Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanıcıların dilediği sanal varlığa yatırım yapması son derece kolaylaşmıştır. Paylaşılan resmi bir rapor olmamasına rağmen yatırımcıların fiziksel karşılığı olan yatırım araçlarından çok sanal varlıklara yatırım yaptığı tespit edilmiştir. Bu makalede de okurlara en popüler borsa uygulamaları ve bunların detaylarından bahsedeceğiz.

Altın, gümüş ve bronz dışında sanal olarak yatırım yapabileceğiniz birçok varlık bulunuyor. Business 2 Community olarak sizler için bir rehber niteliğinde hazırladığımız bu makalede, borsa uygulamaları dışında borsa takip uygulamalarına da yer verdik. Lafı fazla uzatmadan aracı olarak hizmet veren en iyi borsa uygulamaları ve platformlarını tanıtalım.

Popüler Borsa Uygulamaları – Kısa Liste

  1. Investing – Dünya Endeks, Hisse ve Emtia Takip Uygulaması
  2. Foreks Trader – Kesintisiz Veri Akışı Sunan Yasal Piyasa
  3. TradingView – Dünyanın Grafikleri, Sohbetleri ve İşlem Piyasaları
  4. Midas – Amerikan Borsaları ve BIST Hisse Alım Satım Platformu
  5. ZBorsa – Ziraat Yatırım Müşterilerine Özel Sunulan Mobil Borsa Uygulaması
  6. FinansCepte – Döviz, Altın, Hisse Senedi ve Kripto Piyasaları
  7. Bigpara – Milyonlarca Ziyaretçisi Bulunan Borsa Takip Sitesi
  8. Osmanlı Yatırım – Hisse Senedinden Özel Emtialara Kadar Otomatik Al-Sat Borsası
  9. İnfo Yatırım – SPK Yetki Belgesi’ne Sahip Kurumsal Borsa Aracısı
  10. Gedik Trader – Türkiye’nin Yeni Nesil Yatırım Platformu

Popüler Borsa Uygulamaları – Detaylı İnceleme

Yatırımcıların fiziksel olarak satın almak istemediği ya da alma ihtimali olmadığı yatırım araçları Türkiye’de onaylı bir şekilde hizmet veren aracı kurumlar üzerinden satın alınabilir. Son yıllarda borsa uygulamaları arasında günlük milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Investing uygulamasına göz atarak başlayalım.

1. Investing – Dünya Endeks, Hisse ve Emtia Takip Uygulaması

Investing.com, 32 farklı dilde dünya çapında bilinen bir yatırım takip uygulamasıdır. Uygulama içerisinde inceleyebileceğiniz piyasalar sırasıyla döviz, emtia, endeksler, hisseler, ETF’ler, fonlar, tahviller ve kripto paralardır. Düşük gecikme oranları ile piyasada işlem gören varlıkların anlık fiyatlarını doğrudan ziyaretçileri ile paylaşır.

Investing - Popüler Borsa Uygulamaları

Dileyen yatırımcılar Türkiye ve dünya genelinde bilinen yatırım araçlarının geçmişten günümüze fiyat hareketliliği paylaşılan teknik grafik içerisinde fiyat analizi gerçekleştirebilir. Yatırımcılar her hisse, emtia ve sanal varlığın bir gün önceki fiyatını, 1 yıl içerisindeki fiyat değişimini ve hacmini görüntüleyebilir. Bunların dışında yapay zekadan da yararlanan Investing, ilgili varlığın yatırım yapmak için uygun olup olmadığını “Güçlü Sat – Güçlü Al” göstergesiyle yatırımcılarına paylaşır.

App Store ve Google Play Store mağazasında en güvenilir borsa uygulamaları arasında üst sırada yer alan bu takip uygulaması ücretsiz bir şekilde sunulmakta. Uygulama içerisinde çıkan pop-up reklamlardan rahatsız olan kullanıcılar reklamsız aylık sürüme abone olabilir.

Abonelik Ücretleri:

  • Aylık: 202,47₺
  • Yıllık: 80,83₺/ay
  • 2 Yıllık: 53,79/ay

Fiyatlandırmaya KDV dahil olmamakla birlikte istenildiği zaman iptal edilebilir. Dolar kuruna bağlı olarak fiyatlandırmada değişiklik olabileceği de unutulmamalıdır. Resmi sitesi üzerinden güncel fiyatlandırmaya ulaşabilirsiniz.

Artıları

  • Uygulama içerisinde 300 binden fazla finansal varlık bulunmakta ve yeni piyasaya sürülen ya da sürülecek varlıklar bildirim yoluyla kullanıcıya hatırlatılarak farkında olması sağlanır.
  • En gelişmiş forum sistemine sahiptir. Yatırımcılar yatırım yapmak istediği varlık hakkında diğer kullanıcıların neler düşündüğünü anlık olarak öğrenebilir.
  • Yatırımcılara bir dizi teknik araç sunulur. Yapay zekâ destekli analizler dışında 10’dan fazla indikatör göstergesi görüntülenebilir.
  • Borsa ile ilgili güncel haberler paylaşılır ve ekonomik takvim başlığı altında açıklanacak olan faiz oranlarının beklentileri ve sonuçları liste olarak paylaşılır.

