadır. Bitcoin madenciliğinin maliyeti, kullanılan enerji kaynaklarına, elektrik fiyatlarına ve madencilik donanımının verimliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Genel olarak, Bitcoin madenciliğinin elektrik maliyeti büyük bir değişken olarak öne çıkıyor. ABD’de ortalama elektrik maliyeti yaklaşık 0.1621 USD/kWh’dir. Örneğin, popüler bir madencilik cihazı olan Whatsminer M53S++ kullanıldığında, yıllık elektrik maliyeti yaklaşık 35,000 USD olarak hesaplanmaktadır.
Blok ödülünün yarıya inmesi (halving) nedeniyle, madencilik maliyetleri daha da artacaktır. Bu durum, özellikle küçük ölçekli madencileri zor durumda bırakacaktır. Mevcut durumda, bir Bitcoin üretmenin maliyeti yaklaşık 27,900 USD ile 37,800 USD’ye çıkmaktadır.
Maliyetler, dünya genelinde değişiklik göstermektedir. Örneğin, Türkiye’de bir Bitcoin madenciliğinin maliyeti yaklaşık 37,723 USD olarak hesaplanmaktadır. Avrupa’da ise bu maliyetler çok daha yüksektir ve bazı ülkelerde 100,000 USD’nin üzerine çıkmaktadır.
Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Sürer?
Bu sorunun cevabı aslında madencilik için kullanılan teçhizatlara bağlıdır. Ortalama olarak bir BTC kazmak için 10 dakika ile 1026 gün harcandığı düşünülmektedir. Tek başıma 1 BTC kazabilir miyim diye düşünüyorsanız da söyleyelim, tek bir Bitcoin’i çıkartabilmeniz için yaklaşık 5 bin madencilik teçhizatına sahip olmanız gerekli, bu da oldukça pahalıya mal olacaktır.
Bir Bitcoin Madenciliği İçin Ne Kadar Güç Gerekli?
Şu anda güncel olarak 1 BTC kazılabilmesi için gerekli olan elektrik gücü yaklaşık 266 bin kWh’dir. Yani tek başıma 1 Bitcoin kazmak istiyorum diyorsanız 600 bin hash oranına sahip donanıma ihtiyacınız var diyebiliriz. Toplam enerji tüketimi ise yıllık 143 terawatt-saat olarak tahmin edilmektedir.
Hatta günlük olarak ne kadar enerji harcanıyor merak ediyorsanız Statista gibi sitelerden de Bitcoin madenciliği ile ilgili verilere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz Bitcoin Madenciliği Siteleri sayfamıza da göz atabilirsiniz.
Ne Kadar Bitcoin Kayboldu?
Kalan Bitcoin miktarı azalırken, yatırımcıların merakı sadece geleceğe değil geçmişe de kayıyor. Özellikle ilk yatırımcıları düşünürsek Bitcoin cüzdan şifrelerini kaybetme riski yüksek.
Kayıp Bitcoin’lerin ne kadara ulaştığı ve piyasayı nasıl etkileyebileceği merak konusudur. Bu durum, arz-talep dengesini ve fiyatı etkileyebilir mi? Cevap zamanla belli olacaktır.
Yine de kesin rakam bilinmese de, tahminler 7.8 milyon Bitcoin’in kayıp olduğunu gösteriyor. Bu, dolaşımdaki Bitcoin’in %30’undan fazlasına denk geliyor.
Bu durum, Bitcoin’in geleceği ve piyasaya etkisi için neler ifade ediyor? Kayıp paralar bulunacak mı, yoksa şifresi kaybedilen cüzdanlar tamamen yok oldu mu bilemiyoruz.
Bazı uzmanlar, bu Bitcoin’lerin bir kısmının şifreleri unutulmuş cüzdanlarda olduğunu ve bir gün tekrar erişilebileceğini düşünüyor. Bazı uzmanlar ise, Bitcoin’lerin çalınmış veya hacklenmiş cüzdanlarda olduğunu ve kaybolma olma ihtimalinin yüksek olduğunu savunuyor.
Kaç Tane Bitcoin Çalındı?
Kalan Bitcoin miktarı azaldıkça, kaçının çalındığını bilmek kritik önem taşıyor. Fakat kripto para işlemlerinin takip edilememesi, bu bilgiye ulaşmamızı imkansız hale getiriyor. Bu durum hem yatırımcılar hem de yetkililer için büyük bir sorun teşkil ediyor.
Örneğin 2014 yılında hackerlar, Japonya merkezli bir borsa olan Mt. Gox’tan tamı tamına 850 bin BTC çalmayı başardı. Diğer önemli Bitcoin hırsızlığı da 2016 senesinde yine Bitfinex borsasından 116 bin BTC’nin çalınma olayıydı.
Tüm bu olaylar BTC’nin gelecek fiyatını etkileyebileceği düşünülüyor. İlerleyen zamanlarda çalınan coinlerin borsalara geri dönüp dönmeyeceği bilinmemektedir.
