2000’li yıllardan bu yana internet dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Günümüze geldiğimizde neredeyse milyarlarca web sitesi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle, bloglar, e-ticaret siteleri, video platformları ve sosyal medyanın yaygınlaşması ile birlikte arama motorları büyük önem kazandı. Tam da bu noktada SEO nedir sorusu ön plana çıkıyor. 

SEO, en basit tabirle Google ve Bing gibi arama motorlarında işletmelerini veya web sitelerini ön plana çıkarmak isteyen kişilerin kullandığı bir yöntemdir. SEO için amaç web sitelerin doğru anahtar kelimelerde üst sıralarda görünmesi ve arama motorlarına uygun kriterlere sahip olmasıdır. Bahsettiğimiz bu uygun kriterler ise genel bir kapsamlı SEO çalışması gerektirir. 

Business 2 Community olarak biz de bugünkü makalemizde özellikle yeni başlayanları kapsayacak A’dan Z’ye bir SEO rehberi hazırlamak istedik. Rehberimizde SEO’nun faydalarını, nasıl yapılacağını, kullanışlı araçları ve diğer tüm detayları bulabileceksiniz. Hazırsanız hemen başlayalım ve makalemize daha yakından göz atalım.

İçindekiler

SEO Nedir? Ne Anlama Gelir?

SEO, İngilizce tabiriyle “Search Engine Optimization” en klasik haliyle web siteniz için belirlediğiniz anahtar kelimeleri ilk sıralara çıkarmaya çalışmaktır. Bildiğiniz gibi bugün en basit sorularımızı bile Google’a yazıp bize mümkün olan en iyi cevabı vermesini sağlıyoruz. Örneğin Google’a, “en düşük kalorili yemekler” yazarsanız karşınıza çok sayıda web sitesi çıkacaktır. 

Şimdi bu noktada size ait bir yemek tarif sitesi olduğunu düşünün. Bu kelimede rakiplerinizin önüne geçmeniz gerekiyor ki potansiyel kullanıcı trafiğiniz ciddi anlamda yükselebilsin. Çünkü internette arama yapan kullanıcıların çoğu cevaplarını genellikle ilk sayfalardaki sitelerden almaya eğilimlidir. Kısacası siteniz üst kısımda bahsettiğimiz anahtar kelimede ilk 10’da yer almazsa sizi tatmin edecek trafik düzeyine ulaşamayacaktır.

SEO

Peki bu noktada ne yapılması gerekiyor? Mümkünse ve bütçeniz uygunsa bir SEO uzmanından yardım almak ilk seçenek olacaktır. Yeterli bütçeniz yoksa ve öğrenmeye meraklıysanız SEO çalışması nedir ve nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Tüm bu cevaplara geçiş yapmadan önce gelin ilk olarak SEO için nelerin gerekli olduğuna liste halinde bir göz atalım.

SEO’yu (Arama Motoru Optimizasyonu) Anlamak

SEO’yu anlamak ilk başlarda biraz karmaşık gibi gelse de yapmanız gerekenleri anladığınızda tüm bu kriterlerin uygulanabilir olduğunu göreceksiniz. Bunun için de, aşağıdaki listede SEO yaparken ihtiyacınız olan ve yapmanız gereken bazı görevleri kısa bir şekilde aktaracağız. Daha sonrasında tüm bu kriterleri kendi alt başlıklarında derinlemesine inceleyeceğiz.

  • SEO için önemli olan ilk nokta sitenizin genel yapısı ve kullanıcı deneyimidir. Unutmayın ki Google veya diğer arama motorları kullanıcıların sitenize zar zor ulaşmasını istemez. Aynı şekilde kullanıcılar sitenize giriş yaptıktan sonra aradıkları içeriği hemen bulamıyorsa veya reklamların arasında boğulup hemen sitenizi terk ediyorsa bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecektir.
  • İdeal anahtar kelime araştırması yapmak sitenizin başlayacağı yolculuğun ikinci durağıdır. Burada, zorluk seviyesine ve aranma hacmine göre çeşitli anahtar kelimeler belirlemeniz gerekmektedir. Anahtar kelime belirleme aşamasında çok sayıda araçtan yardım alabilmeniz de mümkün olacak.
  • Rakip analizi yapmak hem anahtar kelime araştırması hem de içeriklerinizi üretirken en büyük yardımcınızdır. Sektördeki adı ile “SERP Analizi” yapmak sizinle aynı içeriğe sahip olan rakip siteleri incelemek ve onlara göre hareket etmek anlamına gelir.
  • Araştırmadan ve rakip analizinden sonra belirlenen bu anahtar kelimeler için SEO uyumlu kaliteli içerikler ve makaleler üretmek arama motoru optimizasyonunun bir diğer önemli parçasıdır.
  • Oluşturmuş olduğunuz kaliteli içeriklerinizi desteklemesi için site içi SEO çalışmaları ile arama motorlarına uygun kriterlere sahip olmanız gerektiğini de unutmamalısınız.
  • Son ve belki de en önemli detaylardan biri de site dışı SEO çalışmalarıdır. Uzun vadede çeşitli reklam araçları veya backlink kullanımları ile site dışı SEO çalışmalarına dikkat etmeniz işletmenize yarar sağlar.

Site İçi SEO Nedir?

SEO ne demek sorusu ile çıktığımız bu yolda artık konulara daha derinlemesine bakmaya başlayabiliriz. Bir üst başlıkta site içi SEO uygulamalarının önemini vurgulamıştık. Şimdi bu çalışmaların neler olduğuna gelin daha yakından bakalım.

Öncelikle bir web sitesi açtığınızda dikkat etmeniz gereken ilk nokta içeriklerinizin ve sitenizin Google’da kullanıcı açısından nasıl göründüğünü anlayabilmektir. İnternette rastgele bir arama yapıp SERP’e göz atarsanız detayları daha net görebilirsiniz. 

Yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi, karşınıza ilk olarak başlık, meta açıklama ve URL yapısı çıkmaktadır. Site içi SEO’da dikkat etmeniz gereken noktalar bunlardır. Web sitenizin ana sayfasından, kategori sayfalarına hatta içeriklerinize kadar ideal bir yapı belirlemeniz gerekmektedir. Belirlediğiniz bu ideal yapının anahtar kelimeniz ile doğru orantılı olması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

web tasarimi

Site İçi SEO Kriterleri

Şimdi isterseniz gelin site içi SEO’da önemli olan diğer tüm kriterlere tek tek bir bakalım.