Eksileri

  • Investing ekibi kullanıcıların dolaylı yoldan abonelik başlatmasını istemesinden kaynaklı ücretsiz sürümde aşırı sayıda reklam paylaşır. Bu kadar fazla reklam çıkıyor olması dikkat dağıtıcı olabilir ve kullanıcının deneyimini olumsuz etkileyebilir.
  • Otomatik sağlanan teknik analizlerin doğruluğu şüphelidir. Küçük yatırımcıların Investing tarafından sağlanan göstergeler ile alım-satım işlemi gerçekleştirip ciddi miktarda zarar elde ettiği aktarılıyor.

2. Foreks Trader – Kesintisiz Veri Akışı Sunan Yasal Piyasa

Foreks, canlı döviz, hisse ve altın fiyatları konusunda yatırımcılara anlık veri sağlayan köklü bir platformdur. Bu platformun mobil uygulaması yarım milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor olup en güvenilir borsa alım satım uygulamaları arasında yer alıyor.

Foreks Trader - Popüler Borsa Uygulamaları

Foreks Trader adı altında Türkiye Cumhuriyeti’nden onay almış 3. taraf aracı kurumlardan herhangi birisinde hesap oluşturan yatırımcıların Foreks içerisinden hisse ve VİOP alım yapması mümkündür. Ek olarak Foreks’in Android ve iOS uyumlu mobil uygulamaya sahip olması dışında yeni nesil bir Windows uygulaması da mevcuttur.

Listemizin 8. sırasında yer alan Osmanlı Yatırım hesabı bulunan profesyonel yatırımcılar, FXPlus olarak adlandırılan masaüstü veri terminali ile kullanıcılara paylaşılabilecek her veriye erişme hakkı elde edebilir. Ücretsiz sunulan verilere erişmek isteyen kullanıcıların reklam izlemesi zorunlu olup 2024 yılı için geçerli abonelik fiyatları aşağıda paylaşılmıştır.

Abonelik Ücretleri:

Foreks Trader

  • Ücretsiz: 0₺/ay
  • Basic: 159₺/ay (Anlık fiyat hareketliliklerine ve diğer yüzeysel verilere erişilebilir.)
  • Pro: 259₺/ay (Profesyonel yatırımcılar için uygun olup yatırım araçlarına derinlikli bakış sağlanır.)
  • Premium: 379₺/ay (Her bir varlık için paylaşılan uzman analizlere ulaşılabilir.)

FXPlus

  • Basic: 459₺/ay (Anlık fiyat hareketliliklerine ve diğer yüzeysel verilere erişilebilir.)
  • Pro: 599₺/ay (Profesyonel yatırımcılar için uygun olup yatırım araçlarına derinlikli bakış sağlanır.)
  • Premium: 699₺/ay (Her bir varlık için paylaşılan uzman analizlere ulaşılabilir.)

NOT: Pro ile Premium arasında pek bir fark yer almıyor. Premium abonelik satın almak isteyen yatırımcıların Pro sürümü değerlendirmesi tavsiye edilir.

Artıları

  • Popüler borsa takip uygulamaları gibi sadece veri sağlamakla kalmayıp yatırımcıların 30’dan fazla aracı kurum üzerinden alım-satım emirleri gerçekleştirmesine izin verilir.
  • Tasarımı son derece kullanıcı dostu olup yeni yatırımcılar kolaylıkla analizlerini gerçekleştirebilir.
  • Favori yatırım sembollerinizi kendinize ait bir listede toplayabilir ve portföyünüzü kolayca takip edebilirsiniz. Takip listesini özelleştirmek için 3 farklı görünüm mevcut olması da çeşitlilik açısından faydalıdır.
  • Mail ve e-posta dışında canlı destek alabileceğiniz müşteri temsilcileri bulunuyor.

Eksileri

  • Piyasa verilerini anlık olarak görüntülemek için ücretli 3 paketten herhangi birisi satın alınmalı. Ücretsiz Foreks uygulamasını kullanan yatırımcılar gecikmeli olarak verileri takip eder.

3. TradingView – Dünyanın Grafikleri, Sohbetleri ve İşlem Piyasaları

TradingView, teknik analiz, grafik ve alım-satım için çeşitli araçlar sunan, yatırımcılara yönelik bulut tabanlı bir borsa platformudur. 2011 yılında yazılım mühendisi ve finansal analist Stan Bokov tarafından kurulan bu platform, kullanıcı incelemelerine göre şu anda yatırımla ilgili dünyanın en iyi internet sitesi olarak biliniyor.

TradingView - Popüler Borsa Uygulamaları

TradingView, 1 milyondan fazla incelemeden 5 üzerinden 4,8 puan alarak mevcut en sevilen finans uygulaması haline geldi. Kullanıcılar, dilerse kendi özel analizlerini ve fikirlerini platformda yer alan 10 milyondan fazla kullanıcıyla anlık olarak paylaşabiliyor. Ayrıca bu platform, yatırımcıların 100’den fazla göstergeye ve çizim aracına erişmesine izin veriyor ancak bu izin sadece abonelik alan yatırımcılar için geçerlidir.

