Yield Farming vs Staking Nedir?

Business2Community olarak bu yazımızda, pasif gelir elde etme yöntemlerinden olan yield farming ve staking’i ele alacağız. Pasif gelir, kripto yatırımcıları için ek kâr elde etmenin en sevilen yollarından biridir. 

Merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) ekosisteminin gelişmesiyle birlikte, merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları da gelişti. Bu uygulamalar, kullanıcılarına getiri kazandırmak için çeşitli yollar sunar. Uygulamalar arasından sizin için doğru alanı bulmanız için yatırım ürünlerinin çalışma prensiplerini bu kılavuzda açıklayacağız. 

Kılavuzumuzda, yield farming ve staking’in ne olduğu, avantajları, dezavantajları, risk faktörleri ve hangi yatırımcı tipine uygun olduğu gibi konuları bulacaksınız. Merkeziyetsiz finanstan yararlanmak ve boşta duran dijital varlıklarınızdan yield farming ve staking yöntemleriyle kazanma potansiyelinizi öğrenmek için gelin, bu kılavuza daha yakından bakalım.

Bitcoin EFT Ön Satışını Ziyaret Et

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Yield Farming Nedir?

Yield Farming Nedir?

Yield Farming: Pasif gelir olarak kripto token üretmenin popüler yöntemlerinden biridir. Kripto varlıklarınızı, likidite sağlayıcılarına ve borsalara ödünç veren bir platforma yatırmayı içerir.

Merkeziyetsiz finans, yatırımcılara pasif gelir elde etmenin yöntemlerini sağlar. Bu yöntemlerin ön saflarında yield farming yer alır. Yield Farming sayesinde faiz ve işlem ücretlerinin bir kısmını kazanabilirsiniz. 

DeFi yield farming, merkeziyetsiz borsalar (DEX) tarafından sunulan bir hizmettir. Ana konsept, belirli bir alım satım çiftinde alıcı ve satıcılara yeterli düzeyde likidite sunabilmesi için dijital tokenlerin bir DEX’e ödünç verilmesidir.

Sizde daha detaylı bilgi için Bitcoin Minetrix whitepaper‘ını okuyun ve telegram topluluğuna katılın.

Artıları

  • Potansiyel olarak yüksek getiri
  • Yüksek likidite
  • Merkeziyetsiz finansın getirdiği avantajlar
  • Esneklik (Yatırımcılar, birçok platform arasından seçim yapar.)
  • Erişilebilirlik (İnterneti olan herkese açık)

Eksileri

  • Yüksek volatilite
  • Kalıcı kayıplar
  • Akıllı sözleşmelerin olası güvenlik açıkları
  • Yüksek işlem ücretleri
  • Dalgalanan kurlar
  • Dolandırıcılık ve sahtekarlık (rug pull)

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Yield Farming Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz borsalar, Otomatik Piyasa Yapıcılar (AMM’ler) kullanarak çalışır. Bunlar, kullanıcıların bir karşı taraf yerine bir likidite havuzuyla işlem yapmasına olanak tanıyan programlardır. 

Yield Farming Nasıl Çalışır?

Sorunsuz alım satımlar için yeterli token olduğundan emin olmak için DEX’ler likidite havuzlarından faydalanır. Birçok merkeziyetsiz finans (DeFi) platformu, geleneksel alıcı ve satıcı pazarları yerine, likidite havuzlarının kullanır.

Likidite havuzu, merkeziyetsiz bir borsadaki (DEX) varlıklar arasındaki alım satımı kolaylaştırmak için kullanılan, akıllı bir sözleşmeye kilitlenmiş, kitle kaynaklı kripto para birimleri ve tokenler havuzudur. 

Yield farming, kripto fonlarınızı, DeFi borç verme platformlarına ödünç vermeyi içerir. Platformlar da fonları likidite havuzlarında kullanır. Karşılığında, kripto varlıklarınızı büyütmenize yardımcı olan faiz alırsınız. Yield Farming için işlem çiftine ihtiyacınız vardır.

Merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) hakkında bilgi almak için defi yield farming kripto ile kripto kazandıran adlı makalemize göz atabilirsiniz.

İşlem Çifti

Bir kripto para birimi işlem çifti, bir kripto para birimini diğeriyle takas etmenize olanak tanır. Bu, bir kripto para birimi varlığının değerini, farklı bir kripto para birimi varlığına göre görüntüleyebileceğiniz anlamına gelir. 

