Dijital pazarlama nedir sorusu özellikle internet dünyasında satış yapmak isteyen markaların ve işletmelerin aklını kurcalar. Dijital dünya, pek çok markanın bulunduğu devasa bir evrendir. Bu evren, potansiyel müşterilerinize çok daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Dijital dünya sayesinde düşük maliyetlerle kâr marjınızı artırabilirsiniz.
Dijital dünyada markanızı daha güçlü tanıtırsınız. Ürünün üretiminden tüketiciye ulaşana kadar olan süredeki birçok detayı belirler ve fark yaratırsınız. Düşük maliyetle reklam ve tanıtım faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz. Çalışmalarınızı doğru ve faydalı bir şekilde ilerletmeniz için dijital pazarlama faaliyetlerine yer vermeniz gerekir. Peki dijital pazarlama nedir nasıl yapılır? Avantajları nelerdir? Geleneksel pazarlama yöntemleriyle farkları nelerdir? Dijital pazarlama ile nasıl para kazanılır? Tüm sorulara ayrıntılı yanıt vereceğiz. Markanızı büyütmek istiyorsanız stratejilerimizi hemen gözden geçirin.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama nedir ne iş yapar gibi sorular, markaların merak ettiği konular arasındadır. Yönteme ilişkin ilk çalışmalar 2000’lerin başında ortaya çıktı. 2000’lerin başında dijital pazarlama, geleneksel pazarlamanın parçası olarak ele alındı. Kısa zamanda dijital dünyanın güçlenmesiyle birlikte dijital pazarlama ayrı bir çalışma olarak ele alınmaya başlandı. Teknolojinin gelişmesi, online pazarlama yapan markaların hedef kitlesine ulaşmasında ideal yöntem hâline geldi.
Dijital pazarlama nedir sorusuna en basit haliyle yanıt verelim. Dijital pazarlama araçlarıyla hedef kitleye ulaşarak ürün ve hizmetlerin internet dünyasında tanıtılması ve satışının gerçekleşmesidir. Elektronik cihazlarla yapılan pazarlama faaliyetinin tamamıdır. Çevrimiçi pazarlama bünyesinde kullanılan birçok farklı araç vardır. Web siteleri, e-postalar, mobil uygulamalar ve sosyal medya platformları, araçlardan yalnızca bazılarıdır. Aşağıda çok daha ayrıntılı değineceğiz. Efektif bir dijital pazarlama faaliyeti için strateji belirlenmesi de çok önemlidir.
Dijital Pazarlamanın Bugünü
Dijital pazarlama nedir sorusunu daha iyi anlamak için istatistiklere bakmak gerekir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2022 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki hanelerin %94,1’i, internet imkânına sahiptir. Rakam, İstanbul’da %98,3’e kadar yükselir.
İnternet kullanım oranı ise bireysel düzeyde 2022 yılında %85 olarak belirlendi. 2012 yılında bu rakamın %47,4 olduğu düşünüldüğünde artış hızının etkileyiciliği ortaya çıkar.
Hanelerin internete erişimi ve bireylerin 2012-2022 arasındaki kullanımı ise şu şekildedir;
Dijital pazarlamanın daha iyi anlaşılması için kullanım oranlarından daha çok mal ve hizmet satın alma oranlarını incelemek gerekir. TÜİK tarafından yapılan araştırmada, 2022 yılında internetten ürün satın alma oranı %46,2 oldu. 2012 yılında bu oran %10,3 olarak belirlendi. Her yıl internetten alışveriş yapma oranı giderek artar.
2012 ve 2022 arasında internetten ürün ve hizmet satın alma rakamları, dijital pazarlamanın önemini ortaya koydu. Rakamlara aşağıdaki grafikten göz atabilirsiniz.
Dijital Pazarlamanın Önemi Nedir?
Dijital pazarlama nedir sorusuna yanıt verirken öneminden de kısmen bahsettik. Yöntemin önemine ve markalar için olmazsa olmaz olmasına ayrıntılı şekilde değineceğiz.
