İnsanoğlu, sahip oldukları birikimlerini değerlendirmek ya da çoğaltmak adına her zaman yatırım yapmıştır. Geçmiş yıllarda yatırım için inek, koyun vs. alınırken günümüzde bu yatırım altına evrilmiştir. İçinde yaşadığımız yıl yatırım için hangi altın alınmalı sorusu her bireyin merak ettiği bir husustur.

Hükümetler tarafından yasal ödeme aracı olarak piyasaya sürülen fiat para birimleri (Dolar, Euro, Türk Lirası vs.) aslında kâğıt para olmalarından ötürü teorik olarak bir değeri yoktur. Altın gibi değerli madenler ise genellikle güvenli liman olarak görülür.

Business 2 Community olarak hazırladığımız bu makalede, 2024 altın ne zaman yükselir ya da fiyatı ne zaman düşer gibi sorulara yanıt vermemiz dışında teknik analizler de yer almaktadır.

Altın ile İlgili Önemli Bilgiler

  • Altını keşfeden ilk medeniyet Antik Mısır’dır. Zosimos adında Mısırlı bir simyacı MÖ 2450 civarında Nubya’da altın madenciliği yapan ilk kişidir. Konu ile alakalı bazı soru fikir ayrılıkları olsa da altının keşfi, altından mücevherler yapan Antik Mısırlılara atfedilir.
  • Atom numarası 79 olan altının sembolü Au olarak gösterilir ve bu maden periyodik tabloda 6. satırın 11. sütununda yer alır.
  • Altın elmastan daha nadir bir metaldir. Halk arasında yaygın genel görüşün aksine elmas nadir metaller arasında dahi yer almamakta. Sonuç olarak altın yatırımı elmasa nazaran çok daha mantıklıdır.
  • Altın ağır metal olmasından kaynaklı oldukça zor tepkimeye giren bir doğal madendir. Yapısı gereği paslanması ya da kararması mümkün değildir.
  • Dünya üzerindeki altının neredeyse tamamı, gezegen oluştuktan 200 milyon yıl içerisinde yerküreye yağan meteorlarla gelmiştir.
  • Saf altın 24 karattır fakat piyasada farklı karat oranlarına bağlı fiziksel altın ticareti de gerçekleştirilir. Sırasıyla saflık oranlarından bahsedecek olursak 18 karat altın %75 saf, 14 karat %58,5 saf ve son olarak 10 karat altın %41,7 saflık oranına sahiptir.

Altın Yatırımının Kökeni

Altın, MÖ 2450’li yıllarda keşfedildiği zaman parlak olmasından kaynaklı göze hitap etmesi sebebiyle hem kozmetik olarak hem de nadir olmasından ötürü takas işlemlerinde kullanılıyordu. Günümüzden 6000 yıl önceye dayanan altın yatırımı, Lidyalılar tarafından ana ödeme aracı olarak kullanıldığı da tarih kitaplarında geçmekte.

Altın Yatırımının Kökeni

Anadolu ve Asya’da yaygın olduğu gibi altın, Avrupa’da da yaygındı. Roma Cumhuriyeti’nin İmparatorluğu’na dönüşmesindeki ana etken olan Jül Sezar, MÖ 100’lü yıllarda 7,000’den fazla askere muharebe sonrası altın cinsinden ödemeleri gerçekleştiriyordu.

19. yüzyıla gelecek olursak 1. Dünya Savaşı, ülkelerin ekonomilerini zayıflatması ve savaşın sona ermesinden 21 yıl sonra 2. Dünya savaşının başlamasıyla ülkeler ekonomik açıdan ağır darbeler aldı.

Savaş sonrası gelecek yıllarda ise ülkeler mevcut yerel para birimlerine ek olarak altın alım satımına da izin verdi ve destekleyici politikalar sundu. Halihazırda 2024 yılında satın alınabilecek birçok altın çeşidi mevcut olmasından kaynaklı yatırım için hangi altın alınmalı detaylı analiz sonrası belirlenmelidir.

Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı?

Teknolojinin ve bankacılık sistemlerin gelişmesi ile birlikte altın yatırımı çeşitlenmiş ve gelişmiştir. Kuyumcu ya da dövizciden altın satın almanın bazı temel avantajları olsa da her yatırımcı için talep edilen kâr oranını sunmayabilir. Gelin kısa ve uzun vade altın yatırım için hangi altın alınmalı birlikte inceleyelim.

1. Fiziksel Altın

Türkiye’de yatırımcılar altın yatırımının büyük çoğunluğu dijital olarak yapılıyor olsa da fiziksel altın yatırımının avantajları göz ardı edilmemelidir. Kimileri yatırım yaptığı varlığı bireysel olarak saklayıp bankaların depolama ücretini ödemek istemediği için satın alırken kimileri ise altına doğrudan dokunmak istediği için fiziksel atın satın alıyor.

Fiziksel Altın - Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı

Alım satım makas farkının da kabul edilebilir seviyede olduğu fiziksel altın sadece TSE belgesine sahip mağazalar üzerinden satın alınmalıdır. Bireysel olarak altının sahte ya da orijinal olup olmadığını anlamak zor olduğu için yatırımcıların fatura ya da fişi alıp saklaması tavsiye edilir.

Artıları:

  • Fiziksel altın satın alan kişiler genellikle orta ve yaşlı kesimin tuzağa düştüğü siber saldırılardan otomatik olarak korunmuş olunur.
  • Olası kriz altında bankalar dijital altın alım satımını durdurabilir. Böyle bir durumda fiziksek altın sahibi olanlar avantajlı konuma geçebilir.
  • Dijital altına göre makas farkı rekabetçi oranda düşüktür ve herhangi bir ek komisyon bedeli fiyata yansıtılmaz.
  • Yatırım olarak alınan altın, kozmetik (kolye, yüzük, küpe, bileklik vs.) olarak saklanabilir.

Eksileri:

  • İşçilik fiyatları sabit olmadığı için her kuyumcu aynı tarihte aynı fiyattan altın satışını gerçekleştirmez. Yatırımcılar en uygun fiyattan altın satın almak için detaylı araştırma yapmalıdır.
  • Yüksek bütçe ile altın satın alan kişiler yatırımlarını fiziksel darbelerden koruyacak sabit bir çelik dolap (kasa ya da saklama kutusu) satın almalıdır.
  • Bazı kuyumcular yatırımcıların altınlarını alırken eski tarih olmasından ve satarken de yeni tarihli olmasından kaynaklı cüzi bir miktarda fiyat arttırımı gerçekleştirir.

2. Dijital Altın

Kurumsal ve aktif bankalar üzerinden dijital altın yatırımı en rağbet gören altın yatırımlarından biridir. Doğrudan fiat para birimi ile altın satın almanın yanında fiziksel altını dijital altına çevirmek de mümkündür.

Dijital Altın - Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı

Dijitalleşen dünyamıza ayak uydurmak ve saniyelerin önemli olduğu aktif piyasada anlık yatırım yapmak mümkün olmasından dolayı dijital altın satın almak son derece basit bir adımdır. Kullanıcıların tek yapması gereken devlet/özel banka uygulamasını indirmek ve hesabına para transfer edip altın satın almaktır.

Artıları:

  • Bankalar gerek gerçek hayatta gerekse sanal ortamda yüksek güvenlik önlemlerine sahiptir. Yatırımcılar, varlıklarının güvenle saklandığının rahatlığıyla gündelik işlerini gerçekleştirebilir.
  • Yatırımcıların yatırım için altın mı dolar mı alınmalı gibi sorular sorarak ikilemde kalmasına gerek yoktur çünkü düşük miktarlarda iki yatırım aracına da banka hesabı üzerinden yatırım yapılabilir.
  • Banka üzerinden satışı yapılan dijital altınlar %99,99 saf olup 24 ayardır.
  • Fiziksel altını bozdurmak için en iyi fiyatı veren kuyumcuyu tespit etmek gibi vakit kayıpları yaşanmaz. Banka mobil uygulama arayüzünde altın alış satış fiyatı her zaman objektif olarak paylaşılır.

