Blok zincir ağlarının eşsiz teknolojik yapısı her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Söz konusu gizlilik, şeffaflık ve güven olduğunda, TxID gibi terimler ortaya çıkar. İşlem kimliği, kripto para alırken veya gönderirken otomatik olarak oluşturulan alfanümerik bir benzersiz kimliktir. Bu kimlik sayesinde tüm işlemler takip edilebilir ve olası problemler rahatlıkla çözülmebilmektedir. TxID sorgulama sayesinde transferi yapılan tüm fonları eksiksiz şekilde takip edebilmeniz mümkündür.
Bugün, bu yazımızda TxID nedir ve nasıl çalışır gibi çok sayıda soruyu cevaplayacağız. Blok zincir ağlarının çalışma yapısını ve hash özelliğini keşfetmek istiyorsanız rehberimizin detaylarına göz atabilirsiniz. Hadi blok zincir ağlarında işlemlerin kolaylaştırılmasını sağlayan Transaction ID’lere yakından bakalım.
TxID Nedir?
İşlem Kimliği (TXID), blok zincir ağlarında gerçekleşen her bir işlemi tamamen benzersiz şekilde tanımlayan bir kimliktir. Genellikle kriptografik bir hash fonksiyonu (örneğin, Bitcoin’de SHA-256) kullanılarak oluşturulur ve işlemin içeriğinin değiştirilmesini imkansız hale getirir. Ancak bu kriptografik hash fonksiyonun Ethereum, Solana ve diğer ağlarda farklı olduğunu belirtmek isteriz.
Genellikle kullanıcılar işlem takibi yapmak için blockchain TxID sorgulama araçlarını kullanarak bilgi edinebilmektedir. İşlemin tarihi, gönderilen miktar, alıcı adresi, gönderici adresi ve işlemin aldığı ağ onay sayısı gibi çok sayıda spesifik bilgiye TxID sorgulama üzerinden ulaşmak mümkündür. Bitcoin için klasik bir TxID şu şekilde gözükmektedir:
739b5cd13182fcedc34be4465081c9469166f928b97bd5b7b66d7be30a6e240e
Diğer Blok Zincir Ağlarının Kullandığı TxID’ler
Blok zincir ağları kendilerine özel bir işlem kimliği formatına sahiptir. Bu işlem kimliği sayesinde tüm bilgileri takip edebilirsiniz. Peki Ethereum ve Solana gibi ağlarda nasıl bir TxID (işlem kimliği) kullanılır?
Görüldüğü üzere, farklı blok zincir ağlarında işlem kimlikleri değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca her bir ağda gerçekleştirilen işlemi sorgulamak için Etherscan, Solscan veya Blockchain explorer gibi araçlar kullanmanız gerekir. TxID ne demek sorusunu net olarak cevapladığımıza göre artık biraz daha detaylara göz atmaya başlayabiliriz. Ayrıca bkz: Mempool Nedir ve Nasıl Çalışır?
İlk TxID İşlemi Neydi?
Bitcoin’in Satoshi Nakamoto tarafından duyurulmasının ardından ilk işlem 10 BTC’lik bir transfer için oluşturulmuştur. Bitcoin ağındaki ilk işlem, 12 Ocak 2009 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından Hal Finney’e 10 Bitcoin gönderilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Bu işlem, Bitcoin’in 170. bloğunda kaydedilmiştir.
İşlemin TxID’si “f4184fc596403b9d638783cf57adfe4c75c605f6356fbc91338530e9831e9e16” olup, bu TxID’yi kullanarak işlemin detaylarını blockchain tarayıcısı üzerinden inceleyebilirsiniz. BTC tarihinde gerçekleştirilen ilk işlem tarihi açıdan oldukça önemli ve semboliktir. Ayrıca onlarca yıl geriye giderek yapılan bir işlemin tüm detaylarını görebilmek, blok zincir teknolojinin gelişmişliğini ve şeffaflığını gözler önüne serer. Tüm bunlara ek olarak Bitcoin İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir başlıklı rehberimize göz atarak Bitcoin işlemlerinin nasıl çalıştığını daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
TxID İşlem Kimliği Nasıl Sorgulanır?
TxID işlem kimliğini sorgulamak için çok sayıda araç ve web site bulunmaktadır. Ancak tüm bunlardan önce yapmış olduğunuz işlem için geçerli olan TxID kimliğini bulmanız gerekir. Peki TxID nasıl bulunur? Öncelikle yapmış olduğunuz kripto para işleminin nerede gerçekleştiği önemlidir. Örneğin işlemi Binance veya Metamask üzerinden gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Bu noktada her platform ve cüzdan için farklı bir TxID nasıl bulunur sorusu ön plana çıkabilir. Biz örneğimizi Binance üzerinden vereceğiz.
- İlk olarak Binance TR hesabınıza giriş yapın ve ekranın sağ üst köşesinden “Cüzdan” simgesine tıklayın.
- Ardından açılan menüden “Yatırma ve Çekme Geçmişi” sayfasına girin.
- Bu sayfada daha önce yaptığınız tüm kripto para işlemlerini görebilirsiniz. Özellikle bilgiler kısmından işlem için özel olarak üretilmiş TxID hash koduna ulaşabilirsiniz.
Binance TR mobil uygulaması üzerinden de cüzdanınıza giriş yaparak TxID öğrenebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken geçmiş işlemlerden tamamlanan işlemlerin üzerine tıklamaktır.
Blockchain Tarayıcısı ile TxID Sorgulama
Blockchain TxID sorgulama işlemi için farklı araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bitcoin için genel olarak blockchain tarayıcısı kullanılmaktadır. Ethereum ve Solana için farklı siteleri kullanabilirsiniz. Bu sitelere giriş yaptıktan sonra genellikle ana sayfanın üst kısmında bir arama kutucuğu bulunur. Sahip olduğunuz TxID hash kimliğini bu kutucuk ile aratabilirsiniz. Arama işleminden sonra bu işlem kimliğini ne zaman yapıldığını, verilen onayları, tutarını ve daha birçok spesifik bilgiyi şeffaf bir şekilde öğrenebilirsiniz. TxID sorgulama işlemleri için kullanabileceğiniz otoriter siteler şunlardır
- Bitcoin: Blockchain.com
- Ethereum: Etherscan
- Solana: Solscan
TxID’nin Faydaları Nelerdir?
TxID sorgulama nedir ve nasıl çalışır gibi çok sayıda spesifik soruyu sizler için cevapladık. Şimdi de aşağıda TxID’in blok zincir ağlarında ne gibi faydalar sağladığına değineceğiz:
TxID (Transaction ID), işlem takibi ve sorgulamaları için oldukça önemlidir. Ayrıca blok zincir ağlarının omurgasını oluşturduğunu net olarak söyleyebiliriz.
Sonuç – TxID Sorgulama Nedir?
Blok zincir teknolojisinin vazgeçilmez bir parçası olan TxID, her bir işlemi benzersiz bir şekilde tanımlayarak kripto para dünyasında şeffaflık ve güvenliği en üst seviyeye çıkarır. İşlem kimliği olarak da bilinen TxID, bir nevi dijital parmak izi gibi çalışır ve her işlemin izini sürmeyi kolaylaştırır. TxID sorgulama sayesinde kullanıcılar, gerçekleştirdikleri işlemlerin detaylarına kolayca ulaşabilir, işlemlerinin durumunu kontrol edebilir ve olası sorunları hızlı bir şekilde çözebilirler. TxID, blok zincir teknolojilerinin merkezinde yer aldığı için herkesin öğrenmesi gerektiğini düşünüyoruz.