Bu, belirli bir varlığın fiat para birimi yerine, BTC cinsinden değerini görmenize olanak tanır. Kripto para birimi işlem çiftleri, fiat para birimine başvurmadan kripto para birimleri arasında değer oluşturulmasına yardımcı olur.

Bir merkeziyetsiz borsanın BTC/ETH işlem çiftini sunduğunu varsayalım. BTC’yi ETH ile ve ETH’yi BTC ile takas etmek için, takası karşılayacak yeterli miktarda likiditenin mevcut olması gerekir. 

İşte bu noktada yield farmer’lar devreye girer. Tokenlerinizden bir getiri elde etmek için, BTC ve ETH’’ye aynı miktarda para yatırmanız gerekir. Mevcut döviz kurları üzerinden 1000 ABD doları değerinde BTC ve ETH yatırmanız gerekir.

BTC ve ETH tokenleriniz, seçtiğiniz DEX’teki BTC/ETH likidite havuzuna katkıda bulunduğu sürece, işlem ücretlerinin belli bir yüzdesini kazanırsınız. Bunlar, alıcı ve satıcıların bir DEX üzerindeki ilgili işlem çiftine erişmek için ödedikleri ücretlerdir. 

Yield farming, atıl durumda bulunan tokenlerinizden pasif gelir elde etmek için etkili bir yol sunar. Likidite sağlamak için bir alım satım çiftinden her iki tokene da erişiminizin olması gerekir.

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Staking Nedir?

Staking Nedir?

Staking: Bir blok zincirinin işleyişini desteklemeye yardımcı olmak için kripto varlıklarını belirli bir süre boyunca bir kripto para cüzdanına kilitlenmesine denir. Kriptonuzu stake etmenin karşılığında daha fazla kripto para kazanırsınız.

Staking, bir blok zincirinin kullanıcılarının doğrulama sürecine katılmasına olanak tanıyan bir mutabakat mekanizmasıdır. Kripto para cüzdanlarına coinlerinizi kilitlediğinizde, bu sizin ağ üzerindeki “hisseniz” olarak işlev görür. Bu pay, işlemlerin gerçek mi yoksa hileli mi olduğunu doğrulamanızı sağlar. Başarılı doğrulama sizi “blok ödülleri” olarak bilinen kripto ile ödüllendirir.

Orijinal formundaki staking işleminin, tokenlerinizi bir Proof-of-Stake (PoS) blok zincirinde kilitlemeyi içerdiğini belirtmeliyiz. Bu, blok zincirinin merkeziyetsiz bir şekilde kalmasına ve işlemlerin güvenli ve hızlı bir şekilde doğrulanmasına olanak tanır.

Bunu yaparken, PoS tokenlerinizi kilitlemek için blok zinciri ağından pasif bir gelir elde edersiniz. Blok zinciri protokolü aracılığıyla yapılan geleneksel stakingin ana dezavantajı, getirilerin çok düşük olmasıdır. Üstelik işlem yalnızca PoS coinler için uygundur.

Siz de merkeziyetsiz finans (DeFi) konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz DeFi Nedir yazımıza göz atabilirsiniz.

Artıları

  • Potansiyel olarak yüksek getiri
  • Çok uğraşmadan pasif gelir kazanma şansı
  • Staking yaparken blok zinciri ağının desteklenmesine yardımcı olmak
  • Merkeziyetsiz finansın getirdiği avantajlar
  • Teknik bilgi ve donanımın gerekmeyişi
  • Geleneksel alım satıma göre daha az risk
  • Kilitleme mekanizması sayesinde daha yoğun güvenlik 
  • Daha fazla enerji verimliliği (PoW mekanizmasına kıyasla)
  • Soğuk staking imkânı 

Eksileri

  • Kilitleme süreleri
  • Çoğu platformda bulunan gerekli minimum staking miktarı
  • Likidite azlığı riski
  • Yüksek volatilite
  • Slashing cezaları (İlgili projenin staking kurallarını ihlal etmeniz durumunda, stake edilmiş kripto paraları elinizden alınabilir.)
  • Platform riskleri

Bitcoin EFT Ön Satışını Ziyaret Et

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Staking Nasıl Çalışır? 

Her PoS blok zinciri ağı, staking sürecine katılmak için kullanılan belirli bir kripto para birimine sahiptir. Staking kripto para birimi, tipik olarak blok zinciri ağının yerel para birimidir. Belirli bir ağa katılmak isteyen kullanıcıların, bu staking para birimini edinmeleri gerekir.