Eksileri:

  • Makas farkı bankalar arasında değişkendir. Örneğin güncel olarak Kapalıçarşı’da makas %0,11 iken bilindik bir devlet bankasında makas %20,10’dur.
  • Altın hesabı oluşturduktan sonra doldurulması ya da imzalanması gerekilen belgeler genellikle bankanın kendi çıkarlarını koruması üzerinedir. Olağanüstü bir durumda banka, müşterisi yerine ilk olarak kendisini düşünecektir.

3. Altın Fonları

Yatırım için hangi altın alınmalı sorusuna net bir yanıt bulamayan yatırımcıların uğrak noktası olan altın fonu, kişilerin altının külçesine ya da %80 ve üstü altına yatırım yapan şirketlere yatırım yapmasının basit bir yoludur.

Altın Fonları - Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı

Altın fonları, dijital ya da fiziksel altın yerine yatırım aracı olarak tercih edilmesinin ana nedeni Dolar/Türk Lirası paritesinden de etkileniyor olmasıdır. Altın fonu satın alan yatırımcılar hem altının yükselişinden yararlanmış olur hem de doların yükselmesinden olabildiğince etkilenmemiş olur.

Banka uygulamaları üzerinden satın alınabilecek her “Altın Katılım Fonu” kendi birim fiyatına sahiptir ve bazı bankalar kişilerin anaparasını koruduğunu ve düzenli kazanç vadetmesinden kaynaklı öne çıkmakta.

Yatırımcıların değerlendirebileceği 55+ fon kurucusu mevcut olup fiyat, kampanya ve ekipte yer alan deneyimli yatırım uzmanları göz önünde bulundurulduğunda altın fonu veren en iyi bankalar aşağıdaki bölümde madde olarak listelenmiştir.

  • İş Bankası
  • Akbank
  • Yapı Kredi
  • Ziraat Bankası
  • Garanti Bankası
  • ING Bank

Artıları:

  • Kısa, orta ve uzun vade yatırımcılarını tatmin edecek değişken oranlarda kâr getirisi sunar.
  • Alım satımda herhangi bir komisyon ücreti ödenmesine gerek kalmadan belirlenen fiyattan fon ticareti yapılabilir.
  • Saat olarak 13:30’dan önce verilen alım satım emirleri 1 iş günü sonrasında 1. iş günü fiyatıyla işleme alınır ve yatırımcıların hesaplarına yansıtılır.
  • Dijital altın satışında uygulanan %1 BSMV vergisi altın fonuna uygulanmamakta. Altın fonunda geçerli olan vergilendirme elde edilen kazanç oranının %10’u şeklindedir.

Eksileri:

  • Fon yöneticilerinin alacakları karar hakkında doğrudan bilgi sahibi olmak mümkün olmadığından kaynaklı hangi banka altın fonu satın alınması gerektiği iyi araştırılmalıdır.
  • Fon portföyüne yabancı para cinsinden varlıklar dahil edildiği takdirde fonun değeri aşağıya düşebilir ve yatırımcılar zarar elde edebilir.

4. Altın Vadeli İşlemleri

Altın vadeli işlemler, Borsa İstanbul VIOP piyasası içerisinde gerçekleştirilen son altın yatırım türüdür. 2012 yılından itibaren faaliyette olan VİOP pazarında TL/Gram ve Dolar/ONS altın paritesinde oluşturulan her bir sözleşme bir adet gram ya da ons altını temsil eder.

