Gerçek ve tüzel kişilerin yasal yoldan vergilerini verebilmesi için çıkarılması zorunlu belge olan vergi levhası nasıl alınır bunu açıklayacağız. İçeriği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi levhasını çıkarmak günümüzde son derece kolaylaşmıştır.

Mükellefler, yeminli mali müşavirlerinin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na gerekli dokümanları takdim ederek bu belgeyi alabilir ya da Gelir İdaresi Başkanlığı (GIB) resmi internet sitesinden online olarak dakikalar içerisinde işlemleri başlatabilir.

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gelir elde eden bireysel kişilerden kurumlara kadar herkesin sahip olması gereken belgeye verilen isimdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, her yıl yenilenmesi gerekilen bu belge ile vergi mükelleflerinin 1 yıl içerisinde elde ettiği brüt ve net geliri inceleme imkânı elde eder.

Vergi Levhası Nedir

Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesince vergi mükellefleri, (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi levhası çıkarma ve rapor etmekle yükümlüdür. Vergi levhası oluşturma işlemi için birlikte çalıştığınız bir SMMM ya da YMM olmaması problem değildir ancak VAK’ın 227. maddesine göre gelir beyanı gibi işlemlerde mali müşavir ile birlikte çalışmanız gerekir.

Bu levhanın çıkarılması için gerekli bir ücret ödenmesi gerektiğini ve vergi levhası nasıl alınır rehberimizin devamında bu konuya değineceğimizi belirtelim.

Kimlerin Vergi Levhasına Sahip Olması Gerekir?

Aşağıdaki bölümde maddeler halinde açıkladığımız gerçek ve tüzel kişiler vergi levhasına sahip olmalı ve defter tutmakla yükümlüdür:

  • Ticaret ve sanat erbapları
  • Ticaret şirketleri
  • İktisadi kamu müesseseleri
  • Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler
  • Serbest meslek erbapları
  • Çiftçiler

Neden Vergi Levhasına İhtiyaç Duyulur?

Türkiye sınırları içerisinde yasal yollardan kazanç elde eden herkesin belli oranlarda vergi vermesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, denetimi sağlamak ve olası bir usulsüzlüğü tespit edebilmek adına 415 maddeden oluşan bir mevzuat hazırlamıştır.

Bu mevzuata göre mükellefler, para cezasından hapis cezasına kadar varan ağır cezalardan etkilenmemek için kanuna uygun bir şekilde vergilerini beyan etmeli ve zamanında yatırmalıdır. Eğer vergi tutarları zamanında yatırılmazsa verilecek cezanın yanında gerçek ya da tüzel kişiler vergi levhasına sahip olana kadar vergi memurları tarafından sıkı takibe alınır.

Çıkarılacak e-Vergi levhası maksimum 1 ay içerisinde ilgili mükellefin hesabına yansıtılır. Ayrıca, limited, anonim ya da komandit şirket yerine bireysel şirket kuracak olanlar şirketini kurduğu gün herhangi bir gecikme olmadan vergi levhasına sahip olabilir.

Vergi Levhasında Ne Tür Bilgiler Yer Alır?

Resmi İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden edinebileceğiniz vergi levhası için gerçek ve tüzel bireylerden istenilen kişisel bilgiler şunlardır:

  • Adı Soyadı
  • Ticaret Unvanı
  • Vergi Kimlik/ T.C. Kimlik No
  • Bağlı Bulunduğu Vergi Dairesi
  • Vergi Türü (Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Basit Usulde Ticari Kazanç Vergisi)
  • İş Yeri Adresi

Vergi Levhası Nasıl Alınır? – Güncel Rehber

Okuyucular, vergi levhası nasıl alınır sorusuna aşağıda görseller ile zenginleştirdiğimiz adımları takip ederek cevap bulabilir.

1. Adım: Gelir İdaresi Başkanlığı Giriş

Mükellefler, vergi levhası çıkarmak için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (https://www.gib.gov.tr/) hesabına giriş yapması gerekir. Kimlik doğrulama sistemi için e-Devlet şifresi, Mobil İmza, Elektronik İmza, T.C. Kimlik Kartı ve İnternet Bankacılığı yöntemlerinden herhangi birisini kullanabilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı Giriş

2. Adım: Vergi Levhası Oluşturma

Arama bölümüne “Vergi Levhası” yazarak e-Vergi Levhası Oluşturma kategorisine tıklayın. Bu bölümde vergi türünüzü seçip gerekli bilgileri doldurarak işleminizi onaylayın.