Son olarak TradingView, yatırımcılara gerçek zamanlı veriler ve önemli piyasa hareketleri için uyarı ve bildirimler ayarlama olanağı da sunmakta.

Abonelik Ücretleri:

Profesyonel Olmayanlar

  • Ücretsiz: 0$/ay
  • Essential: 14,95$/ay (Reklamsız dolaşma şansı, grafik başına 5 indikatör, 20 aktif fiyat uyarısı ve daha fazlası)
  • Plus: 29,95$/ay (Grafik başına 10 indikatör, 100 aktif fiyat uyarısı, 100 teknik uyarı, indikatör stratejileri ve daha fazlası)
  • Premium: 59,95$/ay (Grafik başına 25 indikatör, 400 aktif fiyat uyarısı, 400 teknik uyarı, indikatör stratejileri ve daha fazlası)

Profesyoneller

  • Expert: 239,95$/ay (Grafik başına 30 indikatör, 600 aktif fiyat uyarısı, 600 teknik uyarı, indikatör stratejileri ve daha fazlası)
  • Pro: 419,95$/ay (Grafik başına 35 indikatör, 800 aktif fiyat uyarısı, 800 teknik uyarı, indikatör stratejileri ve daha fazlası)
  • Ultimate: 599,95$/ay (Grafik başına 50 indikatör, 1,000 aktif fiyat uyarısı, 1,000 teknik uyarı, indikatör stratejileri ve daha fazlası)

Yatırımcılar tercih edeceği paketi ücretsiz 1 ay boyunca deneyebilir.

Artıları

  • Abonelik satın alan yatırımcılar, 70’den fazla borsa üzerinden anlık verilerden yararlanarak fiyat takibini %0 yanılma payı ile gerçekleştirebilir.
  • İndikatörler başta olmak üzere teknik açıdan birçok yardımcı araç platform içerisinde yer alıyor. Bazı beğenilen indikatörler ücretsiz sürümde de yer almaktadır.
  • Yeni yatırımcılar ücretsiz sürüm ile grafik analizinden ayrı olarak firmaların aydan aya elde ettiği gelir, yıllık fiyat değişim yüzdeleri ve teknik al/sat göstergelerine site içerisinden erişebilir.
  • Borsa uygulamaları arasında hisse senetleri kadar kripto para birimlerinin çeşitliliği de yüksek olan lider konumunda olan bir platformdur.

Eksileri

  • Fiyatlandırmada yerelleştirme yapılmadığı için Türk yatırımcılar Amerikan Doları ($) ile paketlerden herhangi birini satın alması gerekir.
  • Abonelik hizmetinin olduğu diğer her borsa uygulaması gibi TradingView reklamları da ücretsiz sürümü kullanan yatırımcılar için can sıkıcı olabilir.

4. Midas – Amerikan Borsaları ve BIST Hisse Alım Satım Platformu

Midas, 2021 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayı alarak Türk yatırımcıların BIST hisseleri dışında dünya devlerine yatırım yapmasını mümkün kılmıştır. Günümüzde popüler olan halka arzları listeleyecek altyapısı bulunmasa da Amerikan borsaları ve Borsa İstanbul’da yer alan hisselere SIPC hesap güvencesi ile yatırım yapma fırsatı tanıması oldukça beğeniliyor.

Midas - Popüler Borsa Uygulamaları

Birçok kaynakta en iyi borsa uygulamaları arasında yer verilen bu platform, yatırımcının yatırım yaptığı tutara bağlı olarak %0,01’den %0,04’e varan işlem komisyonu keser. Her alım satımda kesilecek olan bu komisyon tutarı dışında platform, hiçbir gizli ek ücret (hak kullanımları, borsa takas payı, virman vs.) kesmez.

Hesap oluşturma işlemi son derece basit olup para yatırmak için Türk Lirası dışında Amerikan Doları da destekleniyor. Son olarak Midas içerisinde detaylı grafik analizi gerçekleştirilmese de yatırımcılar, “Analist Tahminleri” başlığı altında analistlerin fiyat tahminlerini görüntüleyebilir.

Artıları

  • Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansına sahip olup, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından düzenli olarak denetlenen yasal bir borsadır.
  • Midas aracı kurum ile Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen işlemler Takasbank güvencesinde saklanır.
  • 3 farklı borsada işlem gören varlıklara yatırım yapılabilir, bunlar; NASDAQ, NYSE ve BIST’dir.
  • BIST hisselerine minimum yatırım tutarı 1 Türk Lirası olup, Amerikan hisselerinde ise sınır 1,5 dolardır.

Eksileri

  • Hesap doğrulama aşamasında bazı teknik sorunlar yaşanabilir.
  • Virman süreci 2 günden fazla sürebilir. Acil hisse transferi yapacak yatırımcılar alternatif farklı bir yöntem bulması gerekir.