Altın Vadeli İşlemleri - Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı

Var olan sözleşmelerin kodu “F” ile başlar ve gram altının kodu F_XAUTRY iken ons altının kodu F_XAUUSD’dir. Kodun devamında yer alan 4 hanede ise vade ayı ve yılı yer alır. Kaldıraçlı işlemlerin sunduğu düşük teminat oranları kişilerin düşük yatırım miktarlarından altın yatırımı yapmasını mümkün kılar.

Örneğin 1 gram altın satın alacak kişiler 1 gram altın fiyatını ödemek yerine başlangıç teminatı olarak 15 TL yatırması yeterlidir. Altın ne zaman yükselir ve düşeceğini tahmin edebilme kabiliyetine sahip kişiler hem LONG hem de SHORT pozisyonları açarak ciddi oranlarda kâr elde edebilir.

Yatırım için altın mı dolar mı alınması gerektiği konusunda ikilemde kalan kullanıcılar, Dolar/ONS altın paritesi üzerinden gerçekleştirecekleri vadeli işlemler ile hem dolaylı yoldan dolar yatırımı hem de altın yatırımı yapabileceği için altın vadeli işlemleri gayet efektif bir çözümdür.

Artıları:

  • Yatırımcılar altın yükselirken LONG pozisyon açarak gelir elde edilebilirken SHORT pozisyon açarak da düşüşten kazançla ayrılabilir.
  • Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul’da işlem gören VIOP, gerekli yasal izinlere sahip olmasından kaynaklı yatırımcılar güvenle işlemlerini gerçekleştirebilir.
  • Düşük teminat miktarı ile gram altın değerinde işlemler oluşturulabildiği için sahip olunan bütçe fark etmeksizin vadeli altın işlemleri oluşturulabilir.

Eksileri:

  • VIOP, kaldıraçlı bir piyasa olmasından dolayı yatırılan teminat tutarı kalıcı olarak kaybedilebilir.
  • Dini açıdan değerlendirildiği takdirde caiz olmadığı kanısına varılmıştır. Bu kanının oluşmasındaki ana neden ise yatırılan teminat tutarı ile borsada işlem gören varlığın orantılı olmamasıdır.

Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı – Tablo Karşılaştırma

  Fiziksel Altın Dijital Altın Altın Fonları Altın Vadeli İşlemleri
Uygun Yatırımcı Modeli Yeni ve Deneyimli Yatırımcılar Yeni ve Deneyimli Yatırımcılar Deneyimli Yatırımcılar Deneyimli Yatırımcılar
Vergilendirme Oranı Her satışta %0,002 Her satışta %1 Kazancın %10’u %15 stopaj
Risk Oranı Düşük Düşük Orta Yüksek
Minimum Altın Alış Miktarı 1 gram 1 gram Değişken Değişken
Tatmin Edici Kâr Bırakma Süresi Kısa, Orta ve Uzun Kısa, Orta ve Uzun Orta ve Uzun Kısa
Caizlik Durumu Caiz Caiz değil Caiz değil Caiz değil

Altın Yatırımı Yaparken Enflasyondan Korunma Yöntemleri

Birçok yatırımcı altını enflasyona karşı en güvenli liman olarak görmekte. Binlerce yıldır yatırım ve ödeme aracı olarak kullanılması dışında altın, mücevherat ve elektronik eşyalarda somut değer sağlayan kullanım alanlarına da sahip. Ayrıca fiat para birimlerinin aksine altın arzı sınırlıdır.

Türkiye gibi enflasyon oranları yüksek olan ülkelerde vatandaşlar birikimlerini korumak adına yatırım için hangi altın alınmalı merak ediyor. Gelin yurtdışında iş sahibi Türk vatandaşların ve Türkiye’de ikamet eden vatandaşların açabileceği devlet destekli hesapları inceleyelim.