Vergi Levhası Oluşturma Ekranı

3. Adım: Onay Süreci

Gerekli adımları izledikten sonra son adım olarak maksimum 1 ay süren onay sürecini beklemeniz gerekir. Bu süreçte GIB hesabınızı kontrol edebilir ya da vergi levhasının oluşturulduğuna dair gönderilecek SMS mesajını bekleyebilirsiniz.

Vergi Levhası Alma İşleminden Önce Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Ticaret ile uğraşanlar, işletmelerine ya da hizmetlerine uygun bir vergi levhası çıkarması gerekir. Bunun dışında yasal yoldan hizmet vermek isteyen bireylerin dikkat etmesi gereken birkaç unsur vardır, bunlar:

  1. Vergi Mükellefiyet Türü: İki farklı mükellefiyet türü vardır; Türkiye içinde ve dışında elde edilen gelirlerin tamamını vergilendirmek isteyenler tam mükellef olarak geçerken sadece Türkiye sınırları içerisinde elde edilen geliri vergilendirmek isteyenler ise dar mükellef olarak tanımlanır.
  2. Vergi Dairesine Başvuru: İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden vergi levhası çıkarma işlemi yapılıyor olsa da bazı mükellefler geleneksel yöntem olan doğrudan Vergi Dairesi’ne giderek başvuruda bulunabilir. 
  3. Kimlik ve İletişim Bilgileri: Başvuruda bulunan kişinin veya işletmenin kimlik bilgileri (T.C. kimlik numarası veya vergi kimlik numarası), iletişim bilgileri (adres, telefon numarası, e-posta adresi vb.) doğru ve güncel olmalıdır.
  4. Vergi Borcu Kontrolü: Herhangi bir vergi borcu olan kişi ve kurumlar vergi levhası çıkarmadan önce borçlarını ödemelidir. Borç kontrolünü E-Devlet’in “Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” bölümü üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  5. Vergi Oranları: Stopaj, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi başta olmak üzere ne tür vergileri hangi oranda verilmesi gerektiği araştırılmalı.
  6. Ticaret Sicil Kaydı: Vergi levhası oluşturma işlemi öncesi işletmenizin ticari sicil kaydında yer alan bilgiler güncel ve vergi levhası ile uyumlu olduğu kontrol edilmeli.
  7. Muhasebe Danışmanlığı: Vergi levhası nasıl alınır sorusu başta olmak üzere birçok konuda muhasebeciye danışılabilir. Eğer herhangi bir muhasebeciniz yok ise vergi uzmanlarından destek alınabilir.
  8. Başvuru Ücretleri: Vergi levhası ücreti her yıl güncellenmektedir. 2024 yılı için mükelleflerin yatırması gereken vergi levhası ücreti ortalama 625 TL’dir. Bu ücretin içerisinde defter bedeli, damga vergisi, imza beyannamesi ve muhasebeci vekaleti bulunmaktadır.

Vergi levhası nasıl alınır rehberin bir sonraki bölümünde ücretlendirme ve teslim süresine göz atabilirsiniz. Ayrıca bkz: İmza Sirküsü Nedir? Nereden Alınır?

Vergi Levhası Ücreti ve Teslim Süresi

Vergi Levhası çıkarma işlemi için gerekli olan belge ve dokümanların hazırlanma işlemi ortalama 650 TL’dir.

Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin 4. bendine göre vergi levhasına sahip olmayan gerçek veya tüzel kişiler usulsüzlük çatısı altında para cezasına çarptırılır. Eğer usulsüzlük tespit edilmiş fakat ne boyutta bir usulsüzlük olduğu tespit edilememişse kesilecek ceza tutarı 2 ile çarpılır.

İki tür usulsüzlük vardır ve 2024 yılı için geçerli ceza tutarları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

Mükellef grupları Birinci derece usulsüzlükler için (TL) İkinci derece usulsüzlükler için (TL)
Sermaye şirketleri

700,00₺

370,00₺

Sermaye şirketleri dışında kalan birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı

420,00₺

210,00₺

İkinci sınıf tüccarlar

210,00₺

95,00₺

Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar

95,00₺

55,00₺

Kazancı basit usulde tespit edilenler

55,00₺

26,00₺

Gelir vergisinden muaf esnaf

26,00₺

15,00₺

E-Vergi Levhası Sorgulama İşlemi

E-Vergi levhası başvurusunda bulunan mükellef, sürecin başarılı ya da başarısız olarak tamamlandığı gün bir SMS alacaktır ancak E-Devlet ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de bizzat kontrollerini gerçekleştirilebilir.

E-Vergi Levhası Sorgulama

Gerçek ve tüzel kişiler sorgu yapabilmesi için T.C. Kimlik No ya da Vergi Kimlik No, İl ve Vergi Dairesi bilgilerini doğru bir şekilde gerekli bölümlere yazmalı ve ardından “Doğrula” butonuna tıklamalıdır.