5. ZBorsa – Ziraat Yatırım Müşterilerine Özel Sunulan Mobil Borsa Uygulaması

Ziraat Yatırım müşterilerine özel ücretsiz sunulan ZBorsa, hisse senedi dışında VİOP ve varantın canlı fiyat takibini herhangi bir ek ücret ödemeden anlık olarak takip edebilme şansı tanıyor. Zaman ya da mekân farkı olmadan dilediğiniz gün aralığında portfolyonuzu ve teknik analiz verilerini görüntüleyebilirsiniz.

ZBorsa - Popüler Borsa Uygulamaları

Eğer Ziraat bankasına ait bir hesabınız bulunuyor ise Ziraat Yatırım hesabı açmak için gerekli sözleşmeleri onaylamanız ve yatırım testini başarılı bir şekilde geçmeniz yeterlidir. Yatırımcıların onaylaması ve sanal olarak imzalaması gereken belgeler tamamlandığında 1 saat içerisinde hesap açılış işlemi tamamlanır.

Yatırımcılar ZBorsa içerisinde yer alan tüm varlıklara yatırım yapabilmek isterse risk seviyesini “çok yüksek” olacak şekilde uygunluk anketi doldurulması tavsiye edilir.

Artıları

  • Günlük alım satım hacmine bağlı olarak komisyon uygulanır. Komisyon oranları ise %0,015’den başlayıp %1’e kadar yükselmektedir.
  • Öğretmenler, sağlık personelleri, polisler, TSK mensupları, kamu çalışanları ve banka üzerinden emeklilik maaşı alanlar özel kampanyalı komisyon oranlarına sahip olur.
  • Halka arz olacak çoğu firma Ziraat Yatırım’da listelenir. Küçük yatırımcılar düşük bakiye ile haftada %80’den fazla kâr elde edebilir.
  • Devlete ait bir bankanın borsa uygulaması olmasından kaynaklı herhangi bir mağduriyet durumunda yetkili isimler ile hızlı bir şekilde iletişime geçilebilir ve soruna çözüm bulunabilir.

Eksileri

  • Yakın geçmişte 500 TL olan minimum yatırım limiti 1,000 TL’ye yükselmiştir.
  • En iyi borsa uygulamaları gibi virman işlemini ücretsiz gerçekleştirmez. MKK’da gerçekleşecek işlem başına hesabınızdan 5,30 TL + BSMV tahsil edilir.

6. FinansCepte – Döviz, Altın, Hisse Senedi ve Kripto Piyasaları

Listemizin devamında borsa takip uygulamaları arasında önemli bir konumda olan FinansCepte yer alıyor. Pasyonis Medya ve Bilişim Ticaret A.Ş’ye ait olan FinansCepte, yatırımcılarına döviz kurları, altın piyasası, Borsa İstanbul, emtia piyasası ve kripto paralar ile ilgili güncel haber ve veriler sunar.

FinansCepte - Popüler Borsa Uygulamaları

Kullanıcılar Google Play Store, AppStore veya AppGallery dijital mağazası üzerinden ücretsiz olarak indirebilir ve diledikleri piyasaya göz atabilir. Birçok yatırımcının kullandığı alarm eklemek, kripto sinyallerini öğrenmek ve platform içerisinde yorumları kısıtlamak için özellikler sadece FinansCepte Pro üyeliği başlatan üyeler tarafından kullanılabilir.

Listemizin üst sırasında yer alan global çapta ün salmış uygulamalar gibi dolar bazlı fiyatlandırmaya sahip olmayan bu uygulama, yeni ya da orta düzey yatırımcılar tarafından sıkça tercih edilmekte.

Abonelik Ücretleri:

  • Ücretsiz: 0₺/ay
  • 1 Aylık Pro Üyelik: 29,99₺ (Profile link ekleme, SMS ile alarm bildirimi, çeşitli sinyaller, arbitraj/parite ekleme ve daha fazlası)
  • 6 Aylık Pro Üyelik: 149,99₺ (Profile link ekleme, SMS ile alarm bildirimi, çeşitli sinyaller, arbitraj/parite ekleme ve daha fazlası)
  • 12 Aylık Pro Üyelik: 249,99$ (Profile link ekleme, SMS ile alarm bildirimi, çeşitli sinyaller, arbitraj/parite ekleme ve daha fazlası)

Artıları

  • Farklı türden borsa verilerini analiz edebilme imkânının yanında ihtiyaç, konut ve araç kredileri için en hesaplı seçenekler sıralanır.
  • Borsa içerisinde işlem gören varlıkların birim fiyatını etkileyebilecek toplantı, görüşme ya da karar sonuçları açıklanmadan 1-2 ay öncesinde yatırımcı bilgilendirilir ve dileyen yatırımcı ilgili tarihe uygulama içerisinden alarm kurabilir.
  • Ekonomi alanına yönelik bir günde 30’dan fazla haber paylaşılarak yatırımcıların farkındalık kazanması sağlanır.

Eksileri

  • Arayüz tasarımı kısmen karmaşıktır ve rakip borsa uygulamaları gibi görsel ve yazı yoğunluğu korunamamıştır.
  • Bazı yatırımcılar Pro üyelik başlatmış olmasına rağmen aynı gün içerisinde “Pro” sürümün ayrıcalıklarından yararlanamadığını belirtmiştir.