Bir PoS blok zinciri Ethereum üzerine inşa edilmişse, staking para birimi Ether olur. Benzer şekilde, yeni bir PoS blok zinciri ağı başlatılırsa, muhtemelen bu ağ için kullanılacak staking para birimi olarak yeni bir kripto para birimi tanıtılacak. 

Kripto para birimlerini stake etmenin birçok yolu vardır. Belirli bir yöntem seçmek, yatırımcının teknik uzmanlık düzeyine, stake etmek istediği kripto para miktarına ve tercih ettiği kontrol düzeyine bağlıdır. Bunlardan ücretsiz kripto para kazanabilecekleriniz de mevcut.

Staking Nasıl Çalışır? 

Başlamak için bir seçenek, blok zincirinde bir doğrulayıcı düğüm (node) kurmak ve onu sürdürmektir. Bu yöntem, teknik bilgi gerektirir ve staking sürecinde en fazla kontrolü beraberinde getirir. En fazla sorumluluğu ve potansiyel riski de beraberinde getirir.

Farklı bir seçenek ise, kullanıcıların hisselerini doğrulayıcı bir düğüm çalıştıran üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcıya devretmeleridir. Buna olanak tanıyan staking platformları kullanılır. 

Bu yöntem, kontrol ve kolaylık arasında bir denge sunarak kullanıcıların fonlarında kontrol sahibi olmalarını sağlar. Doğrulayıcı düğümü çalıştırma sorumluluğunu güvenilir bir hizmet sağlayıcıya devreder. Havuzlanmış stake etme, hissenizi farklı kullanıcılarla birleştiren seçeneklerden biridir. 

Soğuk Staking Nedir?

Soğuk staking (cold staking), para yatırma işlemlerinin çevrimiçi cüzdanlara ve stake havuzlarına yapıldığı klasik staking yönteminden farklıdır. Tokenlerin kilitlendiği soğuk bir cüzdanda, (internete bağlı olmayan bir cüzdanda) saklandığı bir staking türüdür.

Soğuk Staking Nedir?

Soğuk cüzdanlar; donanımsal, kağıt cüzdanlar ve kısa vadede ticaretini yapmak istemediğiniz kripto para birimlerini saklamaya uygun çevrimdışı uygulamalardır. Bu cüzdanların güvenlik düzeyi çok yüksektir ve çevrimiçi siber saldırılara karşı daha büyük risk altında olabilecek büyük miktarda kripto para birimi bulunduran kişiler için önerilir.

Soğuk cüzdanların sağladığı güvenlik stake ettiğiniz toplam kripto para miktarı için de geçerlidir. Soğuk staking’le bir düğüm çalıştırmanıza, cüzdanınızı 7/24 çevrimiçi tutmanıza ve teknik becerilere sahip olmanıza gerek yoktur.

Staking Havuzu Nedir?

Bir staking havuzu, grup olarak stake etmek için bir araya getirilen ortak fonların depolandığı bir yerdir. Paylaşılan tüm fonların havuzlanmış bir stake platformuna gittiği yerdir. 

Bireysel olarak, küçük stake sahipleri Ethereum gibi PoS zincirlerinin doğrulayıcılarına sunulan ödüllere erişemez. Fonlarını toplu olarak bir havuza eklerlerse, havuz, katkıda bulunan stake sahiplerine taahhüt edilen miktarla orantılı olarak ödül oluşturur.

Tipik olarak staking havuzları, fonları kullanmaktan ve bir katılımcının katkısına orantılı ödüller dağıtmaktan sorumlu operatörlere ihtiyaç duyar. Daha detaylı bilgi için Defi Staking nedir yazısına göz atınız.

Yield Farming VS Staking: Temel Farklar

Yield Farming vs staking yöntemleri hala kripto yatırımcılarının favori tercihleri arasındadır. Peki bu ikisini birbirinden ayıran nedir? Hangisi daha çok kâr potansiyeline sahiptir?

Yield Farming VS Staking: Temel Farklar

Yield farming ve staking pasif gelir elde etmek için yenilikçi yöntemler olsa da, çeşitli yönlerden farklılık gösterirler. Gelin, bu farklılıklara detaylı bir şekilde bakalım. 

1. Karmaşıklık seviyeleri

Yield Farming vs staking, erişim kolaylığı ve ilgili öğrenme eğrileri açısından farklılık gösterir. Karlı yatırımlar yapmak için yoğun araştırma gerektirdiğinden yield farming daha karmaşıktır.