  • Site içi SEO araştırmalarının ana konusu genelde “SEO uyumlu makale nedir” sorusunun etrafında şekillenmektedir. Çünkü işletmenizin veya web sitenizin olduğu sektöre dair güncel içerikler üretmek önceliğiniz olmalıdır. Google ve diğer arama motorları zengin içerik sunan siteleri anlar ve onları ilk sıraya çıkartarak ödüllendirir.
  • Bir üst başlıkta bahsettiğimiz başlık, meta açıklama ve URL yapısı gibi detaylar sitenizin sabit sayfalarında olduğu kadar yeni eklediğiniz içerikler için de geçerlidir. Yukarıdaki resimde “Dünya’nın Yaşı” aratıldığında kullanıcıların sitenizi nasıl görebileceğini fark etmiş olmalısınız. Özellikle bu noktada yeni makaleler hazırlarken kullanıcıların ilgisini çekecek başlık ve meta açıklama kullanmaya dikkat etmek önemlidir.
  • Site içi SEO kriterlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise başlık etiketleridir. Ana sayfanızın yapısından içeriklerin yapısına kadar düzgün bir başlık yapısı kullanmak gerekir. Örneğin her sayfa ve makale H1 ile başlar H2, H3, H4, H5 ve H6 şeklinde devam etmelidir. Bu yapı sayesinde Google botları içeriklerinizi ve sitenizi daha kolay tarayabilecektir.
  • Arama motoru çalışmalarında şimdi görsel optimizasyon bulunuyor. Bildiğiniz gibi sitemizde çoğu makalede çeşitli görseller kullanırız. Bu görseller hem boyut açısından hem de SEO açısından uyumlu hale getirilmediğinde kullanışsız olmaktadır. Örneğin makalenize dünyanın yaşı ile ilgili bir resim eklediğinizde kullandığınız anahtar kelimeyi görselde ALT etiket olarak kullanabilirsiniz. Bunun için, görselin adını “dunyanin-yasi.jpg” şeklinde yapabilir ve makalenize ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu görselin boyutunun yüksek olmaması da sitenizin hızı ve kullanıcı deneyimi için önem arz etmektedir. Görseller geç açılırsa ve sitenizin hızına yük bindirirse site içi SEO açısından bir eksi sayılacaktır.
  • Site içi SEO’ya dair belki de en önemli detay sitenizin hızı ve mobil kullanılabilirliktir. Bildiğiniz gibi en küçüğünden en büyüğüne kadar artık herkesin elinde akıllı cep telefonları bulunuyor. İnsanlar bu cep telefonları ile Google başta olmak üzere arama motorlarında çeşitli aramalarda bulunuyor. Tam da bu noktada mobil cihazlarda sitenizin nasıl göründüğü ve hızlı olup olmadığı önemli hale geliyor. Eğer kullanıcı mobil cihazlardan içeriklerinizi görüntülemekte zorlanıyorsa hatta sitenizin yavaş olmasından dolayı istediği bilgiye ulaşamıyorsa başınız dertte demektir.

Gördüğünüz gibi site içi SEO çalışmaları çok karmaşık olmayan her site sahibinin kesinlikle yapması gereken önemli noktalardan oluşuyor. Özellikle, SEO çalışması nedir sorusunun cevabını merak edenler için site içi SEO kriterlerinin iyi bir cevap olduğunu düşünüyoruz.

Site Dışı SEO Nedir?

SEO nedir konusunu aydınlatmak için site içi SEO çalışmalarına dair her şeye değindiğimize göre şimdi site dışı SEO konusuna geçiş yapabiliriz. Site dışı SEO genellikle backlink ve PR çalışmaları ile paralel ilerleyen bir konudur. Şimdi gelin bir de site dışı SEO optimizasyon çalışmalarının neler içerdiğine göz atalım.

  • Sosyal Medya Kullanımı: Arama motoru optimizasyonu nedir sorusu ortaya çıktığında sosyal medya kullanımı da ön plana çıkıyor. Unutmayın ki web sitenizi farklı kitlelere ulaştırmazsanız hiç bir zaman tam anlamıyla başarıya ulaşamazsınız. Çünkü Google başta olmak üzere arama motorları, X.com, Facebook, Instagram, Tiktok ve Pinterest gibi sosyal medya kanallarının kullanımını otoritenin bir parçası olarak görmektedir.
  • Sosyal Medya Reklamları: Özellikle işletmeler için kullanıcı trafiği sağlamak ve Google’da ilk sıraya çıkmak anlamına gelmez. Bazen Tiktok’ta veya Instagram’da verdiğiniz bir reklam sitenize yüzlerce farklı kişiyi çekebilir. Dış kaynaklardan elde ettiğiniz bu trafikte arama motoru optimizasyonu konusunda size yardımcı olacaktır.
  • Google Reklamları: SEM (Search Engine Marketing) yani arama motoru pazarlaması SEO ile doğrudan ilişkili ücretli bir araçtır. SEM yöntemi genellikle Google Ads ile anılan anahtar kelimenizi ilk sıraya çıkarmanıza olanak tanıyan çalışmalara denir. Aşağıdaki resim örnek bir SEM çalışmasıdır.
  • Backlink Çalışmaları: Site dışı SEO’nun en vazgeçilmez yöntemi kesinlikle Backlink çalışmalarıdır. Backlink otoriter bazı sitelerden kendi sitenize bağlantı gönderilmesi anlamına gelir. Bu backlinkler bazen sitenin belirli bölümünde bulunurken bazen de misafir makale ile içeriklerin içerisinde anchor text (çapa metin) olacak şekilde kullanılmaktadır. Backlinklerin genel amacı hedef sitenin alan adının daha otoriter hale gelmesini sağlamaktır.

site disi seo

SERP ve SEO İlişkisi

Rehberimizin ilk başında SEO nedir sorusuna cevap ararken sizlere SERP’ten biraz da olsa bahsetmiştik. SERP, Google’da bir kelimeyi aradığınızda karşınıza çıkan sayfaların sonuçlarına denmektedir. Özellikle rekabet analizi yaparken SERP’i kullanmak SEO açısından olumlu avantajlar elde etmenizi sağlar.

SERP’i daha iyi anlayabilmeniz için gelin hep birlikte basit bir deneme yapalım. Öncelikle Google’a “gül nasıl bakılır” yazın ve aratın. Burada karşınıza çıkan ilk kısım “Öne Çıkan Snippet” anlamına gelir ve bu soruya verilen en iyi cevap anlamına gelmektedir.

Sonrasında ise diğer sitelerin listelendiği organik arama sonuçlarını, diğer soruları, videoları, haberleri ve yerel işletmelerin olduğunu görebilirsiniz.

Tam da bu noktada SERP ve SEO’nun ilişkisinin başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir anahtar kelime araştırması yaptıktan sonra içerik üretmeye karar verdiğinizde daima ilk olarak SERP analizi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Rakip siteleri tek tek inceleyerek Google’ın neden onları ilk sıraya çıkardığını anlamanız gerekiyor. Tüm bu araştırmaların sonucunda ise makalenizi hazırlarken rakiplerin eksikliklerini göz önüne alıp ideal SEO uyumlu makalenizi oluşturmalısınız.

SEM ve SEO’nun Farkı Nedir?