7. Bigpara – Milyonlarca Ziyaretçisi Bulunan Borsa Takip Sitesi

Bigpara, tecrübeli yazar kadrosu ile ekonomi alanında haberler paylaşan bir haber sitesi olmasının yanında aynı zamanda 10 bine yakın yatırım yapılabilecek varlığa ait veriler paylaşan bir borsa takip sitesidir. Tasarımı ve kodlaması Foreks tarafından yapılan Bigpara, yatırımcıların görmekten pek alışkın olmadığı mısır, petrol ve pamuk fiyat grafiğine de sahiptir.

Bigpara - Popüler Borsa Uygulamaları

Beğenilen borsa uygulamaları kadar kendi mobil uygulaması stabil çalışmıyor olsa da resmi internet sitesi mobil uyumlu olduğu için yatırımcılar herhangi bir zorluk ile karşılaşmaz. Bigpara’nın ücretsiz hisse senedi fiyatları, güncel haberler ve uluslararası piyasa verileri sunan lider bir piyasa veri sağlayıcısı olma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. 

Bu köklü ekonomi uygulaması çoğu yatırımcının hisse senedi, şirket veya önemli piyasa haberlerine ilişkin temel bir genel bakış elde etmek için uğradığı ilk duraktır. Uzun yıllardır piyasa verilerinin önde gelen sağlayıcılarından biri olmaya devam ediyor ve gelecek yıllarda da konumunu koruması yüksek ihtimal.

Abonelik Ücretleri:

  • Ücretsiz: 0₺/ay
  • 1 Aylık BIST Düzey1 Reklamsız Üyelik: 39,99₺ (BIST hisselerinin fiyatını eş zamanlı olarak takip etmek, portföy yönetim sayfasını özelleştirmek ve daha fazlası)
  • 12 Aylık BIST Düzey1 Reklamsız Üyelik: 399,99₺ (BIST hisselerinin fiyatını eş zamanlı olarak takip etmek, portföy yönetim sayfasını özelleştirmek ve daha fazlası)

Artıları

  • Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmakta olup verilerin doğruluk payı %99’dur.
  • Abonelik ücretleri uygun maliyetli olup her türden yatırımcının kolaylıkla ödeyebileceği bir tutardadır.
  • Ana sayfada yer alan hisse istatistikleri başlığı altında en çok işlem gören ve fiyatı değişen varlıkları görüntüleyebilirsiniz.
  • Her gün “Bugün 1,000 TL Ne Oldu?” başlığı altında dolar, borsa, euro ve altına oranla yükseliş ya da düşüşler paylaşılır.

Eksileri

  • Uygulamanın stabil çalışmadığı ve belli aralıklarla uygulamadan attığı aktarılıyor.
  • Ücretsiz sürümü kullanmak isteyen yatırımcılar rahatsız edici bir boyutta reklam ile karşılaşabilir.

8. Osmanlı Yatırım – Hisse Senedinden Özel Emtialara Kadar Otomatik Al-Sat Borsası

En güvenilir borsa uygulamaları listemizin devamında yer alan Osmanlı Yatırım, SPK tarafından lisansını almış köklü bir diğer borsadır. Hisse senedi ve fon alım-satımı ile sınırlı kalmayıp bireysel emeklilik ve bono, tahvil ve eurobond alanında geniş bir kütüphanesi bulunmakta.

Osmanlı Yatırım

2 milyondan fazla kişi tarafından mobil uygulaması indirilmiş Osmanlı Yatırım, Google Play Store’de 5 üzerinden 3,9 değerlenme, App Store’de ise 4,5 değerlendirme almayı başarmıştır. Milyonlarca müşterisi olan bu borsa, kaldıraçlı alım satım (foreks) işlemine aracılık yapmak için matriks altyapısını kullanmaktadır.

Sadece kendisine ait bir özel varlık yönetim sistemi ile yatırımcıların finansal yönelimini tespit edip mevcut ürün ve hizmetlerine sektördeki diğer beğenilen ürün ve hizmetleri sunar. Bu konuda yatırımcıların geri dönüş (feedback) sağlaması en önemli husustur.

Artıları

  • Ücretsiz bir şekilde online eğitimler sunuluyor olup yeni ve orta düzey yatırımcıların teknik analiz yapabilmelerine katkı sağlanır.
  • Her yatırımcının kendisine ait bir yatırım planlaması bulunuyor. Osmanlı Yatırım, müşterilerin risk toleransını hesaplar ve uygun varlık dağılımı yapabilmesine yardım eder.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi’nde değerlendirebileceğiniz varlıklara uygun fon seçimi konusunda detaylı bilgi sağlanır.
  • İki aşamalı kimlik doğrulama (2FA) sistemi ile güvenlik arttırılmış olup yatırımcı daha güvenli bir şekilde alım-satım emirleri oluşturabilir.

Eksileri

  • Mobil uygulamada karanlık mod bulunmuyor ve face id ile giriş mümkün değildir.
  • Varlık değişim grafiği ayrıntı değil ve tecrübeli yatırımcılar bu durumdan rahatsız olabilir.