Yield Farming için likidite sağlayıcıların, likidite sağlamak için iyi faiz oranları sunan bir likidite havuzu belirlemeleri gerekir. Bir token çiftine karar vermeli ve özelleştirilebilir bir likidite havuzu ve dengeli bir likidite havuzu sunan DeFi platformu seçilmelidir. 

Benzer şekilde, borç verenlerin ve borç alanların da krediler için çok az teminat gerektiren ve hiç gerektirmeyen bir DeFi protokolü bulması gerekir. Yield farming, daha fazla getiri elde etmek için aktif yönetim gerektirir. 

Staking’i öğrenmek çok daha kolaydır. Kullanıcıların kripto varlıklarını stake etmek için bir Proof of Stake (PoS) ağında bir stake havuzu seçmesi yeterlidir. 

Staking, stake edenlerin belirli bir süre boyunca depozitolarını çekemedikleri bir kilitlenme süresi içerir. Kullanıcılar stake ettikten sonraki süreçte çoğunlukla pasiftir. 

2. Para Yatırma ve Çekme Dönemleri

Esneklik, yield farming vs staking tartışmasında önemli bir faktördür. Yield farming protokollerinden ödül kazanmak için kriptoların bir likidite havuzunda kilitlenmeleri gerekmez. Bunu Binance incelemesi yaparken değinmiştik.

Yatırımcılar, herhangi bir likidite havuzuna likidite sağlamakta özgürdür. Getiriler istedikleri kadar yüksek değilse tokenlerini geri çekebilirler. Minimum kilitleme havuzunun olmadığı durumlarda, kâr maksimize etmek için fonlar, bir havuzdan diğerine bile taşınabilir. 

Para yatırma ve çekme dönemleri

Staking, kullanıcıların hisselerini çekemediği sabit kilitleme sürelerini içerir. Staking protokollerinin akıllı sözleşmeleri, kullanıcıların süre sona ermeden fonlarını geri çekememelerini sağlar. Piyasa koşulları ne olursa olsun, fonlar çekilemez ve bir havuzdan diğerine taşınamaz.

3. İşlem Ücretleri

Yield farming vs staking arasında karar verirken işlem ücretleri, ikisi arasında bir denge unsuru olabilir. Yield farming yapan yatırımcılar, likidite havuzları arasında geçiş yaparken, fon transferlerini gerçekleştirmek için işlem ücretleri ödemeleri gerekir.

Yatırımcılar, likidite havuzları arasında geçiş yaparken yüksek işlem ücretleri ödemenin getirilerini azaltmayacağından emin olmalıdır.

Staking, havuz değiştirme fırsatı olmadan kullanıcı fonlarının kilitlenmesini gerektirir. Staker’ların işlem maliyetlerini ödemeleri gerekmez. Yatırımcılar, işlemleri doğruladıklarında ağ ücretlerinin bir yüzdesini kazanırlar.

Likidite havuzlarıyla kıyaslandığında, staking’de getiri elde etmek için çok daha düşük işlem ücretleri vardır. Uygun işlem ücretli platformlardan Crypto.com incelemesine  göz atabilirsiniz.

4. Token Gereksinimleri

Yield farming ve staking, kullanıcıların yatırımları için ihtiyaç duydukları token sayısı bakımından farklılık gösterir. Yield farming, likidite havuzlarına likidite sağlamak için USDT-USDC ve BTC-ETH gibi bir çift token gerektirir. 

Token Gereksinimleri

Staking, kullanıcıların staking havuzunda kilitleyebileceği yalnızca bir token içerir. Staker’ların likidite sağlamak için eşit ve değişken değerli iki token satın alması gerekmez. Bu, staking’e katılmanın genel masrafını azaltır. 

5. Kâr Yüzdesi

Yield farming faiz oranları tipik olarak staking oranlarından daha yüksektir. Yeni coinler, ETH gibi yüksek sermayeli tokenlerden daha fazla getiri sunar.

Yield farming, her likidite havuzuna göre değişen dinamik ve kazançlı bir yıllık yüzde getiri (APY) sunar. APY çeşitli piyasa ölçütlerine bağlı olarak dalgalanır. Bunlar; mevcut likidite, arbitraj seçenekleri ve genel volatilitedir. 