SEO nedir makalemizin ana odak noktası olmasa da herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğümüz SEM konusuna değinmenin vakti geldi. SEM (Arama Motoru Pazarlama) en basit anlamıyla SEO’nun ücretli halidir. Yeterli zamanınız yoksa ve bütçeniz ücretli bir çalışma için uygunsa SEO yerine SEM çalışması tercih edilebilir. Zaten tam olarak SEM ve SEO arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor. SEO ücretsiz ve zaman gerektiren bir çalışma biçimi iken, SEM anında işe yarar ve ciddi bir bütçe gerektirir.

SEM çalışması yapılırken uzmanların genelde kullandığı araçlar “Google Ads” ve “Bing Ads”dir. Sizlere örnek olması adına “çiçek satın al” anahtar kelimesini kullanarak Google Ads’de basit bir SEM kampanyası hazırladık. Aşağıdaki görselde Google’da ilk sırada yer alacak anahtar kelime için oluşan maliyeti fark edebilirsiniz.

Görmüş olduğunuz gibi haftalık 2000 TL’den fazla bir bütçe gerektiriyor. SEM kampanyasını başlattığınızda ise Google’da arama yapan basit bir kullanıcı sitenizi tam olarak şu şekilde görecektir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır ve SEO’nun Önemi

Makalemizin ilk başından bu yana SEO ne demek sorusuna hep kullanıcılar ve web site sahipleri açısından bakmıştık. Peki tam olarak Google, Bing ve Yandex gibi arama motorları açısından SEO neden bu kadar önemli? 

Aslında bunun çok basit bir cevabı var. Tüm bu arama motorlarının ana amacı kullanıcılarını reklam verenlere en uygun şekilde yönlendirmeyi başarmaktır. Çünkü kullanıcılar aramak istedikleri şeye ne kadar çabuk ulaşırsa arama motorları için bu bir başarı anlamına gelmektedir. Başarının altında yatan sebep ise insanların pazarlama alışkanlıklarını anlamak ve ona göre reklam çalışmaları yapmaktır.

google

Bizim de web site ve işletme sahipleri olarak arama motorlarının çalışma stilini anlamamız gerekiyor. Bunu anlamayı başarırsak SEO çalışmalarımızı şekillendirebiliriz. Şimdi gelin arama motorlarının algoritmik çalışma biçimlerine bir göz atalım.

  • Google Bot Taraması

Arama motorları açısından inceleyeceğimiz ilk nokta Google botları olacak. Bir web sitesi açtığınızda sitenizi Google’a tanıtmanız gerekiyor. Bunun için, “Google Search Console”a kayıt olup sitenizi eklemeniz gerekecek. Sitenizi ekledikten sonra basit bir sitemap oluşturmalı ve içeriklerinizi taraması için Google’a ping göndermelisiniz. Görsel Sitemap’i anlamanız ve Ping göndermeniz için iyi bir örnek olacaktır.

Ping gönderme işlemi başarıyla tamamlandığında günün belirli saatlerinde Google botları sitenizi ziyaret edecek ve tüm içeriğinizi tarayacaktır. Bu tarama işleminin sadece içeriklerinizi kapsamayacağını da belirtmek isteriz. Sitenizin hızı ve mobil kullanılabilirlik de test edilecektir. Eğer herşey yolundaysa Google yavaş yavaş içeriklerinizi indekslemeye başlayacaktır.

  • İçerik İndekslemesi

Google sonuçlarında gördüğünüz her site ilk başlarda basit bir indeksleme aşamasından geçmiştir. Az önce bahsettiğimiz Google botlarının taraması sonucunda makaleleriniz sıralamaya eklenmeye başlar. İlk başlarda bu sıralama ilk 100 hatta ilk 500’de bile olabilir. Ancak kaliteli ve SEO uyumlu içerikler hazırladıysanız sıralamada yavaş yavaş yükselmeye başlarsınız.

  • Arama Sonuçları ve Diğer Sorular

SEO’nun arama motorları için öneminden bahsederken pazarlama ve reklamdan bahsetmiştik. Arama sonuçları tamda bu noktada devreye giriyor. Google, kullanıcıların en uygun cevabı alabilmeleri için siteleri tarayarak kriterlerine en uygun olanı ön plana çıkarıyor. Hatta arama sonuçlarını detaylandırmak için “Diğer Sorular” gibi bölümler ile cevap çeşitliliğini artırarak kullanıcı deneyimini önemsediğini herkese gösteriyor. Website ve işletme sahipleri olarak yapmamız gereken ise Google’ın önemsediği kullanıcı deneyimini sizin de uygulamanızdır.

SEO Neden Bu Kadar Önemlidir?

SEO hizmeti nedir sorusunun ortaya çıkmasının en önemli nedeni hiç şüphesiz SEO’nun getirdiği faydalardır. Özellikle ücretsiz bir şekilde yapılması ve kolay öğrenilebilmesi nedeniyle işletme sahipleri için SEO vazgeçilmez bir araç olabiliyor. Ayrıca, yeni web sitesi olanlar “SEO ne demek” araştırması yaparken faydalarını tam olarak öğrenmek istiyorlar. Biz de bundan dolayı, detaylı bir şekilde SEO’nun site ve işletme sahiplerine getirdiği avantajları listelemek istedik.

SEO’nun Siteler ve İşletmeler İçin Faydaları Nelerdir?

Son 10 yıl içerisinde internetin küreselleşmesi olağanüstü bir seviyeye ulaştığından dolayı yeni nesil işletmeler için SEO hayati önem taşımaya başladı. İşte SEO’nun siteler ve işletmeler üzerindeki faydaları;

  • Site Trafiğinizi ve Satışlarınızı Artırır

SEO çalışmaları yaptırmak en küçük işletmelerden hali hazırda büyüme odaklı şirketlere kadar herkesi ilgilendirmektedir. Hatta basit bir web siteniz bile olsa sitenize SEO ile trafik çekerek Google Adsense üzerinden para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Ancak bazı durumlarda işletme sahipleri SEO’yu sattıkları ürün veya ürünler konusunda da sıklıkla kullanmaktadır. Rehberimizin ilk başında örnek verdiğimiz “çiçek satın al” anahtar kelimesinde ilk sayfada hatta ilk sırada yer aldığınızı gelin bir düşünelim. Eğer Çiçek Sepeti gibi büyük bir şirket değilseniz daha yerel bir işletme iseniz o zaman uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Örneğin “beşiktaş online çiçek” anahtar kelimesi daha bölgesel olduğu için satışlarınızı ve kitlenizi daha kolay belirlemenize yol açar.

Sonuç olarak başarılı bir SEO çalışması yapıldığı takdirde sitenize gelen trafik sayısında ciddi bir artış yaşanacaktır. Yeni kullanıcıların gelmesi ile birlikte de satışlarınız ciddi miktarda yükselecektir.

