Solana ekosistemindeki coinler güncel durumda yaklaşık 9,8 milyar doların üzerinde bir toplam değere sahip. Solana yılın en büyük kripto başarılarından biri gibi görünüyor.

Resmi olarak Mart 2020’de piyasaya sürülen yüksek işlem hacimli blok zinciri, Covid-19’un pandemi ilan edildiği tarihe denk gelmesine rağmen kripto dünyasında anında büyük bir etki yarattı ve piyasa değerine göre ilk 10 kripto para listesine girmeyi başardı.

Layer-1 protokolüyle iki yıldan kısa bir sürede çok sayıda yazılım geliştirme uzmanı ortaya çıktı ve çoğu DeFi (merkeziyetsiz finans), NFT ve Web3’e odaklanan 400’den fazla uygulamaya hizmet verecek şekilde kendilerini eğitti. Dünyanın en büyük dijital para varlık yönetimlerinden biri olan Greyscale Investment da, Solana’nın performansını fark etti ve zengin müşterilerine SOL tokeni sağlayabilecek Solana Trust’a yatırım yaptı. Solana’nın native tokeninin değeri sadece bir yılda yüzde 15 bin arttı.

Solana’nın başarısı, özellikle diğer popüler blok zincirlerle karşılaştırıldığında, düşük maliyetle yüksek işlem hızlarına izin vermesinin cazibesinden kaynaklanıyor. Bu sebeple bizler de takip etmeye değer 10 Solana projesine ve Solana ekosistemindeki coinler listesine daha yakından bakmayı istedik.

Solana Ekosistemindeki Coinler – 2024 Listesi

İşte Solana ekosistemindeki coinlerin kısa bir listesi:

  1. Smog Token (SMOG) – Airdrop Kampanyaları İle Öne Çıkan Meme Coin
  2. Solana (SOL) – Namıdiğer “Ethereum-Katili”
  3. Raydium (RAY) – Solana Tabanlı Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM)
  4. Serum Dex –  Solana’nın Merkeziyetsiz Borsası 
  5. SolFarm (Tulip Protocol) – Kripto Piyasasında Pasif Getiri Sağlayıcı
  6. Saber (SBR) – StableCoin Odaklı Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM)
  7. Orca (ORCA) – Kullanıcı Merkezli Tasarıma Sahip Solana Tabanlı Borsa
  8. Larix (LARIX) – Metaverse Tabanlı DeFi Protokolü
  9. Mango Markets (MNGO) – Türev Finansal Araçlar için de Kullanılabilen DEX Platformu
  10. Parrot Protocol (PRT) –  Gözetimsiz Pasif Kazanç için Lending Market 
  11. Mercurial Finance (MER) – Duran Varlık Alım Satımı için Likidite Hub

Solana Ekosistemindeki Coinler 2024 – Detaylı İnceleme

Solana ekosisteminde yer alan en iyi kripto paralar ile ilgili yaptığımız detaylı incelemelere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

1. Smog Token (SMOG) – Airdrop Kampanyaları İle Öne Çıkan Solana Tabanlı Meme Coin

Solana (SOL) tabanlı bir meme coin projesi olan Smog Token, son zamanlarda popüler olan Bonk, dogwifhat ve Myro ile rekabet edecek bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

Piyasaya girmesinden çok kısa bir süre sonra yükselişe geçen $SMOG tokeninin ilgi görmeye devam etmesi ve işlem hacminin milyonlara ulaşmasıyla birlikte yeni çıkan coinler arasında zirveye ulaşması bekleniyor.

Smog Token Website TR - solana ekosistemindeki coinler

“Tüm zamanların en büyük SOL Airdrop’u” sloganıyla yola çıkan Smog Token projesinin en önemli ve en dikkat çeken özelliği oyunlaştırılmış airdrop stratejisi diyebiliriz. Öyle ki $SMOG satın alan yatırımcılar tokenleri hold ederek airdrop’a sahip olabildiği gibi, topluluk görevlerini tamamlayarak da airdrop puanları kazabiliyor.

Airdrop’a katılmak için $SMOG tokenlerine sahip olmanız gerekiyor. An itibarile $SMOG tokenlerini Solana’daki en büyük platformlardan biri olan Jupiter’den satın almak mümkün (Ayrıca bkz: Smog Token Nasıl Satın Alınır?).

Ardından tokenleri cüzdanınızda hold ederek airdrop puanları kazanabiliyorsunuz. Zealy’deki $SMOG topluluğunda belirtilen görevleri tamamlayarak daha fazla puan kazanabilirsiniz.