9. İnfo Yatırım – SPK Yetki Belgesi’ne Sahip Kurumsal Borsa Aracısı

1994 yılından itibaren tüm yetkin belgelerine sahip bir şekilde bireysel ve kurumsal yatırımcılara hizmet vermektedir. Yapay zekâ tarafından üretilen hisse analizleri ve yorumları ücretsiz planda 1 ay boyunca yatırımcılara sunulmaktadır. Yapay zekânın ürettiği dataları beğenen yatırımcılar dilerse Pro plana geçiş yapabilir.

İnfo Yatırım

Borsa uygulamaları arasında yaygın olan gecikmeli veri hizmeti İnfo Yatırım’ın ücretsiz sürümü için de geçerlidir. Ücretsiz olarak kullanmak isteyen yatırımcılar hesap oluştururken “Giriş Yap” butonun altında yer alan “Ücretsiz 15Dk Gecikmeli Veri” butonuna tıklayıp bilgilerini girmesi yeterlidir.

Sabit bir fiyatlandırmaya sahip olmamasından kaynaklı güncel fiyat bilgilerine ulaşamamış olsak da İnfo Yatırım yetkilileri, yatırımcılara detaylı bilgi verebilmek adına müşteri temsilcilerine ulaşmalarını önermiştir.

Artıları

  • Birden fazla takip listesi oluşturulabilir ve isimlendirilebilir.
  • Aracı kurumlar üzerinden yatırımcıların kaç adet hisse alıp sattığını anlık olarak görüntülenebilir.
  • Hisse senedi, VİOP, dolar ve altının fiyatı hakkında ve ekonomik takvim için alarmlar oluşturulabilir.
  • Yatırımcılar EFT işlemleri ve teminat taleplerini uygulama içerisinden tek tıkla yapabilir.

Eksileri

  • Yeni yatırımcıların büyük çoğunluğu kimliklerini doğrulatırken çeşitli sorunlar ile karşılaşıyor ve herhangi bir muhatap bulamıyor.
  • Şikayetvar üzerinde açılmış 370’den fazla şikâyet mevcut olup sadece 34 tanesi çözülmüştür.

10. Gedik Trader – Türkiye’nin Yeni Nesil Yatırım Platformu

En iyi borsa uygulamaları listemizin son sırasında yer alan Gedik Trader, çeyrek asırdan fazla bir süredir hizmet veren yatırım işlem platformudur. Sade ve çeşitliliği yüksek bir mobil uygulamasına sahip olmasının yanında yeni yatırımcılara 6 ay boyunca Karma D1 veri yayın paketi ücretsiz bir şekilde sunar.

Gedik Trader

Belli başlı sabit paketler dışında yatırımcılar aylık gelir koşuluna bağlı olarak diledikleri veri türünü cüzi bir miktar karşılığında satın alabilir. Örnek veri türleri arasında Derinlikli 10 Kademe D2, Shuttle, Tek Kademe D1+ ve Fbar yer alıyor.

Yurt içi para transfer ücretleri son derece rekabetçi olan Gedik Trader, 0 – 5,000 TL arasında bir nakit transferinde sadece 10 TL komisyon kesmekte. Bu komisyon oranı, 500.001 TL ve üzerinde 200 TL’ye kadar yükselir.

Abonelik Ücretleri:

  • Ücretsiz: 0₺/ay
  • Karma D1: 35₺/ay
  • Düzey 1+: 130₺/ay
  • Düzey 2: 250₺/ay
  • VIO Düzey 1+: 130₺/ay

Artıları

  • Uygulama içerisinde Anadolu Ajansı tarafından sağlanan ekonomi haberleri doğrudan üye ve yatırımcılar ile paylaşılır.
  • Web sürümünde yer alan indikatörler vasıtasıyla teknik analizler yapılabilir ve alım-satım emirleri oluşturulabilir.
  • Yatırımcılar sanal portföy oluşturabilir ve 10.000 TL üst limit ile borsanın işleyişinin nasıl olduğunu deneyimleyebilir.
  • Şubeye gitme zorunluluğu olmadan tamamıyla sanal ortam üzerinden Gedik Yatırım hesabı açılması mümkün.

Eksileri

  • Kâr ve zarar oranları yüzde ile belirtilmiyor.
  • Arayüzün 2024 yılına uygun olmadığı ve geliştirilmesi gerektiğine dair yatırımcılardan sıkça geri dönüş yapılmakta.

Borsa Nedir?

Borsa, arz-talep dengesi üzerine inşa edilen büyük bir ağdır. Özel şirketler, vizyonunu geliştirmek ve büyümek adına kendi hisselerini üretir ve BIST’de listelenmesi için gerekli kurumlara müracaat eder. Gerekli onaylar verildiği takdirde hisseler borsada listelenir ve yatırımcılar da bu hisseleri satın alarak şirketin büyümesine yardımcı olur.

Potansiyeli yüksek hisse senetlerini erkenden satın alan yatırımcılar maksimum oranda kâr elde eder ancak yeni düzenleme ile birlikte gün içerisinde hisse maksimum %10 oranında artabilir ya da düşebilir. Yatırımcılar, aşağıdaki bölümde piyasa verilerine göre sıralanan en büyük dünya borsaları ve Türkiye endeksleri tablosuna göz atabilir.