1. Dönüşüm Destekli Kur Korumalı TL Katılma Hesabı

Altın yatırımı uzun vadede mantıklı olsa da kısa vadede yüksek enflasyonun sarsıcı etkisi sebebiyle yeteri kadar kazançlı olamayabiliyor. Türkiye Cumhuriyeti, enflasyon ile olan savaşta yatırımcıların altınlarını Kur Korumalı TL katılma hesabı açmaya yönlendiriyor.

Dönüşüm Destekli Kur Korumalı TL Katılma Hesabı

Yatırımcılar dijital ya da fiziksel altınlarını şubeye teslim edip hesap açılmasını talep ederek ya da banka mobil uygulamaları üzerinden “Dönüşüm Destekli Kur Korumalı TL Katılma Hesabı” bölümüne tıklayarak gerekli belgeleri imzaladıktan sonra hesaplarını kolayca oluşturabilir.

Var olan devlet destekli hesap modellerinin sınırlı süre içerisinde oluşturulabileceği ve Maliye Bakanlığı’nın alacağı karar ile son bulacağı unutulmamalı.

Dönüşüm Destekli Altın Katılma Hesabı Özellikler

  • Hesap açma limiti 250 TL’dir.
  • Hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olarak açılır ve vade sonlandırılmadan kapatılan hesaplara anapara tutarı yatırılır.
  • Vade sonunda hesapta yer alan ürünlerin çekiminde %0 stopaj oranı uygulanır.

2. Fiziki Altın Katılma Hesabı (FATSİ)

Fiziksel altın yatırımı, orta yaşlı ve yaşlı kişiler tarafından hâlâ oldukça yaygın ve geçtiğimiz yıllarda yayınlanan karar ile birlikte fiziksel altınlarını FATSİ çatısı altında banka şubelerine getiren her bir kişiye destek sunulacağı duyuruldu. 3 adet vade süresinden herhangi birini seçen yatırımcı vade sonunda ana yatırımı 3 ay önceki altın fiyatının yükselişinden daha düşük bir seviyeye yükseldiyse devlet, kişinin zararınızı kapatır.

Fiziki Altın Katılma Hesabı

Fiziksel altın tutmak yerine FATSİ hesabı oluşturmak bu sebeple %100 daha güvenli bir yöntemdir. Devlet destekli programların kısıtlı süre boyunca geçerli olduğunu güncel bir gelişme olup olmadığını Resmî Gazete üzerinden kontrol edilmesi tavsiye edilir.

Fiziki Altın Katılma Hesabı Özellikler

  • Hesap açma limiti, vade süreleri ve stopaj oranları “Dönüşüm Destekli Altın Katılma Hesabı” ile aynıdır.
  • FATSİ, fiziksel altınlar kullanılarak açılacağı için yatırımcılar yalnızca banka şubelerini ziyaret ederek hesap açım talebinde bulunmalıdır.

Yatırım İçin Altın mı Dolar mı Alınmalı?

İçinde bulunduğumuz dönemde en rağbet gören iki yatırım aracı yatırımcılar tarafından sıkça karşılaştırılıyor. Rehber niteliğindeki makalemizin devamında araştırmacılar, yazarlar ve ekonomistlerin görüşleri ışığında yatırım için altın mı dolar mı alınması gerektiğini artı ve eksilerini belirterek okuyucularımıza sunduk.

Altın Yatırımı

Gümüş, dolar, hisse ve fona göre daha popüler olan altın yatırımı, düşük riskli bir yatırım aracı olarak kabul edildiği için tüzel ya da bireysel kişiler düzenli olarak altın satın alarak birikimini arttırır. Aylık kazanç oranı fark etmeksizin her yatırımcı için satın alınabilecek altın türü mevcuttur. Altın yatırımının yaygın olmasının altında yatan bir diğer ise hem fiziksel hem de dijital olarak satın alınabilir olmasının altında yatan kolaylıktır.