Mükelleflerin Vergi Levhası Çıkarmama Cezası

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde kazanç elde eden herkes yasalara uymak için vergi vermesi zorunludur. Vergi levhası nasıl alınır başlıklı rehberimizin başında da belirttiğimiz üzere günümüzde bu işlem son derece kolaylaşmıştır.

Vergi tahakkuk memurları tarafından gerçekleştirilen bir denetimde vergi levhasına sahip olunmadığı tespit edilirse usulsüzlük cezası kapsamında 1,100 TL para cezası uygulanır. Bu ceza tutarı tek seferlik değildir ve ilerleyen dönemlerde vergi levhası oluşturmadığı tekrar tespit edilen mükellefe benzer para cezası kesilir.

Mükellefler, denetimlere takılmamak için her yıl 31 Mayıs’a kadar vergi levhasını güncellemesi ya da çıkarması beklenir. Vergi levhası çıkarmamanın cezası 2021 yılında 380 TL iken, 2022 yılında 500 TL’ye çıkmıştır. Bu tutar, 2023 yılı için 1.100 TL olup 2024 yılında ise 2.220 TL civarında olması tahmin ediliyor.

Vergi Levhası Oluşturma İşlemi Tamamlandıktan Sonra Ne Yapılması Gerekilir?

Halihazırda var olan işletmenizin vergi levhası güncellenecekse herhangi bir ekstra adım atılmasına gerek yoktur ancak işe ilk defa başlayanlar vergi levhası oluşturma işlemi sonrası sürecin nasıl işlediğini aşağıdaki maddelere göz atarak öğrenebilir.

  • 1 ay içerisinde vergi levhası hazırlanır ve mükellefin hesabına tanımlanır. Kişiler, mükellef türüne bağlı olarak nisan ve mayıs ayları içerisinde başvuruda bulunması gerekir.
  • Mükellefler, sistemlerine düşen vergi levhalarının bir kopyasını dilerse işletmesinde sergileyebilir ancak geçmiş yılların aksine günümüzde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.
  • İşletme adresini değiştirecek olan mükellefler, vergi levhalarını yeni bilgiler ile güncellemeyi unutmamalı ve her yıl zamanında vergi levhası ücretini yatırmalı.

Bir kişinin resmi olarak vergi mükellefi olabilmesi için yapılacak herhangi bir satış sonrası kâr elde etmesi yeterlidir. Sürecin gecikmemesi ve vergi borcunun artmaması adına şahısların kendilerine ait muhasebecileri ile birlikte düzenli raporlama yapması tavsiye edilir.

Eğer oluşturulan vergi levhasının içerisinde yer alan bilgilerde değişiklik olduysa İnternet Vergi Dairesi hesabına giriş yapıp bilgileri güncelleyebilir ve dilerseniz bir nüshasının kopyasını çıktı alabilirsiniz.

Gelir Vergisi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi levhası nasıl alınır sorusunun yanında mükelleflerin iş hayatı boyunca ödemekle yükümlü oldukları bazı vergi türleri vardır. Bu türlerin başında yer alan gelir vergisi, anlaşmalı olan bankalar, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ya da doğrudan bağlı olunan vergi dairesi üzerinden yatırılabilir.

Vergi dilimleri hesaplaması yapılırken her daim brüt maaş üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Gelir vergisi, kişinin 1 yıl içerisinde toplam elde edeceği kazanca bağlı olarak hesaplanır. Vergi oranları %15’den başlıyor olup %40’a kadar artmaktadır.

Vergi Borcu Görüntüleme ve Ödeme İşlemi

Resmi Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi içerisinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi bölümünden vergi borcu görüntüleme ve ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer henüz yeni bir hesap oluşturmadıysanız “e-Devlet Şifresi ile giriş” butonuna tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Vergi Borcu Görüntüleme

Vergi borçları yukarıdaki görselde de belirtildiği üzere ikiye ayrılır; vadesi geçmiş borçlar ve vadesi gelmemiş borçlar. Eğer vadesi geçmiş borç gözüküyorsa acil aksiyon alınması gerekilir.

Hatırlatma: Bankalar ile yapılan mutabakat işlemleri nedeniyle saat 23:45 – 02:00 arasında vergi ödeme işlemi yapılamamaktadır.

Vergi Usul Kanunu (VUK) Ceza Tutarları – 2024

Vergisel tüm konuların paylaşıldığı mevzuat içerisinde belirtilen ceza tutarları aşağıdaki bölümde tablo olarak paylaşılmıştır.