  • Çok Sayıda Yeni Kullanıcı İle Bağlantı Kurarsınız

İnternette SEO hizmeti nedir gibi bir araştırma yaptığınızda faydalarını okurken sizlere yeni müşteriler ve yeni bağlantılar getireceğini görebilirsiniz. Bir üst başlıkta bahsettiğimiz site trafiğinin yükselmesi ile birlikte potansiyel müşteri adayları ile iletişime geçmiş olursunuz.

Anahtar kelime seçiminize bağlı olarak onlarca, yüzlerce hatta binlerce farklı yeni müşteriniz olabilir. Bu işletmeniz veya siteniz için yapılan SEO çalışmasının boyutuna bağlıdır. Ancak yine de en önemli detay elde etmiş olduğunuz bu yeni kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmanıza saklıdır. Çünkü web sitenizde iyi vakit geçiren bir kullanıcının sitenizi tekrardan ziyaret etmesi olasılığı oldukça yüksektir.

web analizi

Aynı şekilde, ürün satışı için açılan işletmelerde tekrarlanabilir bir ürün hizmeti sağlıyorsa bağlantı elde etmek fazlasıyla faydalıdır. Yine “çiçek” örneği üzerinden ilerlersek müşteriler sizden hızlı bir iş teslimi veya mutlu olabilecekleri bir deneyim elde ederlerse haftalar sonra tekrardan bağlantı kurmak isteyebilirler.

  • Marka Güvenilirliği ve Doğru Pazarlama

Eskiden gördüğümüz markaların çoğunun güvenirliğine televizyonlarda, gazetelerde veya dergilerde rastladığımız reklamlar sayesinde emin olabilirdik. Artık internetin yaygınlaşması ile birlikte çoğu web site ve işletme hakkında yorum yapabilmek mümkün. Özellikle bir internet sitesi Google sonuçlarında ilk sırada çıkıyorsa, o sitenin güvenirliğinin artığını söyleyebiliriz. Ek olarak, sitenizin Google’da ilk sırada yer alması marka bilinirliğinizi de ciddi anlamda arttırdığı bir gerçek.

Google, işletmeler için SEO çalışmaları konusunda yorumları ve puanlamaları kullanmaktadır. Hatta bir ürün satın almak için araştırma yaptığınızda Google’da “Yerler” adında bir menü açılıyor. Ve aramayı yapan kişinin yaşadığı bölgedeki en yüksek puanlı işletmeleri gösteriyor. Burada gözüken işletmeler için de müşterilerin daha önce yaptığı yorumlar ve verdikleri puanlar net olarak görülebiliyor.

İşletme veya web site olarak kullanıcıların sitenizde gezinirken iyi bir deneyim elde etmesini sağladığınızda otomatik olarak olumlu geri dönüşler almaya başlıyorsunuz. Geri dönüşler olumlu olduğunda ise Google bunu fark ettiğinden dolayı sizin web sitenizi daha üst sıralara çıkartıyor. Doğal olarak iyi bir kullanıcı deneyimi ve marka güvenilirliği elinizdeki en ideal pazarlama aracı olmuş oluyor.

  • Pazarlama Bütçenizi Düşürür

Çok değil bundan 5-10 yıl öncesine kadar pazarlama yapmak için televizyonları, dergileri ve billboardları kullanmamız gerekiyordu. Ancak sosyal medyanın ve SEO’nun ön plana çıkması ile birlikte yeni meslek dalları ortaya çıkmaya başladı. Örneğin, “Arama motoru optimizasyonu nedir?” veya “SEO hizmeti nedir?” gibi aramalar yaparsanız çok sayıda kişinin ücretli danışmanlık verdiğini görebilirsiniz.

Kısacası, artık SEO’nun geleneksel pazarlamayı geride bırakarak günümüzde dünyamızın bir parçası haline geldiğini söyleyebiliriz. Üstelik SEO için herhangi bütçe ayırmanız gerekmiyor. Eğer yeteri kadar zamanınız varsa SEO çalışmalarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Tabii ki bu ciddi miktarda zaman gerektiriyor. Ancak, yine de nereden bakarsanız bakın SEO geleneksel pazarlama araçlarına göre oldukça düşük maliyetli bir yöntem olarak kalıyor. 

SEO için işletmelere maliyet olarak yansıyacak kalemlerin başında içerik üretimi (makale yazımı) ve backlink çalışmaları gelmektedir. Tüm bunlara ek olarak ise, asıl önemli olan SEO’nun sabır ve ciddi bir zaman dilimi gerektirmesidir. Eğer yeteri kadar zamanınız yoksa o halde SEO’yu ya bir uzmana bırakmalısınız ya da SEM’i yani ücretli “Arama Motoru Pazarlama” araçlarını kullanmalısınız.

  • Kitlenize Ulaşmanızı Kolaylaştırır

SEO’nun faydalarından bahsederken ikinci maddede sizlere “beşiktaş online çiçek” anahtar kelimesinden bahsetmiştik. Bu anahtar kelime ile birlikte işiniz için uygun olan en uygun kitleye ulaşmış olabiliyorsunuz. SEO’nun sağlamış olduğu esneklik sayesinde zorlu anahtar kelimelerde rekabet halinde olmaktansa daha bölgesel hedeflemeler yapabiliyorsunuz.

Özellikle Google algoritmasının kusursuz çalışması size bu konuda yeterli desteği sunuyor. Beşiktaş ilçesinde veya ona yakın ilçelerden yapılan aramalarda sizin gibi sitelere öncelik tanıyor. Kısacası, Google için nitelikli kitleler ile nitelikli web site ve işletmeleri bir araya getiriyor desek pek de yanılmış olmayız.

seo nasil yapilir

SEO Nasıl Yapılır ve Yöntemler Nelerdir? (10 Kolay Adım)

Rehberimizin başından bu yana SEO nedir sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermeye çalıştık. Şimdi ise SEO’nun nasıl yapılacağı ve hangi yöntemlerin uygulanabileceği konusuna değineceğiz. Özellikle tüm aşamaları yeni başlayanlar için tek tek anlatacağız. Hazırsanız hemen başlayalım.

1. Detaylı Bir Anahtar Kelime Araştırması Yapın

SEO çalışmalarının ana odak noktasını daima anahtar kelime araştırmaları oluşturmaktır. Anahtar kelimeler web sitenizin veya işletmenizin odak noktasını belirlerlemekle kalmayıp potansiyel kitlenizi de keşfetmenizi sağlar. Bazı anahtar kelimeler rekabet açısından çok zorlu olurken bazılarında rekabet hiç yok denecek kadar azdır. İşte tam olarak bu noktada anahtar kelimelerin nasıl bulunacağı ve neye göre belirleneceği ön plana çıkar.

Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

Anahtar kelimeleri bulmak için tamamen ücretsiz faydalanabileceğiniz üç yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler detaylı veri ve istatistik sunmadığı için çoğu SEO uzmanı tarafından nadir olarak kullanılır. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ilk yöntem Google’ın önerilerini takip etmektir. Örneğin, Google’ın arama bölümüne gelip “çikolatalı pasta” yazarsanız aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi çok sayıda önerilen anahtar kelime karşınıza çıkacaktır.

Önerilen bu kelimeler her ne kadar çok çeşitli gözükse de rekabet açısından zorluğunu anlamak çok da kolay değil. Tabii ki anlayabilirsiniz ama bu fazlasıyla zamanınızı alacaktır. Uygulanan bir diğer ücretsiz yöntem ise, kullanıcıların sormuş olduğu diğer soruları takip etmektir. Yine alttaki resimde görebileceğiniz gibi “pasta nasıl yapılır?” anahtar kelimesini aratırsanız diğer kullanıcıların sormuş olduğu soruları görebilirsiniz.

Görmüş olduğunuz bu sorular size anahtar kelime seçiminiz konusunda çeşitlilik tanıyabilir. Ancak ilk yöntemde olduğu gibi, burada da detaylı bir istatistik bulmanız mümkün değildir. Anahtar kelimelere dair detaylı istatistikleri keşfetmek için bazı ücretli araçları veya tamamen ücretsiz olan Google’a ait “Anahtar Kelime Planlayıcı”sını kullanmak gerekiyor. Yine de, bu noktada anahtar kelime planlayıcısının zorluk seviyelerini göstermediğini belirtmek isteriz.

Anahtar Kelime Bulma Araçları

Ücretsiz yöntemlerden bahsettiğimize göre çoğu SEO uzmanının kullandığı bazı ücretli araçlardan da bahsetmesek olmazdı. Özellikle bu araçların aranma hacmi, zorluk seviyesi veya aranma niyeti gibi detaylar sunması anahtar kelime araştırma sürecini oldukça kolaylaştırmaktadır.

  • Semrush

Ücretli bir uygulama olan Semrush sektörde en çok kullanılan anahtar kelime ve SEO çalışması araçlarından biridir. Fiyat açısından ülkemizde biraz pahalı olmasını es geçersek gerçekten hedeflediğiniz kitlenize uygun anahtar kelime seçimi konusunda size fazlasıyla yardımcı olmaktadır. Size örnek olabilmesi adına yine “pasta nasıl yapılır” anahtar kelimesi üzerinden bazı Semrush çalışmaları göstermek istiyoruz.

Görselde görebileceğiniz gibi anahtar kelimeye ait aylık hacim, kelime zorluğu, aranma amacı, trend olup olmadığı ve en önemlisi anahtar kelime varyasyonlarının olduğu çok detaylı istatistikler bulunuyor. Hatta, görselde yer almayan sayfanın biraz daha alt kısmında SERP analizi yapmanız için anahtar kelimeye ait diğer sonuçlar bulunuyor. Kısacası tek bir sayfadan hem istatistik verileri alıp hem de rekabet analizi yapabilirsiniz.

  • Ahrefs

Bir diğer ücretli uygulama olan Ahrefs ise yine tıpkı Semrush gibi çalışan mükemmel bir araçtır. Çok detaya girmek istemiyoruz ancak aranma hacmi, kelime zorluğu ve maksimum trafik potansiyeli gibi çeşitli verilere Ahrefs ile ulaşabilmek mümkün. Ücret açısından çok pahalı olması maalesef bu tarz araçlara erişimi zorlaştırıyor. Ancak yine de ücretli bir anahtar kelime bulma aracı arayışındaysanız daha önce hazırlamış olduğumuz kullanabileceğiniz en iyi SEO araçları makalemize göz atabilirsiniz.

google analytics seo

Anahtar Kelimeler Neye Göre Belirlenir?

Anahtar kelime bulma araçlarını tanıdığımıza göre artık nihayet kelimelerin neye göre belirlendiği kısmına geçiş yapabiliriz. Anahtar kelime bulma aşamasını da daha kolay anlaşılabilmesi için 4 farklı başlığa ayırdık.

  • Aranma Hacmi

Aranma hacmi anahtar kelimeler için potansiyel trafik sayısını belirlemenize yardımcı olur. Bunun için yine örnek olması adına Semrush’ta “kitap satın al” anahtar kelimesini kullanacağız.

Görselde gördüğünüz gibi, Türkiye’den her ay 2400 kişi bu anahtar kelimeyi Google’a yazıp araştırma yapıyor ve kitap satın alınıyor. Tabii ki bu 2.4k’lık veri ortalama bir tahmini içeriyor yani rakam çok daha fazla da olabilir. Anahtar kelime araştırması yaparken ilk olarak ortalama aranma hacmine sahip olan bir kelimeyi seçmek gerekiyor. Eğer siteniz veya işletmeniz çok niche bir kategoride hizmet vermiyorsa 20-50 arasında aranma hacmine sahip anahtar kelimeleri tercih etmemenizi tavsiye ederiz.

  • Kelime Zorluğu ve Rekabet

Anahtar kelime belirleme aşamasında dikkat edilmesi gereken ikinci önemli unsur ise kelime zorluğu ve rekabet analizidir. Kelime zorluğuna iyi bir örnek olduğu için tekrardan “kitap satın  al” anahtar kelimesini kullanmak istiyoruz.

Anahtar kelime zorluğu yüzdesel bir ifadeden ziyade aslında rekabet analizi ilede ortaya çıkarılabilir. Bu anahtar kelime için SERP’e baktığımızda sektörün en ünlü e-ticaret sitelerini ve kitap satış platformlarını görüyoruz. Kısacası rekabet etmek eğer ciddi bir SEO çalışması bütçeniz yoksa neredeyse imkansız diyebiliriz. Bunun için de, tek yapmanız gereken uzun kuyruklu anahtar kelimeler tercih edip rekabeti olabildiğince minimuma indirmeye çalışmaktır.

  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genelde ana anahtar kelimeyi rekabet açısından kullanmadığınız zamanlarda devreye girer. Örneğin “kitap satın al” anahtar kelimesi yerine eğer içeriğiniz ile alakalıysa “e-kitap satış siteleri” tarzında daha az rekabeti bulunan kelimeleri tercih edebilirsiniz.

  • Arama Niyeti

İdeal anahtar kelime seçimi için bir diğer önemli nokta ise aranma niyetini anlamaktır. Bazı anahtar kelimelerde kullanıcılar “işlem amaçlı” arama yaparken bazı kullanıcılar “bilgi amaçlı” yani sorularına cevap almak için arama yaparlar. Anahtar kelimeniz hangi aranma biçimine uygunsa makalelerinizi veya içeriklerinizi kullanıcılarınıza o şekilde sunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde Google içeriğinizi anahtar kelimenin arama amacını desteklemediği için sıralamada üst kısımlara taşımayacaktır.

google seo search

2. Google’da İlk Sayfadaki Rakiplerinizi Analiz Edin

Makalemizin ilk başında size SERP’ten bahsetmiştik. SERP, Google’da herhangi bir şeyi aradığınızda karşınıza çıkan arama sonuçları sayfasıdır. Bu sayfa sizin SEO çalışmalarınızda rekabet analizi yapmanızı kolaylaştırır.