Online Alışverişin Sürekli Artması
Yukarıda TÜİK rakamlarında verdiğimiz gibi Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 46’sı online platformlardan alışveriş yapar. Bu rakam her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor. Bu, markaların ürün ve hizmetlerini dijital pazarlama stratejisiyle çevrimiçi ortama sunması gerekliliğini ortaya çıkarır. Fiziksel satış alanında başarılı olursanız da ürün ve hizmetlerinizi çevrimiçi dünyaya taşımanız size büyük avantaj sağlar.
Dünyanın Her Yerinden Hedef Kitlenize Ulaşın
Dijital pazarlama sayesinde, hedef kitlenizi rahatlıkla belirlersiniz. Müşterilerinize kısa sürede ulaşırsınız. Vegan peynir satıyorsanız, vegan olmayanları hedeflemek anlamsızdır. Dijital dünyada veganlara çok daha rahat ulaşabilirsiniz. Çevrimiçi dünyada sınırları aşmanız da kolaydır. Pazarlama yöntemleri, ürün ve hizmetlerinizi dünyanın her yerine taşımanızı sağlar.
Metrikleri İnceleyin
Pazarlamada en önemli konu rakamlardır. Metrikleri ölçebildiğiniz için başarı yakalamak çok daha kolaydır. Geleneksel pazarlama yöntemlerini ölçmek neredeyse mümkün değildir. Dijital pazarlamada ise tüm metrikleri ölçmek mümkündür. Web sitenize gelen ziyaretçiyi, alışveriş oranlarını ve aldıkları ürünleri görürsünüz. Onlarca farklı metriği takip edersiniz. Başarısız çalışmaları bırakarak başarılı çalışmalara daha fazla bütçe ayırabilirsiniz.
Sayfanızı Kendinize Göre Uyarlayın
Geleneksel pazarlama yöntemlerinde reklam ve tanıtım faaliyetleriniz başarısız olduysa, revizyon yapmak mümkün değildir. Başarısız çalışmalar ciddi kayıplara yol açar. Dijital pazarlamalarda revizyon ve ayarlama yapmanız mümkündür. Kampanyanız başarısız bir gidişat içindeyse, bitmesini beklemeden birçok değişiklik yapabilirsiniz. Süreci tersine çevirerek yüksek kârlar elde edebilirsiniz.
Ürün ve hizmet pazarlarken temel amaç, potansiyel müşteriye ulaşarak ürün satışı yapmaktır. Dünya genelinde internet kullanımının artması ve alışveriş alışkanlıklarının değişmesi, dijital pazarlamayı önemli hâle getirdi.
Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar
Dijital pazarlama nedir sorusunun cevabını daha iyi anlamak için geleneksel pazarlamayla arasındaki farkları incelemeliyiz. İki pazarlama yönteminin getirisi de farklıdır. Günümüzdeki pazarlama biçimleri aslında dijital pazarlamanın bir alt dalı niteliğindedir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin kullanımı da hâlâ yaygındır. Peki iki yöntem arasındaki farklar nelerdir?
Fark Konusu
Dijital Pazarlama
Geleneksel Pazarlama
Maliyet
İnternet dünyasının onlarca farklı aracı vardır. Düşük bütçeyle dijital pazarlama yapılabilirsiniz.
Televizyon, gazete ve radyo temel özenelerdir. Yüksek bütçe gerektirir.
Süreklilik
Reklam ve tanıtımlarınız 7/24 yayındadır. Viral reklamlar, marka bilinirliğini artırır.
Reklam ve tanıtımlar, kitleye belirli bir süre diliminde gösterilir. Süreklilik zordur.
Analiz
Dijital reklamlarda onlarca farklı metrik ölçülebilir. Görüntülenme, tıklama gibi farklı metrikler kolayca ortaya çıkar.
Geleneksel reklamlarda ölçüm yapmak çok zordur. Kampanyaların işe yarama oranını anlamak mümkün değildir.
Hedef Kitle Erişimi
Hedef kitleye rahatlıkla ulaşılır. Birçok ayarlama yapabilirsiniz. Doğrudan potansiyel müşterilere seslenebilirsiniz.
Hedef kitle ölçümlemesi yapmak mümkün değildir. Kampanya hedef kitlenize ulaşmayabilir.