Gram, çeyrek, tam ve reşat altın en çok satın alınan altın türleridir. İşçilik maliyeti ve üretim kolaylığı göz önünde bulundurulduğunda potansiyel getirisi en yüksek seçeneğin gram altın olduğu görülüyor.

Artı ve Eksileri

Her yatırım türünde olduğu gibi altın yatırımının da artı ve eksi özellikleri vardır, bunlar:

Artıları:

  • Enflasyon oranları arttıkça fiat para birimlerinin satın alma gücü azalır. Dolayısıyla, nakit parası olarak yatırımcılar etkin bir şekilde para kaybeder. Öte yandan altın, enflasyon sırasında dahi değer kazanabilir.
  • Bazı yatırımcılar çeşitli bir portföy oluşturmanın bir yolu olarak altın veya gümüş satın alır. Kullanıcılar tüm birikimini tek bir varlık sınıfına bağlamak yerine farklı yatırım türlerine yayarak potansiyel risk ve getiriyi daha iyi yönetebilir.
  • Fiziki altının en büyük gücü, her zaman değerini koruyacak somut bir varlık olmasıdır. Cazibesi, sahiplerinin ve yatırımcıların altını ellerinde tutabilmeleri ve zaman geçtikte değerleneceğini bildiği için bir güven duygusu kazanmalarında yatmaktadır.
  • Altın hisseleri fiziki altından çok daha fazla sermaye büyüme potansiyeli sunar çünkü iyi yönetilen altın şirketlerinin hisse fiyatları altta yatan altın fiyatına kaldıraçlı maruziyet sunabilir. Dolayısıyla altın fiyatındaki nispeten küçük bir artış, şirketin hisse senedi fiyatında daha büyük artışlara neden olabilir. Ayrıca bkz: Hisse senedi nasıl alınır?

Eksileri:

  • Fiziksel altın yatırımı yapan kişiler altınlarını saklamak için zorlanabilirken dijital altın yatırımı yapan yatırımcılar alım satım işlemlerinde %1’e varan işlem vergisini ödemesi gerekir.
  • Fiziksel altının saflığını anlamak kolay değildir bu nedenle gram, tam ya da reşat altın veya mücevherleri saygın satıcılardan satın almak çok önemlidir.
  • Yatırım için hangi altın alınmalı iyi analiz edilerek karar verilmesi gerektiğinin derin araştırma yapılması gerekir.

Dolar Yatırımı

Yatırımınızı aktif piyasada tutmak riskli bir oyun gibi gelebilir. Bu nedenle birçok finans uzmanı, kazanç potansiyelini korurken riski en aza indirmek için dolar-maliyet-ortalaması gibi yatırım stratejilerinin uygulanmasını önermektedir.

Okuyucular dolar yatırımı için ayırdıkları bütçelerini uzun vadeli finansal hedef ve risk toleransını göz önünde bulunduran bir yatırım stratejisine sahip olması, birikimini büyütmesine ve piyasa dalgalanmasında rotayı koruyabilmesinin ana anahtarıdır.

Yeni yatırımcıların kendi öz araştırmaları sonrasında dolar yatırımı yapması önerilir fakat vakti olmayan kişiler yatırım için altın mı dolar mı alınacağına karar verirken ekonomistlerin önerilerini dinlemesi ve genel kabul görmüş düşüncelere uyması tavsiye edilir.

Artı ve Eksileri

Her yatırım türünde olduğu gibi dolara yatırım yapmanın da artı ve eksi özellikleri vardır, bunlar:

Artıları:

  • En gelişmiş ülkelerden olan ABD’nin yerel para birimi Amerikan Doları, birçok ülke arasında ticaret para birimi olarak kullanılır. Dolar her ne kadar fiat para birimi olsa da yüksek dolaşım oranı doların giderek güçlenmesi sonucunu doğuruyor.
  • Amerikan Doları, hem ABD’nin ekonomik açıdan iyiye gitmesinden hem de diğer ülkelerin zorluk çekmesinden beslenir. 2024 yılında ABD’nin ekonomik açıdan mevcut konumunu koruması Amerikan Doları’na yatırım yapan kişiler için teminat niteliği taşır.
  • Fiziksel dolar alım satımı arasındaki kur marjı %0,003’den az olup kuyumcular ve dövizciler üzerinden kolayca satın alınabilir.