Türkiye Endeksleri Dünya Borsaları
BİST 100 (XU100) New York (XNYS) – Amerika Birleşik Devletleri
BİST 50 (XU050) Nasdaq (XNAS) – Amerika Birleşik Devletleri
BİST 30 (XU030) Shanghai (XSHG) – Çin
BİST 100-30 (XYUZO) Euronext (XAMS, XBRU, XMSM, XLIS, XMIL, XOSL, XPAR) – Avrupa Birliği
BİST Ulusal Tüm (XUTUM) Japonya (XJPX) – Japonya
BİST Ulusal Tüm 100 (XTUMY) Shenzen (XSHE) – Çin
  Hong Kong (XHKG) – Hong Kong
  Bombay (XBOM) – Bharat
  National (XNSE) – Bharat
  Toronto (XTSE) – Kanada
  Londra (XLON) – İngiltere
  Suudi (XSAU) – Suudi Arabistan
  Kore (XKOS) – Güney Kore
  Almanya (XFRA) – Almanya
  SIX Swiss (XSWX) – İsviçre
  Tayvan (XTAI) – Tayvan
  Avustralya (XASX) – Avustralya
  Johannesburg (XJSE) – Güney Afrika
  Tehran – İran

Türk vatandaşlarının sadece BIST endekslerine yatırım yapması gibi bir kısıtlama söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışı hisse alım-satımı yapmasına izin verilmiş aracı kurumlar üzerinden Apple, Microsoft ve Facebook gibi dev şirketlere yatırım yapmak da mümkündür.

Borsaya Nasıl Girilir?

Borsa içerisinde işlem gören varlıklara yatırım yapmanın en kolay yolu, aracı olarak hizmet veren bir borsada yatırım hesabı açıp hisse senedi fonları satın almaktır. Maddi durumu iyi olan yatırımcılar ise bir finansal danışman aracılığıyla hisse senetlerine profesyonel olarak yatırım yapabilir.

Borsaya Nasıl Girilir

Yatırım yapmakta kararlı olan yatırımcıların yapması gerekilenler sırasıyla hesap açmak, yatırım stratejinizi seçmek, bütçe belirlemek ve portföyü çeşitlendirmektir.

Not: Çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak yatırımcıların inişli çıkışlı olan bir piyasada minimum oranda zarar elde edilmesini sağlayacaktır.

Borsa Uygulamaları Ücretli mi?

Bir borsa takip uygulaması kullanmak için birkaç neden vardır. Bunlardan ilki ve en bariz olanı borsadaki fiyatları takip etmektir. Bu, ister sık alım satım yapan biri olun, ister satın almak için doğru zamanı kollayan daha temkinli bir yatırımcı olun, faydalı olabilir.

Borsa Takip Uygulamaları Ücretli mi

İyi bir borsa takip programı kendi yatırımlarınızı takip etmenize de olanak tanır. Bu, tüm hisse senetlerinizin bireysel olarak ne kadar değerli olduğunu ve genel portföyünüzü anlamanıza yardımcı olur. Birçok borsa takip uygulaması portföy analizi gibi kapsamlı hizmetler sunar ancak bu hizmetlerin sadece %75’i ücretli paketler için geçerlidir.

Türkiye sınırları içerisinde popüler olan borsa takip uygulamalarının çoğu yatırımcılara ücretsiz bir sürüm sunar. Bu sürüm yeni ya da orta seviye bir yatırımcı için yeterli olup en büyük dezavantajı gecikmeli piyasa verilerine ulaşmak ve sık sık reklam ile karşılaşmaktır.

Borsa Çeşitleri Nelerdir?

Menkul kıymet borsaları, yatırımcıların halka açık hisse senetlerini alıp satabilecekleri fiziksel, elektronik veya çevrimiçi ortamlardır. Küresel çapta büyük pazarlarda var olup, yatırımcılara küresel pazardaki şirketlere erişim olanağı sağlar. Türkiye’nin en büyük borsası Borsa İstanbul olup ABD’nin ise en büyük borsaları New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) ve Nasdaq’dır. Popüler borsa uygulamaları makalemizin devamında borsa çeşitlerine göz atalım.

1. Borsa İstanbul (BIST)

2012 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kanun ile birlikte Borsa İstanbul A.Ş, borsacılık faaliyetlerini yürütmeye başlamıştır. 2013 yılına kadar çeşitli belgeleri toplamakla geçen süre sonunda resmi olarak 3 Nisan 2013 tarihinde tescilini almış ve faaliyetlerini uygulamaya geçmiştir.

Özel şirketler, her geçen yıl büyümek adına hisselerini halka arz etmek için SPK’ya başvuruyor. Resmi kaynaklarda yer alan bilgiye göre geçen yıla oranla 2024 yılında 3 milyondan fazla kişi halka arzlara katılmıştır. 500’den fazla şirketin hissesinin yer aldığı Borsa İstanbul, yabancı yatırımcının da radarındadır.