Staking ise sabit bir APY sunar. Kullanıcılar, gelecekteki getirileri hesaplar ve plan yapar. Faiz oranı yield farming’den daha düşük olsa da, sabit bir yüzde düşük riskli yatırımcılara uygundur. 

Staking’de, tokenlerini daha uzun süreler boyunca kilitleyenler, kısa vadeli kilitleme sürelerine kıyasla daha yüksek yıllık faiz getirisi kazanır.

6. Yatırım Riskleri

Kullanıcılar, yield farming vs staking’i karşılaştırırken güvenlik altyapısının ve ilgili risklerin farkında olmalıdır.

Yield farming protokolleri, kullanıcı fonlarının kaybına yol açabilecek çeşitli risklere tabidir. Akıllı sözleşmelerdeki hatalar, riske yol açarak protokolü hacklenmeye karşı savunmasız hale getirir. Rug pul riski, yeni yield farming projeleri için oldukça yaygındır.

Araştırmalar, kullanıcıların 2021 yılında DeFi hack‘lerinden 10 milyar dolardan fazla para kaybettiğini göstermiştir.

Staking, nispeten daha güvenlidir. Sstake yapanların bir blok zinciri fikir birliği mekanizmasına katılmak için katı kurallara uyması gerekir. Proof of Stake blok zincirinde kötü niyetli kullanıcılar, ağı daha büyük ödüller için manipüle etmeye çalışırlarsa, stake edilen varlıklarını kaybedebilir.

Yield Farming’den farklı olarak staking, saldırılara ve dolandırıcılıklara karşı daha iyi korunur.

Proof of Stake (Hisse Kanıtı) ve Proof of Work (İş Kanıtı) Nedir?

Proof of Stake ve Proof of Work, kripto para birimlerinin kullandığı en yaygın iki mutabakat mekanizması türüdür. PoW (İş Kanıtı) Bitcoin (BTC) de dahil olmak üzere ilk kripto para birimleri için tercih edilen yöntemdir. Proof of Stake (Hisse İspatı) ise, 2012 yılında Peercoin (PPC) ile ortaya çıkmış ve altcoinler için ortak bir seçim haline gelmiştir.

Proof of Stake (Hisse Kanıtı) ve Proof of Work (İş Kanıtı) Nedir?

PoW ile PoS arasındaki en büyük fark, enerji kullanımlarıdır. Proof of Work, madencilerin karmaşık matematiksel problemleri çözmek için rekabet etmesini gerektirir. Problemi çözen ilk madenci bir işlem bloğu ekler ve ödül kazanır. 

Proof of Work, dünyanın dört bir yanındaki madencilik cihazlarının aynı problemleri hesaplamasına ve önemli miktarda enerji kullanmasına neden olur. Kripto sektöründe, toplam piyasa değerinin yaklaşık yüzde 64‘ü doğrulama için Proof of Work kullanır.

PoW ile çalışan en popüler kripto para birimlerinden bazıları şunlardır:

  • Bitcoin (BTC)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Litecoin (LTC)
  • Monero (XMR)
  • Ethereum Classic (ETC)

Proof of Stake (Hisse kanıtı), doğrulayıcıların hepsinin karmaşık denklemleri çözmesini gerektirmediğinden, çok daha çevre dostu bir yoldur. Sistemi kullanan kripto para birimlerine ve yatırımcılarına fayda sağlar. 

Proof of Stake kullanan kripto para birimleri, işlemleri hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirir. Bu, ölçeklenebilirliğin anahtarıdır.

Proof of Stake (PoS) ile Çalışan Coinler:

  • Ethereum 2.0 (ETH)
  • Solana (SOL)
  • Cardano (ADA)
  • Tron (TRX)
  • Avalanche (AVAX)
  • Polkadot (DOT)
  • Binance (BNB)

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

2024 Yılında Yield Farming Hâlâ Kârlı Mı?

Kripto para birimindeki çoğu şeyde olduğu gibi bu da duruma bağlıdır. Yield farming, yüzde 1000 APY kazanmanıza yardımcı olur. Bu, son derece riskli de olabilir. Kripto piyasalarının volatilitesini tam olarak hesaba katacak bir araç henüz yoktur. 

Akıllı sözleşmelerin hatalara açık olması, yield farming deneyiminizi etkiler. Kripto para piyasasındaki düzenleyici eksikliğinin devam etmesi, güvenlik konusunda hala boşluklar bırakır. 

Yield Farming Hâlâ Kârlı Mı?