Eksileri:

  • Altın gibi kısmen güvenli bir yatırım aracı değildir. Bunun ana nedeni, doların en doğru alım noktasını tespit etmenin imkânsız olmasıdır.
  • Toplu miktarda tek seferde yapılan dolar yatırımı beraberinde yüksek riski getir. En güvenli alım emri kademeli olarak aylara yayılarak uygulanan yöntemdir.

Geçmişten Günümüze Altının Fiyat Değişimi

Altının Fiyat Değişimi

Yukarıdaki grafikten de anlaşılacağı üzere gram altın fiyatı 9 yıldır kademeli olarak yükselmekte ve son 2 yıldır bu yükseliş ciddi oranda hızlanmıştır. Teknik açıdan altının güncel fiyat analizini gerçekleştirecek olursak gram altın olası düşüşte 1780 TL, 1755 TL ve 1710 Türk Lirası’ndan destek bulması muhtemel.

Ana korunması gereken seviye 1780 Türk Lirası olup bu seviyenin altına düşülmesi yeni yatırımcılar için yeni bir alım fırsatı doğurabilir. Son olarak yapay zekâ destekli programların yatırımcının korku endeks oranını ve osilatör göstergelerini göz önünde bulundurarak güncel birim fiyattan “Satın Al” sinyali verdiğini belirtelim.

Not: Yatırımcılar, yatırım için hangi altın alınmalı sorusuna kendi öz araştırmaları sonrasında karar vermeli ve gerekli adımları atmalıdır.

Altın Ne Zaman Yükselir?

Yatırım aracı olarak nitelendirilen her varlık belli zamanlarda yükselişe belli zamanlarda da düşüşe geçer. Geniş çapta arz ve talep oranına bağlı olarak her varlığın şekillendiği düşünülse de altın gibi spesifik önemli yatırım araçlarının eğilimine etki eden birçok unsur mevcuttur.

Altın ne zaman yükselir gelin maddeler halinde açıklayalım.

  • Ekonomide durgunluk ya da kötüye giden bir işaret görüldüğü takdirde güvenli liman olarak görülen altına olan talep artar.
  • Altın madenciliği yapan ana ülkelerden (Çin, ABD, Rusya, Avustralya, Peru ve Güney Afrika) gelen yavaşlama haberleri altının birim fiyatının yükselmesine sebep olur.  
  • Altın, dolar ile doğrudan olmasa da dolaylı yoldan ters bir ilişkisi vardır. Amerikan Doları değer kaybettiği takdirde altın değerlenir veya tam tersi olur.
  • Enflasyon oranlarının artması yatırımcıların altına yönelmesine sebep olur. Yüksek enflasyon ile beraberinde gelen kâğıt para satın alma gücünün zayıflaması değerli maden yatırımcıları için iyiye işarettir.

Sonuç olarak altın birçok gelişmeden etkilenen yatırım aracı olsa da uzun vadede güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilir. Yatırımcılar, portföyünü çeşitlendirmek, enflasyona karşı korunmak ve ihtiyaç duyduğu zamanlarda likiditesi yüksek varlıklara sahip olmak için altın satın almayı düşünebilir.

Altın Ne Zaman Alınır?

Altın ne zaman alınır ve şu anda altın satın almak için en uygun zaman mı gibi sorular sosyal medyada sıkça soruluyor. Yatırımcıların ilk olarak bilmesi gereken şey Türkiye gündemi ile sınırlı kalmayıp küresel ekonomik gelişmelere göz önünde bulundurarak altın piyasasını takip etmesi gerektiğidir.