Smog Token TR Tokenomik

Smog Token projesinin tokenomik detaylarına bakıldığında, adil bir lansman ile kullanıcıların karşısına çıktığını söylemek mümkün. Token dağıtım stratejisine göre toplam 1.4 milyarlık token arzınının %50’si pazarlama çalışmalarına ayrılmış durumda. %35’i airdrop kampanyalarına, %10’u CEX likiditesine ve %5’i de DEX likiditesi için planlandığı belirtiliyor.

Solana tabanlı coinler listesinde öne çıkan bu meme coin projesi hakkında daha fazla bilgi için Smog Token Teknik Doküman dosyasına göz atabilirsiniz. Yeni gelişmelerden anında haber olmak içinse Smog Token Telegram kanalına abone olabilirsiniz.

Token Adı Smog Token
Token Sembolü $SMOG
Blok Zinciri Solana
Token Türü SPL
Toplam Token Arzı 1,4 milyar

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

2. Solana (SOL) – Namıdiğer “Ethereum-Katili”

Temel amacı ölçeklenebilir uygulamalara hizmet etmek olan Solana saniyede 50.000’e kadar işlem hızına sahip. Visa bu hızın yalnızca yarısına ulaşabilirken Ethereum ise saniyede yalnızca 54 işlem gerçekleştirebilir. Solana’nın yüksek hızı ve ölçeklenebilirliği, baka kaynaklardan aldığı geniş çaplı destekten kaynaklanıyor. Proof of Stake veya Proof of Work yerine, Proof of History (PoH) olarak bilinen yeni bir teknoloji kullanıyor.

solana - solana ekosistemindeki coinler

Kripto yorumcularına göre Solana’nın ve Solana ekosistemindeki coinler ve tokenlerin çok fazla potansiyeli bulunsa da sistem kusursuz değil. Hızının yanı sıra ücretleri ile birlikte, birkaç dezavantajı var. Ayrıca kullanıcılar Ethereum gibi iyi bilinen sistemlerden çok daha yeni olduğu için Solana ağının yeterince güvenli olup olmadığı konusunda tereddütlere sahip.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

3. Raydium (RAY) – Solana Tabanlı Otomatik Piyasa Yapıcı (Automated Market Maker- AMM)

Solana ekosistemindeki coinler listesinde yer alan Raydium, 1,05 milyar dolarlık yatırımla Serum DEX’in en büyük otomatik piyasası gibi görünüyor.

Raydium, ışık hızında işlemler, likidite havuzu ve getiri elde etmek için ek özellikler sunan Serum DEX’in merkezi emir defterini (central order book) kullanan Solana tabanlı bir otomatik piyasa yapıcı (Automated Market Maker- AMM).

Raydium - solana ekosistemindeki coinler

Diğer AMM DEX’leri DeFi protokollerinde olduğu gibi, merkezi bir emir defterine gerçekten erişemiyor, yalnızca yerel havuzlarındaki likiditeye erişebiliyor.

Raydium üyeleri getiri elde edebiliyor, IDO’lara katılabiliyor ve kripto alım satımı yapabiliyor. Projeler platformu bir piyasa yapıcı olarak kullanıyor. Platform token değiş tokuşu yapmak, yeni fikirler için fon oluşturmak ve yeni işler geliştirmek için de kullanılabiliyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

4. Serum Dex –  Solana’nın Merkeziyetsiz Borsası 

Kilitli toplam değer (Total Value Locked- TVL) söz konusu olduğunda, Serum Dex açık ara en değerli olan platformlardan biri. FTX, Alameda Research ve diğerleri Serum Foundations’ı kurdu. Aynı zamanda dünyanın en genç milyarderi olan Sam Bankman-Fried da projenin ortak kurucularından biri.

Serum, merkeziyetsiz bir borsa (DEX) teknolojisinin yanı sıra merkeziyetsiz finansmanı yüksek hızda ve ucuz işlem maliyetlerini sağlayan bir ekosistem. Serum’un merkezi limitli emir defteri, ekosistem ortaklarının likidite alışverişi yapmasına olanak tanıyor. Aynı zamanda kurumsal ve perakende müşteriler için piyasa tabanlı özellikleri etkinleştirmesini sağlıyor.

serum dex - solana ekosistemindeki coinler

Böylece merkeziyetsiz alım satım sağlayan Serum Dex hızlı, ucuz işlem imkanı sunuyor ve bu işlemler için izin gerekmiyor. Platformun bir numaralı amacı, akıllı sözleşmeler tarafından kontrol edilen merkeziyetsiz bir emir defteri (decentralized order book) kullanarak kullanıcılarına daha geniş fiyat ve emir seçenekleri sunmak. 