Bitcoin Tamamen Kazıldığında Ne Olur?
Dolaşımda olmayan Bitcoin miktarı bloklardan tamamen kazıldığında artık ağ yeni Bitcoin üretmeyecektir. Madenciler işlem ücretlerinden ödül almayı sürdürecek. Bu nedenle de işlem ücretlerinin gelecekte Bitcoin’e talebin artmasıyla beraber daha da artacağını söyleyebiliriz.
Kalan Bitcoin Miktarı Ne Zaman Çıkarılacak?
Son Bitcoin’in ne zaman çıkacağına dair kesin bir cevap kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü Bitcoin her 4 senede bir yarılanarak madenciliği zorlaştırmakta ve kazılan BTC sayısını azaltmaktadır.
Örneğin her bir bloktan 3.125 tane Bitcoin çıkartılabiliyorken 2028 senesinde bu miktar 1.5625’e düşecek. Bunun için de insanlar son Bitcoin’in 2140 yılında kazılacağını tahmin ediyorlar.
Bitcoin Madenciliğini Etkileyen Faktörler
Kalan Bitcoin miktarı oldukça azaldığı için yatırımcılar Bitcoin madenciliğinin ne gibi faktörlerden etkilendiğini merak ediyorlar. Yazımızın devamında BTC madenciliğini etkileyecek ana nedenleri detaylı inceleyeceğiz.
Konsensüs Mekanizması
Bitcoin Proof-of-Work yani iş ispatı dediğimiz konsensüs mekanizmasıyla çalışıyor. Bu mekanizmada da her yeni bloğun üretilmesi için belirli bir oranda hash gücü kullanılması gerekiyor.
PoW konsensüsü bu nedenle karmaşık işlemleri hızlı çözebilecek daha güçlü bilgisayarlar kullanılmasını gerektiriyor. Bu da bir BTC kazma işlemi için neredeyse 38 bin dolar harcanması anlamına geliyor.
PoW’un yüksek enerji tüketimi nedeniyle, en iyi altcoinlerin daha az enerji harcayan farklı mekanizmalar kullanıyor. Ya da farklı konsensüs modellerine geçiş yapıyor. Örneğin Ethereum PoW’ten proof-of-stake konsensusuna geçen coinlerden birisidir.
Yasal Düzenlemeler
Bitcoin madenciliğini etkileyen bir diğer faktör de Bitcoinin ülkelerdeki yasal düzenlemeleridir. Bunu en basit haliyle 3 farklı şekilde inceleyebiliriz.
- Yasal sınırlama: Çin, Fas ve Cezayir gibi ülkelerde Bitcoin’in yasaktır. Bu durum orada madencilik yapmak isteyen yatırımcıları etkiliyor.
- Vergilendirme: Amerika, Suudi Arabistan gibi ülkelerde de kripto para birimlerinden vergi alınmaktadır. Bu da, yatırımcıların madenciliğe olan ilgisini etkileyen bir başka etmendir.
Bitcoin madenciliğinin fazla enerji harcanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gelecekte ülkeler çevreyi koruma amacıyla Bitcoin madenciliğini yasaklayabilirler.
BTC Yarılanması Sonrası Kalan Bitcoin Miktarı Nedir?
Bitcoin madenciliğini etkileyen en önemli faktörlerden biri Bitcoin halving, yani Bitcoin yarılanmasıdır. Her 4 yılda bir gerçekleşen bu olayda, blok başına kazılabilecek BTC miktarı yarıya düşer. Madencilik ödüllerinin Bitcoin halving ile azalmasının yanı sıra bu durumun Bitcoin fiyatına uzun vadeli etkisi de vardır.
Her ne kadar Bitcoin halving madencilerin ödüllerini azaltsa da, fiyatı pozitif etkileyen bir gelişme olarak kabul edilir. Örneğin, 2020 yılında gerçekleşen Bitcoin halving ile BTC’nin fiyatı bir yıl içinde 8 bin dolardan 50 bin dolar seviyelerine yükseldi.
Her Bitcoin halvingin de benzer bir etkisi olup olmayacağı belirsizdir. Ancak Bitcoin halvingin ne olduğu konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.
Sonuç
21 milyon arzı olan Bitcoin’in kalan bitcoin miktarı ile beraber BTC kazma işleminin ne zaman sonlanabileceğine dair bilgileri paylaştık.
Toplam 21 milyon Bitcoin’in %94’ü, yani 19.72 milyonu dolaşımdadır. Kalan yaklaşık 1.28 milyon Bitcoin çıkarılmayı bekliyor. Bu miktarın 2140 yılına kadar tamamen kazılması bekleniyor. Bitcoin’in sınırlı arzı, onu değerli ve enflasyona karşı korumalı bir varlık yapmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kim en çok Bitcoin’e sahip?
Toplamda kaç tane Bitcoin madencisi var?
Ne kadar Bitcoin kaldı?
Bitcoin’in tamamı kazılınca ne olacak?