DeFi platformları, 2020’de popülerlik kazanmasından bu yana kullanıcı deneyimini geliştirmek için yeni özellikler sunma konusunda adımlar atmaya devam eder. Değişiklikler, kullanıcıların platformları daha iyi anlamalarına yardımcı olup maliyetli hata olasılığını azaltır.

Akıllı sözleşmeler platformu Ava Labs‘ın Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jay Kurahashi-Sofue, yatırımcılara şu tavsiyede bulundu: 

“Önemli olan, kendi araştırmanıza dayanarak bunları rahatça kullanmanıza yetecek kadar riski en aza indirmektir. Kullanıcılar, her zaman uygulamanın arkasındaki ekibi, şeffaflığını ve güvenlik denetimlerindeki titizliğini incelemelidir.”

Risk almayı göze alabiliyorsanız, yield farming sizin için son derece kazançlı olur. Daha fazla bilgi edinmek için Defi Yield Farming Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

2024 Yılında Staking Hâlâ Kârlı Mı?

Riskli bir yatırım biçimi olsa da, çoğu durumda yatırımcılar, kripto stake etmenin buna değer olduğunu düşünür. Kârlı ve yüksek getirili bir pasif gelir kaynağıdır. 

Staking, uzun vadeli yatırımlardan getiri elde etmek isteyen ve kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından rahatsız olmayan yatırımcılar için iyi bir seçenektir. Kısa vadede paranızı geri almanız gerekiyorsa, paranızı staking için kilitlemekten kaçınmalısınız.

Uzmanlar, faiz oranları gerçek olamayacak kadar yüksek görünüyorsa, temkinli yaklaşmanız gerektiğini söyler. Kilitleme sürelerinin koşullarını dikkatli incelemelisiniz. Sadece olumlu bir itibara ve yüksek güvenlik standartlarına sahip şirketlerle çalışmalısınız. 

Kullandığınız staking türüne ve platforma bağlı olarak staker’lar, oy haklarından token ödüllerine kadar değişebilen ek avantajlar elde eder.

Her kripto para yatırımı gibi staking de kayıp riski taşır. Uzmanlar, yalnızca kaybetmeyi göze aldığınız parayı stake etmenizi tavsiye eder.

Yield Farming VS Staking : Özet

Özellik Yield Farming Staking
Varlık Türleri Tüm tokenler (işlem çifti olarak) Yalnızca belirli tokenler
Kazanç Potansiyeli Yüksek Düşük/orta
Karmaşıklık Seviyesi Başlangıç seviyesindekiler için karmaşık olabilir Her seviyeden yatırımcıya hitap eder
Risk Profili Yüksek Düşük/orta
Para Yatırma/Çekme Dönemleri Esnek Kilitleme sürelerine göre
İşlem Ücretleri Yüksek Düşük/orta
Yıllık Yüzde Getiri (APY) Likidite havuzuna bağlı olarak değişir Token kilitleme sürelerine bağlı olarak değişir

Bitcoin EFT Ön Satışını Ziyaret Et

Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.

Sonuç

Bu kılavuzda yield farming vs staking konularını ele aldık. Aralarındaki farklara değindik. Her iki DeFi yatırım ürününün de kendi artıları ve eksileri vardır. Yatırım yapmadan, finansal hedeflerinizi ve risk toleransınızı gözden geçirmelisiniz.

Yield farming ve staking türlerinden birinin daha iyi olduğunu söylemek zordur. Her şey her yatırımcının ihtiyaç ve tercihlerine bağlı olarak değişir. Pasif gelir elde etme stratejisi olarak yield farming ve staking sık kullanılan stratejiler arasında yer alır.

Yield farming, yüksek getiri hedefleyen ve yüksek risk tolerans düzeyine sahip olanlar için daha iyi bir seçimdir. Aktif bir yönetim stratejisi ve optimum getiri için ek maliyetler gerektirir. Daha düşük riskle daha basit bir yöntem istiyorsanız staking, sizin için daha uygun bir seçim diyebiliriz.

Yield farming ve staking arasında kalan yatırımcıların araştırma yapması önemlidir.

Kaynaklar

Business Insider

Forbes

Immunefi

Ledger Academy

The Motley Fool

Sık Sorulan Sorular 

Yield Farming vs staking arasındaki farklar nelerdir?

Yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği yield farming platformları nelerdir?

Yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği staking platformları nelerdir?

Yield Farming güvenli mi?

Kripto stake etmek güvenli mi?