Bu sayede kullanıcılar anlaşmalar üzerinde tam kontrole sahip oluyor. Kullanıcıların diğer platformları optimize etmesine (ETH rakiplerine yaptıkları gibi) olanak tanıyan zincirler arası alım satım Serum Dex tarafından destekleniyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

5. SolFarm (Tulip Protocol) – Kripto Piyasasında Pasif Getiri Sağlayıcısı

SolFarm, (aynı zamanda Tulip Protocol olarak da biliniyor) 5 milyon dolarlık finansman sağlayan ve portföyünü Jump Capital ve Alameda Research gibi kredi kuruluşlarıyla genişleten bir DeFi projesi. TULIP ise platformun native tokeni.

solfarm

Blok zinciri tabanlı bu platform, kullanıcılarına yüksek hızın yanı sıra düşük maliyetlerden de yararlanmalarını sağlıyor. Böylece kullanıcılar rekabet yoluyla elde ettikleri stake etme ödemelerinden yararlanabiliyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

6. Saber (SBR) – Stabil Coin Odaklı Otomatik Piyasa Yapıcı (Automated Market Maker- AMM)

Saber, kullanıcılarına stabil varlık çiftleri arasında kolayca alım satım yapmalarını sağlayan likidite sağlıyor. Bu duru Solana ekosistemi üzerinde büyük bir etkiye sahip. Proje USDT/USD’nin yanı sıra SOL likiditesi ve ayrıca Bitcoin havuzları sağlıyor.

saber

Otomatik piyasa yapıcı Saber; Ethereum, Celo, BSC, Terra ve başka blok zincirlerini de birbirine bağlayan zincirler arası bir strateji oluşturmuş durumda.

Saber yeniliklere ve güncellemelere oldukça açık bir küresel alım satım ve likidite ağı. Proje, Solana ekosistemine hızlı bir giriş yaptı ve en popüler stabil coin alım platformlarından biri oldu. Saber ayrıca Twitter’da ve Medium’da hızla büyüyen bir topluluğa sahip. 

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

7. Orca (ORCA) – Kullanıcı Merkezli Tasarıma Sahip Solana Tabanlı Borsa  

Orca, Solana’ya dayalı en iyi bilinen merkeziyetsiz borsalardan biri. Toplam değeri 516,6 milyon dolar kilitli olan devasa bir işlem hacmine sahip. Orca, Solana’nın çok sınırlı bir altyapıya sahip olduğu zamanlarda piyasaya sürülmüştü.

ORCA tokenleri diğer Ethereum DEX tokenlerine göre daha ekonomik, hızlı ve güvenilir bir şekilde değiştirilebiliyor. Bunun nedeni adil fiyat göstergeleri (fair price indicator) özelliğini kullanmaları. Kullanıcılar ayrıca bir alım satım havuzuna likidite sağlayarak işlem ücretleri oluşturabiliyor.

orca

Projenin baş yatırımcısı Three Arrows Capital, projeye 118 milyon dolar yatırım yaptı. Orca, yalnızca aldığı devasa desteklerle değil, aynı zamanda ‘kullanıcı merkezli’ tasarımıyla da öne çıkıyor. 

Adil fiyatlandırma göstergeleri ve tasavvur çubuğu, Orcan’nın iki ayırt edici unsuru. Ayrıca proje geliştiricileri, projelerini iyileştirme ve geliştirme fırsatı bulabilmek için kullanıcı arayüzü tasarımı sürecinde kullanıcılarla görüşmek ve onların mevcut ürünleri nasıl kullandığını görmek istiyorlar.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

8. Larix  (LARIX) – Metaverse Tabanlı DeFi Protokolü 

Larix, metaverse tabanlı bir finansal protokol. Proje otomatik birleştirme kullanarak ipotek kredisini etkinleştiren ilk protokol olarak çıktı ve ilerleyen dönemde normal kredi havuzu sağlamaktan çok daha fazlasını yapmaya başladı.

larix

Basit bir deyişle Larix, dinamik bir faiz oranı modeli ve sermaye verimliliği açısından daha fazla risk yönetimi havuzu sağlaması ile Solana’daki ilk metaverse tabanlı finans protokolü oldu. Çok çeşitli teminat türlerine, tokenlere, stablecoinlere, sentetik varlıklara ve NFT’lere güvenli bir şekilde erişmeyi sağlıyor.