Finansal uzmanlarının dahi %100 doğru analizlerde bulunması imkânsız olduğu bir yatırım aracının ülke enflasyonlarının üstünde kazanç sunduğu göz önünde bulundurulduğunda uzun vade yatırımı olarak görülüyor. Enflasyon oranlarının yüksek olduğu her ülkede altın yatırımı yapmak yatırımcıların sahip olduğu birikimleri korumak için atılabilecek önemli adımlardan biridir. Altın yatırımı yapmak için doğru fiyat aralığını beklemek yerine kademeli satın alımlar gerçekleştirmek atılabilecek çok daha mantıklı bir adım olduğu aktarılmakta.

Altın Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altın ne zaman yükselir ve düşer gibi teorik bilgiler dışında altın satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği de bilinmelidir. Fiziksel altın satın alacak kişiler sadece Türk Standardları Enstitüsü (TSE) belgesine sahip kuyumcu ya da dövizci üzerinden ticaret yapmalıdır.

TSE belgesi dışında satın alınan altın ile ilgili fatura ya da fiş talebinde de bulunulması tavsiye edilir. Satışı yapılan altının sahte çıktığına dair yatırımcıların elinde kanıt bulunursa gerekli kurumlara iletilecek şikâyet daha kısa bir sürede sonuçlanacaktır.

Altın Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Borsa İstanbul bünyesindeki Emtia Pazarı’nda işlem gören “ALTIN.S1”, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından halka arz edilmiş olup altın hissesi satın alacak kişilerin doğru hisseye alım emri verdiği dikkat edilmelidir.

Son olarak yatırımcılar sosyal medyada manipülatif haberlere aldanmaması gerekir. Altının düşüşte olduğu bir dönemde altın ne zaman alınır, en doğru alım noktası neresi gibi masum görünen bilgilendirici paylaşımlar kişileri zarara sokabilir.

Yatırım tavsiyesi vermenin suç olduğunu ve verenlerin suç işlediğinin farkında olup bilinçli bir yatırımcı olarak kullanıcıların kendi özgün araştırmalarını gerçekleştirmesi önerilir.

Altın Fiyatları Ne Zaman Düşer?

Altın fiyatının yönü çoğu yatırım aracına olan talep ile zıt orantılıdır. Borsaya olan yüksek talep, altının fiyatını düşürür ve öte yandan fiat para birimlerine olan ilgi de aynı şekilde altının mevcut konumunu zayıflatır.

Teknik analiz yapabilen yatırımcılar için altın fiyatları ne zaman düşer sorusuna daha kolay bir yanıt verilebilir. XAU/USD paritesinde yer alan güçlü destek noktalarının zayıflaması altının potansiyel düşüşünün hızlanmasına neden olur.

Sonuç – Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı?

Yatırım için hangi altın alınmalı 2024 yılı için geçerli rehber makalemizde Business 2 Community okurlarına özel altına dair güncel her bilgiye yer verdik. Altın fiyatlarının ne zaman düşeceğinden yatırım için altın mı dolar mı alınması gerektiğine kadar birçok konuya ayrı alt başlıklar altında değerlendirdik.

Altının geçmişi bir hayli eski olup, eski medeniyetlerce hem yatırım hem de ödeme aracı olarak kullanılmıştır. Fiat para birimleri gibi devletler tarafından üretilmesi mümkün olmayan bu değerli maden, ekonomistler tarafından uzun vade yatırımı olarak değerlendiriliyor.

Referanslar

İnfo Yatırım

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü

İyi Gelir

Osmanlı Yatırım

İktisad

Yatırım İçin Hangi Altın Alınmalı  – Sıkça Sorulan Sorular

Hangi fiziksel altın türüne yatırım yapılmalı?

Altın ne zaman yükselir?

Altın ne zaman alınır?

Yatırım için altın mı dolar mı alınmalı?

Altın mevduat hesabı nasıl açılır?