Web siteniz veya işletmeniz için önemli olan bir anahtar kelimeyi Google’da aradığınızı varsayalım. İlk olarak karşınıza çıkan ilk üç siteyi detaylı bir şekilde incelemeye çalışın. O sitelerin içeriklerine göz attığınızda nelerin olduğuna veya nelerin eksik olduğuna göz atın. Buradaki amaç, mümkün olan en iyi içeriği üretmek için rakiplerin eksiklerini tespit edebilmektir. Ya da zaten onların hali hazırda yaptığı iyi bir içeriği daha mükemmel hale getirmektir.

Ek olarak, SERP’te yer alan “Diğer sorular” veya “Bu aramayla ilgili” gibi bölümlere göz atıp kullanıcıların aslında neleri merak ettiğini ortaya çıkarmaya çalışın. Kullanıcı ile empati yapabilirseniz içeriklerinizi ve makalelerinizi ona göre üretebilirsiniz.

3. E-E-A-T ve Evergreen İçerik Üretimine Odaklanın

E-E-A-T’nin, son yıllarda SEO uyumlu makale nedir sorusunun en net cevabı olduğunu düşünüyoruz. Açılımını yaparsak Experience (deneyim), Expertise (uzmanlık), Authoritativeness (Yetkililik) ve Trust (Güven) anlamına gelir. Peki bunun içerik üretimi ile alakası nedir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Google sizden içerik üretirken o konuda uzman olmanızı ve kullanıcıların aradığı herşeye net cevap vermenizi istemektedir. Tabii ki E-E-A-T sadece makale veya içerik üretimi ile alakalı değildir. İsterseniz gelin detaylarına ayrı bir başlıkta göz atalım.

E-E-A-T Nedir?

E-E-A-T aslında Google’ın bir web siteden beklediği otoriter bir SEO modelidir. İlk olarak “E” yani “Deneyim” ile başlayacak olursak Google, sizden sitenizin odak noktası olan konu hakkında deneyim sahibi olmanızı bekler. Bir makale veya içerik hazırladığınızda o konuda daha önce deneyime sahip olmanız veya aynı şeyi deneyimlemiş birinin fikirlerine yer vermeniz deneyim açığını kapattığınız anlamına gelir.

Diğer harf olan “E” yani “Uzmanlık” ise tıpkı deneyim gibi görünsede daha spesifik noktaları ele alır. Örneğin siz bir haber sitesinden kardiyoloji ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz? İşte Google’da bunun farkında olduğu için içeriklerinizin uzmanlığınızı yansıtmasını istemektedir.

A yani “Yetkinlik” konusu ise geniş bir seçenek sunar. Örneğin “spor ayakkabı” sattığınız bir e-ticaret sitenizin olduğunu varsayalım. Burada, kullanıcıların ürünlerinizi satın aldıktan sonraki yorumlarına yer vermek fazlasıyla işinize yarayacaktır. Ya da bir haber sitesi sahibiyseniz tüm yazarlarınıza ait kişisel bilgilerin olduğu bir bölüm oluşturmak da yetkinlik açısından önemlidir.

google eeat

Son olarak T yani “Güvenilirlik” konusu sunduğunuz içeriklerin doğru bilgi verip vermediği ve çeşitli güvenlik detayları ile alakalıdır. Örneğin sitenizde “Hakkımızda”, “Aydınlatma Metni”, “Gizlilik Politikası” ve “Satış Sözleşmesi” gibi sayfaların olması güvenilirliğinizi yükselten unsurlardandır. Aynı şekilde, e-ticaret sitelerinin 3D secure veya SSL sertifikalarına sahip olması da kullanıcıların kişisel bilgilerini korumanızı sağlar. Kullanıcıları korumaya aldığınızda ise Google “Güvenirlik” standardını karşıladığınız için sizi sıralamaya çıkartarak ödüllendirecektir.

Kapsamlı ve SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?

E-E-A-T ile ilgili detaylı bilgi verdiğimize göre şimdi makalelerimizde bunları nasıl uygulayabileceğimize göz atalım. Daha doğrusu SEO uyumlu makale nedir ve nasıl yazılır gelin listeler halinde hızlıca bir göz atalım.

Kelime Sayısı
  • SEO uyumlu makale yazmak için ilk olarak halihazırda bazı anahtar kelimelere sahip olmanız gerekiyor. Anahtar kelimeler hazırsa ardından o kelimeler için rakip analizi yapıp makalenizin kelime sayısını belirlemelisiniz. Örneğin rakipleriniz ortalama 800-1000 kelime arası makaleler yazdıysa sizin onlardan daha fazla detay vermeniz gerektiğinden bu kelime sayısını aşmanız sizin faydanıza olacaktır.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
  • Anahtar kelimelerin makale içerisinde kullanım yoğunluğunu da unutmamak gerekiyor. 1000 kelimelik bir makale yazdığınızda her cümlede anahtar kelime kullanamazsınız. Bir makalede anahtar kelime yoğunluğunu ölçmek için de ücretsiz bazı siteleri basit bir arama yaparak hemen bulabilirsiniz.
Uzmanlık
  • SEO uyumlu makalelerinizde olabildiğince uzman olduğunuz konulara yer vermek çok önemlidir. Hakim olmadığınız bir konu hakkında içerik üretmek kullanıcıları yanlış bilgilendirmenize yol açabilir.
Başlık Yapısı
  • Kapsamlı bir makale için önemli olan diğer nokta ise içeriğin yapısıdır. SEO uyumlu makaleler H1 ile başlar ve detaylara indikçe H2, H3, H4 vb şekilde devam etmektedir. Bu basit yapı makalenizi daha akıcı kılarken okuyucunun takip etmesini kolaylaştırır.
Dil Bilgisi Kuralları
  • Makalenin tamamında dil bilgi ve imla kurallarına uymayı kesinlikle unutmamalısınız. Kullanıcılar fark etmese bile Google yaptığınız hataları fark eder ve bunun olumsuz beri geri dönüşü olabilir.
Madde, Liste ve Görsel Kullanımı
  • Siteniz için hazırladığınız SEO uyumlu makalelerde bol bol maddeli ve numaralı listeler kullanmaya özen gösterin. Aynı şekilde başta resim olmak üzere çeşitli multimedya araçlarını da içeriklerinizde kullanabilirsiniz. Basit bir pasta yapımını anlatırken her aşamanın fotoğrafının olması okuyucuların makalelerinizi daha iyi anlayabileceği anlamına gelir.
Dahili ve Harici Bağlantılar
  • Site içi SEO çalışmalarını desteklemek için makalelerinizde iki tane dahili bağlantı yani iç link kullanmaya özen gösterin. Ek olarak, harici bağlantı olacak şekilde makalenizin konusu ile alakalı bir adet otoriter web sitelere link çıkışı yapabilirsiniz. Tabii bu noktada link çıkışı verdiğiniz sitelerin rakibiniz olmadığına özen gösterin.
Cümle Yapısı
  • Makalelerinizi yazarken uzun cümleler yerine daha kısa ve öz cümleler oluşturmaya çalışın. Çünkü okuyucularınızı uzun cümleler ile sıkmak istemezsiniz.
Başlık ve Meta Açıklama
  • WordPress veya farklı bir hazır içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız Yoast benzeri SEO araçları kullanmanız oldukça olası. Bu noktada, makaleleriniz tamamen SEO uyumlu başlık ve meta açıklama belirlemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Hatta bu başlık ve açıklamalarda ana anahtar kelimenizi kullanmanız gerekmektedir.