Etkileşim
Dijital pazarlama çok yönlüdür. Sosyal medya platformlarında reklamlarınızı görenler etkileşim içerisine girer. Bu, satış oranının yükselmesini sağlar.
Geleneksel reklamlar tek yönlüdür. Potansiyel müşterilerin tepkileri ölçülemez. İnsanların reklamı gördüğünde verdiğini tepkiyi bilemezsiniz.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama nedir sorusunun yanıtını yukarıda ayrıntılarıyla birlikte açıkladık. Yazımızın bu kısmında ise Dijital pazarlama nasıl yapılır sorusunu irdeleyeceğiz.
Dijital pazarlama için ilk olarak bir hedef belirlemeniz gerekir. Hedefler kısa, orta ve uzun vadeli olarak ayarlanmalıdır. Rakipler de iyi şekilde analiz edilmelidir. Bütçe planlamasının da doğru yapılması önemlidir. Tüm detaylar ortaya çıktığında strateji belirlenebilir. Stratejiye bağlı olarak eylem planları ortaya çıkar.
Eylem planındaki nihai hedeflere ulaşmak için ara hedefler belirlenir. Aksiyonları gerçekleştireceğiniz araçları, kanalları, kişileri ve zamanı belirleyen eylem planı, pazarlama stratejisine uygun olmalıdır. Sosyal medya platformunda yapılacak çalışmanın hedefi, sonucu ve bütçesi stratejinin konusudur. Zaman, kampanya, reklam, içerik ve şekil planın parçasıdır. Çerçeveyi stratejiniz, çerçevede yapılacakları da plan belirler.
Online pazarlama araçlarıyla satış ve tanıtım yapılan paylaşımlar, dijital pazarlamanın odak noktasıdır.
Dijital Pazarlama Stratejisi Nedir Nasıl Oluşturulur?
Dijital pazarlama nedir nasıl yapılır konusunun önemli bir bölümü stratejinin oluşturulmasıdır. Pazarlama yöntemleri, markanın büyümesinin önemli ve avantajlı yoludur. Online pazarlama çalışmalarının başarısı ise stratejinize doğrudan bağlıdır. Çevrimiçi pazarlama stratejisi, sayfanıza daha nitelikli trafik çekmenizi sağlar. Unutmayın önemli olan hedef kitleye ve potansiyel müşterilere ulaşmaktır. Ürününüzün ilgi alanı dışındaki kitlelere ulaşmak zaman ve bütçe kaybı olur. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için potansiyel müşterilere ulaşmalısınız.
Hedef kitleye ulaşmak ise stratejinin bir parçasıdır. Pazarlama stratejisi genel çerçevedir. Çerçeve, markanızın hedeflerine ulaşmak için çizilir. Doğru pazarlama stratejisi hedefleri belirleyerek, pazarın analiz edilmesini ve rakiplerin incelenmesini amaçlar. İşletmeniz için harika SWOT analizlerini ortaya çıkararak hedef kitle profilinizi belirleyebilirsiniz. Potansiyel müşterilerin alışveriş yaptığı kanalları tanımlarsınız.
Dijital pazarlamada stratejinize ve planınıza bağlı olarak doğru araçları tercih etmelisiniz. Peki dijital pazarlama araçları nelerdir?
Dijital Pazarlama Araçları Nelerdir?
Dijital pazarlama nedir ne iş yapar ve dijital pazarlamayla nasıl para kazanılır? Bunları yukarıda ayrıntılarıyla açıkladık. Peki pazarlama yönteminde kullanılan araçlar nelerdir? Online pazarlama araçları nasıl seçilir?
Çevrimiçi pazarlamada kullanılan araçlar; markanızın kültürüne, kimliğine, hedef kitleye, amaçlarına ve bütçelerinize bağlı olarak değişir. Yüzlerce farklı çevrimiçi pazarlama aracı vardır. Bilinen pazarlama araçlarına aşağıdan göz atabilirsiniz.
Web Sitesi
Web sitesi, dijital pazarlama nedir diye merak edilenlerin en çok araştırdığı araçlardan biridir. Çoğu zaman en popüler çevrimiçi pazarlama aracı web siteleridir. Günümüzde neredeyse tüm markaların bir web sitesi vardır. İyi şekilde optimize edilen kullanıcı odaklı bir web sitesi, en iyi pazarlama yöntemidir. Web sitesi çalışmalarına SEO, PPC, içerik ve e-mail pazarlaması gibi farklı yöntemler dâhil edilebilir. Çalışmalara ayrıntılarıyla değineceğiz.