 

Özel Usulsüzlük Fiilleri Ceza Tutarları (TL)
Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dahil olmak üzere fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının kâğıt olarak düzenlenmesi ya da hiç düzenlenmemesi

2.200₺

Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin kesilecek cezanın toplamı

1.100.000₺

Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dahil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi ve günlük müşteri listelerinin gerçeğe aykırı veya kâğıt olarak düzenlenmesi

2.200₺

Her bir belge için kesilecek özel usulsüzlük cezasının tespiti

110.000₺

Takvim yılı içerisinde usulsüzlük görülen belgeler için kesilecek cezanın toplamı

1.100.000₺

Günlük kasa defteri, günlük perakende satış ve hasılat defteri işyerinde bulundurulmaması veya talep edildiğinde ibraz edilmemesi çerçevesinde levha bulundurmama hali

1.100₺

Muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uyulmaması

26.000₺

Her mükellefe özel olarak verilen vergi numarasının kullanılması gereken alanlarda kullanılmaması tespitinde her bir işlem için kesilen usulsüzlük cezası

1.300₺

Belge basımı ile ilgili bildirim görevini zamanında gerçekleştirmeyen ya da eksik veya hatalı yapan matbaa işletmeleri

4.200₺

Belge basımı ile alakalı matbaa işletmelerine kesilecek olan özel usulsüzlük cezasının bir takvim yılı içerisindeki cezanın toplamı

840.000₺

İşlemlerinde vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu olan kurum ve kuruluşların Maliye Bakanlığının belirleyeceği standartlarda, araçlarla ve zamanlarda yerine getirmeyenler

5.500₺

Maliye Bakanlığının özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan araçlar

4.200₺

Tasdik kapsamına alınan konularda yeminli mali müşavir tasdik raporunun belirlenen sürede ibraz edilmemesi durumu

Minimum 150.000₺, Maksimum 1.500.000₺

Vergi Levhası İş Yerinde Bulundurulmalı mı?

Dijitalleşen dünyamızda hem devlet memurlarının hem de vergi mükelleflerinin hayatını kolaylaştırmak adına çeşitli adımlar atılmaktadır. Yeni düzenleme ile birlikte vergi levhası oluşturma işlemi sonrası duvara asma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

Vergi mükellefleri, her yıl sahip oldukları vergi levhalarını İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden güncellemeleri yeterlidir.

Mükellefin Yerine Kimler Vergi Levhası Çıkarabilir?

Vergi levhası alma işlemini mükellefin bizzat kendisi ya da birlikte çalıştıkları mali müşavirler gerçekleştirebilir. Ek olarak bilinen yanlış kanının aksine vergi levhası çıkarmanın herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Güncel Limited Şirket Kurma Maliyeti

2024 yılı içerisinde limited şirket kurulum maliyeti aşağıda belirtilmiştir:

  • Şirket İsmi ve Tescil Ücretleri: 150 TL
  • Noter Ücretleri: 1.000 TL
  • Ticaret Sicili ve İlan Ücretleri: 2.000 TL
  • Vergi Kimlik Numarası (VKN) Başvuru Ücreti: 100 TL
  • Şirket İçi Ücretler (Sözleşmeler vs.): 1.000 TL
  • Hisse Sermayesi: 10.000 TL
  • Muhasebe ve Mali Müşavir Danışmanlık Ücreti: 3.000 TL
  • İş Yeri ya da Ofis Kirası: 10.000 TL
  • Ek harcamalar: 2.000 TL

Not: Yukarıda açıklanan maliyetler kesinlik içermemekle birlikte ortalama fiyatlardır. En doğru maliyet hesaplamasını gerçekleştirmek için mali müşavir ile iletişime geçilmesi gerekilir.

Vergisel Konularda Kime Danışmanız Gerekir?

Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı çağrı merkezi, vergisel konularda danışmanlık hizmeti vermektedir. ALO 189 çağrı hattını hafta içi 09:00 – 18:00 saatleri arasında arayabilir ve yoğunluğa bağlı olarak 5-30 dakika içerisinde müşteri temsilcisi ile iletişime geçebilirsiniz.

Sonuç

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gelir elde eden her vatandaşın vergi vermesi gerekir. Yasal bir şirket kurulumu için gerekli olan vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden çıkarılabilir. Vergi levhası nasıl alınır detaylı öğrenmek isteyen okurlarımız makalemizi inceleyebilir.

Referanslar:

Vergi Usul Kanunu Mevzuat

Gelir İdaresi Başkanlığı

İnteraktif Vergi Dairesi

Sık Sorulan Sorular

Vergi levhası nedir?

Vergi levhası nasıl alınır?

Vergi levhası çıkarma işlemi uzun mu sürer?

Vergi levhası ücreti nedir?