Zincir emirler hem finans hem de kripto para sektöründe yapılan işlemlerde kullanılan bir emir türüdür. Özellikle kriptoda ayı ve boğa sezonlarında piyasayı sürekli olarak takip edemeyen ancak fırsatları kaçırmak istemeyen yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Peki tam olarak zincir emir nedir?
Business 2 Community olarak hazırladığımız bu yazıda kripto yatırımcılarının aklındaki zincir emir nedir sorusuna yanıt vermeyi ve bu emir türünün nasıl kullanılabileceğini açıklamayı amaçlıyoruz. Şimdi gelin zincir emir türüne daha yakından bakalım.
Zincir Emir Nedir?
Zincir emir kripto para piyasasında yatırımcıların yapacağı işlem emrini önceden belirlediği, birbirine bağlı olan bir emir türüdür.
Zincir emir nedir sorusuna daha detaylı açıklamamız için şöyle örnek verebiliriz: Satın almak istediğiniz bir coini belirlediğiniz fiyattan satın aldığınızda yine coini almadan önce belirlediğiniz satış veya zararı durdurma fiyatında borsanın sizin yerinize işlemi gerçekleştirmesi olarak özetleyebiliriz.
Tahmin edebileceğiniz üzere eğer belirlediğiniz ilk işlem gerçekleşmezse, yani coinin fiyatı önceden belirlediğiniz fiyata gelmezse, belirlediğiniz diğer emirler de gerçekleşmez.
Özellikle kripto para piyasası 7 gün 24 saat aktif olduğu için piyasa sürekli olarak hareket halinde. Yatırımcılar da bu nedenle piyasanın volatil olduğu durumlarda kendilerini korumak için “chain order” diye de adlandırılan bu emir türünü kullanmayı tercih ediyorlar.
Zincir Emir Nasıl Kullanılır?
Peki ya zincir emir nasıl kullanılır? Aslında kullanması oldukça basit ama karışık görülebilen bu emri şu şekilde örnekleyerek anlatarak açıklayalım.
Diyelim ki Dogecoin’i 0.35$ fiyat değerinden satın almak istiyorsunuz ancak piyasayı da takip edemeyeceksiniz. Zincir emir sayesinde borsaya 0.35$ değerinden Dogecoin satın alacağınızı ve satın aldığınız bu coinleri de mesela 0.40$ değerinde satacağınızı daha coini satın almadan belirtiyorsunuz. Coin fiyatı bu vadelere ulaştığında ise işleminiz otomatik olarak gerçekleşiyor.
Yani eğer Dogecoin’in güncel fiyatı 0.37$ ise fiyat 0.35$ bandına düştüğünde zincir emrinizin ilk aşaması gerçekleşiyor ve coini satın alıyorsunuz, bu da emrinizi aktifleştiriyor. Fiyat yükselip 0.40$ bandına ulaştığında da otomatik satış gerçekleşiyor. Aynı şekilde coini 0.35$ fiyatından aldıktan sonra eğer fiyat 0.30$ bandına düşerse zararınızı kesmek ve işlemi sonlandırmak isterseniz de bunu da zincir emirde belirtebiliyorsunuz.
Örnek eğer karışık geldiyse kısaca adımları şu şekilde özetleyebiliriz;
- Kripto para borsasında hesabınızı açın ve işlem yapmak istediğiniz coini seçin,
- İlk yani ana emrinizi belirleyin ve fiyatı girin,
- Zincir emir oluşturmak için TP/SL yani Take Profit ve Stop Loss emirlerinizi yazın,
- Ana emriniz gerçekleştiğinde zincir emirleriniz de aktifleşecek.
Elbette zincir emiri kullanabilmek için de belirlediğiniz miktarda paranın hesabınızda bulunduğundan da emin olmanız gerekiyor, aksi takdirde emiri oluşturamazsınız.
Ayrıca zincir emiri oluştururken seçmeniz gereken iki ayrı fiyat türü vardır ve emrinizi oluştururken bunlardan hangisini kullanmanız gereklidir. Gelin inceleyelim.