Sosyal Medya Platformları
Dijital pazarlama nedir sorusuna en çok verilen cevaplardan biri de sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır. We Are Social tarafından 2022 yılında yapılan sosyal medya araştırması, online pazarlamanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre Türkiye’de 68.90 milyon sosyal medya kullanıcısı vardır. Bu, toplam nüfusun yüzde 80.8’ine eşittir.
Aynı araştırmaya göre sosyal medya platformlarının kullanım oranı şu şekildedir;
- Instagram %92,5
- Facebook %78,1
- X %69,6
- TikTok %47,6
- LinkedIn %28,2
Snapchat, Pinterest, Telegram, Tumblr, Reddit platformları da yaygın olarak kullanılır.
Sosyal medyada doğrudan satış için tanıtım yapabilirsiniz. Web sitenizin trafiğini artırmak için de kullanabilirsiniz. Pazarlama faaliyetinde sosyal medya platformu kullanmayan marka yok gibidir. Düşük bütçelerle yapılan sosyal medya pazarlaması, satışlarınızı kısa zamanda katlamanızı sağlar.
Mobil Uygulamalar
Mobil uygulamalar, hedef kitlenize akıllı telefonlardan ulaşmanızı sağlar. Uygulama bildirimleriyle ve metin mesajlarıyla hedef kitlenize bilgi verebilirsiniz.
Affiliate Marketing
Satış ortaklığı, ürün ve hizmetlerin tavsiye edilmesi anlamına gelir. Influencerlar ve kurumlar, ürün ve hizmetleri kendi kullanıcı kitlelerine tavsiye eder. Yapılan satıştan da pay alınır. Yöntem, reklam maliyetlerinin düşürülmesinde etkilidir.
İçerik Pazarlama
Content marketing olarak isimlendirilen yöntemde, organik web sitesi trafiğini artırmak için hedef kitlenin ilgisini çekecek içerikler hazırlanır. İçerikler, stratejiye göre planlanır. İçerikleri makale, video ve fotoğraf olarak ayarlayabilirsiniz. Önemli olan hedef kitlenizin ilgisini çekmektir. Trafiğin ve dönüşüm oranlarının artmasını sağlar.
Arama Motoru Optimizasyonu
Web sitesinin organik trafiğinin artması için en çok kullanılan dijital pazarlama araçlarından biri de SEO’dur. SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Belirli anahtar kelimelerle web sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkarırsınız. Ürün ve hizmet almak isteyenlerin %90’ı arama motorunu kullanır. Arama motorlarında üst sıralara çıkarsanız, tanıtım ve reklam çalışmalarınız başarılı olur. Bu, satış rakamlarınızın artmasını sağlar.
Arama motoru optimizasyonu için kullanacağınız araçlara en iyi SEO araçları yazısından ulaşabilirsiniz.
Arama Motoru Pazarlama
PPC pazarlamada verdiğiniz reklamlara tıklandıkça ödeme yaparsınız. Reklamlar, sadece hedef kitlenizin önüne çıkar. Potansiyel müşteri trafiğini kısa sürede artırmanıza yardımcı olur. İstediğiniz zaman aktif hâle getirdiğiniz reklamlarınızı, dilediğiniz anda kapatabilirsiniz. Arama motorlarında “reklam” ibaresiyle gösterilir. Farklı web sitelerinin reklam bölümlerinde görsel olarak da ayarlanabilir. SEM olarak kısaltılan araç, işinizi büyütmenin en iyi yöntemlerinden biridir.
E-Posta Pazarlama
E-posta pazarlama yönteminde ilk olarak potansiyel müşterilerin ve alışveriş yapmış müşterilerin e-mail adresleri toplanır. Yeniden pazarlama yöntemini kullanarak potansiyel müşterilere ulaşırsınız. Haber bültenlerini, özel teklifleri ve yeni içerikleri müşterilerinize gönderebilirsiniz.