2. Tezgâh Üstü Piyasalar (OTC)

Organize olmamış, bağımsız olan bu piyasa türü kişiler arasında sıklıkla tercih edilir. Herhangi bir aracı kuruma gerek kalmadan faks, telefon veya bilgisayar ağı üzerinden alıcı ve satıcının arasında pazarlık yoluyla fiyat belirlenir ve anlaşmaya varılır.

SPK onaylı tamamıyla yasal bir prosedür olan bu yöntem, Kapalı Çarşı’da döviz alım-satımı için kullanılır. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlere yatırım yapmanın yanında OTC piyasasının popüler olmasının ana nedeni esnek ve düşük miktarlarda yatırımı desteklemesidir.

3. Kripto Para Borsaları

Bitcoin’in duyurulmasının ardından hayatımıza giren kripto paralar, riskli fakat yüksek getiri oranları ile yatırımcılar tarafından sıklıkla takip ediliyor. Henüz yeni yatırım araçları olmasından kaynaklı ciddi düzenlemelere tabi olmayan BTC, ETH ve LTC gibi varlıklar kripto para borsaları üzerinden satın alınabilir.

10’larca Türk kripto para borsasının yanında faaliyetlerini sürdüren 100’lerce global kripto para borsaları mevcuttur. Türk yatırımcılar, kripto para yatırımı yapabilmesi için herhangi bir borsayı kullanabilir ancak ilgili borsanın güvenilir olup olmadığını analiz etmesi dolandırılmaması için hayati önem taşımakta.

Borsa Neye Göre Yükselir ya da Düşer?

Borsa takip programları ya da sitelerine hâkim olan ancak borsa içerisinde işlem gören hisse, eft ve kripto para gibi araçların neye göre fiyatının arttığını öğrenmek isteyen yeni yatırımcılar aşağıda yer alan maddelere göz atabilir.

  • Enflasyon oranları: Türk hisselerinin değeri Türkiye ve dünyanın önde gelen ülkelerinin açıklayacağı enflasyon oranlarından etkilenir. Eğer beklentinin altında bir enflasyon açıklanırsa yükseliş yaşanması, üstünde açıklanırsa da düşüş yaşanması beklenir.
  • Şirket borçlanmaları: Şirketlerin borçlanma oranları takip edilmelidir. Bir şirketin borcunun olması kötüye işaret değildir ancak aydan aya borcun artıp artmaması hissenin yönelimini etkileyecektir.
  • Banka politikaları ve faiz oranları: Faiz artışı, şirketlerinin maliyetlerinde artış yaşanmasına sebep olmasından kaynaklı borsada düşüşe sebep olur. Borsanın yükselmesi için faizin stabil ya da kademeli olarak düşmesi gerekir.
  • Sektör rekabet artışı: Gün geçtikçe şirketlerin sayısı artıyor ve haliyle rekabet kızışıyor. Firmalar hissesinin değerini korumak adına bu noktada etkili pazarlama çalışması yürütmesi gerekir.
  • Ciro oranları: Öz kaynaklardan gerçekleşen sermaye artış ya da düşüşler makro oranda borsanın yönelimini etkiler. Firmalar kâr ve zarar oranlarını şeffaf bir şekilde her ay paylaşır. Bilinçli bir yatırımcı, firmaların teknik oranlarını takip etmesi gerekir.

Borsa Uygulamaları Güvenli mi?

İnternet üzerinden hisse alım satımıyla ilgili endişeler olsa da yatırımcılar ve araştırmacılar bu hizmeti sunan borsa uygulamaları ve platformlarının çok yüksek düzeyde güvenlik önlemleri aldığından emin olabilirler. Bu uygulamaların çoğu web sitelerinde belirttikleri güvenlik önlemlerine sahiptir, bu da sizi rahat hissettirecek ve hisse yatırımı yapma konusunda güven verecektir.

Borsa Uygulamaları Güvenli mi

En iyi borsa uygulamaları güvenli liman olarak nitelendirilse de dünyamızda hiçbir şeyin %100 güvenli olmadığını unutmamak gerekir. Yatırımcılar, yapacakları yatırımları güvence altına almak için birden fazla borsa uygulaması içerisinden alım-satım gerçekleştirmesi tavsiye edilir çünkü herhangi bir borsa saldırıya uğradığı zaman diğer borsadaki varlıklar güvende kalmış olacak.

Sonuç

Borsada düzenli kâr elde etmek son derece zordur ancak her türden yatırımcının piyasaları takip etmesine ve bunun portföylerini veya ticaret stratejilerini nasıl etkileyebileceğine yardımcı olacak pek çok saygın ve köklü çözüm bulunmakta.

Çoğu popüler borsa uygulamaları ücretsiz bir pakete sahiptir. Kullanıcıların yatırımlarını kontrol etmek ve yönetmek için doğru uygulamayı bulduğunu anladıktan sonra ücretli paketleri satın alması tavsiye edilir.

Referanslar

Statista

Halka Arz Raporu

Sermaye Piyasası Kurulu

Sıkça Sorulan Sorular

Popüler borsa uygulamaları içerisinde yapılabilecek minimum yatırım tutarı nedir?

Borsa uygulamaları içerisinden neler satın alınabilir?

Borsa alım satım uygulamaları seçerken neye dikkat edilmeli?

Hisse neye göre artar ya da düşer?