Gösterge Fiyatı
Gösterge fiyatı olarak karşımıza çıkan ilk tür eğer borsada hesabınızı İngilizce olarak kullanıyorsanız bu terim karşınıza “Mark Price” olarak da çıkabilir. Özelliği kısaca şudur, borsa seçtiğiniz coinde yapılan alım ve satım işlemlerinin ortalamasını alarak bir değer belirler, bu değer de gösterge fiyatı olarak bilinir.
Özellikle kriptoda kaldıraçlı işlemler yapan yatırımcılar zincir emir türü oluştururken genellikle gösterge fiyatını seçerek emirlerini oluştururlar çünkü piyasada ani bir volatilite yaşandığında gösterge fiyat seçeneği yatırımcıları korur. Nasıl koruduğunu diğer işlem türünü inceleyerek daha iyi anlayalım.
Anlık Fiyat
Bir diğer seçeneğiniz ise anlık fiyat veya “Last Price” olacak, eğer yapacağınız işlemin o fiyatı gördüğü saniye gerçekleşmesini istiyorsanız seçmeniz gereken işlem türü budur.
Ancak genelde kripto para sektöründe boğa veya ayı sezonlarında yüksek volatilite yaşanabiliyor. Özellikle FOMO anlarında yatırımcılar duygularıyla işlem yapabiliyor bu da fiyatta dalgalanmaya sebep oluyor. Bu arada Kriptoda FOMO nedir başlıklı yazımızı inceleyerek FOMO hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu ani fiyat yükseliş veya düşüşlerinde işleminiz o an hemen aktifleşeceği için işleminizin zarara geçmesi pek muhtemel. Tabii pozitif bir senaryoda da saniyeler içerisinde kazançlı bir işleme de sahip olabilirsiniz.
Zincir Emir Nasıl İptal Edilir?
Zincir emir nasıl yapılır öğrendik ama peki diyelim zincir emir oluşturdunuz ancak fiyatı hatalı girdiniz veya işlemi değiştirmek istiyorsunuz. İşte bu noktada zincir emiri nasıl iptal edebileceğinizi de anlatmamız gerekiyor.
Emir oluşturduktan sonra açık emirler kısmında verdiğiniz emri görebiliyor olacaksınız. Doğru emri bulduğunuzda “İptal Et” butonuna tıklayarak oluşturduğunuz emri iptal edebilirsiniz.
Chain order iptal etme nedenleriniz arasında oluşturduğunuz zincirin detaylarını değiştirmek de olabilir, örneğin 0.20$ fiyatından bir coini satın almak istiyorsanız bunu gösterge fiyatından veya son fiyattan satın almayı seçebilirsiniz. Yine aynı şekilde işleminizi iptal ederek bu ayarları değiştirerek tekrardan işlem oluşturabilirsiniz.
Zincir Emir’in Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Zincir emir nedir artık öğrendik, peki ya avantajları veya dezavantajları nelerdir? Kripto para piyasası gibi sürekli açık ve aktif olan bir piyasada değerleri takip etmek oldukça zor bu nedenle otomatik bir emir zinciriyle istediğiniz işlemlerin gerçekleşmesi kesinlikle çok kullanışlı.
Gelin artılarını ve eksilerini daha detaylı karşılaştıralım.
Artıları:
Eksileri:
Zincir emir türünün hem avantajları hem de dezavantajları olsa da, özellikle vadeli işlemlerde kullanılması yatırımcılara kolaylık sağlayabilir. Günün sonunda işlem emri verirken zincir emir oluşturup oluşturmamak tamamen size kalmış.
Kriptoda Zincir Emir Nedir? – Özet
Business 2 Community olarak bu rehberde sizlere zincir emir nedir ve yatırımcılara sağladığı avantajlar, dezavantajlar nelerdir gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra daha önce hiç zincir emir kullanmamış olan okuyucularımız için nasıl emir oluşturulabileceğini de anlattık.
Kısaca zincir emir, birbirine bağlı alım satım emirleridir diyebiliriz. Yatırımcının verdiği ilk ana emir gerçekleştiğinde bu emire bağlı olan satış veya stop-loss emirleri de aktif hale gelmekte. Bu sayede de yatırımcıların piyasada aktif olmadığı dönemlerde de işlem yapmalarını kolaylaştırıyor.