Hangi Dijital Pazarlama Araçlarını Tercih Etmelisiniz?
Dijital pazarlama nedir ve nasıl yapılır sorusunun en önemli bölümlerinden biri kullanılacak araçlardır. Online pazarlamada kullanılan araçlardan yukarıda bahsettik. Peki siz markanız için hangi aracı tercih etmelisiniz? Sizin için en uygunu hangisidir?
Markaların dijital pazarlama stratejileri farklılık gösterir. Strateji doğrultusunda kullanacağınız araçları tercih ederken aşağıdakilere dikkat etmelisiniz.
- Bütçe: Reklam ve tanıtım giderleri, hedeflerinize ve kullanacağınız kanallara göre değişiklik gösterir. Araçların bazıları ücretsiz kullanılabilir. Bazı araçlar için bütçe ayırmanız gerekir. Dijital pazarlama aracı seçerken bütçenizi göz önne almalısınız. Uzun vadeli çalışmalarda SEO daha anlamlıyken, kısa vadede SEM daha iyi olur.
- Hedefler: Tercih edeceğiniz aracın hedefinize tamamen uygun olması gerekir. İşle alakalı reklam verecekseniz LinkedIn’i kullanabilirsiniz.
- Hedef Kitle: Online pazarlama aracı tercih ederken hedef kitlenizi göz önüne almalısınız. Hedef kitlenizin bulunduğu platformlara göre reklam vermelisiniz.
- Dijital Varlıklarınız: Bir araç seçerken dijital varlıklarınızın durumunu da değerlendirmelisiniz. Web sitenizin durumuna göre sosyal medya çalışmalarına ağırlık vermelisiniz.
- Rekabet: Sektörünüzdeki rekabet, pazarlama aracı tercih ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer durumdur. Rakiplerinizin kullandığı kanallara dikkat ederek bu durumdan faydalanabilirsiniz. Hedef kitlenize ulaşabileceğiniz, rakipleriniz tarafından daha az kullanılan kanalları da tercih edebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir?
Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır ve stratejisi ne demektir gibi soruların tamamını açıkladık. Peki dijital pazarlama uzmanı kimdir?
Dijital pazarlama uzmanları hedef pazar belirleyerek, marka imajı oluşturur ve pazarlama kampanyalarını yönetir. Donanımlı pazarlama uzmanı; sosyal medya, SEO, SEM, grafik tasarımı ve satış psikolojisi konularında bilgi sahibidir. Dijital pazarlama maaşları, uzmanın tecrübesine ve markaya bağlı olarak değişiklik gösterir.
Çevrimiçi pazarlama uzmanlarının sorumlulukları arasında şunlar vardır;
- SEO çalışmalarının planlanması ve eyleme geçirilmesi
- İçerik pazarlama kampanyalarının düzenlenmesi
- Sosyal medya araçlarının etkin kullanımı
- PPC kampanyalarının analizi
- Dijital pazarlama departmanının yönetilmesi
- Dijital kampanya faaliyetlerinin koordine edilmesi
- Hedefler belirleyerek, bu hedefler doğrultusunda analizler gerçekleştirme
- Temel performans göstergeleri hazırlama (Ayrıntılı bilgi almak için Kpi nedir yazsına göz atın)
Sonuç
Dijital pazarlama, iş dünyasının ayrılmaz parçasıdır. İnternetin hızla büyümesi ve kullanıcı sayısının artması, markaların dijital dünyada varlık göstermesini zorunlu hâle getirdi. Makalemizde, dijital pazarlamanın ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve önemini ayrıntılı şekilde inceledik.
Dijital pazarlama, markaların hedef kitlelerine ulaşmasını sağlar. Reklam maliyetlerini düşürür ve rekabet avantajı elde etmenize yardımcı olur. Geleneksel pazarlama yöntemleriyle büyük farklılıkları vardır. Dijital pazarlama, kampanyaların kontrol edilmesine yardımcı olur. Yöntem kampanyaların analiz edilmesini ve ayarlanmasını da kolaylaştırır. Bu, iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. İşletmeler dijital pazarlama stratejilerini doğru şekilde oluşturarak başarılı bir online varlık yaratır.