site ici seo

4. Sayfa İçi SEO’nuzu Optimize Edin

Web site içerisindeki içerikler ne kadar kaliteli olursa olsun site içi SEO’nuz optimize edilmedi ise boşa kürek çekmiş olabilirsiniz. Sayfa içi SEO’yu optimize etmek istediğinizde de uygulayabileceğiniz belli başlı stratejiler bulunuyor. Şimdi tek tek bunlara değineceğiz.

  • Başlık Hiyerarşisi

SEO nedir adlı rehberimizin ilk başında sizlere arama motorlarına ait botların nasıl çalıştığından bahsetmiştik. Bahsettiğimiz bu botlar sitenizi her gün tarayarak sayfalarınız hakkında bilgi toplar. Siz de bir web site sahibi olarak sayfalarınızı doğru bir şekilde oluşturmak için uygun bir başlık yapısı kullanmanız gerekir.

Ana sayfanız da olsa, kategori sayfaları da olsa başlıklarınız daima H1 etiketi ile başlamalıdır. Ardından gelen başlıklar ise sabit bir hiyerarşi olacak şekilde H2, H3, H4, H5 ve H6’yı takip etmelidir.

  • Meta Açıklama

Meta açıklamalarda tıpkı başlıklarda olduğu gibi SERP’te gözükür ve kullanıcıların ilgisini çeker. Bundan dolayı da, anahtar kelimeniz odaklı SEO uyumlu meta açıklama hazırlamak oldukça önemlidir. Son olarak meta açıklamaların sadece sayfalarda değil makalelerde de kullanılması zorunludur.

  • İdeal URL Yapısı

İdeal URL yapıları özellikle anahtar kelimenizi kullanmanız site içi SEO çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. SERP’te kullanıcılar tarafından başlık, meta açıklama ve URL yapısı gözüküyor. Doğal olarak bunu optimize edip SEO açısından uyumlu hale getirmek işinize yarayacaktır.

“https://www.ornek.com/saksida-gul-bakimi-nasil-yapilir/”

Makalelerinizde çeşitli dahili bağlantılar kullanmak ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla gezinmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı da, mümkün olduğunca en az 2 tane olacak şekilde her makalenizde iç link yönlendirmeleri kullanmanız faydanıza olacaktır.

Tabii ki kullanacağınız bu iç linkler yine makalenizin konusu ile alakalı olmalıdır. Aksi halde harici bağlantılarınız ziyaretçilerin ilgisini çekmeyecek ve sitenizi terk etmesine sebep olacaktır.

  • Site Hızı

Google’ın sıralama yaparken belki de en çok dikkat ettiği site içi SEO kriterlerinden birisi web sitenizin hızıdır. Web sitenizin hızının tam olarak ne kadar olduğunu bilmiyorsanız Google’a ait “pagespeed.web.dev” veya “gtmetrix.com” sitelerini kullanabilirsiniz. Üstelik bu siteler sitenizin neden yavaş olduğunu ve nasıl düzeltmeniz gerektiğini de harfiyen anlatmaktadır.

  • Resim Optimizasyonu ve Multimedya Kullanımı

Bir üst başlıkta sizlere site hızının öneminden bahsetmiştik. Kullanıcılar sitenize girdiğinde resimlerde geç açılmalar veya hız konusunda yavaşlık fark ederse anında sitenizi terk eder. Bunu siz de muhtemelen birçok kez yapmışsınızdır. İşte tam olarak bu noktada, makalelerinizde kullandığınız her resmi ve multimedyayı optimize etmek zorundasınız. Mümkün olabildiğince görsellerin kalitesini bozmadan maksimum 100 KB olacak şekilde optimize çalışması yapabilirsiniz. Görsellerin boyutunu düşürdüğünüz için sitenizin barındığı hosting’e daha az yük bindireceğinizden yavaşlık sorunu otomatik olarak çözülmüş olacaktır.

5. Mobil Kullanılabilirlik

SEO çalışmalarının son yıllarda olmazsa olmazı mobil cihazlarda sitenizin nasıl göründüğü ile alakalıdır. Bildiğiniz gibi artık herkesin elinde akıllı cihazlar bulunuyor ve milyonlarca kişi bu cihazlardan Google’a giriş yapıyor. Doğal olarak Google’da sitelerin mobil cihazlardan nasıl göründüğü konusunda bazı kriterler belirlemiş durumda.

mobil seo uyumlulugu

Özellikle WordPress gibi hazır sistemlere ait temalar kullanıyorsanız kesinlikle mobil uyumlu tasarımlar kullanmaya özen gösterin. Hali hazırda bir siteniz varsa da “https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr” adresinden web sitenizin mobil uyumluluğunu test edebilirsiniz.

Site dışı SEO denilince ilk akla gelen çalışmalardan biri olan backlink konusunu es geçemezdik. Backlink, otoriter bazı sitelerden kendi sitenize link çıkışı yapmanız anlamına gelir. İleri seviye SEO çalışmalarında backlink kullanımı site trafiğinizi ciddi ölçüde artırabilirken olumsuzda etkileyebilmektedir. Bunun için, detaylı bir Backlink analizi yapmak ve sektörünüz ile alakalı domain otoritesi yüksek siteleri tercih etmeniz gerekmektedir.

Backlink çalışmalarında dikkate alınan iki farklı link türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki “Nofollow”, ikincisi ise “Dofollow” linklerdir.

Dofollow linkler genellikle bir sitenin diğer siteye güvendiği tabiri caizse o siteye kefil olduğu anlamına gelir.  Bir makale hazırladığımızda, o makale içerisinde yine konu ile alakalı bir web siteye Dofollow link verebilirsiniz. Verdiğiniz bu link ile birlikte Google’a hedef sitenin otoriter ve önemli bir içeriğe sahip olduğunu göstermiş olursunuz. SEO çalışması yapan uzmanlar genellikle Dofollow backlinklerini kullanmaktadır.