Soldex.ai, Solana Build Merkeziyetsiz Borsa, Larix Protokolü ile de iş birliği yapıyor. Bu sebeple Soldex’in hızlı ve üçüncü nesil merkeziyetsiz borsasından Larix kullanıcıları faydalanabiliyor. Soldex de Larix ile daha fazla kullanıcıya erişiyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

9. Mango Markets (MNGO) – Türev Finansal Araçlar için de Kullanılabilen DEX Platformu

Mango Markets’in toplam işlem hacmi 126,39 milyon dolar. Platform, Ağustos 2021’de 70 milyon dolar toplamadan önce MNGO token satışı ile bir kredi platformu olarak başladı. Mango DAO’yu da bünyesine katan Mango Markets 92 DAO teklifiyle 871 milyon dolarlık bir sermayeye sahip.

mango markets

DAO fikirlerinin yaratıcılarından biri de Daffy. Bir cep telefonu uygulaması geliştirmelerine ve benzersiz bir Manga v4 oluşturmalarına yardımcı olmak için Mango Labs’a 1,5 milyon dolar yatırım yaptı. Ayrıca pazarlama stratejilerini geliştirmelerini de destekliyor. Daffy’ye göre bu DAO, Mango’nun sansüre karşı dirençli hale gelmesine yardımcı olacak.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

10. Parrot Protocol (PRT) –  Gözetimsiz Pasif Kazanç için Lending Market 

Parrot Protocol (PRT), kullanıcılarına DeFi sistemlerinde kilitli değerlere erişim sağlayan bir DeFi ağı. Girişimin, 1 dolara sabitlenmiş kendi stablecoin’i bulunuyor. Bu da sahiplerinin kilitli değerlerini korurken borç temin edenlerden borç almalarını sağlıyor. Kripto piyasasında bu işleme lending adı veriliyor.

Tokenlerini kilitlemesi gereken herkes Parrot Finance’in yönetişim tokenini kullanabilir. Bu uygulamanın toplam değeri şu anda 86.86 milyon dolar. Ayrıca iki başarılı IDO aracılığıyla 84 milyon dolar fon topladı.

parrot protocol

Binlerce DeFi sistemi milyarlarca dolarlık kilitli değere sahip. Bu da Uniswap LP tokenleri veya AAVE faiz getiren tokenler gibi çeşitli getirileri olan tokenlere çevrilebilir. LP tokenleri için çok fazla uygulama bulunmuyor. Riskleri belirsiz olduğu kadar hesap birimleri de kullanıcı deneyimine uygun olmadığı için DeFi’de depolanması durumunda LP tokenlerine erişilemiyor. 

Parrot Protokolü ise, bu tokenler tarafından desteklenen bir likidite ve borç verme ağı kurarak LP tokenlerinde tutulan kilitli değeri açmayı amaçlıyor.  Arzı 2,1 milyar dolar ile sınırlandırılan Parrot Protocol bu sayede tüm DeFi ürünlerini satmayı başardı. Teknoloji ağırlıklı özelliklerinin yanı sıra Parrot Protocol ayrıca kullanıcı dostu bir arayüze sahip.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

11. Mercurial Finance (MER) – Duran Varlık Alım Satımı için Likidite Hub 

Mercurial Finance, stablecoin alım satımına odaklanan ilk Solana tabanlı projeydi. Platform, endüstriyel bir accelarator olan DeFi Alliance’dan 100.000 dolarlık bir başlangıç fonu aldı.

Mercurial dinamik kasalar (valuts) sistemi geliştiriyor. Böylece kullanıcılar, sermaye dağılımından ve işlem ücretleri yoluyla LP tokenlerinden elde ettiği karlarını artırmaya devam edecek ve minimum slippage swap’tan (bir tür işlem ücreti) faydalanacak. Dinamik kasalar ve dinamik işlem ücretleri, standart AMM (otomatik piyasa yapıcı) konseptine yapılan iki önemli ekleme.

mercurial finance

Mercurial, Solana’nın potansiyelini tam olarak kullanarak bir sonraki piyasa yapıcı sistemler çağını inşa etmeyi umuyor. Platformun toplam değeri şu anda 62.57 milyon dolar. Token ayrıca FTX, Gate.io, Raydium ve Serum Dex’te de mevcut. Mercurial Vakfı token tahsisinin %50’sini alıyor. Tahsisin %10’u ana ekibe gidiyor ve %20’si özel satış için ayrılıyor.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Sonuç – Solana Ekosistemindeki Coinler

Ethereum, geniş bir uygulama yelpazesine sahip en popüler akıllı sözleşme kripto para birimlerinden biri. Bununla birlikte, programcılar ve yatırımcılar, fahiş oranlar ve aşırı yüklenmelerin sebep olduğu ağ tıkanıklığı nedeniyle Ethereum’a alternatif seçeneklere yönelebiliyorlar. Bu yönelmenin en büyük kazananlarından biri Solana. En İyi 10 Solana projesini listeledik. Kripto yorumcularına göre, Solana, DeFi’nin geleceği için iyimserlik aşılıyor.