Nofollow ise genellikle güvenmediğiniz sitelere verdiğiniz bağlantılar için geçerlidir. Google da bunun farkında olduğu için bu tarz linkleri botlarına takip ettirmez ve Dofollow’a göre daha az önemser.

Google’ın site dışı SEO çalışmalarında Dofollow backlinklerine önem verdiğini anlattığımıza göre şimdi backlink satın alma veya yerleşimi konularına değinebiliriz. Öncelikle backlinkler genellikle domain otoritesi yüksek sitelerden ücretli bir şekilde satın alınır. Sizin bir yemek tarif siteniz varsa yine sektörde yemek veya gıda konuları ile alakalı otorite haline gelmiş sitelerden backlink çalışması yapabilirsiniz.

Backlink çalışması “misafir yazısı” denilen bir yöntem ile son derece doğal şekilde kullanılmaktadır. Misafir yazılar genelde otoriter sitelerin hazırladığı makalelerdir. Backlink ise o misafir yazıların içerisinde genellikle anahtar kelimeyi içeren “anchor text” yani “çapa metin” içerisine Dofollow olarak eklenmektedir.

Bazı backlinkler sitelerin footer’ına veya farklı bölgelerine de link olarak eklenebilmektedir. Ancak bunlar modası geçmiş eski stratejiler olduğundan günümüzde pek tercih edilmemektedir. Yine de, agresif backlink çalışması yapan bazı SEO uzmanları tarafından kullanılabilmektedir.

7. Sosyal Medya Kullanımına Özen Gösterin

Günümüzde hem klasik web siteleri hem de e-ticaret yapanlar için sosyal medyayı aktif olarak kullanmak çok önemlidir. Çünkü güncel sosyal medya istatistikleri göz önüne alındığında sosyal medya platformlarında yüz milyonlarca kişi bulunuyor. Google’da bu durumun farkında olduğu için sosyal medyayı aktif olarak kullanan sitelere daha çok şans tanıyor.

sosyal medya ve seo

Örneğin, Tiktok, Reddit, Instagram veya X.com gibi platformlarda sitenizin reklamını yaparak Google dışından sitenize trafik çekebilirsiniz. Gelen bu ziyaretçilerin yaptığı her tıklama web sitenizin performansını artırırken arama motorları tarafından da fark edilmesini sağlar. Özellikle web sitenize ait orijinal sosyal medya hesapları açmak ve o hesaplarda sürekli olarak paylaşımlarda bulunmak düzenli trafik kaynağı oluşturmanıza olanak tanır.

8. İçerik Güncellemelerinizi İhmal Etmeyin

Bir web sitesi açmak ve onu başarılı hale getirmek uzun yıllarınızı alabilir. Hiç kimse 3-5 ay içerisinde web sitesini maalesef başarıya ulaştıramaz. Aradan zamanın geçmesi sonucunda ise web sitenize eklediğiniz içeriklerin yüzlerce hatta binlerce olması anlamına gelmektedir. İşte bu noktada da, eski içeriklerinizi güncellemek dikkat etmeniz gereken bir noktaya dönüşür. Makalelerinizde ki bilgileri, resimleri, kırık linkleri veya aklınıza gelebilecek tüm sorunları geriye dönüp sürekli olarak takip ederseniz Google botları da aynı özveri ile sitenizi analiz edecektir.

9. Site Tasarımı ve UX Deneyimi

Site tasarımı konusu aslında, site hızı ve UX yani kullanıcı deneyimi ile doğru orantılıdır. Sitenizde yer alan makaleyi okumak için sitenizi bir kullanıcının ziyaret ettiğini düşünelim. Bu ziyaretçi reklamların arasında boğulursa veya aradığı şeyi anında bulamazsa sitenizi anında terk edecektir.

Tam da bundan dolayı bir web sitesi oluştururken UX tasarımlara öncelike vermeniz gerekmektedir. Kullanıcılar sitenizde rahat bir şekilde gezinmeli, aradığı bilgiyi hemen bulmalı ve etkili görseller ile ideal bir deneyim elde etmelidir. Çünkü, gereksiz detaylar ile muhattap olmak zorunda kalmayan kullanıcının sitenizde daha çok vakit geçirmesi yüksek bir ihtimaldir. Üstelik bu kullanıcı ilerleyen günlerde tekrardan geri dönüp sitenizi ziyaret edebilir.

10. SEO Performansınızı Kontrol Altında Tutun

SEO nasıl yapılır konusu için inceleyeceğimiz son madde yaptığımız tüm çalışmaları takip etmek ve ona göre yeni çalışmalara yelken açabilmektir. Bildiğiniz gibi SEO çalışması yapmak minimum 6 ay süren oldukça da sabır gerektiren bir iştir. Çalışmanızın meyvelerini alabildiğinizi kontrol etmek için de Google herkesin kullanımı ücretsiz iki adet araç sunmuştur.

  • Google Search Console

Bu araçlardan ilki Google Search Console’dur. GSC’de kullanıcılar sitelerine gelen trafiği yüzeysel bir şekilde görürken sitelerine dair en net bilgileri bulabilirler. Örneğin, sayfalarınızın indekslenmesini, arama sonuçlarını, sayfa deneyimini, önemli web verilerini ve mobil kullanılabilirlik gibi spesifik detaylara göz atabilirsiniz. Hatta sitenizde kritik bir sorun oluştuğunda, Google sizi GSC aracılığı ile bilgilendirerek neler yapabileceğiniz konusunda yardımcı bile olmaktadır.

  • Google Analytics

Diğer önemli araç ise sitenize gelen trafiği ve kullanıcıların alışkanlarınızı izleyebilmenize olanak tanıyan Google Analytics’dir. GA’de eşzamanlı olarak sitenizi ziyaret eden kişilerin sayısını, ülkelerini, etkinlik sayısını, ortalama etkileşim süresini ve toplam görüntüleme sayısını bulabilirsiniz. Ayrıca, daha spesifik sunulan raporlar ile birlikte kullanıcıların sizi nereden bulduğunu hangi sayfanızı ziyaret ettiğini bile görebilmek mümkündür. Kısacası sitenizin röntgenini çekiyor desek pek de abartmış olmayız.

SEO Nedir? – Sonuç

Akıllardaki SEO nedir sorusuna cevap verebilmek için hazırladığımız makalenin sonuna geldik. Rehberimizde, SEO’nun faydalarından, nasıl yapılacağından ve bilmeniz gereken diğer tüm detaylardan bahsettik.

Özellikle web siteniz veya işletmeniz için SEO çalışmalarını ilk defa uygulamayı düşünüyorsanız iyi bir başlangıç olacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki web site trafiğinizi artırabilir ve belirli miktarlarda gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. 

SEO ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

SEO kaça ayrılır?

SEO çalışması ne kadar sürer?

SEO para kazandırır mı?

Anahtar kelime nedir?